Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Τι φέρνει την ευτυχία στο σεξ; Tης Χρυσούλας Φειρίδου, ψυχολόγου

Τι φέρνει την ευτυχία στο σεξ;
Tης Χρυσούλας Φειρίδου, ψυχολόγου


Πολλά ζευγάρια προβληματίζονται σχετικά με το ποια είναι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών που πρέπει να έχουν, μπαίνοντας σε μία διαδικασία να αξιολογούν τη σεξουαλική τους ζωή με νούμερα και όχι με την ικανοποίηση που μπορούν να πάρουν από τη σεξουαλική συνεύρεση.

Με τον τρόπο αυτό κινδυνεύουν τελικά όχι μόνο να μπουν σε μία καταναγκαστική διαδικασία που απέχει πολύ από την απόλαυση που προσφέρει το σεξ, αλλά και να αποπροσανατολιστούν από τις ουσιαστικές αιτίες που μπορεί να οδηγούν σε μία συχνότητα επαφών που τους δυσαρεστεί.

Επιπλέον, πολύ συχνά επηρεάζονται από τα πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο life style, το οποίο ορίζει μία «επιτυχημένη» και «πλούσια» ερωτική ζωή.

Υπάρχει τελικά «σωστή» συχνότητα που να δείχνει ότι ένας άνδρας και μία γυναίκα έχουν καλή σεξουαλική ζωή;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός επαφών που να ορίζει μια καλή σεξουαλική ζωή καθώς κάθε ζευγάρι όπως και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός με διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες.
Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα είναι σημαντικό να εστιάσουν στο τι πραγματικά επιθυμούν.

Χρειάζεται να μιλήσουν ανοιχτά αν ένας από τους δύο είναι δυσαρεστημένος/η με τη συχνότητα των επαφών τους. Είναι σημαντικό να δουν μαζί τα αίτια στα οποία οφείλεται αυτή η απόκλιση καθώς και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να νιώσουν και οι δύο ικανοποιημένοι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που για τη μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών ευθύνεται στην πραγματικότητα ένα έλλειμμα στην επικοινωνία ή ένα σεξουαλικό πρόβλημα.

Το ζευγάρι, λοιπόν, διστάζοντας να «αγγίξει» αυτό που πραγματικά «πονάει» και εστιάζει στην «επιθυμητή» συχνότητα μιας «καλής» σεξουαλικής ζωής αδιαφορώντας ουσιαστικά για το αν οι συχνές αυτές επαφές προσφέρουν πραγματική ικανοποίηση.
Αρκετά συχνά, μάλιστα, ένα ζευγάρι απευθύνεται στον ειδικό παραπονούμενο για το γεγονός ότι δεν κάνει σεξ, διστάζοντας να μιλήσει ανοιχτά για μία σεξουαλική δυσλειτουργία που μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση της συχνότητας των επαφών.

Όταν υφίσταται ένα σεξουαλικό πρόβλημα που μειώνει την απόλαυση αλλά και την επιθυμία για σεξ, τότε είναι αυτονόητο ότι αρχίζει η υπεκφυγή του ενός εκ των δύο και παράλληλα η δυσαρέσκεια του άλλου.
Σαφώς λοιπόν και το ουσιαστικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι η «ποσότητα» αλλά η ποιότητα της πράξης. Επιπλέον, είναι αναμενόμενο ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση του να έχει αραιές επαφές.

Πολύ συχνά, τα ζευγάρια που απευθύνονται σε ειδικό προβάλλουν το αίτημα της μειωμένης συχνότητας των επαφών θεωρώντας ότι το πρόβλημα της σχέσης τους οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κάνουν σεξ όσο συχνά όσο παλιότερα. Εκτιμούν, συνεπώς, ότι αυξάνοντας τη συχνότητα των επαφών τους η σχέση τους θα βελτιωθεί.

Η αλήθεια είναι ότι συνήθως απογοητεύονται όταν μακροπρόθεσμα συνειδητοποιούν ότι το κενό μεταξύ τους αυξάνεται σταδιακά παρά το γεγονός ότι η συχνότητα των επαφών τους μεγαλώνει σταθερά αλλά... «καταναγκαστικά».

Τότε συνειδητοποιούν ότι ο έρωτας δεν χωράει σε «πρέπει» καθώς η ηδονή που μπορεί να τους προσφέρει δεν μετριέται με αριθμούς αλλά με την πληρότητα που μπορούν να αισθανθούν σωματικά και συναισθηματικά.

Κίνητρα για σεξουαλική απόλαυση

- Εστιάστε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των σεξουαλικών επαφών.
Όταν το σεξ προσφέρει ικανοποίηση και ουσιαστική απόλαυση, τότε δημιουργείται έντονη προσδοκία για την επόμενη φορά.

- Η μείωση των σεξουαλικών επαφών μπορεί να σχετίζεται με βαθύτερα αίτια και προβλήματα στη σχέση. Αποφύγετε να διατηρήσετε καταναγκαστικά τακτικές σεξουαλικές επαφές που δεν σας δίνουν ικανοποίηση και εστιάστε στα ουσιαστικά αίτια που σας απομακρύνουν.

- Μην επηρεάζεστε από τα πρότυπα της «πλούσιας» σεξουαλικής ζωής που προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Η καλή σεξουαλική ζωή απέχει πολύ από τα στερεότυπα και τα «πρέπει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου