Σάββατο 8 Μαΐου 2010

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΟΦΟΙ! TOY ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΜΠΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟY ΣΥΜΒΟΥΛΟY ΠΕΡΔΙΚΑΣ

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΟΦΟΙ!
TOY ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΜΠΗ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟY ΣΥΜΒΟΥΛΟY ΠΕΡΔΙΚΑΣ


Η προσπάθεια για την διοικητική μεταρίθμηση στον χώρο των Ο.Τ.Α, ξεκίνησε όπως ολοι γνωρίζουμε τον Φεβρουάριο του 1997 με την πρόταση νόμου που είχε τον συμβολικό τίτλο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».
Με την ψήφιση του νόμου αυτού άρχισε και η περιπέτεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από τα διάφορα μαγειρέματα που είχαν στόχο τον έλεγχό της.

Είχε προηγηθεί προσπάθεια για την μεταρίθμηση αυτή, με συζήτηση από το 1981 και είχαν ψηφιστεί οι εξής δύο νόμοι για το θέμα αυτό.
1) ο νόμος 1416/1984 για ασχεδίαστες εθελοντικές συνενώσειςκαι αναπτυξιακούς συνδέσμους και 2) ο νόμος 1622/1986 για ασχεδίαστες εθελοντικές συνενώσεις.
Η φιλοσοφία των νόμων αυτών όπως και αυτών που ψηφίστηκαν αργότερα, ήταν σε θετική κατεύθυνση.

Η υπόσχεση των κυβερνόντων την χώρα ,ήταν, ν’αρχίσει ένας ευρύτατος εθνικός διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς του τόπου, αλλά με κυρίαρχο ρόλο την άποψη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο διάλογος αυτός είχε σκοπό να βοηθήσει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για μια βαθειά ανασυγκρότηση του κράτους, που στο χώρο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης θα κατέληγε σε συνένωση των υπαρχόντων δήμων και κοινοτήτων σε μεγαλύτερους βιώσιμους δήμους.

Η υπάρχουσα πολυδιάσπαση των Ο.Τ.Α. έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν με πολλά προβλήματα και η λειτουργία τους να είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Επίσης η διάσπαση αυτή εμπόδιζε την αποστολή τους, όπως αυτή οριζόταν από το σύνταγμα και την νομοθεσία ειδικότερα.
Το σχήμα αυτό της πολυδιάσπασης, είχε εισαχθεί, καταρχήν με το Β.Δ. Της 27ης δεκεμβρίου 1834,και αργότερα συμπληρώθηκε με τον νόμο Δ.Ν.Ζ./1912, ο οποίος θεμελίωσε την διπλή τους μορφή που κατέληξε σε 5.318 κοινότητες και 200 μικρούς δήμους.

Η διπλή αυτή μορφή της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, καθορίστηκε βάσει του αγροτικού η αστικού χαρακτήρα των οικισμών, που για να φθάσει όμως στην σημερινή της μορφή πέρασε μέσα από πολλές αμφισβητήσεις του ρόλου της,και με νέα κριτήρια τον πληθυσμό και την γεωγραφική-χωροταξική θέσει των οικισμών κατέληξε στην σημερινή της μορφή, μορφή κατά την οποία αναβαθμίστηκαν σ’ένα βαθμό οι δήμοι αλλά υποβαθμίστηκαν κατακόρυφα οι κοινότητες.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να μην επέτρεψε σε πολλές των περιπτώσεων να είναι κάποιοι Ο.Τ.Α. βιώσιμοι και ευκίνητοι, έπαιξε όμως θετικό ρόλο. Προστάτεψε σημαντικά στοιχεία της εθνικής μας ιστορίας και του πολιτισμού.
Αυτός ο ρόλος, όπως καταλαβαίνετε αναιρείται πλέον με τα μαγειρέματα του νέου σχεδίου νόμου που φέρνει το όνομα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Η πρόταση του νόμου αυτού, με τον τρόπο που επιχειρεί να επιβληθεί, αναιρεί όλα τα θετικά του στοιχεία. Πρώτον και κύριο αφαιρεί το θεμελιώδες δικαίωμα της δημοκρατίας, που είναι το δικαίωμα των πολιτών ν’ αποφασίζουν για το μέλλον τους.
Δεύτερον αυτοαναιρείται αφού δεν παίρνει υπ’ όψιν τα βασικά χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει την αποστολή και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι, το κοινό συμφέρον των κοινωνικών ομάδων που αποτελούν τον συγκεκριμένο Ο.Τ.Α .η προοπτική και η μορφή οικονομικής ανάπτυξης που επιλέγει ο Ο.Τ.Α. αυτός , η γεωγραφική θέση, η ομοιογένεια του πληθυσμού, και τέλος και κύρια, η βιωσιμότητα του οργανισμού αυτού.
Η βιωσιμότητα βεβαίως έχει σχέση και με πληθυσμιακά κριτήρια, όχι όμως αυτά που τα παπαγαλάκια των μέσων ενημέρωσης επικαλούνται, αλλά ,κριτήρια που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η Ευρώπη λοιπόν των 15 ανεπτυγμένων χωρών, όπως φαίνεται στο περιοδικό Τ.Α.τεύχος 124 σελ.23,και στο βιβλίο του υπουργείου Εσωτερικών,Αθήνα 2007, έχει 73,012 δήμους , με μέσο όρο,5,200 κατοίκους ανά δήμο.
Μεγαλύτερο ακόμη παράδειγμα για τον εμπαιγμό που γίνεται σε βάρος μας, είναι η Γαλλία, στην οποία ο μέσος όρος ανά δήμο είναι 1,720 κάτοικοι.

Τα παραπάνω στοιχεία, τα δημοσίευσε στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο ,ο δήμαρχος Βελβενδού Κοζάνης,ο οποίος κατάφερε με τον αγώνα του, να εμποδίσει την ένταξή του στον δήμο Σερβίων, όπως το σχέδιο νόμου προέβλεπε, και να παραμείνει αυτόνομος δήμος ,αφού μπορούσε να είναι βιώσιμος.
Και ενώ στην Ευρώπη το μικρό πληθυσμιακό μέγεθος των δήμων ,δεν τους εμποδίζει να λειτουργούν άψογα, στην Ελλάδα οι φωστήρες μας ,που παίζουν ερασιτεχνικά με τη ζωή και το μέλλον μας, θεωρούν μειονέκτημα τον μικρό δήμο και προτείνουν λιγότερους από 370 δήμοι ,με μέσο όρο πάνω από 30,000 κατοίκους ανά δήμο.

Η δικαιολογία που οι κρατούντες επικαλούνται για την υποβάθμιση της Τ.Α. που επιχειρείται στον τόπο μας, και την υπερσυγκέντρωση της εξουσίας που επιδιώκεται, γίνεται με όπλο την συκοφαντία για την διαφθορά που υπάρχει στην Τ.Α.
Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια μέχρι ενός σημείου, οφείλεται όμως στους νόμους και στην δομή της εξουσίας που επέβαλαν οι ανεπαρκείς πολιτικοί που κυβέρνησαν και λεηλάτησαν διαχρονικά την πατρίδα μας μέχρι σήμερα, και όχι στους διεφθαρμένους τοπικούς άρχοντες, για τους οποίους η επιδίωξη της κεντρικής εξουσίας ήταν να τους έχει πάντα σε πλήρη έλεγχο, και συνένοχους στα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίων του Ελληνικού λαού. Άλλωστε τι εξυπηρετούν και οι νόμοι π.χ όπως περί ευθύνης υπουργών και ο άλλος περί προσωπικών δεδομένων αν όχι την διαφθορά?

Όπως βλέπουμε, το ψάρι σίγουρα βρομάει από το κεφάλι. Αυτά όλα που περιέγραψα, οφείλονται στην κοινή διαπίστωση ότι, η δημοκρατία στην χώρα μας ηταν και είναι πάντα στο γύψο. Το συμπέρασμα αυτό,θα το καταλάβουμε αν μελετήσουμε την νεότερη ιστορία μας.
Ξέρουμε όλοι ότι η σύγχρονη ιστορία μας, αρχίζει με τον αγώνα των ηρώων του 1821.

Αυτός ο αγώνας όμως, παρά του ότι κέρδισε τη μάχη, δεν κέρδισε και τον πόλεμο. Επικράτησε στρατιωτικά εναντίων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά δεν κατάφερε να επιβάλλει την θέληση του ελληνικού λαού, να καθορίζει το μέλλον του. Αυτό το δικαίωμα το κράτησαν οι πραγματικοί δυνάστες, που δεν ήταν άλλοι παρά το πνευματικό,(τι ειρωνεία να λέμε τους αγράμματους πνευματικούς) και πολιτικό κατεστημένο της εποχής.

Έτσι το νέο κράτος που γεννήθηκε με τον αγώνα αυτών των ηρώων, δεν μπόρεσε να χαρίσει στους Έλληνες την πλήρη ελευθερία και να επιβάλλει την πραγματική Δημοκρατία, παρά του ότι γι’αυτά τα αγαθά πολέμησε.
Από αυτό το σημείο αρχίζει και η πλήρη σύγχυση που μας καθηλώνει ακόμη και σήμερα.

Την σύγχυση αυτή υποβοηθούν ακόμη περισσότερο, και οι σύγχρονες παγκοσμιοποιήσεις, αριστερές και δεξιές, που θέλουν να μας επιβάλλουν την άποψη ότι βρεθήκαμε τυχαία σ’αυτόν τον τόπο, και ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι πρόγονοί μας ήταν αυτός ο σπουδαίος λαός που χάρισε στην ανθρωπότητα τον πιο υπέροχο πολιτισμό που γνώρισαν οι λαοί.

Πόσο καθαρά φαίνεται αυτό και στις μέρες μας, με την δήθεν παγκόσμια οικονομική κρίση, όπου μας καλούν να πληρώσουμε το μάρμαρο που αυτοί έσπασαν.
Γιαυτούς όλους τους λόγους, γίνεται φανερό, ότι, χρειάζεται να εντείνουμε τον αγώνα μας, ώστε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» να γίνει μέσον ανάπτυξης και ευημερίας της πατρίδας μας και ειδικότερα της περιοχής μας, και όχι μέσον συρίκνωσης των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και υποταγής μας σε επικίνδυνα σχέδια.

Γι’αυτό ζητούμε την σύσταση του τετάρτου τουριστικού δήμου στον νομό μας,δήμου ο οποίος θα περιλαμβάνει, την κοινότητα Πέρδικας,τον δήμο Μαργαριτίου, και το δημοτικό διαμέρισμα Συβότων,τα συμβούλια των οποίων ψήφισαν ήδη ομόφωνα.
Δεν περιλαμβάνω στην πρότασή μου το δημοτικό διαμέρισμα Πλαταριάς,γιατί όπως πληροφορούμαστε έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το διαμέρισμα αυτό, να συνενωθεί με την Ηγουμενίτσα, όπου τα συμφέροντα είναι κοινά και πιθανόν θα αποτελέσει μελλοντικά επέκταση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας..
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαμε την παραμικρή αντίρρηση.

Η αποδοχή της πρότασή μας αυτής, που συνοδεύεται με εκατοντάδες υπογραφές, από τους κατοίκους, θα δικαιώσει και του διαχρονικούς μας αγώνες για την σύσταση του δήμου αυτού, που ξεκίνησαν το 1987, όταν προσπαθήσαμε να ενωθούμε σε εθελοντική συνένωση, με αποφάσεις των Κ.Σ. και με προέδρους τότε στην μεν Πέρδικα τον Κ.Βέρμπη,στα δε σύβοτα τον κο Γιάννη Ιωάννου.
Οι διαδικασίες είχαν προχωρήσει τότε, με επιτυχία μέχρι και το υπουργείο εσωτερικών, όπου δυστυχώς τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, που έχαναν από το σχήμα αυτό, την πολιτική τους φωλιά, ακύρωσαν στο υπουργείο τις αποφάσεις των δύο κοινοτικών συμβουλίων.

Αλλά και όταν άρχισε η εφαρμογή του νόμου, «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»,και τότε παρά του ότι οι κάτοικοι της περιοχής είχαν εκδηλώσει το μόνιμο ενδιαφέρον τους για κοινή πορεία στο χώρο της αυτοδιοίκησης ,εν τούτοις τα ίδια συμφέροντα δεν άφησαν να υλοποιηθεί η επιθυμία τους.

Και το αποτέλεσμα το είδαμε.
Η μεν Πέρδικα, κόντρα στο νόμο και τις σχετικές διατάξεις, παρέμεινε κοινότητα, χάνοντας έτσι την μοναδική ευκαιρία να οργανωθεί και να αντιμετωπίσει το μέλλον της, τα δε Σύβοτα οδηγήθηκαν σε υποχρεωτικό δήμο με την Πλαταριά, ενέργεια που έφερε πολλά προβλήματα στη ζωή των κατοίκων, όπως οι ίδιοι περιγράφουν.
Ετσι φθάσαμε σήμερα, ύστερα από 30 χρόνια αδυναμίας και ανεπάρκειας της πολιτείας να εφαρμόσει τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» στο νέο σχέδιο διοικητικής οργάνωσης, με το όνομα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Επειδή η εισήγηση των Τ.Ε.Δ.Κ. θα είναι καθοριστικής σημασίας ,όπως και η σημερινή μας συγκέντρωση δείχνει, για τον λόγο αυτόν, θέλουμε να ζητήσετε από το υπουργείο να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας, και να συνδέσετε το όνομά σας με την επίλυση του απλού αυτού προβλήματος, που πείρε τόσο μεγάλες διαστάσεις, λόγω του ότι κάποιοι δεν το μελέτησαν επαρκώς, η γιατί κάποιοι άλλοι ίσως κρύβουν προσωπικές επιδιώξεις.

Σας ενημερώνω ότι ο πληθυσμός του αιτούμενου δήμου είναι πάνω από 10,000 κάτοικοι.
Έτσι πιστεύω θα δώσετε την δυνατότητα στις τουριστικές μας παραλίες , να έχουν μια δυναμική πορεία στο μέλλον, και να αξιοποιήσουν την δυνατότητα που έχουν για οικονομική ανάπτυξη, σήμερα που ο ρόλος της Τ.Α. με κατάλληλες ενέργειες και πα ρεμβάσεις μπορεί να γίνει ο μοχλός που χρειάζεται να αναπτυχθεί η περιοχή μας.

Η πρότασή μου αυτή βασίζεται σε όλα τα κριτήρια που και οι δύο νόμοι επικαλούνται και είναι σύμφωνη με την επιθυμία των κατοίκων της περιοχής για περεταίρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα ,γιατί ο τουρισμός στην Πέρδικα και στα Σύβοτα δεν είναι μόνο θέμα των τοπικών κοινωνιών αλλά αφορά και ενδιαφέρει όλον τον νομό ακόμη και όλη την χώρα.

Πέρδικα 29 / 04 / 2010
ΒΕΡΜΠΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΙΤΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου