Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Τεχνολογία αιχμής αναπτύσσουν οι επιχειρήσεις του Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου

Τεχνολογία αιχμής αναπτύσσουν οι επιχειρήσεις του Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου

Από την εποχή της ευεργεσίας και των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών που προσέφεραν τα μέγιστα στο έθνος η Ήπειρος μπορεί τα επόμενα χρόνια να διαδραματίσει έναν σημαίνοντα ρόλο στην εποχή της έρευνας και της καινοτομίας.
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν προσφέρεται για πειράματα και επενδύσεις, όμως υπάρχουν φορείς και πρόσωπα που αντιστέκονται σε αυτή τη λογική και αντιμετωπίζουν με επιθετικό τρόπο την οικονομική δυσχέρεια.
Πολλές από τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου παράγουν σημαντικό ερευνητικό έργο, διαμορφώνοντας ένα νέο σκηνικό στην εγχώρια ερευνητική δραστηριότητα, με τα πλοκάμια αυτής να απλώνονται εντός και εκτός Ελλάδας.

Το στοίχημα της καινοτομίας είναι από τα κορυφαία για το Τεχνολογικό Πάρκο σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Δημήτρη Φωτιάδη και μία από τις σημαντικές και ευρηματικές εφαρμογές του τελευταίου διαστήματος είναι και η τεχνολογία του αλληλεπιδραστικού βίντεο 360 μοιρών (immersive videos). Μέχρι σήμερα και μέσα από το συμβατικό βίντεο ο τηλεθεατής είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μόνο την εικόνα που ο εικονολήπτης επέλεγε να δείξει. Έτσι, όσα διαδραματίζονται στον γύρω χώρο δεν εμφανίζονται πουθενά.
Αυτό φαίνεται σε διάφορες εκδηλώσεις όπως οι αθλητικοί αγώνες ή οι συναυλίες που καλύπτονται την ίδια στιγμή από πολλές κάμερες, για να αποκτήσει ο σκηνοθέτης τη δυνατότητα να παρουσιάσει εκ των υστέρων και τις υπόλοιπες οπτικές γωνίες.

Η τεχνολογία του αλληλεπιδραστικού βίντεο είναι η νέα μορφή βιντεοσκόπησης που εμφανίζει στον τηλεθεατή το σύνολο της πληροφορίας που βρίσκεται στο χώρο και όχι μόνο μία οπτική.Έτσι, η κάμερα βιντεοσκόπησης 360 μοιρών έχει ενσωματωμένες έντεκα μικρές κάμερες που καταγράφουν κάθε στιγμή οτιδήποτε γίνεται σε ολόκληρο το χώρο.Τα έντεκα διαφορετικά βίντεο αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο του συστήματος και με εξειδικευμένο λογισμικό συνενώνονται και παράγεται η ενιαία εικόνα, προβάλλοντας την ίδια στιγμή το σύνολο της πληροφορίας από όλες τις κάμερες.Σήμερα και μέχρι η τεχνολογία αυτή να περάσει και στις τηλεοράσεις, κάτι που είναι θέμα χρόνου, το βίντεο αυτό μπορεί οποιοσδήποτε να το παρακολουθήσει με τη χρήση ενός κοινού video player.

Απεριόριστες εφαρμογές
Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία εφαρμόζεται στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου από την εταιρεία Comitech που παρουσίασε αποκλειστικά χθες στο ITV τις δυνατότητες της κάμερας αυτής.
Ο Δ. Φωτιάδης χαρακτήρισε «στολίδι» για το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου τον εξοπλισμό που διαθέτει η εταιρεία, αλλά και την παραγωγή της συγκεκριμένης τεχνογνωσίας.
Ο Κώστας Γλάρος, στέλεχος της εταιρείας ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συλλογή της πληροφορίας και παρουσιάζεται αυτή στο κοινό.
Ο Κώστας Παπανικολάου από την πλευρά του τόνισε πως μόλις τρεις εταιρείες στην Ευρώπη έχουν σήμερα τη δυνατότητα χρήσης αυτής της τεχνολογίας, ενώ τα πεδία στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικίλουν.

Η τεχνολογία αυτή είναι συμβατή με όλα τα διαδεδομένα λογισμικά συστήματα, όπως το γεωγραφικό πληροφοριακό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας μεταδόσεις εκδηλώσεων, εικονικές περιηγήσεις, ψηφιοποιήσεις αντικειμένων, παραγωγή διαδραστικών χαρτών, προστασία και παρακολούθηση χώρων, αλλά και για την εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα μαθητών.
Η εταιρεία αναμένεται την έγκριση για την χρηματοδότηση της υλοποίησης του έργου από το ΕΣΠΑ, ενώ επόμενος στόχος είναι η προμήθεια και η αξιοποίηση και των ακόμη πιο σύγχρονων τεχνολογιών.

Σε περίοδο άνθησης το Τεχνολογικό Πάρκο
Τον έκτο χρόνο λειτουργίας του διανύει το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, που ξεκίνησε με ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους, στην πορεία συνάντησε διάφορα προβλήματα, τα τελευταία χρόνια όμως και ειδικότερα την τελευταία διετία καταγράφει σημαντικούς δείκτες κερδοφορίας.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι η συνεισφορά του Τεχνολογικού Πάρκου στην αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,του ΤΕΙ Ηπείρου και του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών στην έρευνα και την καινοτομία.Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου είναι το τελευταίο που ιδρύθηκε στη χώρα το 2004, σήμερα όμως είναι το πρώτο που διαθέτει στο μηχανισμό λειτουργίας του 32 επιχειρήσεις, με κύριο αντικείμενο την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών, την έρευνα και φυσικά την απασχόληση.

Το στοίχημα φαίνεται να έχει κερδηθεί καθώς τα οικονομικά στοιχεία των δύο τελευταίων ετών σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Τεχνολογικού Πάρκου Δ. Φωτιάδη είναι ενθαρρυντικά.«Καταγράφουμε υψηλούς δείκτες κερδοφορίας τα δύο τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε παρά τη δύσκολη συγκυρία να είμαστε κερδοφόροι και τη φετινή χρονιά.Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο του Τεχνολογικού Πάρκου και προσπαθούμε να είμαστε κοντά στην καινοτομία και το επιχειρείν.
Κύρια αποστολή μας είναι η σύνδεση της γνώσης με την έρευνα, και η μετέπειτα δική τους σύνδεση με το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής», σημείωσε ο κ. Φωτιάδης.

Στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και τις 32 επιχειρήσεις που λειτουργούν στη θερμοκοιτίδα εργάζονται 120 άτομα, εκ των οποίων τα 70 είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου.

«Αποδεικνύεται έτσι, ότι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούμε να έχουμε οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Είναι μία ανώνυμη εταιρεία με τη μορφή του 65% να ανήκει στο δημόσιο και του 35% σε ιδιώτες.Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ο κύριος μέτοχος με ποσοστό 44%», τόνισε ο κ. Φωτιάδης.

Στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πάρκου υπάρχουν αυτή τη στιγμή 12 επιχειρήσεις – τεχνοβλαστοί (spin offs) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου.
Μορφές της δράσης του Τεχνολογικού Πάρκου είναι η δυνατότητα πιστοποίησης μέσω αντίστοιχων εξετάσεων και εγκρίσεων για διάφορα υλικά, η διαφύλαξη δεδομένων αρχειακού υλικού ηλεκτρονικών υπολογιστών τρίτων αλλά και διάφορες δομές υποστήριξης.
Προωθείται τέλος και η ενίσχυση των ηπειρωτικών προϊόντων μέσω του e-shopping.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου