Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Αυστηροί κανόνες στις αμμοληψίες του ποταμού Αχέροντα

Αυστηροί κανόνες στις αμμοληψίες του ποταμού Αχέροντα

Αυστηρούς κανόνες για ελεγχόμενες αμμοληψίες στον Αχέροντα Ποταμό, ένα μέτρο που έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια, αποφάσισαν να θεσπίσουν οι νομαρχίες Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, απαγορεύοντας πλέον στους ιδιώτες να λαμβάνουν υλικό από τον ποταμό χωρίς τις σχετικές άδειες.

Οι νομαρχίες Πρέβεζας και Θεσπρωτίας έλαβαν τις αποφάσεις σε συνεργασία με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς (ΤΟΕΒ, δήμους και αρχαιολογικές υπηρεσίες) στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής θωράκισης και της περιβαλλοντικής διασφάλισης του οικοσυστήματος του ποταμού Αχέροντα, από τις πηγές έως τις εκβολές του.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι με βάση τη «Μελέτη οριζοντογραφίας» της κοίτης του ποταμού Αχέροντα και υπό την επίβλεψη της αρχαιολογίας και των διευθύνσεων των τεχνικών υπηρεσιών Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, θα επισημανθούν τα σημεία από τα οποία θα γίνει ελεγχόμενη αμμοληψία για τον καθαρισμό του ποταμού Αχέροντα.

Οι αμμοληψίες αυτές δεν θα έχουν επιβαρυντική επίδραση στο περιβάλλον, αλλά αντιθέτως θα αποφράξουν σημεία και τεχνητές ανασχέσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση οι ποσότητες άμμου που θα εξαχθούν από το ποτάμι, θα χρησιμοποιηθούν από τους ΤΟΕΒ της περιοχής του Αχέροντα για τις ανάγκες των αγροτικών δρόμων και άλλων υποδομών της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου