Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Μειώνονται τα αστέρια μας!

Μειώνονται τα αστέρια μας!

Κατά πέντε φορές έχει μειωθεί ο σχηματισμός νέων αστεριών τα τελευταία τρία δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε το τροχιακό τηλεσκόπιο Χέρσελ της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).
Το Χέρσελ κατόρθωσε να μετρά συγκεκριμένα το ρυθμό μείωσης στην ταχύτητα σχηματισμού άστρων στους γαλαξίες, σύμφωνα με το New Scientist, καθώς με την υπέρυθρη τεχνολογία του κατέστη εφικτό οι αστρονόμοι να μελετήσουν αρκετούς σπειροειδείς γαλαξίες, όπως ο δικός μας, οι οποίοι προηγουμένως ήταν κρυμμένοι από τα γήινα τηλεσκόπια πίσω από νέφη κοσμικής σκόνης.Η εικόνα ενός νέου σύμπαντος αναδύεται από τα ευρήματα του Χέρσελ, όπως ανέφερε διευθυντικό στέλεχος της ESA. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επιστήμονα της ΕSA, Στιν Ιλς, του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, τα πρώτα ευρήματα σημαίνουν ότι "κάποια στιγμή τα άστρα θα σταματήσουν τελείως να δημιουργούνται". Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη το λόγο που συμβαίνει αυτή η διαχρονική μείωση των άστρων.
Μεταξύ άλλων, το Χέρσελ κατόρθωσε να “εντοπίσει” ένα τεράστιο άστρο σε εμβρυικό στάδιο, που, όπως ανακοίνωσε η Ανί Ζαβανιό, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αστροφυσικής της Μασσαλίας, είναι ήδη μεγαλύτερο από οκταπλάσιο σε μέγεθος από τον ήλιο μας και το οποίο σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα άστρα στο γαλαξία μας.
Τέτοια γιγάντια άστρα (έχουν βρεθεί να είναι μέχρι και 150 φορές μεγαλύτερα από τον ήλιο μας) είναι σπάνια και βραχύβια και για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε η ESΑ, ο εντοπισμός ενός από αυτά από το Χέρσελ αποτελεί σπάνια ευκαιρία να μελετηθεί ο σχηματισμός τους και να επιλυθεί το παράδοξό τους, που απασχολεί εδώ και χρόνια την αστρονομία.
Κανονικά, τα άστρα, σύμφωνα με τις αποδεκτές επιστημονικές αρχές, δεν θα έπρεπε να μεγαλώνουν πάνω από οκτώ φορές σε σχέση με τον ήλιο μας. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί "αδύνατα" άστρα που είναι πολύ μεγαλύτερα και η κατανόηση της δημιουργίας τους αποτελεί κρίσιμο σημείο για τους αστρονόμους.
Η εκτόξευση του Χέρσελ, που είναι το μεγαλύτερο που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα, πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο και κινείται σε τροχιά που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 εκατ. χλμ. από τη Γη.
Οι αυξημένες τεχνολογικές δυνατότητες του ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου, που μπορεί να δει σε διαφορετικά μήκη κύματος από ό,τι μέχρι τώρα (από 55 έως 670 μικρά), του επιτρέπουν να κλείνει πλέον σημαντικά κενά στην κοσμική ιστορία.
Το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου του Χέρσελ, που μεταφέρει δύο κάμερες υψηλής ανάλυσης και ένα φασματόμετρο υψηλής ακρίβειας, έχει διάμετρο 3,5 μέτρων και είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτό του αμερικανικού τροχιακού τηλεσκοπίου Χαμπλ, που γιόρτασε πρόσφατα τα 20ά γενέθλιά του.

Μαρίνα Κουτσούμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου