Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Planet Solar .... Το μεγαλύτερο «ηλιακό» σκάφος στον κόσμο

Planet Solar .... Το μεγαλύτερο «ηλιακό» σκάφος στον κόσμο

Το μεγαλύτερο «ηλιακό» σκάφος στον κόσμο είναι έτοιμο για το μεγάλο ταξίδι του.

Λίγες μέρες πριν από το τέλος Μαρτίου στο Κίελο της Γερμανίας και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία σκαφών αναψυχής Knierim Yacht Club η συγκίνηση ήταν διάχυτη.

Το μεγαλύτερο σκάφος στον κόσμο, που θα κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και που έχει το συμβολικό όνομα Planet Solar, ήταν έτοιμο για την καθέλκυσή του που θα γινόταν σε λίγες μέρες.

Λίγες μέρες πριν, σε μια συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης, ο σχεδιαστής και κυβερνήτης του σκάφους Ραφαέλ Ντοζμάν είχε δηλώσει: «Τα συναισθήματά μου δεν περιγράφονται καθώς βλέπω μπροστά μου το πλοίο για το οποίο τόσα όνειρα έχω κάνει». Και πραγματικά το δημιούργημα του Ντοζμάν θα εντυπωσίαζε ακόμη και τον πιο δυσκολοσυγκίνητο παρατηρητή.

Με μήκος 31 και πλάτος 15, το εντυπωσιακό καταμαράν του Ντοζμάν που μπορεί να φιλοξενήσει και πενήντα άτομα είναι το καλύτερο δείγμα σύγχρονης ναυπηγικής με τη περιβαλοντική συνείδηση.

World's Largest Solar-Powered Boat


Το Planet Solar σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο την ενέργεια που μπορεί να χρειάζεται για τα ταξίδια του έχει ολόκληρη την επιφάνεια του καταστρώματός του στρωμένη με ηλιακούς συλλέκτες που καλύπτουν μια συνολική επιφάνεια 500 τετραγωνικών μέτρων.

Μετά την καθέλκυσή του στο τέλος Μαρτίου το Planet Solar θα κάνει μια σειρά από δοκιμαστικούς πλόες που θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2011, προκειμένου να δοκιμαστούν όλα τα σύγχρονης τεχνολογίας συστήματά του και για να γίνουν όποιες βελτιώσεις χρειαστούν.

Και αν είναι όλα καλά το Απρίλιο του 2011 το Planet Solar θα ξεκινήσει με τον φιλόδοξο στόχο να πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου και έτσι να γίνει και το πρώτο μέσο μεταφοράς που θα πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο στη σύγχρονη εποχή χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Το ταξίδι της παγκόσμιας αυτής διαδρομής θα γίνει σε γενικές γραμμές κατά μήκος του Ισημερινού, ώστε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα το ηλιακό φως.

Τα 40.000 χιλιόμετρα της διαδρομής θα καλυφτούν σε περίπου 140 μέρες με μια μέση ταχύτητα 8 κόμβων την ώρα, ενώ για την καλύτερη ευστάθειά του στη διάρκεια της διαδρομής και όποτε αυτό χρειάζεται θα ξεδιπλώνει τα πλευρικά του πτερύγια για καλύτερη ευστάθεια.

Όπως έγραψαν και οι κατασκευαστές του στο δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησαν, το Planet Solar φιλοδοξεί να αποδείξει ότι είμαστε ικανοί να αλλάξουμε, ότι υπάρχουν λύσεις και ότι δεν είναι πολύ αργά.

Οι σημερινές μας επιλογές θα καθορίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας.

Planet Solar Boat



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου