Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Νέα είδη που ζουν χωρίς οξυγόνο ανακαλύφθηκαν στη Μεσόγειο

Νέα είδη που ζουν χωρίς οξυγόνο ανακαλύφθηκαν στη Μεσόγειο

Τα πρώτα ζώα, που δεν εξαρτώνται από το οξυγόνο για να αναπνεύσουν και να αναπαραχθούν, ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες στη Μεσόγειο Θάλασσα.



Τρία είδη, μήκους μόλις ενός χιλιοστού, που μοιάζουν με μέδουσες αλλά βρίσκονται μέσα σε κέλυφος, βρέθηκαν στο βυθό της Μεσογείου, 200 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Κρήτης, σε βάθος όπου δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου οξυγόνο.
Τα είδη, που ονομάζονται Loriciferans ή lorica λόγω του προστατευτικού τους κελύφους, ανακαλύφθηκαν από μία ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Roberto Danovaro από την Πολυτεχνική Σχολή Marche της Ανκόνα
Ένα από τα είδη ονομάστηκε Spinoloricus Cinzia, από τη σύζυγο του Δρ. Danovaro, ενώ τα άλλα δύο είδη, που είναι γνωστά ως Rugiloricus και Pliciloricus, δεν έχουν πάρει ακόμα την επίσημη ονομασία τους.
Τα είδη εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια τριών αποστολών για τον εντοπισμό ζωής στο βυθό της λεκάνης του Άτλαντα στη Μεσόγειο.
Ο καθηγητής Danovaro δήλωσε: «Βρήκαμε νέα είδη πολυκυτταρικών ζώων σε ίζημα παρόμοιο με αυτό της Μαύρης Θάλασσας, που δεν έχει οξυγόνο, αλλά το πιθανότερο είναι ότι μεταφέρθηκαν εκεί από κοντινά οξυγονωμένα ύδατα.

Τα είδη που βρέθηκαν στην τελευταία αποστολή ήταν ζωντανά και τα δυο εξ αυτών έφεραν αυγά, ενώ παρόλο που πέθαναν κατά την περισυλλογή τους, τα αυγά επωάστηκαν με επιτυχία στο πλοίο και εκκολάφθηκαν σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.
Ο καθηγητής πρόσθεσε: «Είναι ένα πραγματικό μυστήριο πώς αυτά τα πλάσματα μπορούν να ζήσουν χωρίς οξυγόνο γιατί μέχρι τώρα νομίζαμε πως μόνο τα βακτήρια έχουν αυτή την ικανότητα.»
Η Lisa Levin, από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps, έγραψε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Biology πως η περαιτέρω έρευνα σε ζώα που ζουν χωρίς οξυγόνο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εξετάσουν την πιθανότητα υπάρχουσας εξωγήινης ζωής σε άλλους πλανήτες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου