Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Η οικονομική κρίση «χτυπά» δυο φορές τη φτωχή Ήπειρο!

Η οικονομική κρίση «χτυπά» δυο φορές τη φτωχή Ήπειρο!

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.
Δεν μπορούμε να αντέξουμε.
Γιατί να πληρώσουμε εμείς τα… σπασμένα των πολιτικών».

Με αυτές τις φράσεις, που αποτυπώνουν την κραυγή αγωνίας, πολλοί Ηπειρώτες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η οικονομική κρίση «χτυπά» την ήδη φτωχή Ήπειρο πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Ήταν που ήταν στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης, τώρα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμη πιο πολύ.
Είναι μια περιοχή με ελάχιστη βιομηχανική παραγωγή, επικρατεί πλέον επενδυτική άπνοια, ενώ πολλά καταστήματα κλείνουν το ένα-μετά το άλλο.
Επιπλέον η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα ο Νομός Πρεβέζης εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα!

Το κλείσιμο τελευταία του εργοστασίου της ΣΒΕΚΗ και λίγο πριν του Καρυπίδη στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων άφησε στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους, ενώ άλλες μεγάλες εταιρίες έχουν προχωρήσει σε απολύσεις.
Το χειρότερο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδέχεται να απαιτήσει και επιπρόσθετα μέτρα.
Πολλά νοικοκυριά στην Ήπειρο αδυνατούν, κυριολεκτικά, να επιβιώσουν.
Και αντί η κατάσταση να καλυτερεύει, κάθε μέρα όλο και χειροτερεύει, χωρίς να διαφαίνονται ουσιαστικές ελπίδες στον ορίζοντα.

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ
Τα φοβισμένα συναισθήματα των Ηπειρωτών, λόγω των νέων μέτρων, επιβεβαιώνει και πανελλαδική έρευνα της «Κάπα Research», που δημοσίευσε το «Βήμα», σύμφωνα με την οποία οι πολίτες αισθάνονται οργή και φόβο.
Οργή, επειδή η χώρα αναγκάστηκε να υποστεί την ασφυκτική επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φόβο για τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.
Οι Έλληνες δείχνουν τρομαγμένοι από την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η Ελλάδα, αλλά και από τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει, ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που περιμένει.

Η ΕΡΕΥΝΑ
• Στην έρευνα αποτυπώνεται η ανησυχία των πολιτών για το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων, αλλά και γενίκευσης της ανασφάλειας που προκαλούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
• Η συντριπτική πλειοψηφία (66,8%) των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η χώρα έφτασε στο σημείο αυτό επειδή η οικονομία της είναι σε κακή κατάσταση, ενώ μόλις το 29,9% θεωρεί ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε βοήθεια λόγω των επιθέσεων που δέχθηκε από κερδοσκόπους.
• Oι Έλληνες δηλώνουν ότι το συναίσθημα που τους κυρίευσε όταν πληροφορήθηκαν την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ήταν οργή (31,2%, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της Κάπα Research) και απογοήτευση ή φόβος (30,6%).
• Ένα ποσοστό 22,8% δηλώνει ότι ένιωσε ντροπή και θλίψη, ενώ μόλις το 14,8% δηλώνει πως αισθάνθηκε ανακούφιση και ελπίδα.
• Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση τονίζουν ότι τους τελευταίους μήνες νιώθουν ανασφάλεια σε πολύ μεγάλο ποσοστό (85,6%), εξάρτηση (42,1%) και αδυναμία να τα βγάλουν πέρα (40,2%).
• Οι πολίτες δηλώνουν βαθύτατα απογοητευμένοι από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και γι’ αυτό προτιμούν αλλαγές στην κυβέρνηση, αλλά και στο πολιτικό σύστημα γενικότερα. Γι’ αυτό και ζητούν ανάθεση των βασικών υπουργείων σε προσωπικότητες ανεξαρτήτως κομμάτων (74,5%), κυβέρνηση εθνικής ανάγκης από όλα τα κόμματα (52,5%) και ανασχηματισμό του οικονομικού επιτελείου (48,2%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου