Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Στο χορό των απεργιών μπαίνει από σήμερα ολόκληρη η χώρα. Παραλύει και η Ήπειρος από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Στο χορό των απεργιών μπαίνει από σήμερα ολόκληρη η χώρα.

Παραλύει και η Ήπειρος από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων


Αντιμέτωπη με ένα σφοδρό κύμα κινητοποιήσεων και αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζομένων, θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα η Κυβέρνηση. Κινητοποιήσεις που αναμένεται να πάρουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την ανακοίνωση χθες των νέων σκληρών οικονομικών μέτρων που θα επωμιστούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Υπό την σκιά των επερχόμενων απεργιών, γιορτάστηκε εξάλλου το Σάββατο η εργατική Πρωτομαγιά και στα Γιάννινα.Τον…χορό των κινητοποιήσεων θα σύρουν αρχής γενομένης από σήμερα, οι υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ μάλιστα προετοιμάζεται και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Το απόγευμα αναμένεται να συγκληθεί Γενικό Συμβούλιο με θέμα τη συνέχιση των απεργιών αύριο, Τρίτη και την Τετάρτη.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ...
Ακολουθούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ που έχουν προκηρύξει γενική απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη, στην οποία αναμένεται μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων.Την ίδια ημέρα (Τετάρτη) οι εμποροβιοτέχνες αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, ύστερα από συνεννόηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ιωαννίνων με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο. Μάλιστα για σήμερα η Ομοσπονδία έχει προγραμματίσει συγκέντρωση όλων των Σωματείων στα γραφεία της, για να αποφασιστούν από κοινού οι δράσεις τους.Από τα καθήκοντά τους θα απέχουν την Τετάρτη και οι δικηγόροι, όπως αποφάσισε η πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή τους.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Παράλληλα, οι καθηγητές θα απεργήσουν αύριο και μεθαύριο, ενώ θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με δύο νέες 24ωρες απεργίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι κινητοποιήσεις αυτές θα γίνουν με αιχμή το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και το ασφαλιστικό και σε συντονισμό με τα συνδικάτα.Δεν αποκλείεται έτσι το ενδεχόμενο οι καθηγητές να προχωρήσουν σε απεργίες και από τις 14 Μαΐου, τινάζοντας ουσιαστικά στον «αέρα» τις Πανελλαδικές εξετάσεις για περισσότερους από 123.000 υποψήφιους. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ολομέλεια των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών που θα συνεδριάσει στις 7 Μαΐου.Πάντως, για αύριο και μεθαύριο καθηγητές, δάσκαλοι, πανεπιστημιακοί και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων έχουν κηρύξει απεργία.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Σαρανταοκτάωρη απεργία, επίσης για αύριο και μεθαύριο αποφάσισε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).Όπως ανακοίνωσε το ΔΣ της ΔΟΕ, προσανατολίζεται σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση τις ημέρες εισαγωγής και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής και σε συντονισμό -όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση- με το εργατικό κίνημα.Μετά τις 7 Μαΐου θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους συλλόγων των δασκάλων, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ στις 10 Μαΐου θα ληφθεί η τελική απόφαση από την γενική συνέλευση προέδρων.Οι δάσκαλοι όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΕΙ ΚΑΙ ΕΣΗΕΠΗΝ
Στην απεργία της ερχόμενης Τετάρτης θα συμμετάσχουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Ηπείρου, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Συλλόγου τους.Τέλος, την συμμετοχή της στην μεθαυριανή απεργία ανακοίνωσε και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων. Οι δημοσιογράφοι θα απεργήσουν από τις 6 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Με συγκεντρώσεις και ξεχωριστές πορείες του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ εορτάστηκε και στα Γιάννινα το Σάββατο η εργατική Πρωτομαγιά. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι στις φετινές εκδηλώσεις δεν συμμετείχε κανείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και οι «πράσινοι» συνδικαλιστές.Υπολογίζεται ότι και στις δύο πορείες συμμετείχαν πάνω από 2.000 άτομα, τα οποία διαδήλωσαν ειρηνικά την αντίθεσή τους στα νέα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης, τα οποία, κυριολεκτικά, οδηγούν στην αφαίμαξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου