Κυριακή 2 Μαΐου 2010

3 ΜΑΪΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

3 ΜΑΪΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Στις 3 Μαΐου δεν γιορτάζουμε μόνο την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας,
γιορτάζουμε την ίδια τη Δημοκρατία, την απόρριψη του ολοκληρωτισμού που χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως όπλο για να χαλιναγωγεί τις αντιδράσεις και τις αντιστάσεις των λαών ενάντια στην στέρηση της ελευθερίας της σκέψης, της έκφρασής τους.
Ο ελεύθερος άνθρωπος και η δημοκρατική συνείδηση διαμορφώνονται μόνο μέσα σε μία ελεύθερη κοινωνία. Εκεί όπου ο Τύπος και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν υπόκεινται σε ανεπίτρεπτους περιορισμούς, δεσμεύσεις και απειλές.
Εκεί όπου ο πολίτης είναι ελεύθερος να επιλέξει και κανείς δεν του στερεί το δικαίωμα να απορρίψει οτιδήποτε είναι αντίθετο με τη δική του ηθική, με το δικό του τρόπο σκέψης, με τη δική του κουλτούρα.
Στη σύγχρονη ιδιαίτερα ανταγωνιστική κοινωνία, το δικαίωμα στην ελευθερία του Τύπου, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για παροχή μη έγκυρων πληροφοριών και προσβολή ύψιστων κοινωνικών αρχών και αξιών.
Τέτοιες ενέργειες, απαξιώνουν την πολιτική και τους λειτουργούς της. Επιχειρούν να απομακρύνουν τον πολίτη από το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
Εκεί λοιπόν που η ελευθερία του Τύπου είναι κοινωνικό κεκτημένο, οι δημοσιογράφοι οφείλουν, ακόμα περισσότερο, να σέβονται τους νόμους και το πολίτευμα του κράτους.
Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος κάθε σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, όπου η ελευθερία πρέπει να συμβαδίζει με την αξιοπρέπεια, την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα, γιατί μόνον τότε κατοχυρώνεται η ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος. έχουν ως στόχο να τοποθετήσουν την ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μέσα στα πλαίσια της υγιούς Δημοκρατίας, απαραίτητης προϋπόθεσης για την ενεργοποίηση της αγωνιστικότητας ενάντια στην αδικία, την πνευματική καταπίεση και την ισοπέδωση των δημοκρατικών θεσμών.


Το video αναφέρεται σε 7 δολοφονίες δημοσιογράφων Daniel Pearl, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από τον Khalid Sheikh Mohammed, την 1η Φεβρουαρίου 2002 στο Karachi του Pakistan.

Ο
Daniel Pearl είχε πάει στο Πακιστάν για να ερευνήσει αν υπήρχε σχέση μεταξύ του Richard Reid (είναι αυτός που είχε τη βόμβα στα παπούτσια του) της Al Qaeda και των Μυστικών Υπηρεσιών του Πακιστάν.


Download:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου