Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

SEXUALITY: Tα ετερώνυμα όντως έλκονται

SEXUALITY: Tα ετερώνυμα όντως έλκονται

Έρευνα λέει πως τα ετερώνυμα όντως έλκονται «καθώς οι στρεσαρισμένοι άνδρες κάνουν παράξενες επιλογές». Τα ετερώνυμα όντως έλκονται στους ανθρώπους, σύμφωνα με επιστήμονες που ερεύνησαν την ψυχολογία της σεξουαλικής έλξης.

Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν πως οι στρεσαρισμένοι άνδρες έκαναν μη συμβατικές επιλογές σε σεξουαλικές προτιμήσεις. Επιστήμονες βρήκαν πως οι νέοι άνδρες υπό πίεση προτιμούσαν ερωτικές εικόνες γυμνών γυναικών που είχαν αντίθετες εκφράσεις στο πρόσωπό τους από τους ίδιους. Η έρευνα κατέδειξε επίσης πως άλλοι συμμετέχοντες σ’ αυτήν, που ήταν πιο χαλαροί, έλκονταν από γυναίκες που είχαν ίδια χαρακτηριστικά με τους ίδιους.

Αυτό εξηγεί γιατί κάποια ζευγάρια που δείχνουν διαφορετικοί (μεταξύ τους) καταλήγουν μαζί. Για παράδειγμα, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι- που ακούγεται αυτή τη στιγμή πως έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις- οι ηθοποιοί Τομ Κρουζ και Κέιτι Χολμς και ο Μάικλ Ντάγκλας και η Κάθριν Ζίτα Τζόουνς.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως οι άνδρες και οι γυναίκες που ερωτεύονται τείνουν να μοιάζουν μεταξύ τους σε πολλούς τομείς, κυρίως στα χαρακτηριστικά του προσώπου. «Βρήκαμε πως το στρες επηρεάζει τις προτιμήσεις «ζευγαρώματος» των ανθρώπων. Τα άτομα που δεν είναι στρεσαρισμένα έδειξαν την αναμενόμενη προτίμηση για παρόμοιο ταίρι, αλλά τα άτομα σε στρες δείχνουν να προτιμούν διαφορετικό ταίρι».

«Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν επιπλέον πως η ομοιότητα του προσώπου είναι ρυθμιστικός παράγοντας της σεξουαλικής ελκυστικότητας». «Ακόμα, η έρευνα έδειξε για πρώτη φορά πώς το στρες επηρεάζει την επιλογή συντρόφου και τη σεξουαλική συμπεριφορά».

Βάσει υποψίας από την εμπειρία τους με πειραματόζωα, οι επιστήμονες έψαξαν αν ο άνδρας αντιδρούσε διαφορετικά σε μια γυναίκα, όταν ήταν στρεσαρισμένος. Πήραν 50 μαθητές, αδύνατους και υγιείς, και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στην τύχη, τούς ζητούσαν να βάλουν το χέρι τους είτε σε παγωμένο νερό είτε σε ζεστό. Το επίπεδο του στρες τους μετρήθηκε στο σάλιο, στον παλμό και στην αρτηριακή πίεση.

Όλοι οι μαθητές ήταν συνδεδεμένοι σε ηλεκτρόδια που μετρούσαν τις ελάχιστες κινήσεις των μυών γύρω από το μάτι, γνωστές κι ως «αντανακλαστικό έκπληξης», ο τρόπος που κοιτάζουμε ένα αντικείμενο που μας ενδιαφέρει.

Τους ζητήθηκε να δουν 40 εικόνες νέων γυναικών στον υπολογιστή- 30 εκ των οποίων ήταν ερωτικές, γυμνές εικόνες γυναικών που κοιτούσαν τον παρατηρητή και 10 ουδέτερες- ενώ τα ηλεκτρόδια μετρούσαν τις αντιδράσεις.

Οι άνδρες που δεν ήταν στρεσαρισμένοι προτιμούσαν γυναίκες που έμοιαζαν στους ίδιους. Όμως, οι άνδρες που ήταν στρεσαρισμένοι προσπερνούσαν τις γυναίκες που τους έμοιαζαν και έδειχναν το ενδιαφέρον τους για τις ανόμοιες μ΄ αυτούς.

Παλιές έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι βρίσκουν πιο αξιόπιστα τα όμοια πρόσωπα από τα ανόμοιά τους. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί κάποιοι άνδρες επιδιώκουν μακροχρόνιες σχέσεις με πιο γεροδεμένες γυναίκες που τους μοιάζουν.

Υπάρχει, επίσης, απόδειξη πως οι άνθρωποι που είναι στρεσαρισμένοι κάνουν σύντομες σχέσεις, εν συγκρίσει με τους μη στρεσαρισμένους. Όσο περισσότερους συντρόφους έχουμε, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να επεκτείνουμε τη γενετική καταγωγή μας, γεγονός που εξηγεί γιατί οι στρεσαρισμένοι άνδρες πάνε κόντρα σ’ αυτήν την τάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου