Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Εναλλακτική διαχείριση αναλώσιμων υλικών από την Νομαρχία Άρτας

Εναλλακτική διαχείριση αναλώσιμων υλικών από την Νομαρχία Άρτας

Ανακοίνωση σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση χρησιμοποιημένων αναλώσιμων εκτυπωτικών μηχανημάτων (τόνερ, μελάνες, μελανοταινίες) εξέδωσε η Ν.Α. Άρτας όπου αναφέρει:

«Η ΝΑ Άρτας δείχνει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος, στοχεύοντας ειδικά στο θέμα της ανακύκλωσης, όλων όσων χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.
Στις δημόσιες Υπηρεσίες και όχι μόνο παράγονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες αναλώσιμων υλικών (τόνερ, μελάνες, μελανοταινίες) από εκτυπωτές, φαξ και φωτοτυπικά, τα οποία ως επί το πλείστον απορρίπτονται με τα κοινά απορρίμματα.

Τα άδεια μελανοδοχεία φτάνουν στην Ευρώπη τα 200 εκατομμύρια τεμάχια το χρόνο, αλλά από αυτή την ποσότητα ανακυκλώνεται μόνο το 20 %. Εξαιτίας της παρουσία του πλαστικού η αποσύνθεση μπορεί να διαρκέσει και 1000 χρόνια.
Κάθε μελανοδοχείο μπορεί να ανακυκλωθεί από 3 έως 7 φορές.

Η μη ελεγχόμενη απόρριψή τους βλάπτει το περιβάλλον, ενώ με την ανακύκλωσή τους μειώνονται οι τοξίνες αλλά και η ζήτηση για φυσικές πηγές.
Ύστερα από συνεχή ερωτήματα πολιτών, καθώς και υπαλλήλων των υπηρεσιών μας, με τι τρόπο θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε όλα αυτά τα υλικά, μετά από τη χρήση τους, η Ν. Α. Άρτας απευθύνθηκε στη ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΓΕΔΣΑΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Από το Υπουργείο μας ενημέρωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο Συλλογικό Σύστημα που να συγκεντρώνει τέτοιες συσκευασίες, αλλά ωστόσο μπορούν να διατίθενται είτε προς επαναγέμιση είτε σε καταστήματα που αποσύρουν τέτοια υλικά.
Στην πόλη μας υπάρχουν καταστήματα , που κάνουν ανακύκλωση τέτοιων υλικών, π.χ. «COSMOTE», «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» κλπ., όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να τα οδηγούν εκεί μετά από τη χρήση τους, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό αφενός στη προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων, που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ του Νομού μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου