Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Πώς συνδέονται τα ναρκωτικά με τα παχυντικά φαγητά;

Πώς συνδέονται τα ναρκωτικά με τα παχυντικά φαγητά;

Έρευνα σε πειραματόζωα αποκαλύπτει ότι η συνεχής διατροφή με φαγητά πλούσια σε θερμίδες προκαλεί στον εγκέφαλο παρόμοιες αντιδράσεις με αυτές του εθισμού στα ναρκωτικά.

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Scripps στη Florida παρείχε σε ομάδα πειραματόζωων μεγάλες ποσότητες παχυντικών φαγητών και –όπως ήταν αναμενόμενο- η διατροφή αυτή τα οδήγησε στην παχυσαρκία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές επέβαλαν στα πειραματόζωα μία πολύ πιο υγιεινή δίαιτα, προκειμένου να διερευνήσουν τις αντιδράσεις τους. Ο επικεφαλής της μελέτης, Paul Kenny, γράφει στο ιατρικό περιοδικό Nature Neuroscience ότι, μετά την επιβολή της δίαιτας, τα πειραματόζωα απλώς αρνήθηκαν να φάνε και προτίμησαν να λιμοκτονήσουν. Τον εθισμό τους στο «junk food» δεν κατάφεραν να διακόψουν ούτε καν τα ηλεκτροσόκ στα οποία υποβλήθηκαν.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ακόμη αλλαγές και στον εγκέφαλό τους, καθώς, κατά τη διάρκεια κατανάλωσης παχυντικών φαγητών ενεργοποιούνταν οι υποδοχείς 2 της ντοπαμίνης (D2R) στα κέντρα επιβράβευσης του μυαλού, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τη χρήση των ναρκωτικών. Σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί ο εγκέφαλος σε αυτή την υπερδιέγερση των κέντρων επιβράβευσης, μειώνει σταδιακά τον αριθμό των υποδοχέων και ως εκ τούτου τα «εθισμένα» άτομα χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες δόσεις του «ναρκωτικού» τους για παραμείνουν ευχαριστημένα.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα τις έρευνας έχουν απόηχο και στο ανθρώπινο είδος, θα ενισχυθεί ο ισχυρισμός ότι η παχυσαρκία οφείλεται σε εθισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου