Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Πιο λιτό προβλέπεται το φετινό πασχαλινό τραπέζι και για τους Θεσπρωτούς

Πιο λιτό προβλέπεται το φετινό πασχαλινό τραπέζι και για τους Θεσπρωτούς

faghto02Πέντε μόλις ημέρες απέμειναν μέχρι το Πάσχα, με τους Θεσπρωτούς ωστόσο να μην δείχνουν φέτος ειδικά, ότι θα περάσουν και τόσο... πλούσια τη μεγάλη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας.

Μπορεί η Μεγάλη Εβδομάδα να μπήκε μόλις χθες, αλλά η κίνηση που υπάρχει είναι ενδεικτική του τι θα επακολουθήσει.

Γιατί το λέμε αυτό;
Αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβαινε προηγούμενα χρόνια ή έχει κατά νου μια έστω αμυδρή εικόνα της αγοράς αντίστοιχες ημέρες άλλων ετών, μπορεί να βγάλει πολλά συμπεράσματα.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των τοπικών καταστημάτων, παρά τις συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα που και εκείνοι αγοράζουν για να προμηθεύσουν τον καταναλωτή, με την αύξηση του ΦΠΑ να είναι πρόσφατη εξέλιξη, επιδιώκουν να μην ανοίξουν την... ψαλίδα στις τιμές πώλησης, αφού ξέρουν ότι σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες γι' αυτούς θα είναι αρνητικές.
Άλλωστε φέτος, με τα σκληρά οικονομικά μέτρα, η έρευνα αγοράς αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο, αφού ο καταναλωτής θέλει να συνδυάσει χαμηλή τιμή και μέγιστη δυνατή ποιότητα, πριν αποφασίσει από πού θα προβεί σε αγορές και τι ακριβώς θα προμηθευτεί.

Ακόμη και στα πασχαλινά αυγά...
Βασικό και ενδεικτικό στοιχείο είναι η προμήθεια των πασχαλινών αυγών, έθιμο που τηρείται από την αρχαιότητα στη χώρα μας.
Οι συμπολίτες μας φέτος δίνουν την πρόθεσή τους να βάψουν λιγότερα αυγά, στοιχείο που αποδεικνύει την πρόθεση για περιορισμό των εξόδων του πασχαλινού τραπεζιού.
Μάλιστα υπολογίζουν επακριβώς τον αριθμό των πασχαλινών αυγών που θα χρειαστούν, αφού αφήνουν στην άκρη πρακτικές του παρελθόντος. (Θέλω 40, ας βάψω 60 για να μην βρεθώ προ απροόπτων).

Σημαντικό είναι επίσης ότι αρκετοί, ίσως για πρώτη φορά φέτος, αν και μέχρι πέρυσι αγόραζαν φρέσκα αυγά, ειδικά γι' αυτό το σκοπό, τη φετινή χρονιά δεν είναι διατεθειμένοι για πολυτέλειες, όπως τις χαρακτηρίζουν.

Λιγότερες παραγγελίες για αρνί
Περιορισμένες είναι επίσης και οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία για αρνί και κατσίκι.
Κάθε χρόνο υπήρχαν οι προνοητικοί, οι οποίοι ήθελαν να είναι σίγουροι ότι θα προμηθευτούν καλή ποιότητα, προβαίνοντας σε παραγγελίες ακόμη και δύο με τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα, φέτος ο αριθμός αυτών έχει μειωθεί κατά πολύ, αφού... το πορτοφόλι δεν... σηκώνει για πολλά και αυτό τους αναγκάζει να περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή πριν αποφασίσουν από τι θα αποτελείται το τραπέζι τους.

Επειδή όμως ο Έλληνας θεωρείται δύσκολο να στερηθεί βασικά αγαθά για το Πάσχα, οι κρεοπώλες θεωρούν ότι έστω και τις τελευταίες δύο τρεις ημέρες, θα προσέλθουν οι περισσότεροι για να προμηθευτούν είτε το αρνί είτε το κατσίκι.

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, αυτές αναμένεται στο Νομό μας να κυμανθούν στα ίδια περυσινά επίπεδα, με τους κρεοπώλες να εμφανίζονται υποστηρικτές του δόγματος, «προσέχω για να έχω».
Ξέρουν ότι διαφορετικά οι ελπίδες για αύξηση της κατανάλωσης δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.
Βασικότατο στοιχείο το οποίο προσέχει αυτές τις ημέρες ο καταναλωτής είναι η προμήθεια ντόπιου κρέατος.
Μπορεί οι εποχές να είναι δύσκολες οικονομικά, αλλά θεωρεί ότι αξίζει να πληρώσει λίγο παραπάνω, αφού στο ελληνικό κρέας η ποιότητα θα είναι και εγγυημένη.
Άλλωστε στο εισαγόμενο κρέας ελλοχεύουν πάντα κίνδυνοι και για την υγεία.

Έλεγχοι από υπηρεσίες Νομαρχίας, Για την αποφυγή του ενδεχομένου ελληνοποιήσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας (Κτηνιατρική, Εμπορίου), προβαίνουν πλέον σε εντατικούς ελέγχους, αν και δεν υπάρχει σημαντικό προηγούμενο στη Θεσπρωτία που να προβληματίζει, όσον αφορά τέτοιες πρακτικές.
Προληπτικά ωστόσο πραγματοποιούνται οι έλεγχοι, ενώ στο εισαγόμενο κρέας γίνονται επίσης οι έλεγχοι για την ποιότητα. Μαζικούς ελέγχους στην αγορά κρεάτων ετοιμάζουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΣΔΟΕ ο ΕΦΕΤ και άλλες υπηρεσίες με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών ενόψει Πάσχα.
Οι έλεγχοι στην αγορά κρέατος αναμένεται να επικεντρωθούν στο πρόβειο και το κατσικίσιο κρέας.

Διευρυμένο ωράριο για τα εμπορικά
Από χθες τέθηκε σε ισχύ το διευρυμένο ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα του Νομού, σε μια προσπάθεια, τόσο για την αύξηση των πωλήσεων, όσο και για τη διευκόλυνση του καταναλωτή.
Έτσι λοιπόν από χθες Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη, τα καταστήματα θα ανοίγουν καθημερινά το πρωί στις οχτώ και θα κλείνουν το μεσημέρι στις δύο.

Το απόγευμα τα καταστήματα θα ανοίγουν στις 18.00 και θα παραμένουν ανοικτά μέχρι και τις 9 το βράδυ.
Τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 11 το πρωί και το ωράριο θα είναι συνεχές μέχρι τις 19.00.
Το Μεγάλο Σάββατο τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου