Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Οι νέοι που θεωρούν πως είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι είναι πιο επιρρεπείς στην αυτοκτονία

Οι νέοι που θεωρούν πως είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι είναι πιο επιρρεπείς στην αυτοκτονία

Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας γνωρίζουν καλά πως οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι έφηβοι, αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτοκτονικών σκέψεων και τάσεων. Όμως, έρευνες έδειξαν πως σημασία έχει περισσότερο τι θεωρεί σεξουαλικά κανείς τον εαυτό του, και λιγότερο τι πράττει.

Οι ερευνητές βρήκαν, μέσω ενός ερωτηματολογίου που συμπληρώθηκε ανώνυμα από περίπου 1.900 μαθητές σε 14 λύκεια του Μόντρεαλ, πως οι έφηβοι που θεωρούν πως είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, ή που δεν είναι σίγουροι για τo σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ήταν πιο επιρρεπείς στην ιδέα ή την τάση αυτοκτονίας. Όμως, έφηβοι που έλκονται ή είχαν επαφή με άτομα του ίδιου φύλου, αλλά θεωρούν τον εαυτό τους ετεροφυλόφιλο, δεν διέτρεχαν περισσότερο κίνδυνο απ’ όσο οι υπόλοιποι. Ίσως, και όπως λένε και προηγούμενες έρευνες, η πλειοψηφία των εφήβων που έλκονται ή είχαν εμπειρία με άτομα του ίδιου φύλου να θεωρούν τους εαυτούς τους ετεροφυλόφιλους.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ξεχωρίζει τη σεξουαλική ταυτότητα από την έλξη και τη συμπεριφορά σε σχέση με κινδύνους από κακή ψυχική υγεία.»

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που κάνουν σεξ ή έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους. Αλλά ετεροφυλόφιλους. Αυτοί οι μαθητές δεν διατρέχουν κίνδυνο.»

«Το κύριο μήνυμα είναι ότι το ενδιάμεσο κενό μεταξύ του ατόμου και της κοινωνίας είναι που τους προκαλεί λύπη και κάνει τους έφηβους να ταυτίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι.» «Η σεξουαλική προτίμηση ορίζεται από τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι η ταυτότητα, που εξαρτάται από την κοινωνία που ζει κανείς, ο δεύτερος η έλξη ή η φαντασίωση και ο τρίτος η συμπεριφορά. Προηγούμενες έρευνες δεν έχουν δείξει ποιος από τους τρεις παράγοντες ευθύνεται για τον κίνδυνο τον ομοφυλόφιλων-αμφιφυλόφιλων νέων.»

«Όλο αυτό σημαίνει πως ο κλινικοί γιατροί πρέπει ν’ ασχοληθούν όχι μόνο με το άτομο και τη σεξουαλικότητά του, αλλά με το περιβάλλον του και πώς βλέπουν τον εαυτό τους μέσα σ΄ αυτό.»

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν καθαρά πως πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο πώς σχετίζονται τα αρνητικά συναισθήματα ως προς την ομοφυλοφιλία και η τάση για αυτοκτονία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου