Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

«Ακραίο» το ενδεχόμενο της αναστολής της λειτουργίας του κέντρου Απεξάρτησης στην Πρέβεζα

«Ακραίο» το ενδεχόμενο της αναστολής της λειτουργίας του κέντρου Απεξάρτησης στην Πρέβεζα

Το 50% των θεραπευομένων έχει απεξαρτηθεί «Ακραίο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο της αναστολής της λειτουργίας του κέντρου απεξάρτησης στην Πρέβεζα, ο υπεύθυνος του κέντρου γιατρός Μιχάλης Σπυρέλης και σημείωσε ότι μπορεί το τελευταίο διάστημα να εκφράζονται κάποιοι προβληματισμοί, λόγω της λήξης των συμβάσεων κάποιων εργαζομένων αλλά αυτό δεν έχει να σημαίνει απαραίτητα ότι απειλείται να κλείσει το Κέντρο.

Ο κ. Σπυρέλης τόνισε ότι λύση στο πρόβλημα θα δοθεί με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων για το κέντρο και σημείωσε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων και το κέντρο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τον κ. Σπυρέλη εκτός από το μόνιμο προσωπικό υπάρχουν και εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σε δύο περίπου μήνες.
Το θέμα αυτό απασχόληση τόσο τον ίδιο όσο και τον νομάρχη Πρέβεζας, αφού όπως είπε ο κ. Σπυρέλης το μόνιμό προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κέντρου.
Σε επικοινωνία που είχε ο υπεύθυνος του κέντρου με την κ. έλαβε τη διαβεβαίωση από την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Μ. Μαλλιώρη ότι καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία της μονάδας και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα υπάρχουν με τους συμβασιούχους. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρέλη την ίδια απάντηση έλαβε και ο Νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασίλης Ιωάννου στην παρέμβαση που έκανε στην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ για το θέμα.

Ο ίδιος μάλιστα ευχαρίστησε τον κ. Ιωάννου για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε αλλά και τη στήριξη που παρέχει στο κέντρο προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμισή του και τόνισε ότι το ίδιο περιμένει να κάνουν και οι άλλοι φορείς του νομού.

Ο κ. Σπυρέλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου «ότι μία εποχή οικονομικής στενότητας η πολιτεία θα πρέπει να δείξει κοινωνική αλληλεγγύη.

Το πρόβλημα των ναρκωτικώνokana_preveza είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Θα παρακολουθώ το συντονισμό των υπουργείων για να υπάρξει μείωση στη λίστα αναμονής» κατά τη διάρκειας της επίσκεψης του στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, στο κέντρο της Αθήνας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι συνολικά στην Ελλάδα, στα προγράμματα υποκατάστασης, που αφορούν τη χορήγηση μεθαδόνης και βουπρενοφρίνης, προκειμένου οι χρήστες σταδιακά να απεξαρτηθούν, είναι εγγεγραμμένα 4.809 άτομα

Στα προγράμματα της Αττικής είναι εγγεγραμμένοι 2.033 χρήστες, στη Θεσσαλονίκη 1.185 και στην υπόλοιποι Ελλάδα 1.589.
Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής βρίσκονται 5.500 χρήστες.
Όμως ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 6 χρόνια και 6 μήνες, χρόνος που μπορεί σε κάποιους να στοιχίσει και τη ζωή τους.

Συνολικά, για τα προγράμματα υπάρχουν 20 χιλιάδες αιτήσεις, σύμφωνα δε με εκτιμήσεις οι χρήστες στη χώρα ανέρχονται σε 40 χιλιάδες.

Χωρίς λίστες αναμονής
Στην Πρέβεζα δεν υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής και σύμφωνα με τον κ. Σπυρέλη, η μονάδα εξυπηρετεί πάνω από 150 ασθενείς έχοντας σχεδόν απορροφήσει το σύνολο των εξαρτημένων ατόμων της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετική επίδοση για κέντρο απεξάρτησης, ενώ ταυτόχρονα πάνω από 50% των θεραπευομένων έχει κατορθώσει να απεξαρτηθεί οριστικά από τα ναρκωτικά.

«Δυστυχώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις λίστες αναμονής» είπε ο κ. Σπυρέλης και έφερε ως παράδειγμα ότι υπάρχουν άτομα που ζούνε στην Αθήνα και είναι διατεθειμένα να μετακομίσουν στην Πρέβεζα προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Να θυμίσουμε ότι πριν από την ίδρυση της Θεραπευτικής Μονάδας Υποκατάστασης Πρέβεζας του ΟΚΑΝΑ, οι ασθενείς από την βορειοδυτική Ελλάδα κατέφευγαν καθημερινά στο Κέντρο του Αγρινίου προκειμένου να λάβουν θεραπεία.

Η ίδρυση του Κέντρου στην Πρέβεζα, ήταν ένα πάγιο αίτημα των ασθενών και των τοπικών φορέων της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, και μετά από συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων έδωσε πρόσβαση για θεραπεία σε δεκάδες εξαρτημένους νέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου