Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Αισιοδοξία για καλή υγεία

Αισιοδοξία για καλή υγεία

Η αισιοδοξία δεν αυξάνει μόνο τη διάθεση αλλά βοηθά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα. Στην έρευνα έλαβαν μέρος φοιτητές και αποκαλύπτει ότι καθώς έγιναν περισσότερο αισιόδοξοι εμφάνισαν ισχυρότερο ανοσοποιητικό, ενώ όταν υποχωρούσε η αισιοδοξία το ανοσοποιητικό γινόταν λιγότερο ισχυρό.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εντοπίσει τη σχέση μεταξύ της ψυχολογικής και σωματικής κατάστασης. Οτιδήποτε, από οικογενειακές διενέξεις μέχρι στρες στη δουλειά, μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση και να ενισχύσει τη νόσο. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες σχετικά με την αισιοδοξία και το ανοσοποιητικό σύστημα, κυρίως συνέκριναν τους αισιόδοξους με τους απαισιόδοξους αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα άλλοι παράγοντες, όπως γενετικοί, καθώς και η προσωπικότητα, να επηρεάζουν το ανοσοποιητικό.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 124 φοιτητές, οι οποίοι συμπλήρωσαν 5 ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ανοσοποιητικού για ένα χρόνο. Τα ερωτηματολόγια μετρούσαν την αισιοδοξία των φοιτητών ρωτώντας πόσο στενά ταυτίζονταν οι φοιτητές με προτάσεις όπως «θα είμαι λιγότερο επιτυχημένος σε σχέση με τους περισσότερους συμφοιτητές μου».

Καθώς οι φοιτητές πέρασαν από μαθήματα, συνεντεύξεις και εξετάσεις, τα επίπεδα αισιοδοξίας αυξομειώνονταν σε ευθυγράμμιση με το ανοσοποιητικό σύστημα. Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουν για παρόμοια αποτελέσματα ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα πιθανόν ήδη να είναι ευάλωτο στη λοίμωξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου