Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Λιγότεροι θάνατοι στην άσφαλτο το 2009 Σημαντική η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ήπειρο

Λιγότεροι θάνατοι στην άσφαλτο το 2009

Σημαντική η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ήπειρο

troxaioatyxhmaΗ ολοκλήρωση της Εγνατίας βοήθησε στην ελάττωση των ατυχημάτων Σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων για το 2009 σε σύγκριση με το 2008 δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για την περιφέρεια της Ηπείρου.

Ο αριθμός των τροχαίων μειώθηκε κατά 17,4%, ενώ και αυτός των θανάτων που προήλθαν από τέτοια ατυχήματα μειώθηκε κατά 21%.
Τα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα το προηγούμενο έτος, ενώ σε ότι αφορά την περιοχή μας η ολοκλήρωση της Εγνατίας φαίνεται πως έπαιξε κι αυτή το ρόλο της ώστε να λιγοστέψουν τα τροχαία αλλά και οι θάνατοι στην άσφαλτο.

Σημαντική μείωση
Το 2008 ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώθηκαν στην Ήπειρο έκλεισε με 178 τροχαία να έχουν καταγραφεί στους δρόμους της.
Απ' αυτά μάλιστα 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 68 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Επίσης 148 άτομα έφεραν ελαφρά τραύματα μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Πέρσι όμως τα σκηνικό μεταβλήθηκε προς το καλύτερο, αφού ο αριθμός των ατυχημάτων έπεσε στα 147, με τους ανθρώπους που δυστυχώς έχασαν τη ζωή σε ένα απ' αυτά να μειώνεται κι αυτός φτάνοντας τα 52 θύματα.
Οι σοβαρά τραυματίες για όλο το 2009 ήταν 56 ενώ οι ελαφρά έφτασαν τους 114.
Οι αριθμοί είναι κατατοπιστικοί και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, αφού σε όλες τις κατηγορίες ( αριθμός τροχαίων, θανάτων, σοβαρά και ελαφρά τραυματιών) σημειώνεται μείωση.

Βοήθησε και η Εγνατία
Ένας από τους λόγους της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων είναι φυσικά και η ολοκλήρωση, στο μεγαλύτερο μέρος, της Εγνατίας οδού.
Το παλιό εθνικό δίκτυο που έκρυβε πολλές παγίδες για τους οδηγούς αντικαταστήθηκε με ένα υπερσύγχρονο δρόμο και αυτό σίγουρα βοήθησε στην ελάττωση των τροχαίων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα ατυχήματα στην Εγνατία είναι συνήθως και θανατηφόρα, λόγω των μεγάλων ταχυτήτων που αναπτύσσονται, αλλά τουλάχιστον για πέρσι, κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε, αφού οι οδηγοί αποδείχτηκαν ιδιαίτερα προσεκτικοί, με τα τροχαία που σημειώθηκαν στον νέο αυτοκινητόδρομο να είναι από λίγα έως ελάχιστα.

Σε τέσσερις μήνες τα περισσότερα ατυχήματα
Από τα στοιχεία που έδωσε στο φώς της δημοσιότητας η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εύκολα συμπεράνουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των τροχαίων και άρα και των θανάτων που προέρχονται απ' αυτά σημειώνονται μέσα σε τέσσερις μήνες.
Από τον Ιούνιο δηλαδή μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Οι καλοκαιρινές εξορμήσεις και τα ταξίδια που γίνονται πιο συχνά την περίοδο αυτή βγάζουν στους δρόμους περισσότερα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών μηνών το 2009, σημειώθηκε το 44% των θανάτων που καταγράφηκαν όλο το χρόνο, ενώ και το 2008 το ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων, τους τέσσερις αυτούς μήνες, έφτασε στο 51%, αφού από τους 66 συνολικά ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο οι 34 σκοτώθηκαν στο διάστημα αυτό.

Η μεθοδολογία της έρευνας
Η έρευνα οδικών τροχαίων ατυχημάτων διενεργείται σε μηνιαία βάση και παρακολουθεί κατά Νομό, για κάθε μήνα χωριστά τον αριθμό των οδικών τροχαίων ατυχημάτων κατά βαρύτητα (θανατηφόρα και με τραυματισμούς) και τον αριθμό των παθόντων ατόμων κατά κατηγορία αυτών (οδηγοί, μεταφερόμενοι, πεζοί).
Σε ετήσια βάση, γίνεται ευρύτερη ανάλυση των ατυχημάτων.

Κυριότερες μεταβλητές είναι: Τόπος ατυχήματος, είδος οδού, παθόντες, συνθήκες οδοστρώματος και τύπος οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου