Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

SEXUALITY: Οι «δολοφόνοι» του σπέρματος…

SEXUALITY: Οι «δολοφόνοι» του σπέρματος…

Οι «δολοφόνοι» του σπέρματος… για όσους προσπαθούν για παιδιά

Ένα στα 10 ζευγάρια είναι μη γόνιμα και ο άνδρας φταίει στο 30% των περιπτώσεων... Παρά το ότι οι άνδρες παράγουν σπέρμα σε εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση, σε αντίθεση με τη γυναίκα που σε όλη της τη ζωή θα παράξει μόνο 300-400 ωάρια, φαίνεται πως ο τρόπος ζωής σήμερα αλλά και μικρές και σοβαρές αιτίες που υπάρχουν γύρω μας εμποδίζουν τον άνδρα να είναι γόνιμος, άρα και να γίνει πατέρας.

Καταστάσεις που βλάπτουν σοβαρά

Κιρσοκήλη:

Ένας στους τέσσερις εφήβους έχει κιρσοκήλη χωρίς να το ξέρει και μεγαλώνοντας θα παρουσιάσει προβλήματα από τη βλάβη αυτή.

Συνήθως οι άνδρες εξετάζονται για κιρσοκήλη όταν είναι στη προσπάθεια για παιδιά, και τότε ίσως να είναι αργά. Η βλάβη αυτή του φλεβικού δικτύου επηρεάζει την οξυγόνωση των όρχεων και σταματά την ωρίμανση των γαμετών.

Θερμότητα:

Οι όρχεις, για να παράξουν γαμέτες, θέλουν θερμοκρασία λιγότερη από αυτή του υπόλοιπου σώματος, γι' αυτό και είναι εκτεθειμένοι συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα όργανά μας.

Αν η θερμοκρασία τους ανέβει στους 38-39 βαθμούς, η παραγωγή σταματά τελείως, δηλαδή στον πυρετό σπέρμα δεν υπάρχει και αυτό μπορεί να κρατήσει και μήνες μετά.

Σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να μη σταματήσει τελείως, αλλά να παράγει λιγότερους και πιο παθολογικούς γαμέτες άρα και δυσγόνιμους για τη γυναίκα.

Τζακούζι και σάουνα - χαμάμ:

Στις θερμοκρασίες αυτές το σπέρμα επίσης δεν παράγεται καλά ή σταματά τελείως. Σε μια τελευταία μελέτη φάνηκε πως η έκθεση για 30 λεπτά σε τζακούζι είχε σταματήσει προσωρινά την παραγωγή.

Η υγρή θερμοκρασία είναι ίσως η πιο επιβαρυντική και να σταματήσει τη σπερματογένεση για μήνες, αλλά ακόμα και μετά τη διακοπή της έκθεσης στον παράγοντα αυτόν η αναστρεψιμότητα είναι αργή, αν σκεφτούμε πως ένα ανώριμο κύτταρο για να γίνει σπερματοζωάριο χρειάζεται μήνες.

Πυρετοί:

Πρόσφατοι πυρετοί μέχρι και τρεις μήνες πριν έχουν την ίδια βλαπτική επίδραση όπως τα ζεστά λουτρά. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πτώση έως και 35% μετά από υψηλό πυρετό . Γι' αυτό και δεν δίνουμε σπέρμα για εξέταση σε περιόδους με ψηλό πυρετό γιατί θα δείξει λάθος αποτελέσματα.

Laptops:

Σε θέσεις κοντά στο όσχεο τα μηχανήματα αυτά αυξάνουν τη θερμοκρασία των όρχεων γι' αυτό δρουν βλαπτικά όπως και η θερμότητα. Η σωστή στάση είναι να γράφουμε ακουμπώντας τα σε γραφείο και όχι στα γόνατα.

Στενά ρούχα-εσώρουχα:

Αν μπορούσαν οι άνδρες όλοι να έχουν τις σκοτσέζικες φούστες, ίσως ο κίνδυνος της δυσπερμίας να μειωνόταν σημαντικά… Στενά εσώρουχα και ιδιαίτερα αθλητικά, όπως αυτά των ποδηλατιστών, είναι πολύ κακά για το σπέρμα.

Κινητά τηλέφωνα:

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η χρήση τηλεφώνου πάνω από 4 ώρες την ημέρα έδωσε μείωση στο σπέρμα συγκριτικά με άλλους άνδρες. Κάποιοι βέβαια αμφισβητούν τα αποτελέσματα αυτά, αλλά γενικά οι γιατροί θα συνιστούσαν να μην έχουμε τις συσκευές αυτές που παράγουν μικροκύματα πολύ κοντά στους όρχεις π.χ. στις τσέπες των παντελονιών ιδιαίτερα στις περιόδους που προσπαθούμε για παιδιά.

Παχυσαρκία:

Ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα και με το μηχανισμό αυτό ενοχοποιείται η βλάβη στον όρχι. Οι μελέτες είναι αντιφατικές για το πόσο υπέρβαρος πρέπει να είναι ο άνδρας για να έχει αυτή τη βλάβη. Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) πάντως θεωρεί πως πολλοί υπέρβαροι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο για Υπογονιμότητα.

Τρόπος ζωής:

Κακές συνήθειες όπως κάπνισμα, μαριχουάνα, αλκοόλ και καφέδες έχουν ενοχοποιηθεί για την υπογονιμότητα του άνδρα. Το έντονο στρες και πολλές φορές η αγωνία του πατέρα για την πατρότητα επίσης ενοχοποιούνται.

Κρυψορχία:

Στη παιδική ηλικία, όταν οι όρχεις δεν κατεβαίνουν νωρίς, είναι μια ισχυρή αιτία για δυσκολία στο σπέρμα.

Γενετικές βλάβες:

Σε θέσεις του χρωμοσώματος 23 υπάρχουν μικροελλείψεις που ενοχοποιούνται, όπως επίσης σύνδρομα όπως το Klinefelter.

Ορμονικές βλάβες:

Διαταραχή του άξονα υπόφυσης και όρχεων σημαίνει μειωμένη ή και καθόλου παραγωγή.

Απόφραξη του σπερματικού πόρου:

Από παλιές φλεγμονές, αν ο πόρος - σωλήνας που περνούν τα σπερματοζωάρια φράξει, τότε έχουμε Αζωσπερμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου