Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – 4ος ΔΗΜΟΣ του Κ. Λαλλά - Πρώην Κοινοτάρχης Πέρδικας

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – 4ος ΔΗΜΟΣ
του Κ. Λαλλά - Πρώην Κοινοτάρχη Πέρδικας


Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και τις πληροφορίες για δημιουργία τριών Δήμων στη Θεσπρωτία (Ηγουμενίτσας – Φιλιατών και Παραμυθιάς) και ως εκ τούτου κατάργηση των άλλων Δήμων και Κοινοτήτων μεταξύ αυτών και των Νοτιοανατολικών Δήμων Συβότων, Μαργαριτίου και Κοινότητας Πέρδικας, καταθέτω τις απόψεις μου, που ίσως δημιουργήσουν σκεπτικισμό για πιο ώριμη αντιμετώπιση του θέματος, τόσο από τις σημερινές ηγεσίες των Δήμων Συβότων και Μαργαριτίου και της Κοινότητας Πέρδικας, όσο και από τους Δημότες τους.

Αρχικά θα αναφερθώ στον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.
Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ είχε σαν πρωταρχικό σκοπό την συνένωση των πρώην μικρών Κοινοτήτων με βάση την γεωγραφική τους, ως επί το πλείστον, θέση αυτών, σε ενιαία Διοίκηση, με έδρες κυρίως τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά ή την γεωγραφική τους θέση κοινότητας ή υφιστάμενους Δήμους.

Η συνένωση αυτή είχε θετικότατα αποτελέσματα, τα οποία όλοι βιώσαμε και δεν χρειάζεται ανάλυση.
Η συνένωση αυτή είχε και τα μικροαρνητικά της σημεία με κυριότερο, ότι σε πολλούς Δήμους ο τοπικισμός λειτούργησε θετικότερα για τις έδρες των νεοδημιουργηθέντων ΟΤΑ ή για κάποια διαμερίσματα και αρνητικά για ορισμένα Διαμερίσματα δηλαδή για κάποιες παλιές Κοινότητες.

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, που έχει σαν σκοπό την περαιτέρω συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων και την παραχώρηση νέων αρμοδιοτήτων, αλλά και εσόδων, θα λειτουργήσει και πάλι θετικά, αν ενωθούν σωστά, τόσο από γεωγραφικής πλευράς, όσο και συναφών αναπτυξιακών προοπτικών.

Βέβαια, αρχικά και μέχρι οργάνωσης της Διοικητικής δομής των νέων Δήμων, δηλαδή στην μεταβατική περίοδο, θα υπάρξουν ορισμένα μικροπροβλήματα, αναμενόμενα άλλωστε, τα οποία θα λυθούν, εφ’ όσον οι νέοι Δημοτικοί Άρχοντες, θα έχουν την γνώση και την θέληση να περιορίσουν τον χρόνο της δομικής αναδιοργάνωσης των νέων Δήμων.

Τα προαναφερθέντα είναι ορισμένα από αυτά που θα αντιμετωπίσουν πανελλαδικά οι νέοι Δήμοι, χωρίς καν να αναφερθώ στα οικονομικά θέματα, που έτσι και αλλιώς είναι η πρωταρχική προϋπόθεση των συνενώσεων.

Όμως για εμάς τους Θεσπρωτούς, θα προσπαθήσω να ειδικεύσω περισσότερο τα εδικά και γενικά προβλήματα που θα προκύψουν, αν ισχύσουν, τα μέχρι σήμερα λεγόμενα, με την δημιουργία τριών Δήμων, Ηγουμενίτσας, Φιλιατών, Παραμυθιάς.

Για τον Δήμο Φιλιατών, που προφανώς θα ενταχθεί ο Δήμος Σαγιάδας, που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική ενότητα, και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, πιστεύω ότι είναι θετικό, γιατί η ανάπτυξη της Σαγιάδας, με την σύνδεση με την Κέρκυρα, με το υπάρχον τελωνείο Μαυροματίου, την οδική σύνδεση με την Νότια Αλβανία και άλλες ενέργειες, θα λειτουργήσει αναπτυξιακά και για την ενδοχώρα του νέου Δήμου και για τον νυν Δήμο Σαγιάδας.

Για τον Δήμο Παραμυθιάς, που προφανώς, θα ενταχθούν ο Δήμος Αχέροντα και η Κοινότητα Σουλίου, που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική ενότητα, ομοίως θα υπάρξει αναπτυξιακή πορεία, λόγω των προοπτικών μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης της ΓΛΥΚΗΣ και του ΣΟΥΛΙΟΥ και φυσικά του εκτεταμένου κάμπου. Προβλήματα, άμεσης προσωπικής εξυπηρέτησης, ιδίως για τους ηλικιωμένους, θα έχουν οι κάτοικοι της νυν Κοινότητας Σουλίου, οι οποίοι ανέρχονται σε χίλια περίπου άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, λόγω της απόστασης από την Παραμυθιά, δηλαδή την έδρα του Δήμου.

Για τον Δήμο Ηγουμενίτσας:
Αφ’ ενός θα ενταχθεί ο Δήμος Παραποτάμου, που ευρίσκεται στην ίδια γεωγραφική ενότητα και σε μικρή απόσταση, λόγω και άλλων παραμέτρων, θα έχουν αμφότεροι, πολλά πλεονεκτήματα.

Αφ’ ετέρου, θα ενταχθούν οι Δήμοι Συβότων και Μαργαριτίου και η Κοινότητα Πέρδικας, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, για λόγους που αναφέρω παρακάτω.
Α) Το πρώτο και κυριότερο, δεν ευρίσκονται στην ίδια γεωγραφική ενότητα και έχουν διαφορετικές αναπτυξιακές προοπτικές, όπως θα αναπτύξω παρακάτω.

Β)
Ο μεγάλος πληθυσμός, των 9000 κατοίκων, των τριών αυτών ΟΤΑ, θα ήταν αντιπαραγωγικό, αντιοικονομικό και αντικοινωνικό, να μεταβαίνει στην Ηγουμενίτσα, αντί οι δραστηριότητές του να κινούνται εντός της γεωγραφικής ενότητας, αν σκεφθούμε, ότι με την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και μεταφοράς πολλών αρμοδιοτήτων στους Νέους Δήμους, οι Δήμοι θα επιλύουν τα περισσότερα των προβλημάτων τους. Έτσι θα έοχυμε μια αποκεντρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού που τα προβλήματα θα λύνονται στον τόπο τους.
Οι αυξημένες αρμοδιότητες που θα δοθούν στους αντιδημάρχους και στα τοπικά Συμβούλια, με το πέρας του χρόνου, θα απογυμνώνονται και τα πάντα θα μεταφερθούν στα Δημοτικά Συμβούλια, στα οποία η εκπροσώπηση των σημερινών ΟΤΑ, θα γίνεται με 1,2 ή 3 Συμβούλους, δηλαδή με μειωμένη εκπροσώπηση και άλλοι θα αποφασίζουν για τον τόπο σου. Αν αποφασίζουν!

Γ) Η αναπτυξιακή πορεία των τριών αυτών ΟΤΑ δε έχει καμιά σχέση και συνάφεια με τον Δήμο Ηγουμενίτσας.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι και μετατρέπεται σε ένα μετακομιστικό λιμάνι. Ακόμη και εμπορικό κέντρο που σήμερα είναι, με την πορεία, θα φθίνει, λόγω της Εγνατίας Οδού, αφού τα μεγάλα εμπορικά Κέντρα Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και άλλα, θα ευρίσκονται πλέον κοντά στους Δημότες μας. Από την άλλη οι τρεις ΟΤΑ θα αναπτύσσονται συνεχώς, σε τουριστικό και γεωργοκτηνοτροφικό κέντρο, λόγω της παραλιακής ζώνης και της αξιόλογης ενδοχώρας αφ ενός και των Κάμπων Μαργαριτίου – Πλαταριάς, των ελαιώνων και των ορεινών κτηνοτροφικών όγκων αφ ετέρου.

Αναλύοντας τις προοπτικές αυτές, που παρατίθενται κατωτέρω, ο νέος αυτός Δήμος θα είναι ένας από τους πιο βιώσιμους Πανελλαδικά.
  • Αξιοποίηση του υπάρχοντος υδροβιότοπου ΚΑΛΩΔΙΚΙΟΥ, και της δημιουργίας β’ υδροβιοτόπου, στο ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ, του κάμπου Μαργαριτίου – Πλαταριάς. Την κατασκευή ΓΚΟΛΦ στο Μαργαρίτιον – Παλαιόκαστρο.
  • Αξιοποίηση της οροσειράς ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ έως το ΕΛΕΥΘΕΡΟ για ήπιες μορφές ενέργειας (αιολικά και ηλιακά ΠΑΡΚΑ)
  • Αξιοποίηση του ΒΡΑΧΩΝΑ, Συβότων, των παραδοσιακών οικισμών και της παραλιακής ζώνης Πλαταριάς – Συβότων – Πέρδικας για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία και τουριστικές μονάδες.
  • Αξιοποίηση των ορεινών όγκων αφ’ ενός με κτηνοτροφικές υποδομές και αφ’ ετέρου με πεζόδρομους και άλλες αναπτυξιακές δράσεις και του ποταμού ΠΕΡΔΙΚΑΣ με την ανακατασκευή του Πάρκου Αναψυχής.
  • Αξιοποίηση των αρχαιολογικών διαδρομών, από το Μορφάτι μέχρι την Πλαταριά και την Πέρδικα
  • Καθιέρωση της σύνδεσης Πλαταριάς, Συβότων και Πέρδικας, με τους Παξούς και την Νότια Κέρκυρα
  • Αξιοποίηση των Κάμπων Μαργαριτίου – Πλαταριάς με νέες προσοδοφόρες καλλιέργειες
  • Αξιοποίηση των υπαρχόντων οικισμών με ήπιες δομικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις
  • Αξιοποίηση της Περιφέρειας του Νότιου Δήμου με εκατοντάδες ήπιες παρεμβάσεις
  • Συγκοινωνιακή σύνδεση με αστική Συγκοινωνία και με την βελτίωση των οδικών αξόνων Καρτερίου – Κόμβου Πάργας και Καρτερίου – Πέρδικας, με σήραγγα, για την σύνδεση με την ΕΓΝΑΤΙΑ οδό.
Εξιστορώντας τις προοπτικές αυτές, σκοπός μου είναι να αναδείξω ότι ένας 4ος Δήμος, στην Θεσπρωτίας είναι επιβεβλημένος και εφικτός.
Έτσι οι αρμόδιοι και οι κάτοικοι, ας μην αδρανοποιούνται και πελαγοδρομούν.

Ας αναλογιστούν το μέλλον της περιοχής μας.
Η αναβλητικότητα και η αναποφασιστικότητα, είναι κακοί οιωνοί.
Τώρα δίνεται η ευκαιρία.
Μη την πετάτε, σκεπτόμενοι μικροσυμφεροντολογικά και μικροπολιτικά.
Ίσως αύριο είναι αργά.

Αν στους τρεις αυτούς ΟΤΑ, είναι δυνατή και η ένταξη του Δήμου Πάργας, που ευρίσκεται στην ίδια γεωγραφική ενότητα, τα πλεονεκτήματα, θα είναι απείρως μεγαλύτερα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΛΛΑΣ
Τ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΙΤΑΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου