Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Τέθηκαν οι στρατηγικές κατευθύνσεις και οι στόχοι για την ανάπτυξη της Ηπείρου, μέσω ΕΣΠΑ

Τέθηκαν οι στρατηγικές κατευθύνσεις και οι στόχοι για την ανάπτυξη της Ηπείρου, μέσω ΕΣΠΑ

Tις στρατηγικές κατευθύνσεις και τους στόχους του αναπτυξιακού σχεδιασμού έθεσε η γ.γ. της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα (φωτό) στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της στα Ιωάννινα την περασμένη Πέμπτη.

Η περιφερειάρχης στην αρχική της τοποθέτηση αναφέρθηκε στον άμεσο στόχο που είναι η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ αλλά και στον κυρίαρχο, που όπως τόνισε, είναι «να τεθούν οι βάσεις για τη βελτίωση και ενίσχυση του περιφερειακού παραγωγικού μας συστήματος, της ποιότητα ζωής των πολιτών, της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών»

.Στη συνέχεια, αποτύπωσε την κατάσταση την οποία παρέλαβε με συγκεκριμένα στοιχεία και άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, η οποία οδήγησε την Hπειρο σε αναπτυξιακή υστέρηση.
«Δυστυχώς δεν είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, τόσο συνολικά όσο και στην Hπειρο, παρουσιάζει τεράστια καθυστέρηση»
, είπε και παρέθεσε σειρά συγκεκριμένων στοιχείων: «Είμαστε στον τέταρτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος και η απορρόφησή του κυμαίνεται περίπου στο 5%, ενώ νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται στο 10%».

Η γενική γραμματέας δεν έμεινε στη στείρα κριτική αλλά κατέθεσε στο σώμα τις προτεραιότητες που πρέπει να ληφθούν για να αντιστραφεί το κλίμα και να προωθηθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Eθεσε ως άμεση επιλογή και επιτακτική ανάγκη τη μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, με έργα ώριμα αλλά και ικανά να αποφέρουν πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα.

«Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πρώτης τριετίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που δεν απορρέουν μόνο από την εφαρμογή του κανόνα ν+3 για το έτος 2010, αλλά κυρίως από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου στην επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Aνάπτυξης της χώρας.
Ο στόχος αυτός για την Περιφέρεια Ηπείρου και το πρόγραμμα που υλοποιεί, μεταφράζεται σε δαπάνες της τάξης άνω των 65 εκατ. ευρώ εντός του 2010.

Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ
Η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα στη συνέχεια αναφέρθηκε βήμα-βήμα στις ενέργειες που έχει κάνει ως σήμερα η Περιφέρεια για το υπό αναμόρφωση ΕΣΠΑ ώστε όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
«η Hπειρος να αποκτήσει τη δική της ισχυρή ταυτότητα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, τη γεωγραφική της θέση, τους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους της, την απαράμιλλου κάλλους φυσική και πολιτιστική κληρονομιά».

Στο πλαίσιο λοιπόν της αναμόρφωσης του προγράμματος και στη βάση του πλαισίου που έχει καθορίσει η κυβέρνηση η Περιφέρεια πραγματοποίησε διαβουλεύσεις, ανά θεματικό πεδίο και ανά πρόγραμμα, με τα διάφορα υπουργεία, προκειμένου να οριοθετηθούν οι δράσεις και τα έργα που αφορούν τους οδικούς άξονες, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την υγεία, την έρευνα την καινοτομία, την παιδεία.

Η γ.γ. της Περιφέρειας χαρακτήρισε «σημαντική» την περίοδο που διανύουμε, καθώς όπως εξήγησε σηματοδοτεί τη μετάβαση από το «χθες» της Γ΄ Προγραμματικής Περιόδου, στο «αύριο» της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, ότι η ταυτόχρονη εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα αποτελέσει και το «όχημα» προκειμένου να καταστεί ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η υλοποίηση του ΕΣΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου