Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Εορτή Αγίου Δονάτου Η Παραμυθιά και όλη η Θεσπρωτία γιορτάζει!!!

Εορτή Αγίου Δονάτου

Η Παραμυθιά και όλη η Θεσπρωτία γιορτάζει!!!

Σήμερα Παρασκευή 30 Απριλίου 2010, θα εορταστεί ἡ μνήμη του ἐν Ἁγίοις Πατρὸς ἠμῶν Δονάτου ἐπισκόπου Εὐροίας τοῦ Θαυματουργοῦ, ο οποίος είναι ο πολιούχος και προστάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατων, Γηρομερίου και Πάργας.

Η εορτή τελείται επισήμως στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Μητροπολιτικὸ Ιερό Ναό του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά.

Εχτές, 29 Ἀπριλίου, τελέσθεί Μέγας Πανηγυρικος Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου καὶ Πάργας κ.κ. Τίτου, μετ’ αρτοκλασίας και Θειου Κηρύγματος.

Το πρωί, 30 Απριλίου (και ώρα 07:00), θα τελεσθει ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ἡ λιτάνευση της Εικόνας και των Ιερων Λειψάνων του Αγίου Δονάτου στούς δρόμους της πόλης της Παραμυθιας.

Ο Αγιος Δονάτος
Ο Αγιος Δονάτος εζησε την εποχή της βασιλείας του Αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιο και υπήρξε επίσκοπος της πόλης Ευροίας που ήταν μια από τις 12 πόλεις της Ηπείρου και ήταν χτισμένη στην θέση όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό Χόικα.

Γεννήθηκε γύρω στο 310 και απεβίωσε το 387.
Τις πρώτες 3 τετραετίες της ζωής του, τις έζησε στο Βουθρωτό της Ηπείρου όπου και δίδασκε. Λίγα χρόνια αργότερα, χειροτονείται Επίσκοπος Ευροίας.
Δένεται με τον κόσμο και σύντομα γίνεται πολύ αγαπητός. όπου ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα υπέρ του ποιμνίου του.
Παροιμιώδης παρέμεινε η μέριμνά του για τούς πτωχούς και αδυνάτους της επαρχίας του.

Για όλες αυτές τις αρετές ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να θαυματουργεί.
Σήμερα, η χάρη του εορτάζεται στις 30 Απριλίου και στην Παραμυθιά η οποία τελεί υπό αργία γίνεται λιτανεία της εικόνας του καθώς και ορισμένων οστών που σώζονται στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο κέντρο της πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου