Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ !!! Κοκορέτσι : 'Ολα τα μυστικά του! ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΤΡΟΠΟΣ ΤΥΛΙΓΜΑΤΟΣ & ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ!!!)

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ !!!
Κοκορέτσι : 'Ολα τα μυστικά του!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΤΡΟΠΟΣ ΤΥΛΙΓΜΑΤΟΣ & ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ!!!)


Κοκορέτσι

Συστατικά

  • 2 αρνίσιες συκωταριές (χωρίς τα νεφρά)
  • επιπλέον γλυκάδια
  • 2 αρνίσιες σκέπες
  • 2 κιλά εντεράκια αρνίσια
  • 2 λεμόνια Χυμός λεμονιού
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Πλένετε τα έντερα καλά. Το πλύσιμο γίνεται καλύτερα αν εφαρμόσετε τη μία άκρη από τα έντερα στη βρύση σας, γεμίσει νερό και με τα δάχτυλα «τραβάτε» το νερό από μέσα Τα βάζετε σε λεκάνη με το χυμό λεμονιού, να ασπρίσουν και να σφίξουν προσέχοντας να ξεχωρίσετε τις άκρες.
  2. Κόβετε τα εντόσθια σε μέγεθος καρυδιού και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Τα πιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το σκόρδο και αρχίζετε να τα περνάτε στη σούβλα εναλλάξ. Το αλάτι το βάζετε στο τέλος, την ώρα που περνάτε στη σούβλα τα κομμάτια για να μην γλιστράνε. Ένα συκώτι, ένα πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα, γλυκάδι και πάλι από την αρχή. Όταν τελειώσετε, τα πιέζετε να μην αφήσουν κενά και τα τυλίγετε γύρω-γύρω με τις σκέπες. Μετά τυλίξτε όσο σφιχτά γίνεται με τα έντερα.
  3. Αφήστε το κοκορέτσι στη σούβλα, σκεπασμένο, να στεγνώσει και να «πάρει» τα αρώματα Αν ψήσετε στα κάρβουνα, βάλτε την σούβλα κοντά στη φωτιά, στην αρχή, και γυρίζετε σχετικά γρήγορα, μέχρι να πάρει χρώμα. Μετά απομακρύνετε και γυρίζετε αφήνοντας την σούβλα από λίγο στα τέσσερα επίπεδά της. Πρέπει να ψηθεί καλά, χωρίς να στραγγίζει αλλά να στεγνώσει
  4. Αν δεν ψήσετε στα κάρβουνα, μπορείτε προσεκτικά να τραβήξετε τη σούβλα και να βάλετε το κοκορέτσι σε ταψί να ψηθεί στον φούρνο. Μην προσθέσετε νερό, γιατί "βγάζει" πολλά υγρά. Αλείφετε συχνά με λάδι και στις δύο περιπτώσεις ψησίματος.

Λίγα μυστικά ακόμα

Γίνετε περίπου 80 cm αν τυλιχτεί σφιχτά.
Για καλύτερα, αν ψήσετε στα κάρβουνα, χρησιμοποιήστε τετράγωνη σούβλα

Από τις Συνταγές της παρέας


Πως φτιάχνεται το παραδοσιακό κοκορέτσι

kokoretsi.jpgΤο κοκορέτσι είναι παραδοσιακό φαγητό το οποίο παρασκευάζεται από εντόσθια αρνιού και είθισται να το παρασκευάζουμε της άγιες μέρες του Πάσχα.
Είναι ο αγαπημένος πασχαλινός μεζές του Έλληνα που συνοδεύει το κρασί ή την μπύρα μέχρι να ψηθεί το αρνί αφού το κοκορέτσι ψήνεται γρηγορότερα.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε οδηγίες παρασκευής παραδοσιακού κοκορετσιού έτσι όπως μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Τα υλικά που θα προμηθευτούμε για το κοκορέτσι μας θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε φρέσκα και να γνωρίζουμε την προέλευση τους.
ΥΛΙΚΑ:
  • 3-4 αρνίσιες αντεριές (φρέσκες)
  • 2 συκωταριές μεγάλες (φρέσκες)
  • 4 λεμόνια
  • ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι
Η Παρασκευή του κοκορετσιού γίνεται μία μέρα πριν το ψήσιμο, στην περίπτωση των εορτών του Πάσχα γίνεται το Μ. Σάββατο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Σε μια λεκάνη με νερό γυρίζουμε με υπομονή όλα τα έντερα ένα ένα ξεχωριστά, με την βοήθεια ενός μικρού ξύλου το οποίο εισχωρούμε με προσοχή στην μία άκρη του εντέρου.
Θα πρέπει όλες οι ακαθαρσίες που υπάρχουν στο εσωτερικό των εντέρων να καθαριστούν.
Η διαδικασία αυτή είναι επίπονη λόγω της δυσοσμίας αλλά πολύ σημαντική για την υγεία μας και την νοστιμιά του κοκορετσιού μας, άλλωστε το τελικό αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.
Αφού γυρίσουμε όλα τα έντερα και τα πλύνουμε προσεκτικά με καθαρό νερό , τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με μείγμα από χυμό λεμονιού, ρίγανη και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Εν το μεταξύ πλένουμε με καθαρό νερό τα εντόσθια και τα κόβουμε σε μεζέδες μετρίου μεγέθους ανάλογα το πάχος της σούβλας μας. Τα αλατίζουμε τους βάζουμε πιπέρι, ρίγανη και τα βάζουμε και αυτά στο ψυγείο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αργά το απόγευμα του Μ. Σαββάτου βγάζουμε τα υλικά από το ψυγείο και ξεκινάμε το τύλιγμα.
Παίρνουμε την σούβλα και περνάμε προσεκτικά και εναλλάξ τις συκωταριές στην σούβλα.
ΠΧ Πρώτα πνευμόνι μετά συκώτι μετά γλυκάδι κοκ.
Δεν παίζει ρόλο η σειρά να είναι η συγκεκριμένη, αρκεί να μην τοποθετούνται ίδια μέρη κρέατος συνεχόμενα.

ΤΥΛΙΓΜΑ
Αφού γεμίσουμε την σούβλα με τους μεζέδες ομοιόμορφα, ξεκινάμε το τύλιγμα .
Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο κάποιο δεύτερο άτομο το οποίο θα γυρίζει την σούβλα σιγά σιγά ώστε να μας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.
Παίρνουμε την άκρη του εντέρου και την δένουμε ένα κόμπο στην αρχή του κοκορετσιού.
Στην συνέχεια ξεκινάμε να τυλίγουμε το έντερο κυκλικά γύρω γύρω απο τους μεζέδες χωρίς να σφίγγουμε υπερβολικά.
Μόλις τελειώσει το πρώτο έντερο καρφώνουμε την άκρη του (τέλος) με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας στον μεζέ και στην οποία μαγκώνουμε την αρχή του δεύτερου εντέρου για να συνεχίζουμε το τύλιγμα.
Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να καλυφθεί όλο το εύρος του κοκορετσιού ομοιόμορφα με έντερα και να μην διακρίνονται πλέον οι μεζέδες.
Προσοχή κατά το τύλιγμα δεν ενώνουμε τα έντερα με κόμπους αλλά με οδοντογλυφίδες για να πετύχουμε το ιδανικό σχήμα στο κοκορέτσι μας.
Φροντίζουμε να καρφώνουμε βαθιά τις οδοντογλυφίδες στους μεζέδες έτσι ώστε να μην εξέχουν πολύ από το κοκορέτσι και καούν.
Κατά το τύλιγμα σφίγγουμε μέτρια τα έντερα και όχι πολύ σφιχτά διότι κατά το ψήσιμο υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα έντερα και το κοκορέτσι μας να ανοίξει.
ΨΗΣΙΜΟ
Μόλις τελειώσει το τύλιγμα του κοκορετσιού το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να το προφυλάξουμε από τα έντομα και τοποθετούμε την σούβλα όρθια σε ένα καθαρό σημείο και στο κάτω μέρος της βάζουμε ένα ταψί ή νάϊλον διότι θα βγάλει πολλά υγρά και το αφήνουμε όλη νύχτα να στραγγίξει.
Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα το ψήνουμε για 1¨30 ώρα περίπου χωρίς να το αλείψουμε με τίποτα.
Μόλις το κοκορέτσι μας ψηθεί αφαιρούμε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες και καλή μας όρεξη!

Download:
FLVMP43GP




Κοκορέτσι
Έχει υποβληθεί από vago
Παρασκευή, 22/08/08
mas_027_400
Υλικά: (για μία σούβλα 1 μέτρο)
  • 2 συκωταριές αρνίσιες με τα έντερα τους
  • 2 μπόλιες
  • 2-3 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 λεμόνι το χυμό
Εκτέλεση
Εφαρμόζουμε τα έντερα στη βρύση και τα πλένουμε καλά.
Με ένα καλαμάκι τα γυρνάμε ανάποδα και συνεχίζουμε το πλύσιμο.
mas_021_400 mas_024_400 mas_022_400
Τα αφήνουμε σε λεκάνη με το χυμό του λεμονιού να σφίξουν. Κόβουμε τις συκωταριές σε μέτρια κομμάτια και τις πλένουμε. Τις βάζουμε σε μπωλ και ρίχνουμε το σκόρδο, τη ρίγανη,το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και περνάμε τα κομμάτια στη σούβλα πολύ σφιχτά.
Βάζουμε γύρω γύρω τις μπόλιες και κατόπιν τα έντερα.
mas_023_400 mas_025_400mas_026_400
Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στα κάρβουνα γυρίζοντας το τακτικά και τρυπώντας κάπου κάπου για να στραγγίξει το κοκορέτσι τα υγρά του.
Οταν δούμε ότι είναι στεγνό σκίζουμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεροψηθεί και απ' έξω. Σερβίρεται ζεστό.
Καλή όρεξη!

Από το GreekMasa




Συνταγή για το παραδοσιακό κοκορέτσι


Την Κυριακή του Πάσχα μαζί με τον οβελία πολλοί από εμάς, θα ψήσουμε και το παραδοσιακό κοκορέτσι. Το κοκορέτσι αποτελεί το πρόγευμά μας μέχρι να ψηθεί το αρνάκι ή κατσικάκι (ανάλογα με τις προτιμήσεις της κάθε οικογένειας) και φυσικά συνδυάζεται και με την πρόποση του πασχαλινού τραπεζιού.

Το Hpeiros.gr για να σας βοηθήσει να ψήσετε σωστά το κοκορέτσι σας, θα σας δώσει την παραδοσιακή συνταγή για να έχετε ένα πετυχημένο ψήσιμο.

ΥΛΙΚΑ
Για να φτιάξουμε κοκορέτσι για 10-12 μερίδες θα χρειαστούμε:
  • Τρεις συκωταριές με τα γλυκάδια τους
  • 4-5 κιλά έντερα
  • 2-3 μπόλιες
  • Αλατοπίπερο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Τεμαχίζουμε τις συκωταριές σε ένα μεγάλο μπολ, σε κομμάτια στο μέγεθος μίας μεσαίας λεμονόκουπας.Την αλατοπιπερόνουμε με αρκετό αλατοπίπερο και την αφήνουμε για 2-3 ώρες.

Παράλληλα πλένουμε τα έντερα βάζοντάς τα κάτω από άφθονο νερό μέχρι να καθαρίσουν καλά. Προσοχή δεν τα γυρίζουμε.Στη συνέχεια παίρνουμε μία σούβλα τετράγωνη (για να μην γλιστράει το γέμισμά μας) κατά προτίμηση ανοξείδωτη.

Την πλένουμε καλά με νερό και λεμόνι.

Αρχίζουμε να περνάμε τα κομμάτια της συκωταριάς φροντίζοντας να εναλλάσσονται τα υλικά μας. Βάζουμε για παράδειγμα πρώτα το συκώτι ύστερα το πνευμόνι, μετά την καρδιά και στη συνέχεια το γλυκάδι.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τη σπλήνα καλό είναι να την πετάμε. Άλλωστε οι κτηνίατροι απαγορεύουν πλέον στα σφαγεία να συμπεριλαμβάνουν τη σπλήνα στις συκωταριές που αγοράζουμε, τηρώντας πιστά οδηγίες της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όταν ολοκληρώσουμε το γέμισμα της σούβλας με τα παραπάνω υλικά, τυλίγουμε τη σούβλα με τις μπόλιες.

Οι μπόλιες βοηθούν αφενός να τυλιχθούν καλύτερα στη συνέχεια τα έντερα και αφετέρου κατά το ψήσιμο να διαχέεται το λίπος της στο κοκορέτσι, ώστε να μην ξεραίνεται.

Αφού τυλίξουμε τις μπόλιες αρχίζουμε το τύλιγμα των εντέρων ως εξής:


Ξεκινάμε το τύλιγμα κάνοντας έναν κόμπο στη μία πλευρά της σούβλας.

Στη συνέχεια απλώνουμε το έντερο προς την αντίθετη πλευρά της σούβλας και επιστρέφουμε στην αρχική.

Αυτή τη διαδρομή την επαναλαμβάνουμε για 4-5 φορές.

Έπειτα γυρίζουμε το έντερο και τυλίγουμε περιμετρικά το κοκορέτσι μέχρι να καλυφθεί κατά μήκος του όλο το εσωτερικό.


ΠΩΣ ΤΟ ΨΗΝΟΥΜΕ
Το κοκορέτσι σε αντίθεση με το αρνί σούβλας το βάζουμε να ψηθεί σε απόσταση από τη φωτιά.Φροντίζουμε η σούβλα να μην περιστρέφεται γρήγορα.Το ψήνουμε για τουλάχιστον τρεις ώρες, μέχρι να διαπιστώσουμε ότι έχει βγάλει όλα τα υγρά του.


www.ipiros.gr

Από το ipiros.gr


Συστατικά συνταγής

  • 2 μεγάλες συκωταριές
  • 2 κιλά έντερα
  • Επιπλέον γλυκάδια από το αρνί
  • 2 σκέπες αρνιού
  • 1 μπουκάλι ξύδι
  • 4 λεμόνια, ο χυμός + 1 λεμόνι, ο χυμός
  • 1 κούπα κόκκινο κρασί
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 5-6 κουταλιές της σούπας ρίγανη
  • Χοντρό αλάτι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες συνταγής
Κόβουμε τις συκωταριές και τα γλυκάδια σε μεγάλες μπουκιές και βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το χυμό ενός λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τις συκωταριές να μαριναριστούν μέχρι να πλύνουμε τα έντερα. Με τη βοήθεια από ένα ξύλινο σουβλάκι, γυρνάμε τη μέσα πλευρά των εντέρων προς τα έξω, τρυπώντας ελαφρά με την άκρη από το σουβλάκι, την εξωτερική άκρη του εντέρου και περνώντας εσωτερικά. Προσέχουμε να μην ξεφύγει το σουβλάκι.
Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια με νερό και ξύδι και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ σε κυκλικό σχήμα για να μην πλεχτούν. Προσθέτουμε νερό, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, μία χούφτα χοντρό αλάτι και αφήνουμε για 3-4 ώρες. Με ένα βαμβάκι περνάμε με λάδι μία λεπτή σούβλα. Στραγγίζουμε τα εντεράκια σε ένα σουρωτήρι. Στραγγίζουμε τις συκωταριές και τα γλυκάδια από τη μαρινάδα και περνάμε εναλλάξ τα κομμάτια στη σούβλα. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Καλύπτουμε το κοκορέτσι με τη μπόλια, δένουμε την άκρη από τα εντεράκια στην άκρη της σούβλας και κατεβάζουμε κάθετα στην άλλη άκρη.
Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές για να σχηματίσουμε το σκελετό για το κοκορέτσι. Ακολούθως ξεκινάμε να δένουμε, γυρνώντας τη σούβλα γύρω - γύρω και τοποθετώντας τα εντεράκια περιμετρικά προσπαθώντας να μη μείνουνε καθόλου κενά. Βάζουμε τη σούβλα κάθετη σε ένα ταψί και αφήνουμε το κοκορέτσι να στραγγίξει όλο το βράδυ. Πριν το ψήσουμε αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Καλύπτουμε όλο το κοκορέτσι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα και ακολούθως αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να ξεροψηθεί εξωτερικά.

Διάρκεια: Προετοιμασία 1- 1 ½ ώρα,ψήσιμο 2 ώρες

Από το Cooking


Ρουμελιώτικο κοκορέτσι

Υλικά

1-2 αντεριές από αρνί ή κατσίκι

1 συκωταριά- αρνίσια

1 πνευμόνι αρνίσιο

Γλυκάδια αρνίσια

1 μεγάλη μπόλια

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

Και μια μικρή σούβλα.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό βάζουμε την μπόλια για να μαλακώσει και να απλωθεί. Πλένουμε τα εντόσθια πάρα πολύ καλά και κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια ώστε να μην βγει χοντρό το κοκορέτσι μας όταν τελειώσει. Περνάμε στη σούβλα τα κομματάκια από τα εντόσθια με σειρά πρώτα το συκωτάκι -μετά το πνευμόνι-το γλυκάδι και λίγη από την μπόλια για να διατηρήσει την υγρασία του όσο θα ψήνεται και να είναι μαλακό. Συνεχίζουμε να βάζουμε τα εντόσθια έως ότου να γεμίσει τέλεια η σούβλα μας.

Μετά βγάζουμε τη μπόλια από το μπολ με το χλιαρό νερό και την απλώνουμε σε μια λεία επιφάνεια. Τοποθετούμε το κοκορέτσι επάνω και την τυλίγουμε προσεκτικά σε όλη του την επιφάνεια δένοντας το κατά τόπους με λίγο εντεράκι. Κατόπιν περνάμε το υπόλοιπο έντερο από πάνω προς τα κάτω στη σούβλα και μετά σε όλη της την επιφάνεια μέχρι να καλύψουμε πλήρως την μπόλια με το έντερο κάνοντας φυσικά περιστροφική κίνηση.

Κατόπιν ψήνουμε το τελειωμένο πλέον κοκορέτσι για 45 λεπτά με μια ώρα
Download:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου