Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Φυσικό τρόπο για την επιμήκυνση του χρόνου συντήρησης των συσκευασμένων πουλερικών ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!!!

Φυσικό τρόπο για την επιμήκυνση του χρόνου συντήρησης των συσκευασμένων πουλερικών ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!!!

Σύμφωνα με έρευνα της επιστημονικής ομάδας της καθηγήτριας Β.Γιατράκου, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Food Safety, η χρήση σκευάσματος που περιέχει θυμάρι και χιτοζάνη μπορεί υπερδιπλασιάσει την συντήρηση του νωπού κρέατος.

Η χιτοζάνη είναι μια διαιτητική ίνα που προέρχεται από τη χιτίνη, η οποία απαντάται στο κέλυφος των οστρακόδερμων.

Ο συνδυασμός της με το θυμάρι μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη βακτηρίων γαλακτικού οξέως, να καθυστερήσει την οξείδωση των λιπιδίων και να διατηρήσει την οπτική και γευστική ποιότητα του κρέατος, εφόσον αυτό συσκευαστεί σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα προϊόντα πουλερικών έχουν «σχετικά σύντομο χρόνο ζωής, περίπου 6 ημερών», ενώ συχνά το μικροβιακό φορτίο που εντοπίζεται στο κρέας ήδη κατά τη συσκευασία του είναι αρκετά υψηλό.

Οι επιστήμονες επεδίωξαν να επιμηκύνουν τη συντήρηση των πουλερικών και μάλιστα χρησιμοποιώντας «φυσικά πρόσθετα», όπως επιτάσσουν οι απαιτήσεις των καταναλωτών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σουβλάκια με κοτόπουλο και πιπεριά και ανακάλυψαν ότι η χρήση σκευάσματος που περιέχει χιτοζάνη και θυμάρι μπορεί να υπερδιπλασιάσει το χρόνο ζωής των προϊόντων από τις 6 στις 14 ημέρες, ενώ η χρήση των συστατικών αυτών μεμονωμένα εξασφαλίζει χρόνο συντήρησης 12 ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου