Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Οδικά τμήματα θανάτου Δρόμος εκκρεμοτήτων η εθνική οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας

Οδικά τμήματα θανάτου
Δρόμος εκκρεμοτήτων η εθνική οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας

vraxos_dromosΔρόμος εκκρεμοτήτων...παραμένει για τον νομό μας η Εθνική οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας και η ασφαλής διέλευση είναι πια τυχαίο γεγονός.

Πριν από λίγο καιρό μιλούσαμε για τα προβλήματα στη γέφυρα της Δέσπως σήμερα από την Καστροσυκιά μέχρι και τον κόμβο της Λούτσας η κατάσταση είναι ανησυχητική αφού ο δρόμος κρύβει πολλές «παγίδες».
Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) ανέφερε πως στις εθνικές οδούς υπάρχουν εν δυνάμει Τέμπη και τόνισε την αναγκαιότητα συστηματικού ελέγχου των οδικών αξόνων για να αποτραπούν και άλλες επικίνδυνες κατολισθήσεις και καταπτώσεις.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφαλείας η ΕΟ Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας, περιοχή Λυγιάς- γέφυρα Δέσπως τα είναι μεταξύ των σημείων που πρέπει άμεσα να διερευνηθούν.
Ο Νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασίλης Ιωάννου στη συνεδρίαση του ΣΝΟ αναφέρθηκε στο θέμα και τόνισε ότι οι παρεμβάσεις ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου κρίνονται αναγκαίες.

Τη μετατροπή της παραλικής οδού σε Καρμανιόλα επιβαβιώνουν και οι δηλώσεις του διοικητή της Π.Υ Πρέβεζας κ. Βασίλης Κώνστας ο οποίος είπε ότι το 90% των ατυχημάτων που γίνονται είναι θανατηφόρα.
Οι περισσότεροι μάλιστα χαρακτηρίζουν κάποια σημεία ως "τμήματα θανάτου", λόγω της συχνότητας πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων.
Ο νομάρχης Πρέβεζας, τόνισε ότι έχει επαναφέρει το αίτημα της συντήρησης και αναβάθμισης της παραλιακής οδού, τόσο στο υπουργείο όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου.

«Πρέπει», είπε ο Νομάρχης Πρέβεζας «η αποκατάσταση των βλαβών και η συντήρηση συγκεκριμένων σημείων της Εθνικής οδού να αποτελέσει για την Πολιτεία, προτεραιότητα. Χρειάζεται άμεσα να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες και να ξεκινήσουν τα έργα που θα αναβαθμίσουν το συγκεκριμένο Εθνικό δίκτυο, το οποίο είναι σε απαράδεκτη κατάσταση».
Ο ίδιος δε, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί κάποιες πιστώσεις προς τη ΔΕΣΕ για να προχωρήσει σε έργα μικρής εμβέλειας τόσο στο συγκεκριμένο σημείο , όσο και στο Μιχαλίτσι αλλά και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου όπου και εκεί υπήρξαν προβλήματα το φετινό χειμώνα.

Η ΔΕΣΕ θα καθαρίσει τα σημεία που έχουν προβλήματα, αλλά αυτό δεν αρκεί ανέφερε ο κ. Ιωάννου
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παραλιακή εθνική οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας συνδέει τις δύο πόλεις (απόσταση 95 χιλιόμετρα), μέσο δε της Ηγουμενίτσας η Πρέβεζα συνδέεται με την Ιταλία και κατ' επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που αυξάνει την κίνηση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει «ανακαλύπτουμε» και νέο επικίνδυνο σημείο και τόνισε ότι άμεσα θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ειδικές σημάνσεις, οι οποίες θα ενημερώνουν τους οδηγούς των αυτοκινήτων.

Ο Νομάρχης Πρέβεζας χαρακτήρισε προς θετική κατεύθυνση της δηλώσεις του υφυπουργού ότι τον επόμενο μήνα θα γίνει η δημοπράτηση έργου που αφορά τμήμα της Εθνικής οδού, στο οποίο περιλαμβάνεται και η γέφυρα της Δέσπως.

Ακόμη αναφέρθηκε στη δέσμευση της γενικής γραμματέας της περιφέρειας Ηπείρου ότι η μελέτη για το κόμβο της Λούτσας θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι αν όλα πάνε καλά θα έχουμε τη δημοπράτηση της μελέτης μέσα στο καλοκαίρι.

Τα κατολισθητικά φαινόμενα, οι καταπτώσεις βράχων, οι καθιζήσεις, οι σπηλαιώσεις του οδοστρώματος είναι από τα πλέον συχνό φαινόμενο για την παραλιακή οδό, η οποία καθ' όλη τη χειμερινή περίοδο εμφανίζει συχνά κατολισθητικά φαινόμενα αφού έχει χαραχτεί πάνω σε ακατάλληλα εδάφη (μάργες, αργίλους, ψαμμίτες και γενικά σε χαλαρά πετρώματα).

Οι γνωρίζοντας μάλιστα επισημάνουν ότι τέτοια φαινόμενα θα εμφανίζονται συχνότερα στο μέλλον και τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου