Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΕΤΣΙ Θ’ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ

ΕΤΣΙ Θ’ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ

Το τρίπτυχο «Περιβάλλον – Πολιτισμός – Τουρισμός» κύριος μοχλός ανάπτυξης και προβολής του φυσικού κάλλους, των σπουδαίων μνημείων και των σπάνιων οικοσυστημάτων της περιοχής μας

Ολοκληρώθηκε το σχέδιο για την αξιοποίηση της Ιόνιας Οδού, που έχει εκπονήσει η ομάδα εργασίας, η οποία ορίστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των νομαρχών της Δυτικής Ελλάδας (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και αυτοί της Ηπείρου).

Τα Γιάννινα βρίσκονται στην πιο πλεονεκτική θέση σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας, αναφορικά με την Ιόνια και την Εγνατία Οδό, αφού οι δύο αυτοί δρόμοι μόνο εδώ, και πιο συγκεκριμένα μόλις λίγα χλμ. από το κέντρο της πόλης, συναντώνται και τέμνονται.

Το γεγονός αυτό είναι αυτονόητο πως δημιουργεί περισσότερες και καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης για την περιοχή μας σε πολλούς τομείς.
Στο σχέδιο τονίζεται ότι η Ιόνια Οδός είναι ένα μεγάλο έργο, που υπαγορεύει την αναγκαιότητα της κοινής διεκδίκησης για την ολοκλήρώσή του, αλλά και την από κοινού λήψη αποφάσεων για την στρατηγική αξιοποίησή του.

Τα σχέδιο προτάσσει το τρίπτυχο «Περιβάλλον - Πολιτισμός- Τουρισμός» ως μοχλό ανάπτυξης για τον Δυτικό άξονα, υπό τον όρο της συνεργασίας και του συντονισμού των ενεργειών όλων των τοπικών φορέων, για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής και την αξιοποίηση των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Όπως αναφέρεται, τα οδικά έργα και κυρίως η Ιόνια Οδός, πέρα από τον προφανή ρόλο τους στον τομέα των μεταφορών, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην τουριστική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη του Δυτικού άξονα της χώρας από το βορειότερο τμήμα του που είναι η Ήπειρος, μέχρι τη Νότια Πελοπόννησο και τα Νησιά του Ιονίου.

Οι περιοχές που διατρέχει η Ιόνια οδός, είναι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Περιοχές με πολύ σημαντικά αρχαιολογικά και νεότερα μνημεία, αλλά και προστατευόμενες περιοχές NATURA με σπάνια οικοσυστήματα.Αυτά τα χαρακτηριστικά, περί την Ιόνια Οδό, μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα εικόνα δυνατοτήτων και βεβαίως να θέσουν τέλος στην πορεία της υστέρησης του δυτικού μετώπου της χώρας.

Εξάλλου την Δευτέρα το βράδυ το «FORUM AΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010» οργάνωσε στο Αγρίνιο ημερίδα με θέμα «Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑ-ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ:
Αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς σύνορα», όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η αξία και η σημασία της Ιόνιας Οδού.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γεώργιος Καραμπάτος υπογράμμισε ότι «μπορούν να δημιουργηθούν αναπτυξιακές προοπτικές μέσα από τις συνδυασμένες μεταφορές σε όλο τον Δυτικό άξονα με την δημιουργία μεταφορικών αλυσίδων μεταξύ των λιμανιών Ηγουμενίτσας, Αστακού, Πάτρας και Καλαμάτας με χρήση θαλάσσιων ή/και σιδηροδρομικών μέσων, ως εναλλακτικών διαδρομών στις οδικές μεταφορές».

Και διευκρίνισε «Το μεταφορικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» για την προσέλκυση και ανάπτυξη και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη διαμετακόμιση, την οργάνωση του μεσογειακού εμπορίου, την τυποποίηση προϊόντων, τη συναρμολόγηση και τελειοποίηση τελικών προϊόντων κλπ.».Ακόμη σημείωσε ότι η Ιόνια Οδός προσφέρεται για εξειδικευμένες μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα «πολιτιστικού τουρισμού, οικοτουρισμού, συνεδριακού τουρισμού σε μεσαίου μεγέθους πόλεις και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, θρησκευτικού τουρισμού, αλλά και θαλάσσιου τουρισμού, αξιοποιώντας τις λιμενικές υποδομές που έχουν κατασκευαστεί τις τελευταίες 10ετίες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου