Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Περνάει από εξετάσεις το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης !

Περνάει από εξετάσεις το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης !

Η αναστηλωμένη κερκίδα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης περνάει σήμερα από εξετάσεις.

Κλιμάκιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιεί σήμερα την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο, όπου θα κάνει την πολυαναμενόμενη από την τοπική κοινωνία αυτοψία.

Το ΚΑΣ καλείται να πάρει μια σημαντική απόφαση:
Θα συνεχιστεί η ίδια αναστηλωτική τεχνική και στις υπόλοιπες κερκίδες ή κάποια άλλη;
Το κλιμάκιο θα το καλωσορίσουν (;) κάτοικοι της περιοχής με «αρχηγό» τον δήμαρχο Δωδώνης Γιάννη Μπούκα, ο οποίος ηγείται του αγώνα κατά «της τσιμεντοποίησης του αρχαίου θεάτρου», όπως έχει καταγγείλει ουκ ολίγες φορές.

«Ο δήμος Δωδώνης προσκαλεί τους λάτρεις τη Δωδώνης προκειμένου να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας στην ολομέλεια του ΚΑΣ την Παρασκευή 23 Απριλίου, στις 3 το μεσημέρι, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου» αναφέρεται στη δημόσια πρόσκληση.

Ο κ. Μπούκας είναι από αυτούς που διαφωνούν ριζικά με τον τρόπο αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου. Μάλιστα, στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι «προτιμώ να μείνει κλειστός ο χώρος παρά να δούμε να συνεχίζεται αυτό το έκτρωμα».
Η επιστημονική επιτροπή, από την πλευρά της, έχει υποστηρίξει το έργο της, έχοντας ως κύριο επιχείρημα ότι η τεχνική αυτή (προσθήκη τεχνητού λίθου) εφαρμόστηκε μετά από έγκριση του ΚΑΣ όπως και ότι αποτελεί τη μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί η φθορά του πέτρινου αρχαίου θεάτρου.

Βασικός στόχος των εργασιών συντήρησης που έγιναν, ήταν οι συγκολλήσεις μεγάλων αποκολλημένων τμημάτων και το «γέμισμα» των μεγάλων ρωγμών ώστε να διατηρηθεί το σώμα των εδωλίων και να ενισχυθεί η συνοχή τους.
Για το αν αυτό το «γέμισμα» είναι τσιμεντοποίηση ή όχι, είναι κάτι που μέλλει να φανεί σύντομα. Η επίσκεψη του ΚΑΣ αναμενόταν εδώ και έναν χρόνο. Για διάφορους λόγους δεν γινόταν.

Στις 5 Μαρτίου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στα Γιάννενα για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), δεσμεύτηκε ότι η αυτοψία θα γίνει μετά το Πάσχα. Ενάμιση μήνα μετά, το ΚΑΣ έρχεται για να δει και να πάρει τις αποφάσεις του. Αν το ΚΑΣ συμφωνήσει με το πιλοτικό έργο ή ζητήσει έστω κάποιες τροποποιήσεις, τότε η αναστήλωση των υπόλοιπων κερκίδων δεν θα αργήσει να ξεκινήσει, δεδομένου ότι έχουν εξασφαλιστεί χρήματα.

Συγκεκριμένα, πριν από ένα μήνα η γενική γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ανακοίνωσε ότι μέσω του τομεακού επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης θα διατεθούν 3 εκατομμύρια ευρώ για έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.
Τα περισσότερα χρήματα προορίζονται για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου, και τα υπόλοιπα για άλλα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου.
Αποτελεί πάντως ένα ζήτημα αν τα χρήματα αυτά θα φτάσουν για όλες τις κερκίδες.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κώστας Ζάχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός:
«Αν έχουμε ώριμα έργα, θα υπάρξουν εισροές χρηματοδοτήσεων από άλλα έργα τα οποία δεν είναι ώριμα ή θα αντι¬μετωπίσουν πολύ σοβαρές δυσκολίες κατά την εξέλιξή τους», εκφράζοντας, κατά αυτόν τον τρόπο, την πεποίθηση ότι αν χρειαστούν περισσότερα χρήματα, θα βρεθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου