Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Σε ελεγχόμενη εξουδετέρωση ενός βλήματος πυροβολικού 75 χιλιοστών προχώρησαν χθες πυροτεχνουργοί του Σώματος Υλικού Πολέμου της 8ης Μεραρχίας

Σε ελεγχόμενη εξουδετέρωση ενός βλήματος πυροβολικού 75 χιλιοστών προχώρησαν χθες πυροτεχνουργοί του Σώματος Υλικού Πολέμου της 8ης Μεραρχίας

Σε ελεγχόμενη εξουδετέρωση ενός βλήματος πυροβολικού 75 χιλιοστών προχώρησαν χθες πυροτεχνουργοί του Σώματος Υλικού Πολέμου της 8ης Μεραρχίας, σε ένα παλαιό λατομείο στην περιοχή της Ελεούσας.

Η ευρύτερη περιοχή είναι διάσπαρτη από απομεινάρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, αλλά και οι διηγήσεις των γεροντότερων στην Ελεούσα υπήρχαν αποθήκες πυρομαχικών του γερμανικού στρατού κατοχής.

Το βλήμα του πυροβολικού βρέθηκε από κάτοικο της Ελεούσας το απόγευμα της Τρίτης, στο χωράφι που βρίσκεται έξω ακριβώς από το σπίτι του, σε απόσταση 50 μόλις μέτρων από τον κεντρικό δρόμο της εθνικής Ιωαννίνων – Κοζάνης.

Κατά τη διαδικασία του οργώματος του χωραφιού, το μηχάνημα έφερε στην επιφάνεια το βλήμα και ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε αμέσως τις αρχές.

Έτσι, χθες το πρωί πυροτεχνουργοί του Σώματος Υλικού Πολέμου, με επικεφαλής τον ανθυπασπιστή Εμμανουήλ Μανουσαρίδη έφτασαν στην περιοχή περισυνέλεξαν το βλήμα και το μετέφεραν με ασφάλεια σε διαφορετική τοποθεσία προκειμένου να καταστραφεί επίσης με όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Οι δρόμοι που οδηγούν και στις δυο κατευθύνσεις στο παλαιό λατομείο της Ελεούσας αποκλείστηκαν από την αστυνομία, ενώ σε επιφυλακή βρισκόταν και το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρο που είχε διαθέσει και βρισκόταν επί τόπου.
Αφού το βλήμα μεταφέρθηκε σε σημείο του λατομείου έγινε η απαιτούμενη σύνδεση με τον πυροδοτικό μηχανισμό και αφού η περιοχή εκκενώθηκε σε ακτίνα 500 μέτρων έγινε η πυροδότηση του μηχανισμού με τηλεχειρισμό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το βλήμα είχε ριφθεί από μονάδα του πυροβολικού, όμως δεν είχε εκραγεί.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν ήταν και επικίνδυνο, καθώς έφερε την εκρηκτική γόμωση και σε περίπτωση που τη στιγμή της ανάσυρσης το μηχάνημα το χτύπαγε και δεν το σήκωνε από το έδαφος τότε η έκρηξη θα ήταν ισχυρή και ικανή να προκαλέσει το θάνατο όσων θα βρισκόταν σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και την επικινδυνότητα, αλλά και τη σημασία των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής που είτε προχωρούν σε εργασίες στα χωράφια τους, είτε πρόκειται να κάνουν εργασίες θεμελίωσης κατοικιών.
Οι πυροτεχνουργοί της 8ης Μεραρχίας καλούνται αρκετά συχνά να εξουδετερώσουν πυρομαχικά στην ίδια περιοχή και μάλιστα σε μία περίπτωση βρέθηκαν στο ίδιο σημείο 26 βλήματα, που μεταφέρθηκαν και καταστράφηκαν με ασφάλεια.

Ο Γράμμος τα... πρωτεία
Εκτός από την περιοχή της Ελεούσας, αλλά και άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, οι πυροτεχνουργοί της 8ης Μεραρχίας καλούνται συνέχεια να πραγματοποιήσουν εξουδετερώσεις πυρομαχικών στο μεγαλύτερο ίσως θέρετρο πολεμικών επιχειρήσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, στον Γράμμο.

Οι ορθοπλαγιές του Γράμμου, είναι διάσπαρτες από βλήματα αεροπορίας, πυροβολικού, όλμους, νάρκες, χειροβομβίδες και ρουκέτες και μάλιστα μία από τις δυσκολότερες εξουδετερώσεις έγινε πριν από έναν περίπου μήνα.

Μία βόμβα αεροπορίας, από τις μεγαλύτερες που έχουν βρεθεί, χωρίς να έχουν εκραγεί, εξουδετερώθηκε, με την γύρω περιοχή να μετατρέπεται σε... κρανίου τόπο μετά την ελεγχόμενη έκρηξη.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου