Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

"Το πείραμα Cern, το σταματάει ο Θεός!"

"Το πείραμα Cern, το σταματάει ο Θεός!"


Η φράση προέρχεται από τον Holger Bech Nielsen, ο οποίος είναι καθηγητής της Θεωρίας της Υψηλής Ενέργειας στο Ινστιτούτο Niels Bohr στην Κοπεγχάγη, και ένας από τους βασικούς θεμελιωτές της Θεωρίας των Χορδών.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2008 όταν όλοι είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ελβετία και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Cern (Organisation Europeenne pour la Recherche Nucleaire - "Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών") όπου και θα πραγματοποιούνταν το μεγαλύτερο, μακροβιότερο, και πιο φιλόδοξο και κοστοβόρο πείραμα που είχε κάνει ποτέ η ανθρωπότητα προκειμένου να ανακαλύψει το «σωματίδιο του Θεού».

Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σύννεφα καθώς ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων παρουσίασε πρόβλημα και η λειτουργία του έπρεπε να διακοπεί – μια ηλεκτρολογική βλάβη προκάλεσε τη διαρροή του υγρού ηλίου που διατηρεί τον επιταχυντή σε θερμοκρασία λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ένας πραγματικός αγώνας δρόμου με τους επικεφαλής να δίνουν νέες ημερομηνίες επαναλειτουργίας, οι οποίες έπαιρναν συνεχώς αναβολή, και έδιναν κατά αυτόν τον τρόπο την αφορμή σε όλους εκείνους που είχαν εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους ακόμη και αναφορικά με τον σκοπό που είχε το όλο εγχείρημα (με την πιο έντονη αντίδραση να εκφράζεται από τον γνωστό αστροφυσικό Στήβεν Χώκινς ο οποίος λίγες μέρες πριν την έναρξη του πειράματος βγήκε και είπε δημόσια ότι στοιχηματίζει 100 δολάρια πως δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ το «σωματίδιο του Θεού») να υποστηρίζουν πλέον με βεβαιότητα και προβάλλοντας αντικειμενικά και επιστημονικά επιχειρήματα ότι το πείραμα δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ.

Παρά τις αντιρρήσεις αυτές ο επιταχυντής επαναλειτούργησε μετά από μία διακοπή 14 μηνών. Έτσι, τα πρωτόνια άρχισαν πάλι να συγκρούονται στη σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων αναζητώντας τα σωματίδια και τις ενέργειες που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου μετά από τη Μεγάλη Έκρηξη (το Big Βαng).

Μία ακόμη διακοπή λόγω ... χειμώνα, οδήγησε επιστήμονες και απλούς ανθρώπους στην διατύπωση του ίδιου ερωτήματος : θα μάθουμε ποτέ πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος;

Παράλληλα δυνάμωσαν οι επιστημονικές φωνές για τη μη ολοκλήρωση του πειράματος. Η πιο ανατρεπτική άποψη έρχεται από τον καθηγητή Holger Bech Nielsen και τον συνεργάτη του Masao Ninomiya του Πανεπιστημίου Yukawa στο Κιότο, οι οποίοι υποστηρίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αν υπάρχει Θεός δεν θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί το πείραμα! Και ενώ στο Cern προσπαθούν να δημιουργήσουν το μποζόνιο Χιγκς, οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν με βάση τη θεωρία που ανέπτυξαν, ότι το μποζόνιο γύρισε πίσω στο χρόνο για να σταματήσει τη δημιουργία του από τον επιταχυντή LHC!

Μπορεί η θεωρία να μοιάζει παράξενη, αλλά κορυφαίοι αστροφυσικοί παγκοσμίως την παρακολουθούν με ενδιαφέρον, και κανένας μέχρι τώρα δεν την έχει απορρίψει ή την έχει αποδεχτεί ανοικτά. Άλλωστε, ο ΚαθηγητήςNielsen και άλλες φορές έχει προκαλέσει αρχικά με τις θέσεις του όπως με τη Θεωρία των Χορδών, και μετά επαληθεύτηκε.
Ποιος θα μπορούσε να τους διαβεβαιώσει ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να επαληθευτούν οι απόψεις του;
Την απάντηση σε αυτό θα τη φέρει μόνο ο χρόνος, αφού θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες σύμφωνα με τους υπεύθυνους στο Cern προκειμένου να ολοκληρωθεί το πείραμα του αιώνα – όπως έχει χαρακτηριστεί διεθνώς-.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την πρωτότυπη θεωρία είναι πολλά, και ο καθηγητής Nielsen απάντησε σε όλα στην συνέντευξη που παραχώρησε στις Pyles και την Όλγα Τάντου.
Τελικά τι δεν θέλει ο Θεός να μάθουμε για το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος μας;
Διαβάστε τις αποκαλυπτικές απαντήσεις του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου