Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Οι μισές από τις ομιλούμενες γλώσσες θα έχουν εκλείψει ως το τέλος του αιώνα

Οι μισές από τις ομιλούμενες γλώσσες θα έχουν εκλείψει ως το τέλος του αιώνα

Όπως προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες, οι μισές από τις περίπου 6.800 διαφορετικές γλώσσες που υπάρχουν σήμερα θα έχουν εκλείψει έως το τέλος του αιώνα.
Ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί ο γλωσσικός πλούτος των κοινωνιών που εξαφανίζονται είναι να καταγραφούν οι γραμματικοί κανόνες, τα λεξιλόγια και οι εκφράσεις τους.
Η σταδιακή εξαφάνιση των γλωσσών είναι αδύνατο να αποτραπεί, καθώς οι επιμέρους, κάποτε απομονωμένοι, πολιτισμοί, απορροφώνται από μεγαλύτερες εθνικές ή παγκόσμιες ομάδες.
«Υπάρχουν λιγότερες γλώσσες σήμερα από ό,τι πριν από ένα μήνα» είπε ο Ντέιβιντ Χάρισον του Κολεγίου Swarthmore στην Πενσιλβάνια. «Οι ανθρώπινες γλώσσες κυριολεκτικά εξαφανίζονται καθώς μιλάμε».
Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού New Scientist, ο Χάρισον χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη γλώσσα «Τσάλιμ» της Σιβηρίας, η οποία σήμερα ομιλείται από ελάχιστα άτομα, όλα άνω των 45 ετών. Η γλώσσα θα πεθάνει μαζί με τον τελευταίο από αυτούς τους ανθρώπους.
Η σταδιακή εξαφάνιση των γλωσσών αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τους γλωσσολόγους και τους κοινωνιολόγους. Παράλληλα, όμως, αφήνει σημαντικά κενά και στην κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Η μελέτη διαφορετικών γλωσσών, επισημαίνει ο Χάρισον, έχει αποκαλύψει τεράστιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο κάθε πολιτισμός αναπαριστά και ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του. Ορισμένες γλώσσες των Ινδιάνων, για παράδειγμα, φανερώνουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη της έννοιας του χρόνου.
Σύμφωνα πάντως με τον Ντέιβιντ Λάιτφουτ, ερευνητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν στις ΗΠΑ, το θετικό είναι ότι οι γλώσσες που τείνουν να επικρατήσουν σε όλο τον κόσμο -κινεζικά, ισπανικά, αγγλικά- γίνονται όλο και πιο σύνθετες και πλούσιες. Ο Λάιτφουτ δεν αποκλείει μάλιστα οι επικρατούσες αυτές γλώσσες να διαχωριστούν στο μέλλον σε επιμέρους, νέες διαλέκτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου