Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΞΑΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ Ο ΜΠΕΖΑΣ Πώς πάγωσαν οι έλεγχοι στον Εφραίμ

ΞΑΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ Ο ΜΠΕΖΑΣ

Πώς πάγωσαν οι έλεγχοι στον Εφραίμ

Δεκαπέντε στελέχη του υπ. Οικονομικών, μεταξύ τους και ο γ.γ. του, ζητούσαν από τον 4ο του 2009 ελέγχους στη Μονή, αλλά ο τέως υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας δεν τους... άκουσε

Υπό καθεστώς συνεχούς «γαλάζιας» ασυλίας φαίνεται πως τελούσε η Μονή Βατοπεδίου επί διακυβέρνησης της ΝΔ. Στους -αυτονόητους- ελέγχους που έπρεπε να γίνουν πριν από έναν χρόνο για τα οικονομικά του Μοναστηριού, δεδομένου ότι η υπόθεση βρισκόταν στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών, αλλά και της Βουλής, φρόντιζαν κάποιοι με πολιτικές παρεμβάσεις -ή στην προκειμένη περίπτωση με μη παρεμβάσεις- να παρέχουν «άφεση αμαρτιών» στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο.



Πώς πάγωσαν οι έλεγχοι στον Εφραίμ

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Στάση που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, απαιτεί άμεσες εξηγήσεις και αγγίζει πολιτικές, αλλά έως και -μη παραγεγραμμένες- ποινικές ευθύνες, χαρακτηρίζουν βουλευτές-μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής την...απροθυμία του τέως υφυπουργού Οικονομικών Αντ. Μπέζα να κινήσει τη διαδικασία για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων της Μονής Βατοπεδίου, παρά την έγγραφη προτροπή των υπηρεσιών του υπουργείου του.


Οι υπογραφές
Ο κ. Μπέζας, τον Απρίλιο του 2009, ουσιαστικά αγνόησε εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα, που «έφερε» δεκαπέντε υπογραφές υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων, με το οποίο ζητούσαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να συγκροτηθούν δύο ειδικά συνεργεία επιθεωρητών για να ελεγχθούν όλα τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το τρισέλιδο μάλιστα ενημερωτικό σημείωμα προς τον υφυπουργό Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων υπογράφουν ο τότε γ.γ. του υπουργείου Θ. Σκορδάς και ο τότε γενικός διευθυντής της διεύθυνσης φορολογικών ελέγχων Στ. Μιχαλόπουλος, όχι μόνο δεν αποτέλεσε την αφορμή προκειμένου να κινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία ελέγχου των οικονομικών και φορολογικών στοιχείων της Μονής Βατοπεδίου, αλλά -όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην πρώτη του σελίδα- επεστράφη από το γραφείο του υπουργού στους υπηρεσιακούς παράγοντες χωρίς καμία απολύτως εντολή, στις 30-9-2009, τέσσερις δηλαδή μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Οι ελεγκτές που έμειναν στο ράφι

Στο σημείωμα που εστάλη στον υφυπουργό Οικονομικών με τον τίτλο «φορολογική υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου» οι υπογράφοντες επικαλούνται έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, που έχουν περιέλθει στην υπηρεσία και κυρίως το έγγραφο με ημερομηνία 23-1-2009 του προέδρου της επιτροπής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Στ. Γκρόζου, στο οποίο ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατόν η Μονή με ίδια μέσα να παρακολουθεί λογιστικά και ελεγκτικά το σύνολο των λογαριασμών και των εταιρειών που ελέγχει», ενώ στη συνέχεια ζητά «να γνωστοποιηθεί αν βρίσκεται σε εξέλιξη φορολογικός έλεγχος και, αν όχι, αυτός άμεσα να πραγματοποιηθεί, αλλά και πού βρίσκεται εγκατεστημένο το πραγματικό λογιστήριο της Μονής».

Επικαλούνται επίσης ανάλογο αίτημα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και της Πανελλήνιας Ενωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων, αλλά και σχετικές με τους ελέγχους ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή. Οπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων που αναφέρονται στο σημείωμα, τους συγκεκριμένους αυτούς ελέγχους δεν είναι δυνατόν να τους πραγματοποιήσουν οι κατά τόπους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και πολυπλοκότητας της υπόθεσης.

Γι’ αυτό ακριβώς στο τέλος του σημειώματος προτείνεται «η συγκρότηση δύο ειδικών συνεργείων με προϊστάμενους οικονομικούς επιθεωρητές για τη διενέργεια ελέγχων σε όλα τα εμπλεκόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα και για όλα τα φορολογικά αντικείμενα».

Σημειώνεται μάλιστα ότι «εφόσον εγκριθεί η συγκρότηση των εν λόγω συνεργείων, αυτά θα πρέπει απαραιτήτως να συγκροτηθούν από τουλάχιστον δύο έμπειρους ελεγκτές προερχόμενους από τα ελεγκτικά κέντρα ή τις ΔΟΥ Ανωνύμων Εταιρειών, έναν ελεγκτή προερχόμενο από την ΥΠΕΕ, καθώς και έναν ελεγκτή με γνώσεις κεφαλαίου για κάθε ένα ειδικό συνεργείο».

Αίσθηση για το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσαν οι αναφορές του πρώην γενικού διευθυντή φορολογικών ελέγχων -και υπογράφοντα το σημείωμα- Στ. Μιχαλόπουλου, κατά την κατάθεσή του στην παρούσα εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά εκ νέου την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Ο κ. Μιχαλόπουλος δήλωσε αδυναμία να απαντήσει στην ερώτηση βουλευτών «γιατί ο πολιτικός του προϊστάμενος πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων της Μονής Βατοπεδίου από ειδικά συνεργεία όπως πρότεινε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του», ενώ σε ό,τι αφορά την επιστροφή του επίμαχου ενημερωτικού σημειώματος από το γραφείο του υφυπουργού στην υπηρεσία είπε ότι «κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2008 ο Στ. Γκρόζος θεωρούσε πως τουλάχιστον τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ποσό των 67,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εισέπραξε η Μονή Βατοπεδίου από το Ολυμπιακό Ακίνητο στους Θρακομακεδόνες και τα κτήματα στη Θεσσαλονίκη, πιθανόν να είναι προϊόν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ υπενθυμίζεται ότι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν για πολιτικά πρόσωπα από την υπόθεση των «μη ελέγχων» της Μονής δεν έχουν παραγραφεί, σε αντίθεση με σχεδόν όλο το υπόλοιπο πλέγμα του σκανδάλου, για το οποίο οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων θεωρούνται παραγεγραμμένες μετά τον «βίαιο» τερματισμό της συνόδου και το κλείσιμο της Βουλής στα τέλη του περασμένου Μαΐου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου