Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Η υγεία χρεοκοπεί μέρα με τη μέρα

Η υγεία χρεοκοπεί μέρα με τη μέρα

Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό επίσχεση εργασίας, βρίσκεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Οι γιατροί των δύο νοσοκομείων της πόλης, όπως και των νοσοκομείων της χώρας, ζητούν να πληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες.
Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά επιπλέον να μη μειωθούν τα κονδύλια των προβλεπόμενων εφημεριών για το 2010, ώστε να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με στοιχειώδη όρια ασφαλείας για τους ασθενείς.

Προχτές, πάντως, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα πληρωθούν κανονικά.
Όπως είπε, τόσο τα κονδύλια των εφημεριών για το πρώτο δίμηνο του 2010 όσο και τα δεδουλευμένα των γιατρών εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι νοσοκομειακοί γιατροί επρόκειτο να συνεδριάσουν χτες προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Για την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία με τις απλήρωτες εφημερίες, και δη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, παρέμβαση έκανε χτες και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ.
«Η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει […] δεν προκλήθηκε ξαφνικά. Αποτελεί μέρος τις διαρκούς προσπάθειας υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, συνολικά της υγείας-πρόνοιας με στόχο την απαξίωση της και την ενίσχυση της εισόδου των ιδιωτών και στο χώρο αυτό. Τα χρέη και τα ελλείμματα, η έλλειψη προσωπικού, ο ανεπαρκής ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, προϋπήρχαν και σήμερα επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο» τονίζει.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει.
Όπως τονίζει, «η προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων είναι αυτά να μπαίνουν στην υπηρεσία των επιχειρηματιών και όχι στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
Κι ενώ στα νοσοκομεία υπάρχουν απλήρωτες εφημερίες, στα ιδιωτικά ιατρεία της πόλης υπάρχουν χρέη.

Κι αυτό επειδή ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) δεν έχει καταβάλλει ακόμα στους ιδιώτες γιατρούς τις οφειλές από τις ιατρικές πράξεις και επισκέψεις των ασθενών-δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων, ο ΟΠΑΔ χρωστά στους γιατρούς δεδουλευμένα 11 περίπου μηνών.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πολύμηνες οφειλές από τον ΟΠΑΔ έχουν γίνει ο μεγάλος βραχνός των ιδιωτών γιατρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου