Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΤΗΝ "ΕΣΤΗΣΑΝ" ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΤΗΝ "ΕΣΤΗΣΑΝ" ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Αγάλματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας έχουν πέσει στα χέρια κυκλωμάτων ή αρχαιοκαπήλων μεμονωμένα και «διατίθενται» στην αγορά έναντι καταβολής σημαντικών χρηματικών ποσών.

Τα αγαλματίδια που προσπάθησε να πουλήσει!!!

Μια νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας έλαβε τέλος στο νομό Θεσπρωτίας, ενώ οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Δύο χάλκινα αγαλματίδια της Μινωικής περιόδου έπεσαν τελικά στα χέρια της αστυνομίας, καθώς ο κάτοχός τους αναζητούσε εναγωνίως να τα πουλήσει. Η προσπάθεια του συλληφθέντος, ο οποίος είναι έμπορος, για την πώληση των αρχαίων αντικειμένων ξεκίνησε από την Κέρκυρα, αλλά δεν κατάφερε να βρει αγοραστή. Οι κινήσεις είχαν ήδη εντοπιστεί από την αστυνομία και μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες στην Κέρκυρα μετέβη στην Ηγουμενίτσα.
Όμως, η γειτονική αστυνομική διεύθυνση ήταν ενήμερη και άρχισε να στήνει το «δόκανο» στον 36χρονο αρχαιοκάπηλο. Η… εισαγωγή των αρχαίων αντικειμένων από τη γειτονική Κέρκυρα κινητοποίησε την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας. Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο ο αγοραστής να είναι αστυνομικός, ο οποίος «βρήκε επαφή» με τον 36χρονο και συμφώνησαν στην αγοραπωλησία των αρχαίων αγαλματιδίων.

Έγινε… παζάρι
Το μεσημέρι της Πέμπτης, στη 1.20, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε σημείο που είχαν προκαθορίσει τηλεφωνικά. Το αρχικό τίμημα από την πλευρά του πωλητή προσδιορίστηκε στις 30.000 ευρώ, αλλά ο «αγοραστής» -αστυνόμος έκανε παζάρια και έριξε τη συνολική τιμή στις 20.000 ευρώ. Αγαλματίδια και χρήματα άλλαξαν χέρια και ο αρχαιοκάπηλος πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Κέρκυρα και μετέβαινε πεζή προς το λιμάνι. Εκεί, όμως, τον περίμεναν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν.
Ο συλληφθείς αρνήθηκε να δώσει οιαδήποτε πληροφορία στην αστυνομία και επικαλέστηκε ότι τα αγαλματίδια έφτασαν στον ίδιο τυχαία. «Ο δράστης αρνήθηκε κάθε συνεργασία», δήλωσε στον «Η.Α.» ο Βασίλης Μίαρης, αστυνομικός διευθυντής Ηγουμενίτσας. Η αστυνομία, πάντως, θα συνεχίσει τις έρευνες προκειμένου να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει κύκλωμα, το οποίο διοχετεύει αρχαία αγάλματα σε πόλεις της Ελλάδας και χρησιμοποιεί ντόπιους για την πώλησή τους. Επίσης, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει σε κεντρικό σημείο της Ελλάδας προμηθευτής των αγαλματιδίων.

Στον εισαγγελέα
«Σημαντικής αρχαιολογικής αξίας» χαρακτηρίζονται τα δύο χάλκινα αγαλματίδια που κατασχέθηκαν και εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου «περί αρχαιοτήτων». Αρχαιολόγος που κλήθηκε από την αστυνομία και εξέτασε τα αγαλματίδια, κατέτεινε στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος δημιουργίας τους είναι το 1.500 π.Χ. περίπου. Στην επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι «πρόκειται για αγαλματίδια μινωικής περιόδου τα οποία απεικονίζουν μία γυναικεία και μία ανδρική μορφή σε στάση δέησης». Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου