Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Η γαλλική εμπειρία οδηγός για μια ελληνική "οικολογική δημοκρατία"

Η γαλλική εμπειρία οδηγός για μια ελληνική "οικολογική δημοκρατία"

Το υπουργείο Οικολογίας, Ενέργειας, Αειφόρου Ανάπτυξης και Θαλασσών της Γαλλίας προέβη σε μια άνευ προηγουμένου δημόσια διαβούλευση που θέτει επί τάπητος όλα τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την, αρκετά ευαισθητοποιημένη και ενεργή σε τέτοια θέματα, γαλλική κοινωνία.

Το μοντέλο αυτό που έχει την ονομασία «Συμφωνία Γκρενέλ», παρουσίασε η Αναπληρώτρια Γενική Επίτροπος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Γαλλίας Μισέλ Ρουσό, σε ειδική εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στη συνέχεια είχε συνάντηση με την Υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, όπου και αναδείχτηκε η χρησιμότητα της συνεύρεσης των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο ενός ανοιχτού δημόσιου διαλόγου για την πράσινη ανάπτυξη.

«Η Γαλλία είχε την ευκαιρία να διεξάγει έναν μεγάλο δημόσιο διάλογο για την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της χώρας, με επιτυχημένα αποτελέσματα, τόσο όσο αφορά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, όσο και στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε», τόνισε η Τίνα Μπιρμπίλη μετά τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της χώρας μας να υιοθετήσει παρόμοιες πρακτικές.

Η δημόσια διαβούλευση για το περιβάλλον «Grenelle de l’Environnement», άρχισε στη Γαλλία το 2007, ως μια καινοτόμος διαδικασία δημόσιου διαλόγου, ενταγμένη στην εθνική στρατηγική της χώρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συμμετείχαν οργανισμοί τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, σωματεία εργαζόμενων και εργοδοτών και πολίτες, με στόχο το χτίσιμο μιας οικολογικά υπεύθυνης δημοκρατίας. Μετά από ευρεία διαβούλευση, με τη συμμετοχή περίπου 17.000 πολιτών, συγκεντρώθηκαν οι απόψεις που οδήγησαν σε μία σειρά νόμων, στους οποίους αποτυπώνονται οι στόχοι, οι δράσεις και οι οικονομικές δεσμεύσεις της στρατηγικής που διαμορφώθηκε μέσα από τη δημόσια διαβούλευση.

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε η αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου περιβάλλοντος Μισέλ Ρουσό στη zougla.gr.






Επιγραμματικά, οι δεσμεύσεις της «Συμφωνίας Γκρενέλ» για το περιβάλλον αφορούν:

  • Μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για την αειφόρο ανάπτυξη
  • Οικοδόμηση μιας οικολογικής δημοκρατίας
  • Διατήρηση της βιοποικιλότητας κι των φυσικών βιοτόπων
  • Υιοθέτηση των βιώσιμων μεταφορών
  • Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • Πολεοδομικό εκσυγχρονισμό και αναπροσανατολισμό της οικιστικής πολιτικής
  • Βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων
  • Προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και προστασία των φυσικών πόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου