«Υποβολή προτάσεων ένταξης στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007 - 2013».
1.Θεματικός τουρισμός Ελλάδας – Ιταλίας (επιχειρηματικός, συνεδριακός τουρισμός, οικοτουρισμός, γαστρονομία).
Η συγκεκριμένη πρόταση στοχεύει στην ισχυροποίηση του θεματικού τουρισμού στις συμμετέχουσες περιοχές, προσδίδοντας πολυκεντρική ταυτότητα και οδηγώντας στην...
ενίσχυση της ζήτησης για τα επιμέρους τουριστικά προϊόντα και στην υποστήριξη των τοπικών επιχειρηματιών. Πιο συγκεκριμένα στοχεύει στην ενίσχυση των παρακάτω θεματικών αντικειμένων:
• Επιχειρηματικός και συνεδριακός τουρισμός
• Οικοτουρισμός
• Γαστρονομικός τουρισμός
Υποστηρικτικά, θα υλοποιηθεί και ένα τουριστικό portal που θα περιέχει τους χώρους και τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τον θεματικό τουρισμό, ενώ επιπλέον θα παρουσιάζει νέα και γενικές πληροφορίες, μεταφορικά μέσα και δρομολόγια, δια-δραστικούς χάρτες και καταλύματα των περιοχών που θα συμμετάσχουν.
2Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειες και της αποδοτικής χρήσης της ενέργειας.
Οι κλιματικές αλλαγές πλήττουν ήδη την περιοχή της Μεσογείου, ενώ οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Συνεπώς η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας, καθώς σήμερα η εφαρμογή πολλών οικονομικώς αποδοτικών στρατηγικών για την ενεργειακή αποδοτικότητα παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το έργο στοχεύει στην ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και στην προβολή των εφαρμογών και των καλών πρακτικών ανάπτυξης ΑΠΕ και ήπιων παρεμβάσεων στον οικιακό και κτιριακό τομέα για ψύξη και θέρμανση και για πρακτικές αλλαγής ενεργειακής συμπεριφοράς που έχουν αναπτυχθεί στη διασυνοριακή περιοχή. Προτίθεται να διοργανωθεί έκθεση τεχνολογίας και εφαρμογών και δημιουργία δικτύων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την υλοποίηση δράσεων εφαρμογής και προβολής των ΑΠΕ και της αποδοτικής χρήσης της ενέργειας (π.χ. μικρής κλίμακας εφαρμογές, διαγωνισμούς κλπ.).
3.Προώθηση και προβολή της τυροκομίας – τυροκομικών MME μέσω των νέων τεχνολογιών (ηλεκτρονικό εμπόριο) σε Ελλάδα – Ιταλία
Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος (τυροκομεία), λόγω του μικρού μεγέθους που διαθέτουν στην Ελλάδα, έχουν καθυστερήσει στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία και πολύ περισσότερο στη διαδικασία του marketing δηλαδή την προώθηση και ανάπτυξη νέων προϊόντων και την ενίσχυση της θέσης των ήδη υπαρχόντων. Μάλιστα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πρέπει να βοηθηθούν με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να διατηρηθούν οι υπάρχουσες. Επίσης πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους κυρίως με άμεση ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών (site, ηλεκτρονικό εμπόριο, προβολή κλπ), με ταυτόχρονη δράση στις δύο χώρες (Ελλάδα – Ιταλία).
Αναλυτικά οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:
I. Προσδιορισμός υφιστάμενης κατάστασης στις περιοχές υλοποίησης.
II. Προσδιορισμός των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των τυροκομικών επιχειρήσεων κάθε περιοχής, χρήση των νέων τεχνολογιών για αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων, παρεμβάσεις δημόσιων φορέων και οργανισμών με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων του Έργου και επιστημονικών ιδρυμάτων για την εξάλειψη των μειονεκτημάτων των τυροκομικών επιχειρήσεων της περιοχής κάθε εταίρου.
III. Μετάδοση των αποτελεσμάτων. Γι’ αυτό το λόγο θα αναπτυχθεί υλικό, το οποίο θα διαδοθεί ευρέως και θα παρουσιαστεί σε ενδιαφέρουσα και προσβάσιμη μορφή, έντυπη και ηλεκτρονική.
IV. Προώθηση και διάδοση των γνώσεων.
4Πολιτισμικές μεσογειακές γαστρονομικές ιδιαιτερότητες: Δημιουργία ταυτότητας τοπικής γαστρονομικής κληρονομίας στην περιοχή Ελλάδας – Ιταλίας.
Το προτεινόμενο έργο έχει ως στόχο την προώθηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιοχών παρέμβασης, μέσω της ανάδειξης και προαγωγής ενός από τα σημαντικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και διαφοροποιούν τις γεωγραφικές περιοχές: την παραδοσιακή γαστρονομία. Η τοπική παραδοσιακή γαστρονομία χαρακτηρίζει την πολιτισμική ταυτότητα ενός τόπου. Οι διατροφικές συνήθειες και η τοπική κουζίνα με τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου αποτελούν διαπολιτισμικά φαινόμενα και διαφέρουν από κοινωνία σε κοινωνία και από τόπο σε τόπο. Η διαφορετικότητα των δύο χωρών είναι τόσο όμοια υπό το πρίσμα των κοινών γεύσεων. Η παράλληλη ιστορική και πολιτισμική πορεία των περιοχών παρέμβασης στην πάροδο των χρόνων, το κοινό κλίμα, το κοινό γεωλογικό ανάγλυφο καθώς και το κοινό σύνορο της παράκτιας ζώνης «η θάλασσα» οδηγούν στην ανάγκη καταγραφής της παραδοσιακής γαστρονομίας των επιλέξιμων περιφερειών Ελλάδας – Ιταλίας. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας Ελλήνων και Ιταλών εταίρων, την καταγραφή και την συγκριτική μελέτη της πολιτισμικής τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας των εμπλεκόμενων περιφερειών, με την παράλληλη ανάδειξη των φυσικών και πολιτισμικών στοιχείων, και την προβολή και ανάδειξη των παραπάνω στοιχείων με έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα και ανταλλαγή καλών πρακτικών. Με την πρόταση αυτή θα επιτευχθεί:
• Καταγραφή κοινών και μη γευστικών συνηθειών.
• Καταγραφή της ιστορίας των διατροφικών επιλογών με την πάροδο των χρόνων.
• Δημιουργία κοινού γαστρονομικού λεξικού.
• Προβολή της δράσης αυτής μέσα από μια σειρά ενεργειών.
• Σχεδιασμός ειδικού λογότυπου αναγνωρισιμότητας.
Επίσης έχει προετοιμάσει προς υποβολή και την πρόταση:
5. Εργαλεία αποτελεσματικής διαχείρισης της άρδευσης αγροτικών καλλιεργειών και αστικού πρασίνου
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 80% των υδατικών πόρων χρησιμοποιείται για άρδευση και για το λόγο αυτό η βέλτιστη διαχείριση των αρδεύσεων αποτελεί ένα ολοένα και αυξανόμενης σημασίας καλλιεργητικό στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο και ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου εμφανίζονται έντονα φαινόμενα λειψυδρίας και ζητούνται πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη χρήση του νερού (Οδηγία 2000/60/ΕΚ). Το προτεινόμενο έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και τεχνολογίας σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση άρδευσης τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και σε αυτόν του αστικού πράσινου. Η περιοχή ενδιαφέροντος περιλαμβάνει τις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας στην Ελλάδα καθώς και αυτή της Απουλίας στην Ιταλία. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:
• Αναλυτική καταγραφή της αρδευτικής πρακτικής και επιθεωρήσεις συστημάτων άρδευσης με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας χρήσης νερού
• Ανάπτυξη ειδικής διαδικτυακής υπηρεσίας για την υποστήριξη της διαχείρισης των αρδεύσεων και
• Έρευνα με σκοπό την αξιολόγηση των δυνατοτήτων χρήσης εξελιγμένων αισθητήρων για τη διαχείριση άρδευσης αλλά και των δυνατοτήτων χρήσης εναλλακτικών πηγών νερού για άρδευση (επεξεργασμένο νερό, γκρίζο νερό, αλατούχα νερά κ.ο.κ..)
Το ΤΕΙ Ηπείρου προβλέπεται να αναλάβει τον ρόλο του διαχειριστή (leader partner) ενώ οι υπόλοιποι εταίροι έχουν συμφωνήσει να είναι το ΤΕΙ Μεσολογγίου Τμήμα Γεωργικών Μηχανών & Αρδεύσεων, το Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari - Consiglio Nazionale delle Ricerche (ISPA-CNR), το Instituto Nazionale di Economia Agraria (ΙΝΕΑ) - Environment Department και το Consorzio di Bonifica & Irrigazione Terre d’Apulia Bari.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου