Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Η «ΔΩΔΩΝΗ» ΣΤΗΡΙΓΜΑ 8.500 ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ!

Η «ΔΩΔΩΝΗ» ΣΤΗΡΙΓΜΑ 8.500 ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ!


Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες μέρες σε όλους όσους, κατά τον ένα ή άλλο τρόπο, σχετίζονται με τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Κι αυτό έχει σχέση με πιθανή μεταβολή του καθεστώτος ιδιοκτησίας και Διοίκησης της εταιρίας, μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ήδη ο μέχρι τώρα Διοικητής της ΑΤΕ που ουσιαστικά είναι και το «αφεντικό» της βιομηχανίας Δημ. Μηλιάκος έχει υποβάλλει την παραίτησή του και αναμένεται η τοποθέτηση νέου.Βέβαια, η ΑΤΕ ελέγχεται πολιτικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (υπουργός η κ. Κατερίνα Μπατζελή), απ’ όπου θα διοριστεί ο νέος διοικητής, ο οποίος με τη σειρά του θα διορίσει νέα διοίκηση στη «Δωδώνη», πρόεδρος της οποίας μέχρι τώρα ήταν ο υποδιοικητής της ΑΤΕ κ. Βασ. Δρούγκας. Δεν είναι βέβαιο αν θα παραμείνει στη θέση του και ο γεν. Δ/ντής της βιομηχανίας κ. Μαν. Κασσαλιάς, ο οποίος κατά γενική εκτίμηση θεωρείται ως επιτυχημένος και σύγχρονος «μάνατζερ».Για τις όποιες αλλαγές στη γαλακτοβιομηχανία, όσο και στη θυγατρική της ΖΩ.ΔΩ. (πρώην ΕΛΒΙΖ) σημαντικό ρόλο θα παίξει ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας και νυν Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Αργύρης, άριστος γνώστης του «αντικειμένου», από ετών αφού υπήρξε συμμέτοχος στη Διοίκηση της «Δωδώνης» από την εποχή ακόμη που ήταν Πρόεδρος της ΕΑΣΙ.Αποτέλεσμα των παραπάνω αναμενόμενων αλλαγών είναι η «Δωδώνη» να έχει καθυστερήσει την ανακοίνωση των τιμών γάλακτος για τη νέα περίοδο, τις οποίες εναγωνίως περιμένουν οι 7.500 παραγωγοί. Πάντως στηριζόμενοι και στην προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στα Γιάννινα, που είπε ότι τα κέρδη θα κατανέμονται στους κτηνοτρόφους, περιμένουν καλύτερες τιμές στο γάλα και γενικά μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση.Οι παραγωγοί δεν κρύβουν βεβαίως την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η ΑΤΕ να δώσει τις μετοχές της στις Αγροτικές Ενώσεις και να αποσυρθούν, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση πιστεύουν ότι θα μείνουν μετέωροι, αφού δεν θα υπάρχει οικονομικά ισχυρός μέτοχος να τους στηρίξει όπως σήμερα είναι η ΑΤΕ.

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Όλοι γνωρίζουμε, γευόμαστε και απολαμβάνουμε, όχι μόνο στην Ήπειρο και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, τα ποιοτικά προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».Όμως η «Δωδώνη» δεν είναι μόνο γάλατα, τυριά και γιαούρτια. Αποτελεί έναν βιομηχανικό κολοσσό με ανυπολόγιστη κοινωνική προσφορά, στην οποία άμεσα ή έμμεσα (εργαζόμενοι, παραγωγοί. Εποχικοί συνεργάτες, μεταφορείς) συμμετέχουν γύρω στα 8.500 άτομα!Είναι αξιοσημείωτο ότι η «Δωδώνη» συγκεντρώνει γάλα αποκλειστικά από 380 χωριά της Ηπείρου. Από τον Αμάραντο μέχρι το Ασπροκλήσι Θεσπρωτίας, από το Ορεινό και το Επταχώρι μέχρι τα Τζουμέρκα.Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός: 7.500 Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι δίνουν το γάλα τους στην «Δωδώνη» και στην ουσία ζουν από αυτή!Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι πολλοί που αναγνωρίζουν και λένε ότι: «με τα λεφτά που πήραμε δίνοντας το γάλα στη «Δωδώνη» σπουδάσαμε και παντρέψαμε τα παιδιά μας».

ΤΟ ΓΑΛΑ - ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Η γαλακτοβιομηχανία σε «φουλ σεζόν» αγοράζει σε ημερήσια βάση από τους παραγωγούς 370 τόνους γάλα! Από αυτούς οι 230 τόνοι είναι πρόβειο γάλα, οι 70 γίδινο και οι υπόλοιποι 70 αγελαδινό. Η διαδικασία με την οποία συγκεντρώνει το γάλα η «Δωδώνη» είναι η εξής:
Διαθέτει 5 μικρούς σχετικά υποσταθμούς σε: Κατσικά, Παρακάλαμο, Κόνιτσα, Θεριακήσι και Κερασώνα, ενώ λειτουργεί μεγαλύτερους σταθμούς στη Φιλοθέη Άρτας, στη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας και από 2 Νοεμβρίου θα λειτουργήσει και ο υπερσύγχρονος σταθμός της «Δωδώνης» στο Βιομηχανικό Πάρκο Παραμυθιάς, στο οποίο, εκτός των άλλων, υπάρχει και βιολογικός καθαρισμός.Ο συγκεκριμένος σταθμός, το κόστος ανέγερσης του οποίου ανήλθε γύρω στο 1 εκ. ευρώ, έχει μεγάλη χωρητικότητα και έτσι μπορεί άνετα να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Θεσπρωτίας, αλλά και των γειτονικών περιοχών της Πρέβεζας.Σ’ αυτό το σταθμό αναμένεται να καταλήγει και το γάλα από την περιοχή Φαναρίου της Πρέβεζας.Η μεταφορά του γάλακτος από το Βιομηχανικό Πάρκο Παραμυθιάς στα Γιάννινα, μέσω της Εγνατίας, είναι υπόθεση μόλις 30 λεπτών. Έτσι το κέρδος είναι διπλό: Και σε χρόνο και σε χρήμα. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η «Δωδώνη», μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η λειτουργία του νέου σταθμού δεν πρόκειται να επηρεάσει στην ουσία τον τρόπο συλλογής του γάλακτος και αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως δυσάρεστη συνέπεια για τους παραγωγούς, αλλά αντίθετα για τους περισσότερους από αυτούς θα υπάρξει βελτίωση των διαδικασιών συλλογής.»Όλοι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νέο σταθμό, όπου θα δημιουργηθούν και ορισμένες νέες θέσεις εργασίας».

ΜΙΣΘΩΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Γύρω στα 250 συνολικά μισθωμένα αγροτικά αυτοκίνητα φθάνουν καθημερινά σε κάθε χωριό. Σε συγκεκριμένο σημείο και σε συγκεκριμένη ώρα οι κτηνοτρόφοι του χωριού πηγαίνουν το γάλα. Αφού παραλαμβάνεται η ποσότητα γάλακτος, οδηγείται στους υποσταθμούς και στους σταθμούς και από εκεί προωθείται για επεξεργασία στην «Δωδώνη».Η αναφορά στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ δεν μπορεί να γίνει με όρους απλής οικονομικής μονάδας.Και τούτο γιατί η ιστορία της είναι συνυφασμένη, επί 41 ολόκληρα χρόνια, με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο. Τη μείωση της αστικοποίησης του πληθυσμού και τις ευκαιρίες απασχόλησης στη δύσκολη αυτή περιοχή. Την παραγωγή προϊόντων ταυτόσημων με την ποιότητα και τη διακίνησή τους εντός και εκτός Ελλάδας. Τη συνεταιριστική λογική που μετέφερε στους κτηνοτρόφους - παραγωγούς, μέσω της πολιτικής τιμών, σημαντικό μέρος των κερδών του βιομηχανικού της κλάδου και τόσα άλλα.

proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου