Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Πρώτη «ήττα» για μεταφορά νερού

Πρώτη «ήττα» για μεταφορά νερού

Ούτε και αυτή τη φορά εγκρίθηκε από το φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου η προκαταρκτική μελέτη για τη μεταφορά νερού από τη Βάλια Κάλντα στην τεχνητή λίμνη του Αώου και στη συνέχεια στα Γιάννενα.Οι ιδιωτικές εταιρίες επιμένουν να βλέπουν το νερό ως «χρυσοφόρα επένδυση» των επιχειρηματικών και «αναπτυξιακών» τους σχεδίων, αλλά μέχρι τώρα οι τοπικοί φορείς δηλώνουν απρόθυμοι να συγκατανεύσουν σ’ αυτή την τακτική. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι φορείς του γειτονικού νομού Γρεβενών, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα του εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα πριν τη δημιουργία του εθνικού πάρκου. Η διοίκηση του φορέα διαχείρισης δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση μέχρι σήμερα για το αποτέλεσμα της τελευταίας συνεδρίασης και την «ισόπαλη» ψηφοφορία.Το θέμα της μεταφοράς νερού το αποκάλυψε ο «Η.Α.» λίγες μέρες πριν τις εκλογές, καθώς τότε ήρθε για πρώτη φορά στο φορέα διαχείρισης χωρίς να προηγηθεί κάποια ενημέρωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Η διοίκηση, μετά τις διαφωνίες, παρέπεμψε το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση και εξουσιοδότησε τον επιστημονικό υπεύθυνο του φορέα διαχείρισης να ασχοληθεί με την προετοιμασία του θέματος. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας η εισήγηση του προέδρου, Σπύρου Καμπέρη, δεν εγκρίθηκε αλλά ούτε και απορρίφθηκε. Τελικά, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των οχτώ παρόντων μελών του διοικητικού συμβουλίου ήταν ισόπαλο (4 ψήφοι υπέρ της μεταφοράς νερού και 4 κατά).

Η «διπλή ψήφος»

Η προχθεσινή εξέλιξη ήταν απρόσμενη για τη διοίκηση του εθνικού πάρκου, καθώς ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης τάχθηκε ευθέως υπέρ της έγκρισης της προκαταρτικής μελέτης για τη μεταφορά νερού. Μάλιστα, είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι «το θέμα θα περάσει», παρότι μια σειρά περιβαλλοντικών ζητημάτων και παραμέτρων δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς. Στελέχη του φορέα διαχείρισης, πάντως, μετά το προχθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κάνουν λόγο για «ήττα» της διοίκησης καθώς η πρόταση δεν έτυχε ούτε καν της οριακής πλειοψηφίας.Το αποτέλεσμα με τα τέσσερα «όχι» στη μεταφορά νερού αιφνιδίασε τη διοίκηση, αφού η πρότασή της. Μπροστά στη διαφαινόμενη «ήττα» ο πρόεδρος του φορέα επικαλέστηκε τη δική του «διπλή ψήφο». Ωστόσο, υπήρξε αντιπαράθεση με μέλη του διοικητικού συμβουλίου που είπαν «όχι» στη μεταφορά νερού, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να ισχύσει, τυπικά και ουσιαστικά, αφού δεν προβλέπεται στον κανονισμό διοίκησης και λειτουργίας του φορέα διαχείρισης. Έτσι, η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα έληξε με την ψηφοφορία να είναι ισόπαλη και πλέον θα έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Τα «ναι» και «όχι»

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντως τα τέσσερα «ναι» και τα ισάριθμα «όχι» που ψήφισαν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης τα παρόντα μέλη σχετικά με την έγκριση της προκαταρκτικής μελέτης. Εκτός από τον πρόεδρο του φορέα, Σπύρο Καμπέρη, υπέρ της μεταφοράς νερού τάχθηκαν ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης, η Μαρία Τσιατούρα, δασολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ο Γιάννης Παπαθανασίου, γεωπόνος, εκπρόσωπος της ΕΑΣ Ιωαννίνων. Οι τέσσερις που απέρριψαν την προκαταρκτική μελέτη για μεταφορά νερού από τη Βάλια Κάλντα είναι οι: Ευάγγελος Σιούτας, δασολόγος, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρης Δρίζης, δασολόγος, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Κώστας Τζιόβας, εκπρόσωπος περιβαλλοντικών οργανώσεων και Πέτρος Τσουμάνης, χωροτάκτης – πολεοδόμος που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο ως ειδικός επιστήμονας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου