Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Υποψήφιος για μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ»

Υποψήφιος για μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ»

ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ»
ΣΟΥΛΙΟΥ 16 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 46100
Τηλ. 2665022343 Κιν. 6947045595
www.stavrodromihotel.gr
hotel@stavrodromihotel.gr

Με το μήνυμά μου αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πιστός στην προσπάθεια όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον του Ξενοδοχειακού κλάδου μας και του Τουρισμού στην Ελλάδα γενικότερα ανακηρύχτηκα και πάλι υποψήφιος για μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ στις εκλογές που θα γίνουν την ΔΕΥΤΕΡΑ 7 Δεκεμβρίου 2009 για την ένατη εκλογική ομάδα όπου ανήκουν όλα τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στην περιφέρεια ΗΠΕΙΡΟΥ(ανεξαρτήτως κατηγορίας και Αστέρων)


(Ενημερωτικο εντυπο υλικο και ψηφοδελτια για τον τροπο διεξαγωγης των εκλογων θα παραλαβετε συντομα ταχυδρομικως από το Ξ.Ε.Ε και ο τροπος φηφοφοριας θα είναι ταχυδρομικως επισης(ατελως) ΠΡΟΣΟΧΗ. Απαραιτητη προυποθεση για να είναι εγγυρη η ψηφος σας, είναι η ταμειακη σας τακτοποιηση τυχον οφειλων προς το Ξ.Ε.Ε. εως 31/12/2008 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Κόλλησε 14 πύθωνες... πάνω του!

Κόλλησε 14 πύθωνες... πάνω του!


Το τελωνείο της Νορβηγίας συνέλαβε έναν άνδρα που προσπάθησε να περάσει παράνομα στην χώρα 14 πύθωνες και δέκα σαύρες, που είχε τοποθετήσει με κολλητική ταινία πάνω στο σώμα του.

Ο νεαρός, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή είχε τυλίξει τα ερπετά - βασιλικούς πύθωνες χωρίς δηλητήριο, αλλά ευμεγέθεις - με κολλητική ταινία στον κορμό του. Οι 10 σαύρες βρέθηκαν σε μικρά κουτιά που είχε τοποθετήσει, πάλι με κολλητική ταινία, στις γάμπες του.

«Το μόνο που μας είπε είναι ότι τρελαίνεται για τα ερπετά», όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο Χέλγκε Μπράιλιντ, επικεφαλής του τελωνείου του Κρίστιανσαντ.

Το περίεργο φορτίο βρέθηκε κατά την διάρκεια σωματικού ελέγχου που έκαναν οι αρχές στο νεαρό, που ερχόταν με πλοίο από την Δανία, αφού ανακάλυψαν μία ταραντούλα στις βαλίτσες του.

Οι ρίζες του ελληνικού δικομματισμού

Οι ρίζες του ελληνικού δικομματισμού

Κατά τις δεκαετίες αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος βίωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, μια σειρά από κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλοιώσεις. Μέχρι και την δεκαετία του 1880, στον κοινωνικό και οικονομικό ιδίως τομέα, οι σταδιακοί αυτοί μετασχηματισμοί υπήρξαν τόσο ρηξικέλευθοι και ουσιαστικοί, ώστε οδήγησαν σε καίριες πολιτικές ζυμώσεις, που επηρέασαν τόσο την θέση της χώρας μας στο παγκόσμιο σύστημα όσο και την μετεξελικτική διαδικασία αυτών των ίδιων των πολιτικών θεσμών στο εσωτερικό της.

Ιδεαλισμός και Pax Ottomanica

Ως κύρια αιτία, που το έτος 1880 εκλαμβάνεται από την πλειοψηφία των μελετητών ως ορόσημο του μετασχηματισμού του Ελληνικού Κράτους, δεν θα πρέπει να εκληφθεί μόνο η προσάρτηση της Θεσσαλίας (1881) υπό την στενή έννοια της εδαφικής επέκτασης σε βάρος των Οθωμανών ή της πρώτης ουσιαστικά πραγμάτωσης των στόχων της «Μεγάλης Ιδέας». Γιατί η απελευθέρωση του σημαντικού αυτού «σιτοβολώνα» ταυτόχρονα σήμανε και την διεύρυνση της εσωτερικής αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμφάνιση των οργανωμένων πλέον οικονομικών συμφερόντων και –κατά συνέπεια- των κοινωνικών και ταξικών αντιθέσεων. Ο παραδοσιακός τρόπος άσκησης και οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής ήταν αναγκαίο να μεταβληθούν (άμεσα σε βαλκανικό επίπεδο, αργότερα δε σε πανευρωπαϊκό), συμπαρασύροντας την εσωτερική κρατική οργάνωση και τις υφιστάμενες κοινωνικές και διοικητικές δομές (καταμερισμός της εργασίας, ταξικές ισορροπίες, δημόσια διοίκηση κ.λπ.) σε μια ανάλογη μετατροπή.

Χαρίλαος Τρικούπης: Το όραμά του για μια δυνατή Ελλάδα
σκόνταψε ενώπιον της οικονομικής κρίσης και της αλλαγής
των ισορροπιών στην ευρωπαϊκή διπλωματική σκακιέρα


Η εμφάνιση μιας συνειδητής και οργανωμένης αναπτυξιακής πολιτικής από την πλευρά του επίσημου κράτους, επόμενο ήταν να οδηγήσει στην εντατικοποίηση και πύκνωση των πολιτικών συγκρούσεων, οι οποίες εκφράστηκαν δυναμικά αφενός μεν στην ιδεολογική πόλωση που συντελέστηκε και στιγμάτισε τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας κατά τα τέλη του 19ου και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, αφετέρου δε στην μόνιμα αμφισβητούμενη πολιτική εκπροσώπηση. Κι αν κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής όλη αυτήν την περίοδο ήταν η ανεύρεση και παγίωση συμμαχιών ικανών να εγγυηθούν τα συμφέροντά μας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο (παρά το ότι η Pax Ottomanica ήταν ακόμη σε θέση να επιβάλλει μια σχετική «ακινησία» στα δρώμενα των εδαφών όπου κυριαρχούσε), στο εσωτερικό η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, αναπτέρωση των οικονομικών και κοινωνική πολιτική αναδυόταν επιτακτικότερη από ποτέ.

Από την στιγμή που οι αλύτρωτοι εθνικισμοί των βαλκανικών κρατών, που αποζητούσαν την πλήρη ανεξαρτησία τους από την τουρκική ηγεμονία, πέρασαν από το πεδίο της θεωρητικής θεμελίωσης στην σφαίρα των συγκεκριμένων δράσεων, αποκτώντας ολοένα και περισσότερο εγχειρηματικό χαρακτήρα –κάτι στο οποίο ασφαλώς συνηγόρησε η κατανόηση (εν τέλει) ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης ούτε πρόθυμες ήταν να δεχθούν οποιαδήποτε εδαφική μεταβολή επί του κορμού του «Μεγάλου Ασθενούς», αλλά και η συνειδητοποίηση ότι πλέον οι Ευρωπαίοι αδυνατούσαν να επιβληθούν επί των εξελίξεων στην ευρύτερη Βαλκανική- οι ηγεσίες των κρατών αυτών αναγκάστηκαν να ανασυγκροτήσουν την πολιτική και θεσμική τους υπόσταση στο εσωτερικό και να εκσυγχρονίσουν την διοίκηση, εγκαταλείποντας την μέχρι τότε τακτική της γενικολογίας και της αοριστίας και υιοθετώντας μέτρα λειτουργικά και υλοποιήσιμα. Η ικανοποίηση των εθνικών στόχων πλέον εξελήφθη ως άμεση αναγκαιότητα, προσδιορίζοντας έτσι την εσωτερική πολιτική και επιβάλλοντας την απεμπόληση της παλαιάς ανατολίτικης κοσμοθέωρησης και νοοτροπίας (mentalité): η έννοια του χρόνου, και αυτή της συγκυρίας, είναι από τα πρώτα που απέκτησαν άλλη διάσταση, τόσο στην συνείδηση του απλού λαού όσο και στην πολιτική σκέψη της εξουσιαστικής ελίτ. Η επισφαλής θέση της Ελλάδας στην Νότια Ευρώπη, ο ακμάζων βουλγαρικός κίνδυνος και η οθωμανική εμμονή στα μεγαλεία του παρελθόντος είναι αυτά που κυρίως πυροδοτούν την αλλαγή στην πολιτική σκέψη της εποχής και οδηγούν στην κατανόηση πως η ενδυνάμωση της χώρας και η επιθυμητή αυτοδυναμία της είναι κάτι που θα έπρεπε εδώ και τώρα να επιτευχθούν –άλλως θα είναι πολύ αργά.

Το παίγνιο του «μηδενικού αθροίσματος»

Η πολιτική ηγεσία του τόπου, λοιπόν, ανεξάρτητα από την ιδεολογική της προέλευση και επισήμανση, προσανατολίστηκε έγκαιρα προς την άποψη που τόσο εύστοχα και περιεκτικά διατύπωσε το 1883 ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: «Το πειστικώτερον των εθνικών δικαίων επιχείρημα είναι η δύναμις». Αλλά ο δυναμικός αυτός προσανατολισμός, όπως ήταν φυσικό, χαρακτηρίστηκε από μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων: εντατικοποίηση του ρυθμού της αστικοποίησης, πληθυσμιακή έκρηξη και μετακίνηση, εμπορευματοποίηση της αγροτικής παραγωγής με έμφαση στο εξαγωγικό εμπόριο, διαμόρφωση ταξικής συνείδησης και κοινωνικός καταμερισμός της εργασίας, εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από τον ελληνισμό του εξωτερικού, παροχή διοικητικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κ.ά.

Ο δημοκρατικός Δηλιγιάννης εξέφραζε με ιδιαίτερη καλλιέπεια
τους μύχιους πόθους του ελληνικού λαού, αλλά αποδείχθηκε
κατώτερος των περιστάσεων, ακόμη κι αυτών των υποσχέσεών
του. Κέρδισε τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις από
οποιονδήποτε άλλον Έλληνα πολιτικό, αλλά κυβέρνησε αρκετά
λιγότερο από τους αντιπάλους του.



Τέσσερα βασικά σημεία χαρακτηρίζουν την κοινωνική διαστρωμάτωση της Ελλάδας στην εποχή που εξετάζουμε: α) η εμφάνιση της αστικής τάξης των «βιομηχάνων», που επιμένει να στηρίζεται κυρίως στην τοπική παραγωγική εργασία, και που η επιρροή που ασκεί είναι δυσανάλογα ισχυρότερη από την οικονομική της ευρωστία, β) ο κλονισμός της αλλοτινής ισχύος των νησιωτών του Αιγαίου, η παρακμή του διαμετακομιστικού θαλάσσιου εμπορίου και γενικά της ναυπηγικής δραστηριότητας, με παράλληλη ανάδειξη των Πελοποννήσιων σταφιδεμπόρων, γ) η υπέρμετρη λειτουργία του κράτους ως εργοδότης, η κάθετη δηλαδή αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (των στρατιωτικών συμπεριλαμβανομένων), που δημιούργησε την ψυχολογία και τις συνθήκες εξάρτησης από τους λειτουργούς του (ας σημειωθεί ότι γύρω στα 1876 περίπου το 1/4 του μη αγροτικού πληθυσμού εξασφάλιζε το εισόδημά του από το Ελληνικό Κράτος!), και δ) η εμφάνιση μιας νέας ολιγαρχικής χρηματιστηριακής ελίτ, αυτής των Ελλήνων της διασποράς, που τάχιστα θα παραγκωνίσουν τους παραδοσιακούς φορείς της οικονομικής ισχύος και θα καθιερωθούν ως μονοπωλούντες την εκτέλεση των δημοσίων έργων, τα ορυχεία, τις τράπεζες και την διακίνηση των κεφαλαίων, τους σιδηροδρόμους κ.λπ.

Αυτοί οι τελευταίοι αντλούσαν την δύναμή τους τόσο από τα ίδια κεφάλαια που διέθεταν όσο και από τις υψηλές γνωριμίες και διασυνδέσεις τους με οίκους του εξωτερικού (π.χ. τον οίκο Hambros του Λονδίνου, τον Comptoir National d’ Escompte του Παρισιού, τον Hassendercht του Βερολίνου κ.ά.) Δεν ήταν βέβαια λίγοι αυτοί που, εκμεταλλευόμενοι την προσάρτηση των θεσσαλικών πεδιάδων και των κάμπων της Άρτας, όπου μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν τα τσιφλίκια και υφίστατο ένα είδος αναγνώρισης των δικαιωμάτων των κολλήγων από την πλευρά των Τούρκων, κατάφεραν να αγοράσουν τεράστιες αγροτικές εκτάσεις, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η χρήση των οποίων πλέον θα ενέπιπτε στους κανόνες και τις αρχές περί αστικής ιδιοκτησίας που ίσχυαν στην «Παλαιά Ελλάδα». Έτσι, οι νέοι τσιφλικάδες δεν αποτέλεσαν αυτοτελή κοινωνικο-οικονομική δύναμη –μια αμιγή, δηλαδή, τάξη με την στενή έννοια του όρου. Αντίθετα, ήταν οι ίδιοι οι μεγαλοκαιφαλαιούχοι του παροικιακού Ελληνισμού, οι βιομήχανοι και οι έμποροι της διασποράς, οι τραπεζίτες της πανευρωπαϊκής επικράτειας: Ο Ζαρίφης, ο Ζάππας, ο Συγγρός, ο Καραπάνος και ο Σκυλίτσης είναι μερικά από τα πλέον γνωστά ονόματα.

Η ταυτοπροσωπία αυτή έχει την σημασία της. Γιατί από την στιγμή που οι μεγαλοϊδιοκτήτες της ελληνικής γης ήλεγχαν και την κεφαλαιακή κυκλοφορία και χρηματοδότηση (ένα φαινόμενο όχι και τόσο συχνό στην Ευρώπη του φεουδαλισμού και των λατιφούντιων), η λύση του αγροτικού ζητήματος δια της απαλλοτρίωσης (όταν αυτή ήρθε, έστω και καθυστερημένα) δεν έβλαψε την κυρίαρχη τάξη των τσιφλικάδων, αφού αυτοί μπόρεσαν να στηριχτούν στο ρευστό χρήμα που διέθεταν.

Κρατικός παρεμβατισμός και επίσημη πολιτική: Tα lobbies

Έκπληξη, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι το Ελληνικό Κράτος, ως εργοδότης, όχι μόνο αποτελούσε τον βασικότερο πόλο έλξης ενός μεγάλου ποσοστού υποαπασχολούμενων μικροκαλλιεργητών της υπαίθρου, οι οποίοι πρόθυμα εγκατέλειπαν την «πατρώα γη» για να εισρεύσουν μαζικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως στην πρωτεύουσα, αλλά επιπλέον εξασφάλιζε στους υπαλλήλους του μια τάξη μισθών αρκετά υψηλότερη από αυτήν των άλλων επαγγελμάτων ή τα εισοδήματα κάποιων μικροεπιχειρηματιών.
Γελοιογραφία απεικονίζουσα την λαϊκή δυσαρέσκεια
προς τον Χαρίλαο Τρικούπη -τον πρωθυπουργό
του "Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν!"


Ταυτόχρονα, η εμφάνιση των πρώτων lobbies (τρόπον τινά) -οργανωμένων δηλαδή ομάδων συμφερόντων και πίεσης προς την διοικητική μηχανή και την κρατική εξουσία, που ασφαλώς δεν μπορούσε να απαρτίζονται παρά από τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και στην συνέχεια τους μεγαλοτσιφλικάδες (ή, πιο σωστά, από όλους αυτούς μαζί, αφού από το 1880 και μετά αποτέλεσαν μια ενιαία οικονομική και κοινωνική κάστα, όπως προείπαμε)- ευνόησε την πρακτική της «διαπλοκής» και της «ρουσφετολογίας». Ο λόγος ήταν απλός: τα lobbies αυτά δεν αποσκοπούσαν πλέον στην άντληση άμεσων οφελών από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά στην έμμεση προώθηση των ίδιων συμφερόντων τους, κυρίως μέσω του νομοθετικού και κανονιστικού έργου του κράτους. Οι φορείς της πολιτικής εξουσίας, κατά τον τρόπο αυτόν, περιήλθαν σε μια δεινή θέση εξάρτησης από τους κεφαλαιοκράτες.

Οι κοινωνικές αυτές τάσεις, οι ανάγκες αναδιανομής του χρηματικού πλεονάσματος, ο καταμερισμός των δαπανών –όλα αυτά έπρεπε να αντιμετωπιστούν με την άσκηση της πολιτικής. Ο ανασχεδιασμός της οικονομίας κατά τρόπο για όλους ικανοποιητικό δεν ήταν εύκολος –ποτέ δεν είναι, ιδίως όταν πρόκειται για φτωχά νεοσύστατα κράτη, όπως το Ελληνικό τότε. Επομένως, το μόνο που απέμενε προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ήταν τουλάχιστον η ικανοποίηση όλων αυτών των αντικρουόμενων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων στο θέμα της εκπροσώπησης. Και πράγματι, ο κοινοβουλευτισμός υπήρξε το κατ’ εξοχήν κατάλληλο πεδίο άσκησης και εκτόνωσης αυτών των πιέσεων. Η επίσημη δε πολιτική έκτοτε χαρακτηρίστηκε από αυτήν την ιδιοτελή αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων που ενδιαφέρονταν μόνο για την ικανοποίηση των οικονομικών τους φιλοδοξιών, αμαυρώνοντας ακόμη κι αυτήν την έννοια και την λειτουργία της Δημοκρατίας.

Διακομματικές συμμαχίες και εσωστρέφεια

Η απελευθέρωση των νέων επαρχιών (Θεσσαλία, Άρτα) έθεσε άμεσα το ζήτημα της νομικής ρύθμισης της εκπροσώπησής τους στην Βουλή. Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος προκήρυξε εκλογές, οι οποίες και διεξήχθησαν στις 20 Δεκεμβρίου 1881. Κυριότερος αντίπαλός του ο Χαρίλαος Τρικούπης, που μετά τον θάνατο του Βούλγαρη και του Κανάρη (1877), του Ε. Δεληγεώργη (1879) και του Θ. Ζαΐμη (1880) κατάφερε να συσπειρώσει γύρω από το κόμμα του (το λεγόμενο Νεωτεριστικό) σχεδόν ολόκληρη την αντιπολίτευση, και ήδη είχε ασκήσει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα -μεταξύ άλλων και κατά την προηγούμενη χρονιά, έστω και βραχύβια.

Το κλίμα, υπό το οποίο εκτυλίχθηκε ο προεκλογικός αγώνας, ήταν κλίμα φανατισμού και έντονης αντιπαράθεσης. Οι αντίπαλοι φρόντισαν να εκμεταλλευτούν έως και την παραμικρή «αδυναμία» του άλλου: ο Κουμουνδούρος κατηγορείτο για την «προδοτική» του στάση στο ζήτημα της συνοριακής γραμμής, ενώ ο Τρικούπης για τον αποκλεισμό της συμμετοχής των Θεσσαλών βουλευτών στην εκπροσώπηση, με το ποταπό επιχείρημα ότι η προσάρτηση δεν είχε ακόμη κυρωθεί επίσημα στην Βουλή, άρα η ενδεχόμενη εκλογή τους θα καθίστατο ανυπόστατη. Τελικά, οι 306.957 ψηφοφόροι (περίπου το 66% των εγγεγραμμένων) έδωσαν 98 έδρες στον συνασπισμό του Κουμουνδούρου, που κυριάρχησε στην ύπαιθρο και τα νησιά, ενώ οι τρικουπικοί, που επεβλήθησαν στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Πάτρα και Ερμούπολη) έλαβαν 90 έδρες –σε σύνολο 210 εδρών της «Παλαιάς Ελλάδας». Οι δύο αντίπαλοι συμπεριφέρονταν ως νικητές, προσπαθώντας να προσελκύσουν με το μέρος τους όσους ανεξάρτητους βουλευτές μπορούσαν, εν όψει των επικείμενων εκλογών για το προεδρείο της Βουλής, οπότε και θα φαινόταν ξεκάθαρα πλέον η δύναμη εκάστου κόμματος.

Γελοιογραφία απεικονίζουσα την πολιτική πτώση
του Τρικούπη και τον θρίαμβο του Δηλιγιάννη



Εντελώς απρόσμενα, οι Θεσσαλοί τάχθηκαν με τον Τρικούπη, ο οποίος εντέχνως φρόντισε να αποσύρει τις προηγούμενες ενστάσεις τους περί αυτών, αποκτώντας έτσι τα απαραίτητα εκείνα ερείσματα της πρωθυπουργίας του. Πρόεδρος της Βουλής εκλέχθηκε ο τρικουπικός Σ. Βαλαωρίτης, σηματοδοτώντας έτσι την τέταρτη πρωθυπουργία του Τρικούπη –την πρώτη, ωστόσο, με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για διάστημα σχεδόν 13 ετών, μέχρι δηλαδή τον Ιανουάριο του 1895, ο Τρικούπης υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας, εκτός από ένα μικρό συνολικό διάστημα τριών ετών, κατά το οποίο παρέδωσε την πρωθυπουργία 3 μόνο φορές. Η Ιστορία έπαιξε ένα πολύ παράξενο «παιχνίδι» σε βάρος αυτού του πολιτικού άνδρα, που με την προσωπικότητά του σφράγισε μια μεγάλη και κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο: από σύμπτωση, ο ίδιος απουσίασε από όλες τις σημαντικές φάσεις της κρίσης στα Βαλκάνια (το Συνέδριο του Βερολίνου, τις διαπραγματεύσεις για την προσάρτηση της Θεσσαλίας και τον πόλεμο του 1897).

Όσο δε για τον πολιτικό του αντίπαλο, ο Κουμουνδούρος δεν συνήλθε ποτέ από αυτήν την εκλογική ήττα: αρρώστησε βαριά και πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 1883. Βέβαια, σε αυτό συνέδραμε και η αποκάλυψη του σκανδάλου Βελέντζα, ταμία των Θηβών, ο οποίος καταχράσθηκε 800.000 δρχ. σε διάστημα 9 ετών –ένα σκάνδαλο που φημολογήθηκε ότι κάλυψε η κυβέρνηση Κουμουνδούρου. Ο χαμός του θρηνήθηκε από ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο και τον απλό λαό, και παράλληλα ενδυνάμωσε την πολιτική θέση του Τρικούπη, που πλέον απερίσπαστος προχώρησε στο δυναμικά μεταρρυθμιστικό έργο του. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τον φόβο παρεμβολών από το «παλάτι» θα ασκούσε για μεγάλο συνεχές διάστημα τα καθήκοντά του. Πράγματι, μέχρι εκείνη την στιγμή, η μακρότερη πρωθυπουργία ήταν αυτή του Δεληγεώργη του 1872-74, που μόλις ξεπέρασε το ενάμισι έτος! Τώρα, η συγκεκριμένη θητεία του Τρικούπη επρόκειτο να ξεπεράσει τα 3 έτη διακυβέρνησης.

Ο ριζοσπαστισμός των Δημοκρατικών

Η παρθενική εμφάνιση των λεγόμενων Δημοκρατικών -της ομάδας των: Τ. Φιλήμονα, Α. Πετσάλη, Γ. Μαυρομάρα και Γ. Φιλάρετου- έμελλε να ταράξει τα πολιτικά δρώμενα, κυρίως όσον αφορούσε στο αντι-βασιλικό στρατόπεδο. Μάλιστα, ο συνεργαζόμενος με τους Δημοκρατικούς βουλευτής Πατρών, Α. Ρηγόπουλος, είχε γνωρίσει προσωπικά τον Κάρλ Μαρξ στο Λονδίνο, ενώ ο Φιλάρετος υπήρξε ο πρώτος που αμφισβήτησε επίσημα τον θεσμό της βασιλείας. Βέβαια, ο Κ. Λομβάρδος, υπαρχηγός των τρικουπικών, είχε ήδη καταγγείλει τον «κομματισμό του στέμματος», και ακολούθως ο δυναμικότατος ρήτορας των Δημοκρατικών, Ρόκκος Χοϊδάς, επίσης δεν έχανε ευκαιρία να βάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά οι ιδέες τους δεν είχαν μεγάλη απήχηση στις λαϊκές μάζες, με αποτέλεσμα να απολέσουν βαθμιαία την πολιτική τους ακμή. Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, οι ριζοσπάστες και οι Δημοκρατικοί απορροφήθηκαν στην πορεία από το κόμμα του Τρικούπη.

Ανάλογη τύχη είχαν και οι εργατικοί – «αναρχικοί» συνασπισμοί της Πάτρας, της Σύρου, του Λαυρίου, της Σύρου, του Πειραιά και του Πύργου, αλλά και οι σοσιαλίζοντες διανοούμενοι, που εμπνευσμένοι με τις νεωτερικές ιδέες της Ευρώπης ευαγγελίζονταν έναν νέο, ελπιδοφόρο σοσιαλιστικό κόσμο. Τα λαϊκά ερείσματά τους ήταν αρκετά «πτωχά» και «ισχνά», ώστε ουδέποτε μπόρεσαν να οργανώσουν μια αυτοδύναμη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση –ένα κενό που θα χαρακτηρίζει τον ελληνικό κοινοβουλευτισμό για πολλά χρόνια, μέχρι την εμφάνιση των «Κοινωνιολόγων» το 1910-11.

1893: Η Ελλάς σε πτώχευση!
Γελοιογραφία
του Τρικούπη
ως... πολιτικού ναυαγού


Κρίνοντας εκ των υστέρων, η επανειλημμένη (αλλά ασθενής) εκλογή του Χοϊδά και άλλων ομοϊδεατών του, δεν εξέφραζε παρά την πρόσκαιρη (και ως εκ τούτου απροσανατόλιστη, συγκυριακή και εφήμερη) λαϊκή δυσαρέσκεια. Ο Ρόκκος Χοϊδάς, έγκλειστος στις φυλακές της Χαλκίδας μετά από την καταδίκη του για εξύβριση της βασιλικής οικογένειας, πέθανε έχοντας περιέλθει σχεδόν σε αφάνεια, ενώ ο εκδότης του «Ραμπαγά», της σημαντικότερης έκφρασης του ελληνικού ριζοσπαστισμού εκείνης της εποχής, ο Κλεάνθης Τριανταφύλλου, αυτοκτόνησε.

Η αρχή της «δεδηλωμένης» και η θεωρία του «κηπουρού»

Άτυπα, από το 1875, καθιερώθηκε η λεγόμενη αρχή της δεδηλωμένης, με αφορμή άρθρο του Τρικούπη στην εφημερίδα «Καιροί» (29/6/1874) και με τίτλο «Τις πταίει;», με το οποίο κατηγορούσε τον βασιλέα Γεώργιο Α΄ ότι εφαρμόζει απόλυτα μοναρχικό καθεστώς διορίζοντας τον πρωθυπουργό της αρεσκείας του, ακόμη και από κόμματα μειοψηφίας, ανεξάρτητα από τα εκάστοτε εκλογικά αποτελέσματα. Λεγόταν, μάλιστα, με πικρία και χλευασμό, ότι το παλάτι μπορούσε να διορίσει ως πρωθυπουργό ακόμη και τον κηπουρό του!

Ο βασιλιάς, τον Αύγουστο του 1875, στον λόγο του Θρόνου ενώπιον του Κοινοβουλίου, δεσμεύτηκε ότι θα διόριζε στο εξής μόνο πρωθυπουργούς που θα έχαιραν της εμπιστοσύνης της Βουλής. Έκτοτε, η αρχή της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης κυριάρχησε ως βασικό στοιχείο του κοινοβουλευτισμού και αποτέλεσε όρο του Συνταγματικού Δικαίου, στην βάση της λογικής ότι, σε αντίθεση με τα μέλη του κοινοβουλίου που εκλέγονταν απευθείας από το εκλογικό σώμα (λαός), η κυβέρνηση διοριζόταν από τον ανώτατο άρχοντα. Στόχος, η εξασφάλιση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, αφού ακόμη κι αν αυτή λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η Βουλή μπορεί να την άρει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κατόπιν υποβολής πρότασης μομφής.

Τελικά, βέβαια, η πρακτική αυτή οδήγησε στον περιορισμό των προσωποπαγών κομμάτων σε δύο, με εναλλαγή της εξουσίας μεταξύ τους, σύμφωνα με τα αγγλοσαξωνικά πρότυπα, και ενέτεινε την οξύτητα των πολιτικών προεκλογικών αντιπαραθέσεων δημιουργώντας κλίμα φανατισμού και μισαλλοδοξίας.

Η τρικουπική «στροφή» προς την Αγγλία

Με την αφορμή αφενός της επανάστασης του Αραμπή πασά στην Αίγυπτο, κατά της Αγγλο-γαλλικής διείσδυσης και ελέγχου της οικονομικής ζωής της χώρας, και αφετέρου του συνοριακού επεισοδίου στο Καραλί – Δερβέν, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τρικούπης άντλησε κατά την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια για να καθιερωθεί σχεδόν απόλυτα στην κοινή γνώμη ως ο δυναμικός διεκδικητής και υπέρμαχος των ελληνικών συμφερόντων, ως ο πολιτικός άνδρας που «προέβαλε την ανύψωση του διεθνούς γοήτρου και την αποκατάσταση της εθνικής αξιοπρέπειας της Ελλάδας». Λίγο ενδιέφερε τότε ο κίνδυνος να εμπλακεί η χώρα σε πόλεμο, ιδίως εξαιτίας του επεισοδίου στα θεσσαλικά «σύνορα». Προφανώς, η στροφή της ελληνικής κυβέρνησης προς την «προστατευτική» Αγγλία, υπήρξε η εγγύηση της μη εμπλοκής.

Ταυτόχρονα, η αναπτέρωση του βουλγαρικού εθνικισμού, με την αμέριστη συμπαράσταση της Ρωσίας, και η οξύτητα με την οποία πλέον αυτοί οι άσπονδοι γείτονες διακήρυτταν τις επεκτατικές βλέψεις τους στην ευρύτερη βαλκανική (Μακεδονικό ζήτημα κ.ά.), οδήγησαν το εκλογικό σώμα σε συσπείρωση γύρω από τις τάξεις των τρικουπικών. Ο Πανσλαβισμός ως απειλή, αλλά και ο «κίνδυνος εξ ανατολών» ήταν οι δυνάμεις εκείνες που αρχικά άμβλυναν -τρόπον τινά- την οξύτητα των πολιτικών αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της Ελλάδας. Σε ένα πανευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου τα ισχυρά κράτη και οι αυτοκρατορίες ανταγωνίζονταν μεταξύ τους προκειμένου να εξασφαλίσουν η κάθε μία για τον εαυτό της μεγαλύτερο μερίδιο στην σφαίρα επιρροής στην Βαλκανική –και όχι μόνο- η Ελλάδα μπορούσε να διαδραματίζει τον ρόλο του ρυθμιστή. Όταν όμως οι ισχυροί της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνεννοήθηκαν (αναγκαστικά) να εγκαταλείψουν τα σχέδια και να αποποιηθούν τις βλέψεις τους στην Βαλκανική, «η ώρα του ελληνισμού εξέπνευσε». Σε αντίθεση με τον φιλορωσισμό του Κουμουνδούρου, που ήδη πριν από τον θάνατό του κιόλας είχε εγκαταλειφθεί ως προτεινόμενη τάση, η στροφή του Τρικούπη προς τους Άγγλους υπήρξε προς το παρόν σωτήρια, γιατί έτσι «η μικρή Ελλάς ημπορούσε να αποφύγει την απομόνωση». Αργότερα, βέβαια, η προσέγγιση της Αγγλίας ως πατρόνου της «εφήβου Ελλάδος» αποδείχθηκε τροχοπέδη και ανασταλτικός παράγοντας για την ανεξαρτησία και ευημερία του τόπου.

Η οικονομική κρίση και ο «κύριος Πετρέλαιος»

Την εποχή αυτή ο Τρικούπης αποτόλμησε μια προοδευτική διπλωματική προσέγγιση της Τουρκίας, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη εκείνη εξοικονόμηση χρόνου για την ολοκλήρωση των προετοιμασιών της Ελλάδας στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων των κεφαλαίων των Ελλήνων της διασποράς, της ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων και της διοικητικής αναδιοργάνωσης. Προς τούτο, τα κινήματα ανεξαρτησίας των Κρητών δεν στηρίχθηκαν αρκούντως από την κυβέρνηση των Αθηνών, και ταυτόχρονα διαλύθηκαν και οι εθνικές οργανώσεις (εστίες εκκόλαψης της Μεγάλης Ιδέας) ως επικίνδυνες «να παρασύρουν την χώρα σε άκαιρες περιπέτειες» –κάτι που ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης χαρακτήρισε ως «άκρως προδοτικό».

Ο νομικός και πολιτικός Θ. Δηλιγιάννης δεν ήταν καινούργιος στην πολιτική αρένα. Εκλεγόταν βουλευτής από το 1862 και είχε χρηματίσει υπουργός Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας σε διάφορες κυβερνήσεις. Ως αρχηγός του Εθνικού Κόμματος (από το 1883) αποτέλεσε το αντίπαλο δέος των τρικουπικών, ώσπου τελικά κατάφερε να εκλεγεί πρωθυπουργός το 1885 (αξίωμα στο οποίο ανήλθε επιπλέον πέντε φορές σε βραχύβιες κυβερνήσεις).
Προεκλογική αφίσα από σατιρικό
περιοδικό του 1885



Ο Δηλιγιάννης υπήρξε λαϊκιστής και δημαγωγός «μέχρις άκρων». Εκμεταλλευόμενος, κατ’ αρχάς, την δυσαρέσκεια που συνεπαγόταν ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας του Τρικούπη και η σιδηρά κομματική πειθαρχία που ο ίδιος επέβαλλε στα στελέχη του, θέλησε στην πορεία να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την εσωκομματική κρίση που έπληξε τους «νεωτερικούς» (παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών Καλλιγά, μετέπειτα του υπουργού Δικαιοσύνης Ράλλη και Ναυτικών Ρούφου -οι οποίοι συνετάχθησαν με το Εθνικό Κόμμα). Ταυτόχρονα, ο Δηλιγιάννης καπηλεύθηκε την λαϊκή οργή και τα εθνικιστικά ιδεώδη των Ελλήνων, που αντέδρασαν με συνεχείς και δριμείες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής απραξίας και νωθρότητας προς τις επαναστάσεις των Κρητών κατά των Τούρκων.

Η οικονομική κρίση του 1883 – 1884 και η σκληρή φορολογική πολιτική του Τρικούπη ήταν τα πολιτικά «όπλα» της αντιπολίτευσης. Οι αλλεπάλληλες πτωχεύσεις των εμπορικών επιχειρήσεων και το κλείσιμο των εργοστασίων (όλων σχεδόν καταχρεωμένων στην Εθνική Τράπεζα, η οποία επέδειξε πρωτοφανή αναλγησία προς τους στυλοβάτες αυτούς της εγχώριας οικονομίας), αλλά και το δασμολόγιο του 1884, σε συνδυασμό με την εξισορρόπηση της δραχμής προς το χρυσό φράγκο (προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην Λατινική Νομισματική Ένωση, που είχε ιδρυθεί το 1867) ήταν αυτά που κατά κύριο λόγο ξεσήκωσαν τον λαό. Η υποτίμηση της δραχμής κατά 12% και η ταυτόχρονη άνοδος των τιμών στα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα καθ’ όλη την περίοδο μέχρι και το 1884 είχαν ως αποτέλεσμα την έκρηξη της αγανάκτησης των λαϊκών μαζών, που αρχικά εκδηλώθηκε με κύμα απεργιών σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Σύρο και Λαύριο. Αντίστοιχη κάμψη εκδηλώθηκε και στο εξαγωγικό εμπόριο της σταφίδας, στον κατασκευαστικό τομέα, με πτώση των τιμών των ακινήτων κατά 30%, και στο λιανεμπόριο. Η στυγνή, μάλιστα, φορολογία, που έπληττε κυρίως τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, όξυνε την δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού τόσο πολύ, ώστε μετά την αυστηρότατη φορολόγηση στο φωτιστικό πετρέλαιο οι πολίτες αυθόρμητα τον αποκαλούσαν «κύριο Πετρέλαιο»!

«Ανταρτοπόλεμος» εντός και εκτός Βουλής

Ο Δηλιγιάννης εκμεταλλεύτηκε, όπως ήταν φυσικό, την κρίση, υποδαυλίζοντας την γενική δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική και παρακωλύοντας το κοινοβουλευτικό έργο με ασήμαντες αφορμές, αλλά από το 1884, προκειμένου να διευκολύνει την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων του πολιτικού του αντιπάλου, αποσύρθηκε από την Βουλή «ίνα μη μένη μάρτυς τρόπου ατασθάλου, ασέμνου και θρασείας διακωμωδήσεως των θεσμών...».

Η κυβερνητική απαρτία στην Βουλή υπήρξε παροιμιώδης. Χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση, οι τρικουπικοί ψήφιζαν σωρηδόν νομοσχέδια –ακόμη κι αυτόν τον προϋπολογισμό, που άλλοτε απαιτείτο διάστημα πολλών μηνών για να ψηφιστεί! Οι του Εθνικού Κόμματος, βέβαια, συνέχιζαν να δημιουργούν αντιπερισπασμό στο κοινοβουλευτικό έργο των τρικουπικών, μακριά από τα βουλευτικά έδρανα, συνηγορώντας στις λαϊκές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που κάποτε υπήρξαν τόσο βίαιες, ώστε αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές αποσχίστηκαν από το Νεωτεριστικό Κόμμα και εντάχθηκαν σε αυτό του Δηλιγιάννη.

«Μενίδι πανηγυρίζον και μεθύσκον»

Με αφορμή το λεγόμενο «επεισόδιο Νίκολσον» (αδελφού της συζύγου του λόρδου Dufferin, πρέσβη της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη), κατά το οποίο ο Άγγλος επιτετραμμένος ξυλοκοπήθηκε άγρια από κάποιον χωροφύλακα επειδή περιπατούσε σε απαγορευμένη περιοχή του Λυκαβηττού, η Ελλάδα εξευτελίσθηκε διεθνώς (η χωροφυλακή υποχρεώθηκε να ζητήσει επίσημα συγγνώμη από το αγγλικό στέμμα δια αγήματος συντεταγμένου στην πλατεία Συντάγματος). Νέα επεισόδια ξέσπασαν, και οι Δηλιγιαννικοί επανεμφανίστηκαν στην Βουλή, καταφέρνοντας τον Φεβρουάριο να ανατρέψουν την
Οι υπαίτιοι του κακού, Τρικούπης και Δηλιγιάννης,
πρωταίτιοι της δικομματικής κατάληξης

κυβέρνηση.

Στις 6 του μηνός η Αθήνα πανηγύριζε την πτώση του Τρικούπη. Έξαλλοι οι πολίτες στους δρόμους με «πίπιζες και νταούλια» εκδήλωναν την χαρά τους με συνθήματα όπως «κάτω ο Πετρέλαιος» και «κάτω οι φόροι και η ακρίβεια», Η πρωτεύουσα μετατράπηκε σε «Μενίδι πανηγυρίζον και μεθύσκον» και ο αντιτρικουπισμός έλαβε διαστάσεις επιδημίας. Ο Δηλιγιάννης αξίωσε από το στέμμα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και διάλυσης της Βουλής προς διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο Γεώργιος αρνήθηκε επίμονα, αλλά ο Τρικούπης συγκατατέθηκε και οι εκλογές ορίσθηκαν για τις 7 Απριλίου 1885.

Η εμφάνιση του δικομματισμού

Κατά τις εκλογές εκείνες, δύο ήταν τα χαρακτηριστικά που παρατηρήθηκαν: α) ο παθιασμένος αντιτρικουπισμός, και β) η συνασπισμένη σε ενιαία εκλογική παράταξη της αντιπολίτευσης. Για τον μεν πρώτο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός δεν αποτελούσε δημιούργημα της δημαγωγίας των πολιτικών αντιπάλων του Τρικούπη, αλλά απλώς έκφραση του ήδη επικρατούντος κλίματος δυσαρέσκειας προς την κυβερνητική οικονομική πολιτική. Για το δε δεύτερο, πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που τα κόμματα της αντιπολίτευσης συσπειρώνονταν μαζικά σε ένα και μοναδικό κόμμα, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα κομματικό δίπολο, από το οποίο, ως φαίνεται, η Ελλάδα δεν επρόκειτο να απαλλαγεί ποτέ πλέον.

Ο Τρικούπης είχε μια προοδευτική αντίληψη προς την έννοια του «νεωτερισμού». Πίστευε ακράδαντα σε ένα κράτος με σαφώς ισχυρή ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτοδύναμο και αυτόνομο –δύο έννοιες που ασφαλώς προϋπέθεταν ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και εξαίσια εξωτερική πολιτική. Στον τομέα της διπλωματίας, γνώριζε πολύ καλύτερα από τους πολιτικούς του αντιπάλους την τεχνική των αριστοτεχνικών ελιγμών, αλλά οι οικονομικές συγκυρίες και η μεταβολή των ισορροπιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν επέτρεψαν μια μακροβιότητα στις κυβερνήσεις του, ώστε να δρέψει τους καρπούς των διπλωματικών και διοικητικών του προσπαθειών. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμά του υπήρξε περισσότερο ξεκάθαρο ως προς την διαχείριση των ταξικών συμφερόντων των κοινωνικών ομάδων: η στήριξη του ιδιωτικού κεφαλαίου θεωρήθηκε ως ο μοναδικός δρόμος προς την αστικοποίηση και τον εξευρωπαϊσμό των κοινωνικών σχέσεων –κάτι που δικαιολόγησε τον χαρακτηρισμό του ως «πλουτοκράτη».

Ο Δηλιγιάννης, ορκισμένος θιασώτης της συγκέντρωσης των εξουσιών και του ελέγχου τους από την πολιτική, δεινός δημαγωγός και λαϊκιστής ο ίδιος, δεν έθεσε ευδιάκριτα κοινωνικά κριτήρια στην διαδικασία της συσπείρωσης υπό του κόμματός του όλων εκείνων των δυσαρεστημένων από τα μέτρα του Τρικούπη. Έτσι, στον πολιτικό χώρο που κάλυπτε, μπόρεσαν τελικά να βρουν «στέγη» στοιχεία «από την άκρα δεξιά έως και την άκρα αριστερά». Παθιασμένος οπαδός της άποψης ότι η πολιτική και η κατάληψη των δημοσίων αξιωμάτων είναι η πεμπτουσία της κομματικής νίκης, χαρακτηρίσθηκε «αρχομανής» και «δημοσιοϋπαλληλιστής». Στην προσπάθειά του να περιορίσει την ισχύ των πλουτοκρατών, δεν δίστασε να στηρίξει τα «παλαιά τζάκια», δίνοντας μια πνοή αναβίωσης του «κοτζαμπασισμού» -σαφώς υπό νέα, τώρα, μορφή: αυτήν του μικροαστισμού, του λαϊκισμού και της θεσιθηρίας. Το δίλημμα, που δίχασε τόσο την διανόηση όσο και την λαϊκή θεώρηση των πραγμάτων, ήταν πλέον το εάν η Ελλάδα έπρεπε να ακολουθήσει τον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης (που βεβαίως προϋπέθετε εκβιομηχάνιση, μαζικοποίηση της παραγωγής και αγροτική καλλιέργεια σε δευτερογενές επίπεδο), ή τον δρόμο της πόλωσης στην δημόσια διοίκηση, της άντλησης μέχρις εξαντλήσεως των κρατικών πόρων και του άκρατου και μόνιμου παρεμβατισμού προκειμένου να κρατηθεί η εξουσία.

Γελοιογραφία εποχής, όπου η βασιλική οικογένεια κάνει
καντάδα στην ελιά, το σύμβολο του τρικουπικού κόμματος,
ενώ ο Γεώργιος ο Α΄ την στηρίζει με τις πλάτες του
και ο Τρικούπης χτυπάει παλαμάκια!



Ενώ δηλαδή για τον Τρικούπη το κράτος ήταν εργαλείο για την επίτευξη της προόδου, για τον Δηλιγιάννη υπήρξε αυτοσκοπός. Ο πρώτος θεωρούσε ότι η υπαγωγή του κράτους στην εξυπηρέτηση της ιδιωτικής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, με ταυτόχρονη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων και αυστηρή αλλά δίκαιη φορολόγηση, ήταν η μόνη λύση προς την ευημερία και την πρόοδο. Ο δεύτερος, εμμένοντας κατά τον πλέον επίμονο τρόπο στις παραδοσιακές φόρμουλες ελέγχου του κεφαλαίου από ένα δύσκαμπτο αλλά φαινομενικά φιλολαϊκό κράτος, ανέπτυξε μια πολεμική εναντίον της τραπεζικής παντοδυναμίας και του χρηματικού, κερδοσκοπικού κεφαλαίου, απομακρύνοντας τους Έλληνες επενδυτές της διασποράς και προσελκύοντας ετερόκλητα μέλη μια «ξεπεσμένης» αριστοκρατίας. Στον φιλοαγγλισμό του Τρικούπη, ο Δηλιγιάννης είχε να αντιπαραθέσει τα εθνικιστικά πρότυπα του Κρόμγουελ και του Μπίσμαρκ –ακόμη κι αυτού του Καποδίστρια. Είναι άλλωστε γνωστή η «ερωτοτροπία» του προς το γαλλικό διοικητικό σύστημα, αλλά και προς το ρωσικό και γερμανικό πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Η πολιτική του υπήρξε τρόπον τινά τυχοδιωκτική, και η ιδεολογία του δεν ήταν παρά μια πανσπερμία αντιγραφών πρακτικών των ισχυρών της Ευρώπης, προσαρμοσμένων ασφαλώς στις νεοελληνικές ιδιαιτερότητες.

Η πολιτική έκφραση αυτών των δύο εκ διαμέτρου αντιθέτων απόψεων και θεωριών, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ισχυρού λαϊκού ριζοσπαστικού κινήματος (και σε αυτό συνέτεινε ασφαλώς η διόγκωση του κράτους σε βάρος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που συνεπαγόταν την ολοένα αυξανόμενη οικονομική εξάρτηση των πολλών από την κρατική δημοσιοϋπαλληλία) ήταν η βασική αιτία της πόλωσης του λαϊκού πολιτικού κριτηρίου -και έτσι εκφράστηκε και μελλοντικά σε επίπεδο κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης. Ωστόσο, εκείνο που περισσότερο υπήρξε αρωγός στην γένεση και εξέλιξη του νεοελληνικού δικομματισμού ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη της αρχής των πολιτικών κομμάτων αξιών και η αντικατάστασή τους με τα λεγόμενα αρχηγικά κόμματα –ή, πιο σωστά, η συνειδητή μεταλλαγή αυτών των ίδιων των κομμάτων από κόμματα αρχών σε κόμματα αρχηγών.

Στην εφαρμοσμένη πολιτική, η άμετρη και αβασάνιστη προσωπολατρία δεν είναι ούτε σύγχρονη ούτε αποκλειστικά ελληνική ως φαινόμενο. Η ταύτιση του πολιτικού ιδεώδους, της πολιτικής ιδεολογίας και θεωρίας (εάν πλέον υπάρχουν) με πρόσωπα ή φατρίες, έχει να κάνει περισσότερο με την ανθρώπινη ψυχολογία και της θεωρία περί ανασφάλειας –κάτι που σήμερα τείνει να καταστρατηγηθεί, δυστυχώς όχι επειδή τα κριτήρια της εκλογικής μάζας έχουν «ωριμάσει», αλλά επειδή οι εξατομικευμένες «ανάγκες» του «συντεθλιμμένου» εκλογικού σώματος καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές. Και, αναμφίβολα, ο δικομματισμός μόνον αυτή την ιδιοτέλεια των εκλογέων εξυπηρετεί...

Ομογενείς σε καίρια πόστα των ΗΠΑ μέσω Obama

Ομογενείς σε καίρια πόστα των ΗΠΑ μέσω Obama

Δύο Ελληνοαμερικανούς, προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Ειδικότερα, ο Αμερικανός ηγέτης προτείνει τον καθηγητή Δρ Γιώργο Αποστολάκη για τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Πυρηνικής Ενέργειας και την Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη για πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία.

Ο κ. Αποστολάκης είναι καθηγητής Πυρηνικών Επιστημών και Μηχανικών Συστημάτων στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, απ’ όπου το 1973 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορος Μηχανικών Επιστημών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, και μέλος του Αμερικανικού Πυρηνικού Συλλόγου και του Συλλόγου Ανάλυσης Κινδύνων. Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε με το βραβείο «Tommy Tompson» για τη συμβολή του στην αναβάθμιση της ασφάλειας των αντιδραστήρων, το 1999, και το βραβείο Παιδείας «Αθουρ Χόλι Κόμπτον», το 2005. Επίσης, είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής από το 2007. Είναι αρχισυντάκτης του διεθνούς περιοδικού Μηχανικής Φερεγγυότητας και Ασφάλειας Συστημάτων και ιδρυτής των διεθνών διασκέψεων για την Πιθανολογική Αξιολόγηση και Διαχείριση Ασφάλειας.

Η 43χρονη Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη είναι κόρη του γνωστού Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία από το Sacramento της California, Άντζελο Τσακόπουλου, η οικογένειά του οποίου είναι από τους βασικούς οικονομικούς υποστηρικτές υποψηφίων του δημοκρατικού κόμματος. Σύζυγός της είναι ο δημοσιογράφος Μάρκος Κουναλάκης, εκδότης του περιοδικού «Washington Monthly». Η Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, η οποία είναι πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤ, την οποία ίδρυσε ο πατέρας της, αρχικά ήταν επικεφαλής της ομογενειακής επιτροπής για την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ. Ακολούθως, υπήρξε συμπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαμερικανών για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της πολιτείας του Illinois, Αλέξη Γιαννούλια.

Ιστορικές στιγμές ζει και πάλι ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας.

Τα φώτα έπεσαν στην Αλεξάνδρεια

Ιστορικές στιγμές ζει και πάλι ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας.
Μέσα σε ένα κλίμα λαμπρών εορταστικών εκδηλώσεων τιμάται η προσφορά τριων ιδρυμάτων της πόλης, στα γράμματα, την επιστήμη και τον αθλητισμό. ΄Εναν αιώνα συμπληρώνουν φέτος το Ζερβουδάκειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο, ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α΄» και ο Ελληνικός Ναυτικός ΄Ομιλος.

Προσωπικότητες από όλους τους χώρους, της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και της διπλωματίας, προσκλήθηκαν να παραστούν από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, ενώ γύρω στους 400 ανέρχονται οι επισκέπτες που κατέφθασαν από την Ελλάδα με κρουαζιερόπλοιο.

Το εορταστικό τριήμερο άρχσε την Δευτέρα το απόγευμα με την τελετή για τα 100 χρόνια του Επιστημονικού συλλόγου «Πτολεμαίος» στην αίθουσα Ιουλίας Σαλβάγου στο τετράγωνο του Chatby. Στην εκδήλωση έγινε ιστορική αναφορά στον Σύλλογο ενώ παρουσιάστηκε το πολυσχιδές έργο του. Το ίδιο βράδυ στην όπερα της Αλεξάνδρειας παρουσιάστηκε η μουσικοθεατρική παράσταση «Μυθική Διάσταση» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Εν τω μεταξύ, μέσως παρουσι η οπερέτα «Viva Opera – Viva Operetta” με σολίστ τη Μάρα Θρασυβουλίδου σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Νιάρχου.

Το ρεσιτάλ του τενόρου Μάριου Φραγκούλη ματαιώθηκε, καθώς ο διεθνούς φήμης ΄Ελληνας καλλιτέχνης εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Τρίτη το πρωί με τις τιμές για την επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» με τις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση των μαθητών των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ενώ στις 7 το απόγευμα στην αυλή του Αβερωφείου Γυμνασίου έγινε η τελετή για τα 100 χρόνια του Ζερβουδακείου Μεγάρου, στο οποίο στεγάζεται από το 1909 το ιστορικό γυμνάσιο. Στην τελετή έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της «Στήλης Μνήμης» από απόφοιτους Αβερωφίτες, που θα τοποθετηθεί στην πρόσοψη του κτιρίου.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Σέρβου ζωγράφου Ντόνεβ πηγή έμπνευσης του οποίου υπήρξε η Καβαφική ποίηση. Η έκθεση με τίτλο «Ο Καβάφης γράφει … με χρώματα», που θα διαρκέσει ως τα μέσα Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο του Προξενείου, γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αλεξάνδρειας. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων κ.Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου. Αργότερα πραγματοποιήθηκε και η μεγάλη συναυλία στο κοινοτικό στάδιο με δείπνο και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπό την διεύθυνση του Αλεξανδρινού μαέστρου Νίκου Χρηστοδουλή και τραγουδιστές τον Στέλιο Διονυσίου, τη Στέλλα Γεωργιάδου, τον Δάκη, τον Δημήτρη Φρυδά, τον Νίκο Πίτσικα και τη Βάσω Καραγιάννη.

Την Τετάρτη η ημέρα άρχισε με την επίσημη δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.Θεοδώρου Β΄. Μετά τη Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση για τους μεγάλους ευεργέτες της παροικίας Γ.Ζερβουδάκη και Γ.Αβέρωφ. Το απόγευμα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Αρχαιολογικοί τόποι της Μακεδονίας» που οργανώνεται από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου. Ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης όπου την τιμητική του είχε ο Ελληνικός Ναυτικός ΄Ομιλος δίπλα στο ιστορικό κάστρο Καΐτ Μπέη.

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τον Σύλλογο Αβερωφιτών Ελλάδας, τον Ελληνικό Ναυτικό ΄Ομιλο Αλεξάνδρειας, τον Ελληνικό Ναυτικό ΄Ομιλο Αιγυπτιωτών Αθήνας και τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλάδας, ενώ σημαντικές ήταν οι προσφορές του Ιδρύματος Ωνάση και της Ολυμπιακής. Πολύτιμος αρωγός ήταν επίσης το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

Συμβουλές για τους μικρούς μας μπόμπιρες

Συμβουλές για τους μικρούς μας μπόμπιρες

Όλα τα παιδιά έχουν κάποιες κακίες συνήθειες που όσο μεγαλώνουν, όμως, ξεπερνιούνται. Οπλιστείτε λοιπόν με άπειρη υπομονή, κατανόηση και αγάπη για να βοηθήσετε τους μικρούς μπόμπιρες.

Μικροί Εξερευνητές

Υπάρχουν αμέτρητες φωτογραφίες στο άλμπουμ του παιδιού σας με το δάχτυλο στη μύτη; Ντρέπεστε όταν είστε με κόσμο και ξαφνικά το παιδί σας αρχίζει εξερεύνηση στη μύτη του;
Μην ανησυχείτε. Είναι όντως μία κακιά συνήθεια, αλλά τα περισσότερα παιδιά περνάνε από αυτή τη φάση. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι όταν βλέπετε ότι αρχίζει την εξερεύνηση, να πάρετε το χέρι του από τη μύτη και να το απασχολήσετε με κάτι άλλο. Μην το κάνετε βίαια και μην του πείτε μπροστά σε όλο τον κόσμο ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό. Δείξτε ότι είναι δεν συμβαίνει τίποτα, έτσι ώστε να μην προλάβει να το σκεφτεί. Μπορεί να το κάνει από αντίδραση αν μιλήσετε αυστηρά. Μόνο στην περίπτωση που το πρόβλημα γίνεται επίμονο και δεν το ξεπερνάει εξηγήστε του, ότι είναι αντιαισθητικό και αγενές.




Κλαίει για να τραβήξει την προσοχή

Τα παιδιά όταν θέλουν κάτι καταφεύγουν στη λύση του κλάματος για να το αποκτήσουν. Μπορεί να πεινάει ή να είναι κουρασμένο, οπότε δώστε του αυτό που πρέπει για να ηρεμήσει. Πολλές φορές όμως κλαίνε γιατί ξέρουν ότι έτσι θα παίξουν παραπάνω ή θα πάνε μια βόλτα που τόσο θέλουν. Σαν γονείς δεν θα πρέπει να υποχωρείτε και να είστε διαλλακτική μαζί του. Θέστε κανόνες και κάντε συμφωνίες μαζί του. Δηλαδή αν πάρει καλούς βαθμούς ή αν είναι ήσυχο θα του πάρετε παγωτό ή θα το πάτε στο πάρκο. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε στο παιδί σας να συζητάει και το διαπαιδαγωγείτε σωστότερα.

Πώς θα καταλάβετε ότι είστε έγκυος

Πώς θα καταλάβετε ότι είστε έγκυος

Υπάρχουν κάποια βασικά συμπτώματα, από τα οποία οι γυναίκες μπορούν να καταλάβουν ότι περιμένουν παιδάκι. Για να μην αγχωθείτε άδικα, αν νιώσετε μια ζαλάδα ή ακαταμάχητη όρεξη για φαγητό, ακούστε τι λέει το σώμα σας, για να είστε σίγουρη αν είστε ή δεν είστε έγκυος.

Το πρώτο σημάδι και το πιο αξιόπιστο είναι η καθυστέρηση στην περίοδο. Αν ο κύκλος σας είναι σταθερός και έχετε τουλάχιστον μία βδομάδα καθυστέρηση, τότε καλό θα ήταν να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Ένα ακόμα σημάδι πιθανής εγκυμοσύνης είναι οι ζαλάδες και οι εμετοί. Χωρίς να αισθάνεστε άρρωστη, σε συχνά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας κάνετε εμετούς ή ζαλίζεστε. Αυτό οφείλεται στη χαμηλή πίεση ή στα μικρά επίπεδα ζάχαρου στο αίμα. Η έντονη κούραση και η εύκολη κόπωση γίνεται αισθητή αν η γυναίκα έχει μείνει έγκυος. Οι αντοχές είναι μειωμένες και θα πρέπει αμέσως να το κοιτάξετε.

Μπορεί να είναι μύθος ότι μια έγκυος γυναίκα μυρίζεται περίεργα φαγητά σε περίεργες ώρες, δεν αποτελεί όμως μύθο ότι μια έγκυος έχει μεγάλη όρεξη για φαγητό. Οι ποσότητες που καταναλώνει μεγαλώνουν -πράγμα λογικό, καθώς θα πρέπει να τρώει για εκείνη αλλά και για το μωράκι.

Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα ήταν να κάνετε για αρχή ένα τεστ εγκυμοσύνης. Δεν θα πρέπει να μείνετε όμως εκεί. Μπορεί τα τεστ να έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά λάθους, καλό θα ήταν όμως να επισκεφθείτε και τον γυναικολόγο σας.

Για πρώτη φορά μετρήθηκε ο χρόνος μετατροπής της σκέψης σε λόγια

Για πρώτη φορά μετρήθηκε ο χρόνος μετατροπής της σκέψης σε λόγια

Μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να σκεφτεί μια λέξη, να εφαρμόσει τους κανόνες της γραμματικής σε αυτήν και να τη στείλει στο στόμα ως λόγο. Για πρώτη φορά, οι νευροεπιστήμονες παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο την επεξεργασία της γλώσσας στον εγκέφαλο, κατέγραψαν αναλυτικά αυτή την αστραπιαία διαδοχή καταστάσεων και την "έσπασαν" σε διακριτά βήματα.

Η ανακάλυψη έγινε μέσω ηλεκτροδίων που είχαν εμφυτευτεί σε εγκεφάλους εθελοντών επιληπτικών. Το "δίκτυο της γλώσσας" στον εγκέφαλο μελέτησε ομάδα επιστημόνων υπό τους Νεντ Σαχίν και Στίβεν Πίνκερ του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό "Science".

Με ποιο τρόπο η πρόθεσή μας να μιλήσουμε, μετατρέπεται σε πραγματικό λόγο; Στον εγκέφαλο δημιουργείται ένα προλεκτικό μήνυμα, που διαφέρει στους ανθρώπους, ανάλογα με τη συγκεκριμένη γλώσσα που μιλάει ο καθένας. Μέσα από διαδοχικά βήματα, το προλεκτικό μήνυμα γίνεται λόγος. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν την ανάκληση από τον εγκέφαλο διαφορετικών ειδών πληροφοριών (σημασιολογικών, συντακτικών, φωνολογικών), που στη συνέχεια συνδυάζονται σε μεγαλύτερες δομές, μια διαδικασία που καλείται "ενοποίηση".

Αν και μέχρι εδώ οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν, δεν υπάρχει συναίνεση από εκεί και πέρα για το πώς ακριβώς η σκέψη γίνεται λόγος. Μετά την ανακάλυψη από το γάλλο γιατρό Πολ Μπροκά, το 1865, του ρόλου του αριστερού κατώτερου μετωπιαίου φλοιού στην παραγωγή της γλώσσας, πολύ μικρή πρόοδος από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει για την κατανόηση της νευρωνικής υποδομής που υποστηρίζει την παραγωγή του λόγου. Ένας βασικός λόγος είναι ότι η γλώσσα αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου, με συνέπεια να μην μπορεί να μελετηθεί η νευροβιολογία της γλώσσας σε πειράματα με ζώα. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν τα διάφορα στάδια παραγωγής της γλώσσας λαμβάνουν χώρα παράλληλα μεταξύ τους ή διαδοχικά το ένα μετά το άλλο.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι τα διαφορετικά είδη γλωσσικών πληροφοριών επεξεργάζονται με σειριακό (διαδοχικό) τρόπο μέσα στην περιοχή του Μπροκά. Τα ηλεκτρόδια που είχαν εμφυτευτεί στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, έδειξαν μια ξεχωριστή και διαδοχική νευρωνική δραστηριότητα σε τρία διαφορετικά στάδια: λεξιλογική (σχετίζεται με τις φράσεις που χρησιμοποιούνται και όχι με τη γραμματική) διάρκειας 200 χιλιοστών του δευτερολέπτου, γραμματική-συντακτική με διάρκεια 320 χιλιοστών του δευτερολέπτου και φωνολογική (οργάνωση του ήχου) με διάρκεια 450 χιλιοστών του δευτερολέπτου (συνολικά 970 χιλιοστά του δευτερολέπτου). Οι χρόνοι αυτοί αφορούν την επεξεργασία των ουσιαστικών και των ρημάτων, από τη στιγμή που συλλαμβάνεται μια σκέψη μέχρι που γίνεται λόγος.

Αλκοόλ: Το πέμπτο πιο επικίνδυνο ναρκωτικό

Αλκοόλ: Το πέμπτο πιο επικίνδυνο ναρκωτικό

Τσιγάρα και αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνα ακόμη και από το ecstasy, το LSD και την κάνναβη. Αυτό υποστηρίζει ο κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας Ντέηβιντ Νατ του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου (Imperial College) του Λονδίνου.

Ο επιφανής επιστήμονας ζήτησε να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα ταξινόμησης των ναρκωτικών ουσιών, ώστε το ευρύ κοινό να καταλαβαίνει καλύτερα και να συγκρίνει πιο σωστά τον κίνδυνο που προέρχεται από νόμιμες και παράνομες ουσίες. Κατήγγειλε επίσης τον «τεχνητό» διαχωρισμό του αλκοόλ και του καπνού από τα παράνομα ναρκωτικά.

Όπως ανέφερε σε επιστημονικό υπόμνημά του για το Κέντρο Εγκληματολογικών Μελετών και Δικαίου του King's College του Λονδίνου, το αλκοόλ πρέπει να βρίσκεται στην πέμπτη θέση του νέου καταλόγου επικινδυνότητας, μετά την ηρωίνη, την κοκαΐνη, τα βαρβιτουρικά και τη μεθαδόνη. Ο καπνός πρέπει να βρίσκεται στην ένατη θέση, ενώ η κάνναβη στην 11η, το LSD στην 14η και το ecstasy στην 18η, δηλαδή χαμηλότερα από τον καπνό και το αλκοόλ.

Τα κριτήρια επικινδυνότητας για την ταξινόμηση περιλαμβάνουν τη φυσική βλάβη στον άνθρωπο, το βαθμό εξάρτησής του και την κοινωνική βλάβη. «Κανείς δεν υποστηρίζει ότι τα ναρκωτικά δεν είναι επιβλαβή. Το κρίσιμο ερώτημα αφορά την κλίμακα και το βαθμό», επεσήμανε ο καθηγητής Νατ, που είναι πρόεδρος του κρατικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Κατάχρηση των Ναρκωτικών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους Times του Λονδίνου.

«Πρέπει να το αποδεχτούμε ότι στους νέους αρέσει να πειραματίζονται με ναρκωτικά και άλλες δυνητικά επιβλαβείς δραστηριότητες… Πρέπει συνεπώς να τους παρέχουμε πιο ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επιστήμονας είχε πρόσφατα προκαλέσει νέο σάλο, όταν είχε υποστηρίξει ότι το χάπι ecstasy δεν είναι πιο επικίνδυνο από την συχνή ιππασία, έναν ισχυρισμό που επαναλαμβάνει και στη νέα επιστημονική εργασία του.

Ανακοίνωση-"φωτιά" από τη WWF

Ανακοίνωση-"φωτιά" από τη WWF


Περίπου 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους καταστρέφονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Σύμφωνα με το WWF, ο ρυθμός καταστροφής των δασών προκαλεί σχεδόν το 20% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που επηρεάζουν τη Γη. Tα 13 εκατομμύρια εκτάρια δασικού πλούτου αντιστοιχούν σε καταστροφή περίπου 36 γηπέδων ποδοσφαίρου το λεπτό.

Οι οικολογικές οργανώσεις έχουν θέσει ένα στόχο για τους ηγέτες του κόσμου: καμία καθαρή αποψίλωση των δασών μέχρι το 2010.

"Αυτός ο στόχος τονίζει την κλίμακα και τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές και να διατηρήσουμε την υγεία του πλανήτη", δήλωσε ο Ρόντνεϊ Τέιλορ, διευθυντής του προγράμματος για τα δάση της WWF.

60 χιλιάδες χελωνάκια ξεκίνησαν το μεγάλο τους ταξίδι στη θάλασσα

60 χιλιάδες χελωνάκια ξεκίνησαν το μεγάλο τους ταξίδι στη θάλασσα


Ολοκληρώθηκε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα - καρέτα στον βιότοπο αναπαραγωγής της, στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου και περίπου 60.000 χελωνάκια ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι τους στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή) που επικρατούσαν τόσο τον Απρίλιο και Μάιο όσο και κατά τον Ιούνιο, περίοδο κατά την οποία ωριμάζουν τα αυγά της χελώνας και γονιμοποιούνται, αλλά και τις φυσικές αντιξοότητες που αντιμετώπισαν στις παραλίες ωοτοκίας, το 2009 δημιουργήθηκαν στον κόλπο Λαγανά 857 φωλιές από τις θηλυκές θαλάσσιες χελώνες.

Το καλοκαίρι του 2009, από το σύνολο των φωλιών, εκκολάφθηκαν μόνο οι 763, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι βγήκαν περίπου 60.000 χελωνάκια, τα οποία ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι τους στη θάλασσα.

Λίγα από αυτά θα καταφέρουν να επιβιώσουν, ώστε να ενηλικιωθούν και να επιστρέψουν στην περιοχή που γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν και αυτά με τη σειρά τους.

Είναι προφανές, όπως αναφέρει η διοίκηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, ότι οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται την προστασία μας για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον χρόνο της ζωής, αφού είναι γνωστό ότι είναι το μοναδικό ζώο που ανήκει στο φυλογενετικό δέντρο των δεινοσαύρων και ζει πάνω στον πλανήτη μας πολλά εκατομμύρια χρόνια.

Σταματήστε το μακελειό του τόνου!

Σταματήστε το μακελειό του τόνου!

Ο κόκκινος τόνος πληροί όλα τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί απειλούμενο είδος και να απαγορευτεί το εμπόριό του διεθνώς, λόγω της δραματικής πτώσης των αποθεμάτων του. Αυτό προκύπτει από την επίσημη αξιολόγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Έρευνας και Στατιστικής (SCRS), η οποία υπάγεται στη Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT).

Η συγκεκριμένη έκθεση ενισχύει το αίτημα της Greenpeace για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων που θα οδηγήσουν στη σωτηρία αυτού του ευαίσθητου και σημαντικού για τη Μεσόγειο ψαριού. Οι επιστήμονες συναντήθηκαν στη Μαδρίτη στις 21-23 Οκτωβρίου για να εκτιμήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αποθέματα του τόνου και να αξιολογήσουν εάν το συγκεκριμένο είδος πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να συμπεριληφθεί στο Παράρτημα ΙΙ (απειλούμενα είδη) της Διεθνούς Σύμβασης για το Παγκόσμιο Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Πανίδας και Χλωρίδας (CITES). Οι επιστήμονες της ICCAT εκτιμούν ότι η τωρινή βιομάζα των ατόμων που βρίσκονται σε ηλικία αναπαραγωγής είναι λιγότερη από το 15% της βιομάζας που είχαν τα αποθέματα πριν ξεκινήσει η ανεξέλεγκτη αλιεία του τόνου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι η παύση της εμπορικής αλιείας του κόκκινου τόνου είναι το μοναδικό μέτρο αυτή τη στιγμή που μπορεί να εξασφαλίσει ότι το 2019 τα αποθέματα θα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και το είδος πλέον δε θα απειλείται. «Για να σώσουμε τον κόκκινο τόνο πρέπει να σταματήσουν άμεσα όλες οι αλιευτικές δραστηριότητες, αλλά και το διεθνές εμπόριό του. Μόνο έτσι θα δώσουμε την ευκαιρία σε αυτό το ψάρι να επιβιώσει», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Πρέπει να σταματήσει η ανελέητη εκμετάλλευση αυτού του ευαίσθητου φυσικού πόρου μέχρι τα αποθέματα να αποκατασταθούν και μέχρι να υπάρξει ένα σωστό σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης και ελέγχου», πρόσθεσε η Άντζελα Λάζου.

Οι επιστήμονες της ICCAT επιβεβαίωσαν αυτό που η Greenpeace τονίζει τα τελευταία χρόνια. Το μέγεθος της αποτυχίας των μελών της Διεθνούς Επιτροπής να διατηρήσουν και να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον δε μπορεί πια να αγνοηθεί. Ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει η ICCAT στην Ετήσια της Συνάντηση το Νοέμβρη, είναι πια αναμφισβήτητο ότι ο κόκκινος τόνος πληροί τα κριτήρια για να κριθεί απειλούμενο είδος, και συνεπώς επιβάλλεται να προστατευτεί από οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα.

Η Greenpeace καλεί την ICCAT να επιβάλει μηδενική ποσόστωση στην αλιεία του κόκκινου τόνου στην Ετήσια Συνάντηση που θα λάβει χώρα στις 6-16 Νοεμβρίου στη Βραζιλία. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στο αν η ICCAT θα ακολουθήσει τις επιστημονικές συστάσεις, κάτι που στο παρελθόν έχει προκλητικά αρνηθεί να κάνει.

Βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου

Βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου

Εβδομάδες τώρα επί της οδού Βυζαντίου 20 στην Ελασσόνα, οι περίοικοι και οι περαστικοί έγιναν μάρτυρες μιας βαρβαρότητας άνευ προηγουμένου.

Όπως είπαν οι γείτονες, στον συγκεκριμένο χώρο μία σκυλίτσα γέννησε τα κουτάβια της.

Τα δύστυχα κουταβάκια, κάποιοι «ενοχλημένοι» περίοικοι φρόντισαν να τα σκοτώσουν μαζί με την μητέρα τους, για να απαλλαχτούν από την ενοχλητική παρουσία τους.

Δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο τους αφού άφησαν προφανώς χτυπημένο και έναν ακόμα ενήλικο σκύλο που υπήρχε εκεί.

Το ζώο ανάπηρο και ανήμπορο ξεψυχούσε σιγά-σιγά μέσα σε φριχτούς πόνους.

Δεν μπορούσε να κουνήσει τα πίσω πόδια, και λόγω της ασιτίας ουρλιάζοντας αργοπέθαινε αβοήθητο!!

Επανειλημμένα οι γείτονες απευθύνθηκαν στον δήμο Ελασσόνας, ώστε να μεριμνήσει, ως οφείλει, για το τραυματισμένο ζώο.

Δυστυχώς οι εκκλήσεις τους ήταν χωρίς αποτέλεσμα καθώς οι υπηρεσίες δηλώναν αναρμόδιες και παραπέμπαν όσους τηλεφωνούσαν στην κτηνιατρική υπηρεσία.

Ο κ. Απόστολος Βάλλας, εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Η Έκδοση της Ελασσόνας» μιλώντας στην zougla.gr μας εξήγησε ότι έμαθε για την τύχη του ζώου τελευταία στιγμή, ενώ ο σκύλος βασανιζόταν έτσι επί εβδομάδες.

Προσπάθησε να βρει κάποια λύση. Τάισε μαζί με άλλους το ζώο και αναζήτησαν χώρο φιλοξενίας. Δυστυχώς ήταν πλέον πολύ αργά.

Ο σκύλος δεν άντεξε.

Πυκνά-συχνά, όλοι μας, πολίτες, μέλη αυτής της κοινωνίας, φορείς κοινωνικοί, πολιτιστικοί, πολιτικοί, εκκλησιαστικοί, δοθείσης ευκαιρίας, ζωνόμαστε τον φιλανθρωπικό μας μανδύα και με στεντόρεια φωνή διακηρύσσουμε πόσο φιλεύσπλαχνοι είμαστε πόσο νοιαζόμαστε για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, και πόσο εργαζόμαστε για να κάνουμε καλύτερη την κοινωνία!!

Δηλαδή επί της ουσίας μηδέν!

Όταν μια ολόκληρη κοινωνία δεν έχει την ικανότητα, την ευαισθησία, να περιθάλψει ένα ανήμπορο ζώο ή ακόμα-ακόμα να θέσει τέλος στο ανείπωτο μαρτύριο του, τότε για πια ιδανικά μιλάμε;

Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος μιλώντας στην zougla.gr μας διαβεβαίωσε ότι «κανείς δεν έχει επικοινωνήσει με τον δήμο για αυτό το θέμα».

Σοκ: Βασάνισαν, έκαψαν και κρέμασαν γάτα

Σοκ: Βασάνισαν, έκαψαν και κρέμασαν γάτα


Οι εικόνες είναι σοκαριστικά σκληρές αλλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τις προβάλουμε προκειμένου να στηλιτεύσουμε την βαρβαρότητα, την παλιανθρωπιά και την ευτέλεια εκείνων που θεωρούν μαγκιά να βασανίζουν ανενόχλητοι τα ζώα.

Το περιστατικό που μας κατήγγειλαν -μέσω email- συνέβη χθες το απόγευμα στην Ηλιούπολη.

Άγνωστοι βασάνισαν, έσυραν με σχοινί, έκαψαν και στο τέλος κρέμασαν την γάτα που φρόντιζαν οι φιλόζωοι της περιοχής.

Τα βασανιστήρια του ζώου ξεκίνησαν στις 18:00, στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, έξω από την πόρτα του σχολείου.

Κανείς από τους γείτονες δεν είδε το παραμικρό, κανείς δεν κάλεσε την αστυνομία!

Ως πότε θα παραμένουν ατιμώρητοι οι δράστες τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων;

Εκείνοι που μπορούν να συμπεριφερθούν έτσι στα απροστάτευτα ζώα, αν τους δοθεί η ευκαιρία γιατί να μην χρησιμοποιήσουν ανάλογες μεθόδους και προς τους συναθρώπους τους;

Όποιος γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τον βασανισμό της γάτας μπορεί να επικοινωνήσει με την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης στο email: zoofiliki.enosi.ilioupolis@gmail.com

Η βαναυσότητα σε όλο της το μεγαλείο
Η βαναυσότητα σε όλο της το μεγαλείο






















Ως πότε θα μένουν ατιμώρητοι οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων;
Ως πότε θα μένουν ατιμώρητοι οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων;

Τα νούμερα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων για την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΚΑΝΑΛΙ

ΣΥΝΟΛΟ
ΚΟΙΝΟΥ

MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ
25,7
ΑLTER ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17,2
ALPHA ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12,8
ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΗ ΠΑΛΥΛΟΠΟΥΛΟ
11,2
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΝΤ1
10,6
STAR ΕΙΔΗΣΕΙΣ
8,8

Άρμα μάχης τραυμάτισε στρατιώτες

Άρμα μάχης τραυμάτισε στρατιώτες

Καλά στην υγεία τους είναι οι πέντε στρατιώτες που τραυματίστηκαν την Πέμπτη από την έκρηξη της μηχανής ενός άρματος μάχης μέσα στο στρατόπεδο Ηλιοπούλου στην Κομοτηνή.

Οι τέσσερις από αυτούς μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, καθώς τραυματίστηκαν από τα αέρια της μηχανής 12.000 κυβικών και νοσηλεύονται με ελαφρά εγκαύματα.

Για τον τέταρτο στρατιώτη, όμως, επειδή είχε σοβαρά εγκαύματα στην περιοχή των οφθαλμών κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Οι στρατιώτες διενεργούσαν την εβδομαδιαία συντήρηση και επισκευή της μηχανής άρματος στην διμοιρία συντηρήσεων.

Η έκρηξη, σύμφωνα με τους μάρτυρες, ακούστηκε μέχρι το κέντρο της Κομοτηνής και αναστάτωσε τους κατοίκους.

Το περιστατικό επαναφέρει το θέμα της απομάκρυνσης των στρατοπέδων από τον ιστό της πόλης.

Άσχημο τέλος για νεαρό ψαροντουφεκά στην Λευκάδα

Άσχημο τέλος για νεαρό ψαροντουφεκά στην Λευκάδα


Από τις 07:00 το απόγευμα της Παρασκευής το Λιμενικό Σώμα Λευκάδας έκανε εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό ενός νεαρού ψαροντουφεκά, που δεν είχε δώσει σημεία ζωής για αρκετές ώρες.

Τελικά στις 10:00 το βράδυ ο αγνοούμενος Β. Κ. εντοπίστηκε νεκρός στην περιοχή Κόκκινος Βράχος μεταξύ Δεσίμη και Αγίας Κυριακής.

ΟΙ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 60ΛΕΠΤΑ (ΤΟΥ ΕΥΡΩ) ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

ΟΙ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 60ΛΕΠΤΑ (ΤΟΥ ΕΥΡΩ) ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Ποιος να το πίστευε; Το πρόγραμμα των 100 ημερών της κυβέρνησης εκτός από τις 100.000 νεοανέργους που δημιουργεί δίνει από 60 λεπτά έως 1,8 ευρώ τη μέρα στους υπόλοιπους! Οσο για την απόσυρση, μάλλον μας δουλεύουν, αφού το ποσό μειώνεται δραστικά και δίνουν ελευθέρας για τις αστικές συγκοινωνίες.
Κρατική φιλευσπλαχνία; Μάλλον ψίχουλα ελάχιστης κοινωνικής αντανάκλασης θα έλεγε ένας κοινωνιστής, αφού η κυβέρνηση με τις οικονομικές της συνταγές όχι μόνο δεν δίνει αλλά και παίρνει. «Θα δώσω παροχές στους φτωχούς», είπε στον έκπληκτο κ. Αλμούνια ο κ. Παπακωνσταντίνου που πλέον καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Πήραμε χαρτί και μολύβι. Ξεκινήσαμε να υπολογίζουμε το κόστος και το όφελος ανά πολίτη και ιδού το αποτέλεσμα. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 60 λεπτά τη μέρα έως 1,8 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση! Ολα αυτά από δανεισμό κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ με ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που δεν ξέρουμε πόσοι θα το λάβουν και κάτω από ποιες συνθήκες.
Δείτε: Οι άνεργοι θα λάβουν 1,8 ευρώ τη μέρα. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ 1 ευρώ. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι 60 λεπτά. Το πολυδιαφημισμένο επίδομα κοινωνικής αλλη λεγγύης θα είναι 70 λεπτά τη μέρα! Αλλά ας τα δούμε όλα αναλυτικά…
* Εκτακτο επίδομα 500-1.300 ευρώ σε δύο δόσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για 250 ευρώ έως 650 ανά άτομο. Τα 500 ευρώ αφορούν μεμονωμένα άτομα και τα 650 οικογένεια με 4 παιδιά. Ομως θα πρέπει να τονιστεί ότι κατ’ άτομο στην τετραμελή οικογένεια το ποσό είναι μόλις 216 ευρώ, ενώ στην οικογένεια με 2 άτομα 250 ευρώ. Ομως θα πρέπει να διευκρινιστεί αν θα δοθεί στα άτομα που λαμβάνουν το επίδομα Πρόνοιας.
* ΟΓΑ αύξηση 30 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2009. Πρόκειται για αύξηση του ενός ευρώ τη μέρα! Ηδη οι αγρότες περίμεναν τα 550 ευρώ που τους υποσχέθηκαν - οικονομική πραγματικότητα που θα επιτευχθεί ίσως στο τέλος της τετραετίας!
* Νέο ΕΚΑΣ σε 300.000 συνταξιούχους. Είναι οι νέες 7 κλίμακες, αντί της γενναίας αύξησης που περίμεναν οι συνταξιούχοι. Το ποσό του ΕΚΑΣ θα είναι πλέον από 25-230 ευρώ με 7 κλίμακες.
* Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις. Εδώ κι αν έχουμε κοροϊδία.
Η αύξηση θα είναι ούτε ένα ευρώ την ημέρα. Χαμηλό ποσό με πολλές ιδιαιτερότητες.

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙΟΥ « Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ »

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙΟΥ
« Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ »

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006 ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Γραικοχωρίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» για άλλη μια χρονιά διοργάνωσε εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου στο παλιό Γραικοχώρι.
Στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας έλαβαν χώρα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου και οι παρευρισκόμενοι προσκυνητές απήλαυσαν μετά το πέρας του εσπερινού γίδα βραστή και μοσχάρι κοκκινιστό με κριθαράκι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί τους χορηγούς της εκδήλωσης :
* Τους Αφούς Ζώτου για το μοσχάρι
* Τον κ. Λαμπρούση για τη γίδα,
* το Αρτοποιείο Τσιάβου για το ψωμί.
* Το Μίνι Μάρκετ αφών Γόγολου.
* Τον κ. Καψάλη Ηρακλή, που λόγο καιρού μας παραχώρησε την κουζίνα του κέντρου «ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ» για την παρασκευή των εδεσμάτων.
* Τους μάγειρες Μίλτο Χριστάκη και Γρηγόρη Τζιοτζιοβίλη.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Ματρακούκας Γεώργιος Κατσιμάνης

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΑΡΧΗΓΙΑ Ή ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:
ΑΡΧΗΓΙΑ
Ή ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΑ
Πέρασε περίπου ένας μήνας από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση από την οποία το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό για την Ν. Δημοκρατία.
Τόσο που οι δύο υπό ατμού δελφίνοι ακόμη ψάχνουν τα αίτια της ήττας.
Δύσκολο να τα βρουν;
Όχι. Εύκολο αν πραγματικά θέλανε να αφουγκραστούν τον σφυγμό του λαού.
Ενός λαού τον οποίο δεν έπεισαν με τις πράξεις τους και τις συμπεριφορές τους.
Τοπικές οργανώσεις σε πλήρη διάλυση.
Στελέχη αποποιημένα από τον πολιτικό στίβο εξαιτίας των τοποθετήσεων της διακυβέρνησης των και των αλλοπρόσαλλων τοποθετήσεων ανθρώπων και υποτιθέμενων στελεχών, οι οποίοι έπεσαν με το ελικόπτερο και βρέθηκαν ξαφνικά να είναι πιο δεξιοί από τους δεξιούς σε αυτό το δύσμοιρο κόμμα.
Και η κεντρική εξουσία αγρόν ηγόραζε.
Το μόνο που ήξερε να κάνει ήταν πως θα πικράνει τα υγιή της στελέχη, πως θα τα αναγκάσει να πούνε το περιβόητο «άει στο διάολο» και πως θα έχει τον μηχανισμό ενός συγκεντρωτικού κράτους.
Όλα αυτά και σε συνάρτηση ότι ένας λαός ήταν εγκλωβισμένος στις όποιες λανθασμένες αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα.
Και μην νομίσει κανείς ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός ή το κόμμα που είναι στην εξουσία έκανε μαζικά και κέρδισε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Όχι.
Απλά πολύ απλά έπιασε την αντίδραση και τον σφυγμό του λαού ο οποίος ήθελε και θέλει να έχει ελπίδα στην ζωή του, έπεισε για το πρόγραμμα του, έδωσε προεκλογικά το 1+1=14 παίρνοντας το από τον πρώην Πρωθυπουργό Κων/νο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και ξαναέβαλε την Χώρα στο ψυγείο λέγοντας του να περιμένει ενενήντα μέρες να δει το φως στο τούνελ και μετά βλέπουμε.
Ταυτόχρονα έκανε και την χάρη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ανοίξει την Βουλή έως ότου το κόμμα αυτό που έγινε ξαφνικά το τέλειο να εκλέξει αρχηγό. Σε γενικές γραμμές έκανε αυτό που λέει ο λαός «μάθανε που… πλακώσανε και οι μυλωνάδες».
Μετά από όλα αυτά οι υποψήφιοι δελφίνοι επεδώθησαν σε έναν άνισο αγώνα για το ποιος θα επικρατήσει λες και ο λαός δεν το καταλαβαίνει ποιος θα είναι ο νικητής.
Πισωμαχαιρώματα, πολιτικές κορώνες, μεταβίβαση ευθυνών στον λαό, μεγάλα λόγια χωρίς αποτέλεσμα, αλλά το σημαντικότερο που πέτυχαν είναι να αναγκάσουν τον λαό της Νέας Δημοκρατίας να πει για δεύτερη φορά «άει στο διάολο».
Παρόλα αυτά πιστεύω ακράδαντα πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα βρει το δρόμο που του ταιριάζει και τον πολιτικό του βηματισμό γιατί δεν μπορεί αυτή η Χώρα των ηρώων, των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και των φτωχών με μοναδική εξαίρεση μια χούφτα πλουσίων, να κυβερνήσει μονοκομματικά, μιας και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα φυτοζωούν στα πολύ μικρά ποσοστά τους.
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι υποτιθέμενοι ιθύνοντες της Ν. Δημοκρατίας τόσο το καλύτερο και ίσως είναι καιρός ακόμη να καταλάβουν πόσοι και ποιοι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν πριν τους συνταξιοδοτήσει ο λαός με την απόρριψή του στην καθημερινή πορεία της ζωής αλλά και στις όποιες επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Η Ν. Δημοκρατία θέλει Αρχηγό που θα παλέψει να πείσει τον λαό για να ξανακυβερνήσει αυτόν τον τόπο, και όχι Αρχηγό για να είναι Αρχηγός γιατί είναι ο καημός του.

Ο Σουλιώτης.

ΤΑ STAGE «ΘΑΒΟΥΝ» ΤΟ ΠΑΣΟΚ Της Σοφίας Καραγιάννη

ΤΑ STAGE «ΘΑΒΟΥΝ» ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Της Σοφίας Καραγιάννη


Εντονες αντιδράσεις από την κοινωνία και το κόμμα του συναντά, μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Οι τελευταίοι χειρισμοί της κυβέρνησής, με αποκορύφωμα την απόφαση για τα stage, που εν μέσω οικονομικής κρίσης βγάζει στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους, έχουν προκαλέσει, ήδη, τριγμούς εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, όπου αρκετά στελέχη έχουν αρχίσει να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος βλέποντας τις κινητοποιήσεις να οργανώνονται και τις αντιδράσεις να διογκώνονται.
Την ίδια ώρα, το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί με κάθε τρόπο να «απονευρώσει», του έστειλε ηχηρό μήνυμα με την ιδιαίτερα χαμηλής αποδοχής εκλογή του νέου γραμματέα στο κόμμα, τον οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρότεινε. Σε ό,τι αφορά στους κυβερνητικούς χειρισμούς, η περίπτωση των stage ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το ΠΑΣΟΚ, αφού ακόμη και στελέχη και βουλευτές του θεωρούν πως δεν υπήρχε λόγος να ανοίξει η κυβέρνηση το εν λόγω ζήτημα τόσο γρήγορα και με τόσο πολιτικά απόλυτο τρόπο, τοποθετώντας μία «ευαίσθητη» κοινωνική ομάδα, νέων κατά πλειοψηφία, απασχολούμενων ανασφάλιστων και χαμηλόμισθών απέναντί του.
Ηδη, πληροφορίες θέλουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας να οργανώνονται κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, όπου επικρατεί αναβρασμός, απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης, με την οποία κατηγορείται ότι «εξάντλησε τη σκληρότητά της». Αυτό διότι όχι μόνο κατάργησε τα stage σε Δημόσιο και ΟΤΑ, που έστω και εν μέσω κρίσης έδιναν ένα βοήθημα σε χιλιάδες οικογένειες, αλλά επιπρόσθετα ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναγνωρίσει την προϋπηρεσία που προβλέπει ο νόμος, ακόμη και σε κείνους που εργάζονται για πολλά χρόνια υπό αυτό το καθεστώς και έχουν δικαίωμα μοριοδότησης.
Αίσθηση προκάλεσε δε ότι το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε ότι όσοι προσελήφθησαν με τον τρόπο αυτό ή ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους κατά την προεκλογική περίοδο δεν πρόκειται να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, παραπέμποντάς τους μάλιστα στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται!
Η απόφαση αυτή «τρόμαξε» ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες και θεωρούν πως η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με σπασμωδικές κινήσεις και χωρίς προηγουμένως να έχει επεξεργαστεί σχέδιο στήριξης όσων μείνουν άνεργοι στη δύσκολη χρονική συγκυρία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις σχετικές ανακοινώσεις δεν έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί, αρνούμενοι ουσιαστικά να αναλάβουν το πολιτικό κόστος, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν κυβερνητικά στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος να διατηρούν επιφυλάξεις για το χειρισμό του εν λόγω ζητήματος τις οποίες διετύπωσαν και ενώπιον του πρωθυπουργού.
Το εν λόγω ζήτημα, όμως, δεν είναι το μόνο που έχει προκαλέσει τριγμούς τις ημέρες αυτές στην κυβέρνηση. Κριτική έχει προκαλέσει η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη να «παγώσει» το νόμο Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους, χωρίς όμως να είναι σε θέση να καταθέσει εναλλακτική πρόταση. Προκάλεσε, αρνητικά σχόλια η πρωτοβουλία της υπουργού να συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ανακοινώσει το «πάγωμα» του σημερινού καθεστώτος και ότι την πρόταση της κυβέρνησης θα την παρουσιάσει σε έξι μήνες, αφήνοντας το θέμα σε εκκρεμότητα.
Την ίδια ώρα, ταραχή προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο της χώρας η ξεκάθαρη δήλωση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη στήριξή τους, παρά τις δυσκολίες που η ίδια αναγνώρισε ότι αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, η υπουργός φέρεται ότι υποχρεώθηκε να πάρει πίσω δήλωσή της σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών ότι πριν από τον Ιανουάριο δεν μπορεί να καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση, και έσπευσε να δηλώσει δημοσίως ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις θα καταβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να είναι σίγουρη ότι θα είναι σε θέση να υλοποιήσει την υπόσχεσή της.
Μαζί με όλα αυτά, αίσθηση -και προβληματισμό για το τι θα ακολουθήσει- προκάλεσε το γεγονός ότι η πρώτη πρόσληψη γενικού γραμματέα, με τη διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού, που έγινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αμφισβητήθηκε ως προς την αντικειμενικότητά της, ενώ πληροφορίες θέλουν την υπουργό Οικονομικών Λούκα Κατσέλη να «μην τα βρίσκει» με τις τράπεζες για το νομοσχέδιο του «παγώματος» των δανείων και, την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου αναζητεί τρόπους να προχωρήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των εισοδημάτων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, «σκοντάφτοντας», όμως, στις ασφυκτικές έως απειλητικές πιέσεις των Βρυξελλών.
Εν μέσω όλων αυτών, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε και την πρώτη εσωκομματική αμφισβήτηση των επιλογών του μόλις λίγες μέρες μετά την πανηγυρική εκλογή του κόμματός στις Εθνικές εκλογές, κατά την κομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου γραμματέα. Ο υποψήφιος Σωκράτης Ξυνίδης, που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου, εξελέγη με μόλις 180 ψήφους έναντι 125 που έλαβε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος αυτοπροτάθηκε για γραμματέας(!), και 64 λευκών.
Είναι δύσκολο να πει κανείς, βέβαια, εάν το ηχηρό μήνυμα που πήρε ο κ. Παπανδρέου από το κόμμα του αφορά αποκλειστικά στην επιλογή του προσώπου ή αποτελεί και την απάντηση από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στις εξαγγελίες του περί θέσπισης ασυμβίβαστου μεταξύ κομματικής ιδιότητας και αξιώματος στον κρατικό μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη χτυπά «συναγερμό» στο Μαξίμου...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ

ΜΕ …ΔΗΛΩΣΕΙΣ (!) ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

ΜΕ …ΔΗΛΩΣΕΙΣ (!) ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ


Εποχές αλήστου μνήμης μας έφερε η μέθοδος που επέλεξε ο Βαγγέλης Μάστορας προκειμένου να επιβεβαιώσει δια της διαψεύσεως τα όσα του καταμαρτυρούν οι συμπολίτες του.
Ασφαλώς, όπως ήταν αναμενόμενο, όλα όσα κατά το παρελθόν έχουν δημοσιευθεί, είτε σαν ρεπορτάζ, είτε σαν επώνυμες καταγγελίες Δημοτικών Συμβούλων, τόσο της δικής τους παράταξης όσο και της αντιπολίτευσης, ο «δημοσιογράφος» Βαγγέλης Μάστορας τα χαρακτηρίζει ως ενορχηστρωμένα και μεθοδευμένα από τις εφημερίδες.
Τους οποίους Δημοτικούς Συμβούλους τους αποκαλεί ως «τροφοδότες» κατά παραγγελία «ρεπορτάζ».
Όλα τα παραπάνω, δηλαδή το γεγονός ότι αρνείται στην αντιπολίτευση, ακόμη και σε Δημοτικό Σύμβουλο της δικής του Παράταξης (Αλέξανδρο Πανταζάκο) που ήταν και ο αμέσως προηγούμενος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τη δυνατότητα πρόσβασης στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, τα χαρακτηρίζει ως … «μεθοδευμένες αθλιότητες» και «κατασκευασμένα ψεύδη».
Το γεγονός ότι ο ίδιος απέσπασε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία χρηματοδότησε κατά 198 (!) ΕΥΡΩ προσωπική του αλληλογραφία ως έξοδα ΕΛΤΑ, που ακυρώθηκε από την προϊστάμενη του Αρχή, το χαρακτηρίζει «μεθοδευμένες αθλιότητες» και «κατασκευασμένα ψεύδη» ο Δήμαρχος «Δημοσιογράφος» Βαγγέλης Μάστορας.
Το γεγονός πως ο ίδιος εισηγήθηκε και κατόρθωσε να ψηφιστεί από τους Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης να επιβαρυνθεί ο Δήμος, δηλαδή οι δημότες, με το ποσό των 500 ΕΥΡΩ μηνιαίως για να …αποζημιωθεί ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης και που έσπευσε να ανακαλέσει, προκειμένου να προλάβει και άλλη ακύρωση από την Προϊστάμενη Αρχή, το χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος «Δημοσιογράφος» Βαγγέλης Μάστορας ως «μεθοδευμένη αθλιότητα» και «κατασκευασμένα ψεύδη».
Δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ ο … «δημοσιογράφος» Δήμαρχος, δεν θεωρεί τις δικές του πράξεις ως αθλιότητες, αλλά τη δημοσιοποίηση τους.
Ας είναι.
Η κοινωνία τον γνώρισε, έστω και αργά, πολύ καλά.
Αλήθεια, αν δεν είναι αθλιότητα το γεγονός πως ένας «Δημοσιογράφος» της Αυτοδιοίκησης εκλαμβάνει ή παρουσιάζει τον λόγο και το θεσμοθετημένο ρόλο της αντιπολίτευσης, ως προϊόν αντίδρασης στην εκλογική ήττα, τότε τι είναι;
Δεν είναι μικροπρέπεια να κρύβει κανείς, πόσο μάλλον ο «Δημοσιογράφος» Δήμαρχος πίσω από μια δήλωση του πόθεν έσχες, βασική του υποχρέωση, για να μην αποκαλυφθούν οι αντιδημοκρατικές του ενέργειες και συμπεριφορές;
Μας κατηγορεί ο «δημοσιογράφος» Δήμαρχος πως πλήξαμε προσωπικότητες, των οποίων ο ίδιος είχε αναλάβει (με ποιό άραγε αντίκρισμα) την προστασία τους, την ώρα που εμείς επιβεβαιωθήκαμε από τον ίδιο τον Θεσπρωτικό λαό.
Τέτοια η κρίση του!
Δεν γνωρίζουμε αν είχε υπόψη του τυχόν «ρουσφετάκια» που εμείς δεν γνωρίζουμε, ούτε θέλουμε να πληροφορηθούμε, γιατί θα προσθέσουμε άλλη μια απογοήτευση μέσα μας για δικό του λογαριασμό.
Σε τέτοια έπαρση ιδιοκτησιακών αντιλήψεων βρίσκεται ο «δημοσιογράφος» Δήμαρχος, που θαρρεί πως κάνει χάρες στα νόμιμα ΜΜΕ για υποχρεωτικές δημοσιεύσεις, όπως οι νόμοι ορίζουν!
Ούτε τον οίκτο μας δεν δικαιούται πια.
Με την γνωστή απαξίωση, που δεν ταιριάζει στο Δημοκρατικό μας πολίτευμα, επιχείρησε να απαντήσει ο «δημοσιογράφος» Δήμαρχος στην αντιπολίτευσή του, επικαλούμενος τη λέξη ΝΤΡΟΠΗ.
Αλήθεια ποιος πρέπει να ντρέπεται για τα 198 ΕΥΡΩ;
Εκείνος που σαν Δήμαρχος επιχείρησε να αρπάξει από το ταμείο του Δήμου, παράνομα, όπως αποδείχθηκε και σε βαθμό υπεξαίρεσης ή η αντιπολίτευση που καταψήφισε την πράξη του και την προσέβαλε στην Προϊστάμενη Αρχή, ως είχε υποχρέωση;
Ποιος πρέπει να ντρέπεται για τα 500 ΕΥΡΩ;
Εκείνος που επιδίωξε να εισπράττει κάθε μήνα, δίχως νόμιμα να τα δικαιούται και μάλιστα από την άγρια σε βάρος των συνδημοτών του φορολογία ή η αντιπολίτευση που καταψήφισε την πράξη και την προσέβαλε στα αρμόδια όργανα του Κράτους, όπως είχε υποχρέωση;
Ποιος πρέπει να ντρέπεται για τα 500.000 ΕΥΡΩ;
Εκείνος που αρνείται την ενημέρωση ακόμη και στον αμέσως προηγούμενο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμβουλο της δικής του Παράταξης, ή τα μέλη του Δ.Σ. που τον κατήγγειλαν;
Ποιος πρέπει να ντρέπεται για τους διορισμούς στις υπηρεσίες του Δήμου;
Εκείνος, που σαν Δήμαρχος, αρνείται να ενημερώσει την αντιπολίτευση, με το πρόσχημα των …προσωπικών δεδομένων, ή εκείνοι που επιδιώκουν τον θεσμοθετημένο ως υποχρέωσή του έλεγχό του;
Ποιος πρέπει να ντρέπεται για τη διατροφή των φοιτητών;
Εκείνος ,που σαν Δήμαρχος, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, επικαλούμενος προφορική πρότασή του για συνεργασία, ή η αντιπολίτευση που προώθησε και προέβαλε υπαρκτά και δικαιολογημένα παράπονα και καταγγελίες συνδημοτών του επαγγελματιών;
Άραγε, ο «δημοσιογράφος» Δήμαρχος, γνωρίζει την έννοια και το περιεχόμενο της λέξης ΝΤΡΟΠΗ;
Γιατί κάθε δημοκράτης πολίτης αυτής της Χώρας που τιμάται από τους συμπολίτες του με το αξίωμα του Δημάρχου, δεν θα τολμούσε, απευθυνόμενος στην θεσμοθετημένη αντιπολίτευσή του, να δηλώνει απαξιωτικά, σαν δικτάτορας Αφρικανικής Χώρας, πως «είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι μαζί σας!!!
Ναι. Εμείς ντρεπόμαστε, όχι μόνο για λογαριασμό του αλλά κυρίως για μας τους ίδιους που τόσο πολύ τον προβάλαμε, χωρίς να γνωρίζουμε καλά την ψυχοσύνθεσή του.
Απόδειξη όλων των παραπάνω είναι η επιστολή, που με πομπώδη τρόπο τιτλοφόρησε ο ίδιος.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ – ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΓΙΑΔΑΣ
κ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑ
ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ – ΤΗΝ ΚΙΤΡΙΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
«ΤΟΛΜΗ» ΚΑΙ «ΤΙΤΑΝΗ»
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Αγαπητοί συνδημότες – συμπολίτες
Τους τελευταίους μήνες έχω γίνει στόχος ενορχηστρωμένης και μεθοδευμένης επίθεσης, κατά τακτά διαστήματα, από τις εφημερίδες «ΤΙΤΑΝΗ» και «ΤΟΛΜΗ» του κ. Αλέξη Αναστασίου, με … «τροφοδότες» και κατά παραγγελία και υπαγόρευση «ρεπορτάζ» και σχολίων του, την αντιπολίτευση του Δήμου και .. αντιπολιτευόμενους γενικώς την Δημοτική Αρχή.
Επέλεξα να σιωπήσω για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην απαντώ στις μεθοδευμένες αθλιότητες και τα κατασκευασμένα ψεύδη, πιστεύοντας ότι ενίοτε η σιωπή είναι χρυσός, άλλωστε δεν είναι εύκολο να αποδείξεις ότι… «δεν είσαι ελέφαντας»!
Επειδή όμως η μεθοδευμένη και ενορχηστρωμένη επίθεση συνεχίζεται με την γκαιμπελίστικη τακτική του δόγματος «πες-πες ή … γράψε γράψε» στο τέλος κάτι θα μείνει, απαντώ σήμερα για τελευταία φορά σε όλους και για όλα, σε εσάς, τους δημότες μου που με στηρίξατε σε δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και εξακολουθείτε να με περιβάλλετε με την εμπιστοσύνη σας και τους συμπολίτες μου, με την παράθεση συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων στοιχείων, τα οποία αποδεικνύουν τα κατασκευασμένα ψεύδη της αντιπολίτευσης του Δήμου, η οποία, συνεργαζόμενη και … συνεπικουρούμενη από έναν (1) τοπικό εκδότη, επιχειρεί, εις μάτην όμως, να υποβαθμίσει το έργο μας και να πλήξει την τιμή και την υπόληψη μας.
Δυστυχώς, η αντιπολίτευση του Δήμου Σαγιάδας, δεν έχει αποδεχθεί το μέγεθος της ήττας της αν και διανύουμε τον τελευταίο χρόνο της θητείας μας, ούτε μπορεί να μας … συγχωρήσει, για το μεγάλο έργο που επιτελούμε σε όλους τους τομείς, ένα έργο αποδεκτό από όλους, σε ένα Δήμο τον οποίο καταστήσαμε πρότυπο και εκτός ορίων Θεσπρωτίας.
Επιδίδεται κατά την προσφιλή της τακτική σε… βιομηχανία καταγγελιών, αναφορών και ψευδών δημοσιεύσεων, χωρίς μέχρι σήμερα, να έχει δικαιωθεί ούτε μία (1) φορά!!!


ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ
ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ
κ. ΑΛΕΞΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Μέχρι πρότινος και ειδικότερα μέχρι τον Σεπέμβριο του 2008 από των στηλών των εφημερίδων σας, πλέκατε εγκώμια και «αναπέμπατε» … διθύραμβους όσον αφορά το έργο που επιτελώ ως Δήμαρχος του Δήμου Σαγιάδας, εξαίροντας τις ικανότητες μου, το ήθος, την εντιμότητα και την απόλυτη διαφάνεια.
Επισημαίνατε από των στηλών των εφημερίδων σας, των οποίων υπενθυμίζω υπήρξα συνεργάτης και σύμβουλος έκδοσης, ότι «είμαι ο μοναδικός αιρετός στην περιοχή, ο οποίος δημοσιοποιώ κάθε χρόνο τα περιουσιακά μου στοιχεία», το ΠΟΘΕΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΣΧΟΝ και με προβάλλατε ως παράδειγμα προς μίμηση.
Τι συνέβη λοιπόν και αίφνης από της προαναφερόμενης ημερομηνίας, άρχισαν οι … οβιδιακές σας μεταμορφώσεις, γνωστές άλλωστε στον Θεσπρωτικό λαό;
Απλούστατα οφείλονται στην … «ΤΑΜΠΑΚΕΡΑ» και ειδικότερα στην απαίτηση σας, να πληρωθείτε από τα ταμεία του Δήμου, για δημοσιεύσεις και καταχωρήσεις, στις εφημερίδες σας, με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά σας οφείλαμε.
Σας ζήτησα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε να μου αποστείλετε αναλυτική κατάσταση οφειλών, την οποία όντως μου αποστείλατε και από την οποία προέκυπτε η διαφορά, αφού σε αυτήν, είχατε συμπεριλάβει και εξοφληθέντα τιμολόγια από τρίτους (π.χ. εργολάβους κ.λ.π.).
Μετά την άρνηση μου να σας καταβάλω χρήματα που δεν σας ανήκαν και αφού σας είπα και ισχύει ότι το ποσό το οποίο πραγματικά σας οφείλουμε, υπάρχει στο ταμείο του Δήμου και μπορείτε να το εισπράξετε όποτε θέλετε, άρχισε … ο «πόλεμος»!
(τα προαναφερόμενα στοιχεία, τιμολόγια, εντάλματα πληρωμής κ.λ.π. είναι στη διάθεση σας και την διάθεση οποιουδήποτε δημοτικού συμβούλου ή δημότη για να διαπιστώσει τα… «αίτια του πολέμου»)!!
Αίφνης, ο έντιμος, αδιάφθορος, εργατικός και ικανός Δήμαρχος που δημιουργούσε και παρήγαγε έργο, που είχε όραμα και αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση, μεταμορφώθηκε … εν μια νυκτί, σε διεφθαρμένο, μονίμως παρανομούντα, ανίκανο, αλαζόνα, αυταρχικό κ.λ.π.
Αρχίσατε μια «δημοσιογραφική (;)» εκστρατεία λάσπης και παραπληροφόρησης, χωρίς να τολμάτε να κάνετε ο ίδιος ρεπορτάζ και να παρακολουθήσετε ούτε μία (1)! συνεδρίαση του Δ.Σ., ούτε ένα (1) δημόσιο απολογισμό, για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, αν αυτά που σας μεταφέρουν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, είναι βάσιμα ή ανυπόστατα.
Να διαπιστώσετε τη δική μας αποδοχή και καταξίωση στην τοπική κοινωνία, η οποία μας περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη της, στη συντριπτική της πλειοψηφία.
Λυπάμαι ειλικρινά για το κατάντημα σας κ. Αναστασίου και την άφιλη συμπεριφορά σας, γνωστή άλλωστε στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ!
Λυπάμαι ειλικρινά γιατί προκειμένου να υπερασπίσετε τα προσωπικά σας συμφέροντα και να ικανοποιήσετε τον εμπαθή χαρακτήρα σας, δε σέβεστε κανέναν και τίποτε, δεν ορρωδείτε προ ουδενός, δεν έχετε ηθικές αναστολές και φραγμούς.
Ασελγείτε και βυσσοδομείτε κατά πάντων, επιχειρώντας να πλήξετε προσωπικότητες και ηθικές υποστάσεις, εκμεταλλευόμενος, τουλάχιστον αυτό πιστεύετε, τις εφημερίδες σας.
Ευτυχώς για όλους τους συμπολίτες, κυρίως αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά και δυστυχώς για εσάς, τα γραφόμενα και λεγόμενα σας, είναι «κύμβαλα – αλλαλάζοντα», λόγια χωρίς αντίκρισμα, γραφίδα χωρίς ΚΑΜΙΑ απήχηση γιατί όλοι ΕΥΤΥΧΩΣ στη μικρή μας κοινωνία, γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας.
Σας υπενθυμίζουμε και πληροφορούμε την κοινή γνώμη, ότι και μετά τις… οβιδιακές σας μεταμορφώσεις και τον πόλεμο λάσπης εναντίον μας, εμείς σεβόμενοι την διαχείριση του δημοσίου χρήματος και αντιμετωπίζοντας ισότιμα όλους, σας αποστείλαμε πληρωμένες δημοσιεύσεις – καταχωρίσεις στις εφημερίδες σας.
(σας αποστέλλουμε και αν έχετε τη λεβεντιά δημοσιεύστε την, κατάσταση αποσταλλεισών επί πληρωμή δημοσιεύσεων του Δήμου μας από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως σήμερα)
κ. Αλέξη Αναστασίου
Δεν πρόκειται να ασχοληθώ εφεξής μαζί σου, όσο και αν με προκαλέσεις, όσες αθλιότητες και αν εκστομίσεις ή γράψεις.
Δεν πρόκειται επίσης να κινηθώ νομικά εναντίον σου, για να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψη μου, όπως έκαναν άλλοι αιρετοί συμπολίτες και δικαιώθηκαν, γιατί εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι αγωγές κατά εκδοτών και δημοσιογράφων έστω και … κατ’ ευφημισμόν, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στον αιρετό. Ο οποίος, βαθμολογείται και αξιολογείται καθημερινά, από τον κυρίαρχο λαό και μόνο, τον οποίο εμείς, εμπιστευόμαστε απόλυτα.
Δεν πρόκειται να σε ακολουθήσω στον ολισθηρό κατήφορο που έχεις επιλέξει, θλιβόμενος πραγματικά για το κατάντημα σου.
Σε ευχαριστώ για την φιλοξενία και την … δωρεάν διαφήμιση που συνεχώς μου κάνεις και θυμάμαι εν κατακλείδι πως «ουδείς αχαριστότερος εχθρός του ευεργετηθέντος»! (γνωρίζεις εσύ πολύ καλά τι εννοώ) και την αποστροφή του ποιητή «που ήσουν νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόταν άλλος.»!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Αξιότιμοι κύριοι
Είναι ντροπή να συνεχίζετε να αναφέρεστε στα 198 Ευρώ που πλήρωσα ο ίδιος προσωπικά, για την αποστολή προσκλήσεων για την παρουσίαση βιβλίου μου, του οποίου, τα έσοδα από τις πωλήσεις, εισέπραξε ο σύλλογος παιδιών με καρκίνο
«Η ΦΛΟΓΑ» .
Είναι ντροπή να αναφέρεστε στη δικαιούμενη αποζημίωση μου ως προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης, την οποία αν και δικαιούμαι, δεν την εισπράττω, με δική μου απόφαση και το ξέρετε πολύ καλά.
Είναι ντροπή να εξακολουθείτε να υπονομεύετε ένα σημαντικό έργο στο Δήμο μας, αυτό της λειτουργίας των Ιαματικών λουτρών και να αφήνετε υπαινιγμούς και υπονοούμενα…
Είναι ντροπή να αναφέρεσθε μονίμως σε προσληφθέντες με προγράμματα STAGE άνεργους δημότες μας και να επιδιώκετε κάθε φορά την διαπόμπευση τους.
Να εγκαλείτε την Δημοτική Αρχή, γιατί πάλεψε και κατόρθωσε να εντάξει σε αυτά τα προγράμματα, με όποιες αδυναμίες και τρωτά σημεία και αν έχουν, άνεργους δημότες…
Είναι ντροπή να αναφέρεσθε σε… εικονικό διαγωνισμό για την διατροφή φοιτητών, όταν γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο διαγωνισμός έγινε με απόλυτη διαφάνεια από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Δήμαρχος απείχε από την όλη διαδικασία.
Είναι ντροπή να δημιουργείτε ψευδείς εντυπώσεις και να λαϊκίζετε ασύστολα, με την αύξηση … 100% των τελών φωτισμού και καθαριότητας στο Δήμο, όταν γνωρίζετε πολύ καλά, πως από του έτους 2000!! δηλ. για δέκα περίπου χρόνια, δεν είχε γίνει ΚΑΜΙΑ αύξηση, όταν όλοι οι άλλοι Δήμοι, αυξάνουν τα τέλη τους κάθε δύο ή τρία χρόνια και ότι αυτή αντιστοιχεί για ένα σπίτι 80 τ.μ. όπως είναι τα περισσότερα στο Δήμο μας, σε 117,84 ετησίως ή 9,82 το μήνα ή 33 λεπτά ημερησίως!!!
Ότι η αύξηση αυτή έγινε γιατί πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμός εσόδων και εξόδων, επειδή δημιουργήσαμε υπηρεσία καθαριότητας, με την αγορά απορριμματοφόρου και την πρόσληψη προσωπικού.
Είναι ντροπή να κάνετε επίκληση της Κυβέρνησης και των αποφάσεων της, αναφερόμενοι συγχρόνως στην προηγούμενη Κυβέρνηση και τον τοπικό Βουλευτή και Υφυπουργό, συγκρίνοντας και σχετίζοντας την Κεντρική Εξουσία με τη δική μας Δημοτική Αρχή, η οποία υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν.
Γνωρίζετε πολύ καλά, κυρίως όμως, γνωρίζουν πολύ καλά οι δημότες μας, ότι ως Δήμαρχος έχω συνεργαστεί αρμονικά με Υπουργούς και Βουλευτές και των δύο Κυβερνήσεων, τιμώντας και αναγνωρίζοντας την προσφορά και συμβολή όλων, στο Δήμο μας.
Αυτό θα συνεχίσω να κάνω τηρώντας στο ακέραιο την δέσμευση μου, ότι θα είμαι ένας πραγματικά ανεξάρτητος Δήμαρχος.
Είναι πραγματικά λυπηρό το θέαμα που παρουσιάζετε κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης και απαράδεκτη η στάση και συμπεριφοράς σας.
Είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι μαζί σας, σεβόμενος τους δημότες μου και μόνο.
Αν νομίζετε ότι πρέπει, συνεχίσατε τον μοναχικό και ολισθηρό δρόμο σας, απομονωμένοι και απαξιωμένοι από την τοπική κοινωνία.
Εμείς δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε στον κατήφορο σας αυτό…