Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Η δεξιά αποχαιρετά την μονοεδρική της Θεσπρωτίας


Στη γενικότερη κατάρρευση που αυτή την προεκλογική περίοδο χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία εντάσσεται και η μονοεδρική περιφέρεια της Θεσπρωτίας.Πέντε μόλις μέρες πριν τις εθνικές εκλογές η κατάσταση στο γειτονικό νομό δεν θυμίζει τίποτα από τη αντίστοιχη προεκλογική περίοδο του 2007. Τα σημάδια «κόπωσης» του κυβερνώντος κόμματος αποτυπώθηκαν ήδη στις κάλπες στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, όπου η Ν.Δ. είδε τα εκλογικά ποσοστά της να συρρικνώνονται και να υποχωρούν σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το χειρότερο, πάντως, ήταν το γεγονός ότι μετά από 9 σχεδόν χρόνια το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοκαθεδρία και μάλιστα σε μια περίοδο που ο νομός είχε και εκπρόσωπο στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.Η παρουσία του Αντώνη Μπέζα στο κυβερνητικό σχήμα δεν ήταν αρκετή για να διατηρήσει την υπεροχή της Ν.Δ. στο νομό Θεσπρωτίας. Μάλιστα, τοπικά στελέχη εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιλογές του επέτειναν επί της ουσίας την αμφισβήτηση των ψηφοφόρων κατά πόσο εφαρμόστηκε στην περιοχή το αξίωμα «σεμνά και ταπεινά». Σήμερα, αμφισβητείται ευθέως η μέχρι προ διετίας πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ. και ταυτόχρονα εκτιμάται ότι η βουλευτική έδρα της Θεσπρωτίας τείνει όλο και περισσότερο να αλλάξει χέρια και ο επόμενος βουλευτής να ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

Πετρέλαια και ΜΑΤ

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου ήταν το πρώτο «καμπανάκι» που έκανε τους επιτελείς της Ρηγίλλης να ανησυχούν. Το κλίμα στο κυβερνών κόμμα άρχισε να γίνεται ομιχλώδες καθώς συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και πρωτοβουλίες προκάλεσαν την οξεία εσωκομματική αντιπαράθεση των στελεχών. Επιπροσθέτως, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, καθώς είδαν το νομό Θεσπρωτίας να «πρωταγωνιστεί» στην εθνική επικαιρότητα για ζητήματα «διαφάνειας των αιρετών» και της κυβερνητικής «κοινωνικής αναλγησίας».Ένα κλασικό παράδειγμα αποτελεί η σιωπή που ακολούθησε στην οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του νομάρχη Βασίλη Γιόγιακα και του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ, Θωμά Δήμα, στο θέμα της εγκατάστασης δεξαμενών πετρελαιοειδών κοντά στη Ηγουμενίτσα. Η παραίτηση του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ συνοδεύτηκε, δύο μήνες αργότερα, από τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), ενώ αιχμές είχε αφήσει εναντίον του υφυπουργού Οικονομικών ότι είχε γνώση του θέματος. «Λαβωμένος» βγήκε ο Α. Μπέζας από την τακτική που ακολούθησε στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι. Στην προεκλογική περίοδο του 2007 είχε υποσχεθεί στους κατοίκους του χωριού και σε φορείς του δήμου Παραμυθιάς ότι το έργο δεν θα κατασκευαστεί στην επιλεγείσα έκταση, αλλά αργότερα η Περιφέρεια Ηπείρου χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ για την εγκατάσταση του εργολάβου. Μάλιστα, μια από τις ακραίες αντιδράσεις των κατοίκων ήταν να αποκλείσουν κεντρικό δρόμο της Ηγουμενίτσας και ταυτόχρονα να προξενήσουν φθορές στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού.

Υπεροχή ΠΑΣΟΚ

Η εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών ανέδειξε τη διαρκή πτώση της Ν.Δ. και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στο γειτονικό νομό. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε ποσοστό 40,4% έναντι 36,9% της Ν.Δ. ανατρέποντας τους έως τότε εκλογικούς συσχετισμούς. Η αλλαγή αυτή στο εκλογικό σώμα άλλαξε και την ψυχολογία των κομματικών επιτελείων των δύο μεγάλων κομμάτων, φέροντας το κυβερνών κόμμα κοντά στην ψυχολογική ήττα των επικείμενων εθνικών εκλογών.Υπενθυμίζεται, δε, πως μία μόλις εβδομάδα πριν τις κάλπες του Ιουνίου ο Κ. Καραμανλής πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία στην Ηγουμενίτσα, αλλά στη μονοεδρική αυτή περιφέρεια οι ψηφοφόροι προτίμησαν να αναδείξουν πρώτη δύναμη το ΠΑΣΟΚ. Έκτοτε, και γνωρίζοντας ότι το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών παρέμενε ανοιχτό, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από τον Α. Μπέζα για να διατηρήσει η Ν.Δ. την έδρα που κατέχει. Πάντως, γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως «η απώλεια της έδρας είναι κοντύτερα από κάθε άλλη φορά» και αποφεύγουν να υπερασπιστούν την πολιτική των μετατάξεων του υφυπουργού στα τελωνεία της περιοχής ή και τις «επιλεκτικές μετατάξεις συγγενών φίλων λίγο πριν την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών», όπως πρόσφατα κατήγγειλε η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου