ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΝΑ
Ποια είναι η Ελληνίδα μάνα;
Ποιος είναι ο ρόλος της Ελληνίδας γυναίκας - μάνας σήμερα και πως μεγαλώνει τα παιδιά της;
Ποιος είναι ο ρόλος της Ελληνίδας γυναίκας - μάνας σήμερα και πως μεγαλώνει τα παιδιά της;
Πολλά έχουν γραφεί για την Ελληνίδα μάνα με έπαινο για την αυταπάρνηση της για το καλό των παιδιών της, με χιούμορ, παράπονο ή ακόμα και με θυμό για την υπερπροστατευτική της αγκαλιά που πολλές φορές πνίγει με την περίσσια αγάπη της.
Η Ελληνίδα μάνα υπήρξε το σύμβολο και η δύναμη που έγραψε ιστορία, ήταν η ηρωίδα μητέρα που έστελνε το παιδί της για τη νίκη ή το θάνατο στους αγώνες για την ελευθερία.
Υμνήθηκε και αγαπήθηκε στη λογοτεχνία, ενώ ευλογήθηκε από την ίδια τη θρησκεία (Παναγία - Μητέρα).
Ο σημαντικός ρόλος της γυναίκας ως μητέρα, αναγνωριζόταν από την αρχαιότητα στην Ελλάδα. Η Γαία, η μητέρα Γη, υπήρξε από τις σημαντικότερες θεότητες, η προσωποποίηση της φύσης, που γεν νά όλο τον κόσμο.
Στη σύγχρονη ελληνική ζωή η μάνα παραμένει το βασικό πρόσωπο μέσα στην οικογένεια και κοινωνία, παρά τις μεγάλες αλλαγές και διαφοροποιήσεις που παρατηρούμε στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων.
Η Ελληνίδα μάνα στο παρελθόν
Όπως γράφει ο Θάνος Ασκητής, κορυφαίος ψυχίατρος στην Ελλάδα, «το ελληνικό μοντέλο ζωής στηρίχτηκε σε δύο άξονες: φαλλοκρατισμός και μητριαρχισμός.Ο άνδρας ήταν ο αρχηγός της οικογένειας που συντηρούσε τη γυναίκα και την έβγαζε προς τα έξω με το όνομά του, ενώ η γυναίκα ήταν η κεφαλή μέσα στο σπίτι, που γα λουχούσε και μεγάλωνε τα παιδιά με το δικό της φίλτρο και τρόπο, τον οποίο πολλές φορές αγνοούσε ο πατέρας».
Η Ελληνίδα μάνα σήμερα
Από τις 18 Ιανουαρίου του 1953, που οι γυναίκες στην Ελλάδα ψήφισαν για πρώτη φορά μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει.Σήμερα η σύγχρονη Ελληνίδα μητέρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση.
Πώς θα συνδυάσει μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στον παραδοσιακό της ρόλο και στη φιλοδοξία της για την επαγγελματική της ανέλιξη;
Πώς θα αποφύγει τον εφιάλτη της συνύπαρξης της αποτυχημένης μητέρας με το όνειρο της επαγγελματικής εξέλιξης;
Ως συνέπεια αυτού του διλλήματος, στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί αύξηση των αμβλώσεων από εργαζόμενες γυναίκες, που φοβούνται ότι μια εγκυμοσύνη ίσως γίνει αιτία για απόλυση από την εργασία τους.
Άλλωστε πολλοί είναι οι εργοδότες που ρωτούν τις υποψήφιες γυναίκες εργαζόμενες εάν είναι παντρεμένες ή όχι.
Το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας έχει ήδη προσλάβει ανησυχητικές κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις.
Ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών παρουσιάζει κάθετη πτώση.
Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες υπογεννητικότητας στην Ευρώπη και κατατάσσεται ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες του κόσμου με την μεγαλύτερη υπογεννητικότητα.
Οσο για την ανατροφή των παιδιών, συνηθισμένη λύση είναι η επιστράτευση των παππούδων και των γιαγιάδων.
Σε πολύ μικρότερο ποσοστό οι εργαζόμενοι γονείς αναθέτουν σε κάποια ξένη γυναίκα την ανατροφή των παιδιών τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την ανατροφή όσο και για τον μετέπειτα ψυχισμό των παιδιών τους.
Για την κατάσταση αυτή ευθύνες έχει η πολιτεία αλλά και όσοι λησμονούν να τονίζουν τη μεγάλη αξία της γυναίκας-μητέρας.
Ιδιαίτερα η πολιτεία έχει υποχρέωση να σταθεί δίπλα στη σύγχρονη γυναίκα στους πολλαπλούς ρόλους που έχει αναλάβει: της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης.
Η πολιτεία έχει υποχρέωση να αναλάβει περισσότερες δράσεις για την στήριξη της Ελληνίδας μητέρας, η οποία, δεν έρχεται α ντιμέτωπη μόνο με τις υποχρεώσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, αλλά πολλές φορές και με τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις της Ελληνικής κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου