Σταύρος Καλογιάννης: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εγκατέλειψε τις προστατευόμενες περιοχές και τους Φορείς Διαχείρισής τους – Καμία εξέλιξη για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Γράμμο
Πλήρης είναι η στασιμότητα που παρατηρείται στους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας επισημαίνει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης με Ερώτηση (υπ’αρ.πρωτ. 9115/2010) που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Ειδικότερα, στην Ερώτησή του ο Στ. Καλογιάννης αναφέρει: “ Το ΥΠΕΧΩΔΕ, επί πεντέμισι χρόνια, είχε ενισχύσει ουσιαστικά τους Φ.Δ. ώστε να μπορούν να επιτελούν απρόσκοπτα το σημαντικό τους έργο, δηλαδή τη διαχείριση, προστασία και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου «Natura 2000.
Ειδικότερα:
1. Ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται την ομαλή λειτουργία και χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης.2. Ενισχύθηκαν με προσωπικό (επιστημονικό, τεχνικό, διοικητικό) όλοι οι Φορείς Διαχείρισης, με απολύτως διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.
3. Αντιμετωπίσαμε οριστικά τα οικονομικά θέματα των Φορέων Διαχείρισης όχι μόνον μέχρι το τέλος του 2009 αλλά είχαμε εξασφαλίσει ποσό 225 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014 ευρώ για όλους τους Φορείς.
Παρ’ ότι πέρασαν επτά σχεδόν μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, χρόνος υπεραρκετός για να δοθούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ οι κατευθύνσεις για την περαιτέρω δραστηριοποίηση και ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης (Φ.Δ.) των προστατευόμενων περιοχών, αποτελεί κοινή διαπίστωση η υποβάθμιση και απαξίωσή τους. Εμφανής είναι η απροθυμία του ΥΠΕΚΑ να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα ζητήματα προστασίας και διαχείρισης των περιοχών του δικτύου "Natura 2000".
Ενδεικτικά και μόνον αναφέρεται ότι σε πολλούς Φορείς το Υπουργείο κατάφερε, εντός έξι μόλις μηνών, να αλλάξει τους Προέδρους των Δ.Σ. δύο φορές (π.χ. Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων), σε ορισμένους τρείς (!) φορές (π.χ. Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου) ενώ σε άλλους (π.χ. Εθνικό Πάρκο Σχοινιά) υπάρχουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα καθώς ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. δεν ασχολούνται με τον Φορέα».
Επίσης στάσιμα παραμένουν από το Υπουργείο σχετικά θέματα όπως η θεσμοθέτηση νέων προστατευόμενων περιοχών.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του ΥΠΕΚΑ στην υπ’ αρ. πρωτ. 8195/2010 Ερώτηση του Σταύρου Καλογιάννη σχετικά με την πορεία έγκρισης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για το Γράμμο, η οποία έχει εκπονηθεί με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το Υπουργείο με την αόριστη απάντησή του ότι η ΕΠΜ “αξιολογείται” υποδηλώνει το ελλιπές ενδιαφέρον του για την προστασία και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας.
Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης τονίζει:
«Η αβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να στηρίξει ουσιαστικά τους Φορείς Διαχείρισης έχει ως αποτέλεσμα την μη παραγωγική λειτουργία τους. Υπενθυμίζω ότι το 2010 είναι χαρακτηρισμένο από τον ΟΗΕ ως έτος βιοιποικιλότητας, Θα έπρεπε δηλαδή το Υπουργείο να δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στους Φορείς.
Παρ’ όλα αυτά οι Φορείς στην πλειονότητά τους δεν έχουν καταρτίσει ακόμη τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους Τεχνικά Δελτία, με αποτέλεσμα να είναι ορατός και ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων.
Ευτυχώς ως ΥΠΕΧΩΔΕ είχαμε προνοήσει και εξασφαλίσαμε όλες τις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των Φορέων. Το τελευταίο διάστημα κυβερνητικά σενάρια αναφέρονται σε συγχώνευση των Φορέων ανά Περιφέρεια. Πρόκειται για μια πρόταση της Νέας Δημοκρατίας την οποία το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση λοιδορούσε και σήμερα φαίνεται ότι επιχειρεί να την υιοθετήσει.
Το ΠΑΣΟΚ έρχεται, για ακόμη μια φορά, σε πλήρη αντίφαση με τις προεκλογικές του μεγαλοστομίες για τις προστατευόμενες περιοχές και τις μετεκλογικές – καθημερινές – εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί “πράσινης ” ανάπτυξης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου