Μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ στον ποταμό Άραχθο
Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το περιστατικό που κινητοποίησε το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ στην περιοχή, για τη διάσωση του πληρώματος μιας φουσκωτής βάρκας που έκανε ράφτινγκ στον ποταμό Άραχθο και αναποδογύρισε.
Ύστερα από μια αγωνιώδη προσπάθεια πολλών ωρών και ενώ το πλήρωμα της βάρκας διανυκτέρευσε μέσα στο ποτάμι, οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ είχαν καταφέρει να τους απεγκλωβίσουν το πρωί της επόμενης ημέρας.Ο μεγάλος αριθμός πολιτών, που γνωρίζουν τις υπαίθριες δραστηριότητες και ασχολούνται ή θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το ράφτινγκ οδηγεί αναγκαστικά τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της διάσωσης σε έκτακτες περιπτώσεις να κάνουν τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τα χειρότερα δυνατά σενάρια.
Κάποια από αυτά αναλύθηκαν και εφαρμόστηκαν στην πράξη χθες κατά την άσκηση που έγινε στον Άραχθο από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό των Ιωαννίνων και την 5η ΕΜΑΚ με την συμμετοχή 15 ανδρών.
Το σενάριο της άσκησης που έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης προέβλεπε διαδοχικές διασώσεις ατόμων που είχαν πέσει από βάρκες, διασώσεις ατόμων που βρισκόταν κάτω από τις βάρκες, απεγκλωβισμός φουσκωτών και πληρώματος από εμπόδια στο ποτάμι, κολύμβηση σε αυτό και πολλές άλλες παράμετροι.Στην άσκηση έλαβε μέρος ενεργά ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Πύραρχος Χρήστος Σταυρόπουλος που τόνισε ότι οι πυροσβέστες οφείλουν να είναι έτοιμοι για κάθε περίπτωση.
Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού, Πύραρχος Μιχάλης Κλείτσας είχε λάβει μέρος στην διάσωση των ατόμων πριν από τέσσερα χρόνια στον Άραχθο ως διοικητής της 5ης ΕΜΑΚ.
«Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες ασκήσεις, που έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε με τον Άραχθο και τα άλλα ποτάμια της Ηπείρου να έχουν πολύ νερό. Είναι επίσης σημαντικό που στην περιοχή μας υπάρχουν εξειδικευμένες σχολές με άρτια εκπαιδευμένους οδηγούς που μπορούν και αυτοί να βοηθήσουν τις δυνάμεις μας», τόνισε ο κ. Κλείτσας.
Εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ο Αχ. Παπαευθυμίου σημείωσε πως όσο περισσότεροι γνωρίζουν τα μυστικά του ράφτινγκ, καθώς επίσης και τον τρόπο διάσωσης ατόμων που κινδυνεύουν στο ποτάμι τόσο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για κάποιο σοβαρό ατύχημα.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου