Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Κάρολος Παπούλιας: Πρόεδρος συνετός και συναινετικός - Την προσεχή Τετάρτη επανεκλέγεται στο ύπατο αξίωμα

Κάρολος Παπούλιας: Πρόεδρος συνετός και συναινετικός

Την προσεχή Τετάρτη επανεκλέγεται στο ύπατο αξίωμα το οποίο τίμησε με τον καλύτερο τρόπο και σε στιγμές δύσκολες για τη χώρα


Σε μια χώρα όπου το αυτονόητο αποτελεί ζητούμενο, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η διαδρομή του Κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το 2005 μέχρι σήμερα καθιστά την επανεκλογή του «αυτονόητη» αποτελεί αναμφίβολα τίτλο τιμής.

Είναι ένας από τους πολλούς τίτλους που έχει αποκτήσει ο Κ. Παπούλιας, ξεχωρίζοντας ίσως εκείνον που του είπε μια γυναίκα στο Αγαθονήσι, ανήμερα των Φώτων του 2009:
«Είσαι ο Πρόεδρος της καρδιάς μας». Την προσεχή Τετάρτη η Βουλή θα επανεκλέξει, σε πανηγυρική συνεδρίαση, τον Κ. Παπούλια στο ύπατο αξίωμα. Οσοι τον γνωρίζουν ξέρουν πως τίποτα δεν θα αλλάξει στη συμπεριφορά του. Για τους φίλους του στα Γιάννενα θα συνεχίσει να είναι ο Κάρολος, όπως τον φώναζαν κι όταν ήταν υπουργός κι όταν το 2005 έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τον ιδιοκτήτη της αγαπημένης του ταβέρνας στην Αθήνα θα παραμείνει ο «καπετάνιος».


Αφησε το στίγμα του
Το ήθος του, η απλότητα που τον χαρακτηρίζει, οι παρεμβάσεις του σε μια σειρά από μείζονα ζητήματα και ο τρόπος που άσκησε τα καθήκοντά του κατά την πρώτη θητεία του, δεν άφηναν περιθώρια για κομματικά παιχνίδια.
Ακόμη κι όταν αυτά επιχειρήθηκαν την περασμένη άνοιξη προσέκρουσαν στη συντριπτική αποδοχή των πολιτών και του πολιτικού κόσμου στο πρόσωπο του Κ. Παπούλια: «
Εχετε τιμήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανώτατο αυτό αξίωμα και σε στιγμές δύσκολες για τη χώρα, όπου κρίθηκαν και δοκιμάστηκαν θεσμοί.

Μπορέσατε και αφήσατε ένα στίγμα εθνικό, πολιτειακό, ενισχύοντας την αίσθηση της σιγουριάς, της ασφάλειας και της δημοκρατίας και νομίζω ότι όλος ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες θεωρούν αυτονόητη την επανεκλογή σας», είπε την περασμένη Τετάρτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, όταν τον επισκέφθηκε για να του ανακοινώσει και επίσημα τη στήριξη του κόμματός του για δεύτερη θητεία.

«Καλό για την πατρίδα και θέληση του κόσμου» χαρακτήρισε την επανεκλογή του ο Α. Σαμαράς ο οποίος μετέφερε τις ολόθερμες ευχές για τη δεύτερη θητεία του.

Το «παρών» που αποφάσισε εν τέλει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζει στο ελάχιστο την εκτίμηση της Κουμουνδούρου στο πρόσωπο του κ. Παπούλια και γι’ αυτό, όπως εξήγησε ο
Α. Τσίπρας στον ίδιο τον Πρόεδρο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει κάποιο άλλο πρόσωπο.
«Μετριοπαθή, συνετό και συναινετικό πολιτικό» τον είχε αποκαλέσει ο Κ. Καραμανλής, όταν το 2004 πρότεινε, για πρώτη φορά, τον Κ. Παπούλια για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Πιστεύω ότι η συναίνεση είναι κατάκτηση για τον πολιτικό μας πολιτισμό και αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας», είχε πει αμέσως μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, στις 8 Φεβρουαρίου του 2005.


Η ψηφοφορία
Η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου. Θα αρχίσει στις 10.30 το πρωί.
Η ψηφοφορία είναι φανερή ονομαστική (χωρίς κάλπη, δηλαδή).
Ο Κ. Παπούλιας αναμένεται να συγκεντρώσει τις ψήφους 266 βουλευτών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ).Στην πρώτη του εκλογή, στις 8 Φεβρουαρίου του 2005, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συγκεντρώσει 279 ψήφους -αριθμό ρεκόρ- από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ορκίστηκε 12 Μαρτίου.


ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΣΕ
Στόχος η κοινωνική ευημερία και όχι τα κέρδη

Ο Κ. Παπούλιας δεν είναι ο μόνος πολιτικός που μεγάλωσε σε φτωχικά στενοσόκακα, αλλά είναι από τους ελάχιστους που δεν γύρισαν την πλάτη στους αδύνατους όταν βρέθηκε στις λεωφόρους της εξουσίας.
Κι από τη θέση του Προέδρου φρόντιζε οι παρεμβάσεις του να έχουν ως επίκεντρο τον αδύναμο, προσπαθώντας να αφυπνίσει τους εκάστοτε κυβερνώντες και τα διεθνή κέντρα αποφάσεων:

«Στόχος σας πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή κοινωνική ευημερία και όχι το κυνήγι των περισσότερων κερδών», είχε πει τον Μάιο του 2008 στον ισχυρό Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Ας κοιτάξει καθένας από μας δίπλα και γύρω του, ας στρέψει το βλέμμα του στα παιδιά που κάνουν μεροκάματο, στους ανέργους, στους γέροντες που δεν τα βγάζουν πέρα, στους μετανάστες που προσπαθούν να ενταχθούν σε μια νέα πατρίδα», είχε τονίσει στο μήνυμά του την Πρωτοχρονιά του 2008. Κι όλα αυτά μπορούσε να τα λέει γιατί τα πιστεύει και γιατί η προσωπική του διαδρομή δεν κρύβει σκελετούς.


ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ
Πλήγωσε τη Δημοκρατία, μέρα πένθους για όλους
Προερχόμενος από τα αριστερά, ανέλαβε Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από πρόταση που ερχόταν από τα? δεξιά και κατάφερε -σε μια κρίσιμη περίοδο- να κερδίσει την εμπιστοσύνη και των δύο πλευρών.
Απέδειξε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ισορροπεί ακόμη και όταν οι κομματικές αντιπαραθέσεις οξύνονται, αρκεί να πορεύεται αταλάντευτα με βάση τις αρχές και τις αξίες του. Κι όταν η αξία που λέγεται ζωή στραπατσάρεται βάναυσα, να μιλάει, χωρίς στρογγυλέματα και... αστερίσκους, όπως έκανε στην περίπτωση του 16χρονου Αλέξη:

«Η δολοφονία του πλήγωσε βαθιά τη δημοκρατία μας.
Οι προηγούμενες μέρες έφεραν στη σκέψη όλων ένα μεγάλο «γιατί».
Αν η κοινωνία μας δεν απαντήσει πειστικά δίνοντας λύσεις, οι πληγές θα μένουν ανοιχτές», είχε δηλώσει, πιστεύοντας ότι η ημέρα κηδείας του Αλέξη Γρηγορόπουλου ήταν «μέρα πένθους για όλους μας».


ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Δεν έφυγε από το τριαράκι της Ασκληπιού
Εκανε αμέτρητα ταξίδια, αλλά δεν άλλαξε γειτονιά και τρόπο ζωής. Συνεχίζει να ζει μέχρι σήμερα σε ένα τριάρι στην Ασκληπιού, να πηγαίνει στα ίδια ταβερνάκια, να πηγαίνει θέατρο ή σινεμά χωρίς συνοδεία.
Δεν διόρισε καμία από τις τρεις κόρες του στο Δημόσιο, δεν ενέδωσε στις σειρήνες της υψηλής λεγόμενης κοινωνίας.


Κατάργησε την κοσμική γιορτή της Δημοκρατίας
Κρίνοντας ότι η καθιερωμένη γιορτή της δημοκρατίας είχε εξελιχθεί σε κοσμική δεξίωση την κατήργησε, όπως επίσης και τις δαπανηρές δεξιώσεις προς τιμή διαφόρων κλάδων (στρατιωτικούς, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους). Με επίκεντρο τον απλό άνθρωπο, νοιάστηκε ιδιαίτερα για τα παιδιά και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Ξαναέστησε γέφυρες με τον αραβικό κόσμο
Ο Κ. Παπούλιας ξαναέστησε γέφυρες με τον αραβικό κόσμο και πραγματοποίησε μια σειρά από ταξίδια στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να πείσει τους ξένους ομολόγους του για να βρεθεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό, να τους κάνει κοινωνούς των ελληνικών θέσεων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και τις ανιστόρητες απαιτήσεις της FYROM.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου