Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Πρόβλημα ο νέος Καποδίστριας.

Πρόβλημα ο νέος Καποδίστριας.

Ενστάσεις και επιφυλάξεις από βουλευτές του στο κυβερνώντος κόμματος σχετικά με το γερμανικό μοντέλο που προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος

Μέχρι τις αρχές της άνοιξης θα τεθούν σε διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος και ο νέος «Καποδίστριας» που θα προωθήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Η αρχή, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη και τις σημαντικές αλλαγές που οι νέες ρυθμίσεις θα επιφέρουν στους δήμους, τις νομαρχίες και τις περιφέρειες όλης της χώρας.

Τα γενικά χαρακτηριστικά αφορούν στην ενίσχυση των δήμων μέσω των συνενώσεων και της μείωσης του σημερινού αριθμού, στην κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και στην εκλογή περιφερειάρχη από τους πολίτες για πρώτη φορά.

Μέρος του σχεδίου είναι ήδη γνωστό, αλλά συνολικά το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο για το νέο «Καποδίστρια» μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Μια από τις κατευθύνσεις του νέου σχεδίου είναι ο περιορισμός του αριθμού των οργανισμών των δήμων και κοινοτήτων στο 1/3 περίπου, ενώ προβλέπεται και η κατάργηση των κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ασχοληθεί σ’ αυτή τη φάση με τον χωροταξικό σχεδιασμό και δίνει την αρμοδιότητα στους ίδιους τους δήμους να αποφασίσουν.

Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν από τις κατά τόπους τοπικών ενώσεων δήμων και κοινοτήτων (ΤΕΔΚ).

Αυτό, όμως, απαιτεί μια ευρεία κοινωνική συναίνεση από τις υφιστάμενες δημοτικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες.


Το Ιανουάριο

Εντός του πρώτου μήνα του νέου έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μελών της ΤΕΔΚ Ιωαννίνων προκειμένου να τεθεί επί τάπητος ο νέος «Καποδίστριας» και να αποφασιστεί ο χωροταξικός σχεδιασμός.

Παρά τη θετική αποδοχή του κυβερνητικού εγχειρήματος, δεν λείπουν τα «αγκάθια» τα οποία σχετίζονται πρωτίστως με τις «οικονομικές εκκρεμότητες» της κυβέρνησης έναντι των δήμων.

Αυτό κατέδειξε το πρώτο «τεστ» στην τοπική «Ένωση», καθώς οι δήμαρχοι στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου… υπενθύμισαν στην πολιτεία τις υποχρεώσεις της.

Το σχέδιο του νέου χάρτη θα αποσταλεί στη συνέχεια στην Κεντρική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και μετέπειτα στο υπουργείο Εσωτερικών.


Μονοεδρικές και καθιέρωση λίστας

Μέρος της διοικητικής μεταρρύθμισης που προανήγγειλε η κυβέρνηση αποτελεί και νέος εκλογικός νόμος.

Βασικά χαρακτηριστικά της αλλαγής αυτής είναι η καθιέρωση της λίστας και το σπάσιμο των περιφερειών σε μονοεδρικές.

Το ενδεχόμενο των αλλαγών στο νομό Ιωαννίνων, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργηθούν τρεις μονοεδρικές περιφέρειες –η μία στην πόλη και άλλες δύο στον υπόλοιπο νομό- και δύο βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα που θα καταρτίζει ο πρόεδρος του κόμματος.

Η επιλογή, όπως φαίνεται, του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου» από την κυβέρνηση συναντά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις ορισμένων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, θεωρώντας ότι θα αποδυναμωθούν πρωτοκλασάτα στελέχη.

Από την πλευρά τους τόσο η κυβέρνηση όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, επιμένουν ότι βασικός στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι «η αυτονομία της πολιτικής» και υπογραμμίζουν έτσι επιτυγχάνεται η διαφάνεια και η καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου