ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Το ανοίγο... κλείνουν οι αγρότες, αρκετές στιγμές έντασης το Σαββατοκύριακο
Το ανοίγο... κλείνουν οι αγρότες, αρκετές στιγμές έντασης το Σαββατοκύριακο
Ήταν να μην γίνει η αρχή.
Μετά το συμβολικό κλείσιμο για λίγες ώρες την Παρασκευή, του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, το Σαββατοκύριακο, οι αγρότες της Θεσπρωτίας εντατικοποίησαν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας για αρκετές ώρες το Σάββατο την είσοδο-έξοδο του λιμανιού, ενώ την Κυριακή από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα, παρέμεινε κλειστή η μοναδική είσοδος του λιμανιού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ουρά χιλιομέτρων στην Εγνατία Οδό, αφού πάνω από 400 νταλίκες περίμεναν να εισέλθουν σε πλοία για την Ιταλία.
Χαρακτηριστικό είναι πως το πρωί του Σαββάτου προκλήθηκε ένταση, όταν επιχειρήθηκε να εξέλθουν κάποια φορτηγά από έξοδο εργοταξίου της ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ, με τους αγρότες να φτάνουν στο σημείο και να απαιτείται τελικά η παρέμβαση των ψυχραιμότερων για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, όταν παρέμεινε κλειστή η είσοδος-έξοδος του λιμανιού, εκατοντάδες Ι.Χ και νταλίκες παρέμεναν εντός του λιμανιού, μέχρι τη στιγμή που συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών και επετράπη τελικά να εξέλθουν οι... εγκλωβισμένοι του λιμανιού.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αγρότες του Νομού, το Σάββατο είχαν συνάντηση με τον τοπικό βουλευτή κ. Χρήστο Κατσούρα, στον οποίο ανέφεραν τα αιτήματά τους και ζήτησαν λύση στα όποια προβλήματα ταλανίζουν τον κλάδο τους.
Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή
Το συμβολικό κλείσιμο του λιμανιού την Παρασκευή για λίγες μόνο ώρες το μεσημέρι, αποτέλεσε μόνο την απαρχή για περισσότερο εντατικές κινητοποιήσεις.Ενώ λοιπόν αρχικά δεν υπήρχε η πρόθεση για στήσιμο μπλόκου στην είσοδο - έξοδο του λιμένα της πόλης, τα δεδομένα ανατράπηκαν άρδην και επακολούθησαν καταστάσεις που δεν είχαν προηγούμενο για το Νομό, από τη στιγμή που οι όποιες κινητοποιήσεις των αγροτών στο παρελθόν, χαρακτηρίζονταν από ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων, με μόνη εξαίρεση τις αντιδράσεις για τη ρύπανση του ποταμού Καλαμά το 1988, πριν από 22 χρόνια.
Ένταση και μικροεπεισόδια το Σάββατο
Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, από τις πρώτες πρωινές ώρες, τα τρακτέρ των αγροτών που παρέμεναν στο χώρο του λιμανιού, προχώρησαν σε αποκλεισμό της εισόδου-εξόδου του, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ.Μάλιστα, λίγο πριν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, έγινε προσπάθεια να εξέλθουν από το λιμάνι, από διαφορετική έξοδο, στο εργοτάξιο της ΕΛΤΕΡ (εταιρεία κατασκευής Β' Φάσης έργων), κάποιες νταλίκες και Ι.Χ, γεγονός που αντιλήφθηκαν κάποιοι εκ των αγροτών, έφτασαν στο σημείο και προκλήθηκε ένταση, με τα πνεύματα να οξύνονται και να χρειάζεται τελικά κάποιο διάστημα για να επανέλθει η ηρεμία με την επέμβαση των ψυχραιμότερων.
Τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπήρχαν δεκάδες Ι.Χ αυτοκίνητα αλλά και φορτηγά εντός του λιμένα αλλά και εκτός αυτού και μόνο μετά από απόφαση της Επιτροπής των αγροτών, αρκετά αργά, άνοιξαν οι πύλες εσόδου-εξόδου και επετράπη να διέλθουν αυτών εκείνοι που επί ώρες περίμεναν.
Ίδιο σκηνικό την Κυριακή Ανάλογη εικόνα επικράτησε και την Κυριακή, αφού από τις 9 το πρωί, οι Θεσπρωτοί αγρότες έκλεισαν και πάλι το λιμάνι..
Χαρακτηριστικό είναι και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ότι εκτός του λιμένα υπήρχαν περισσότερες από 400 νταλίκες που θα ταξίδευαν για Ιταλία, αλλά και αρκετά Ι.Χ, ενώ σε αντίθεση με το Σάββατο οι αγρότες άφησαν ανοικτή την έξοδο από το λιμάνι.
Στις 12 τα μεσάνυχτα και «σε ένδειξη καλής θέλησης», όπως είπε ο κ. Παντελής Κίτσιος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, επετράπη τελικά η είσοδος στο λιμάνι, με τα τρία πλοία που είχαν προγραμματισμένο δρομολόγιο, να το πραγματοποιούν τελικά με τρεις ώρες καθυστέρηση, ενώ ένα τέταρτο πλοίο τροποποίησε το δρομολόγιό του, ταξιδεύοντας από την Πάτρα απευθείας προς Ιταλία, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό την Ηγουμενίτσα.
«Συνεδριάζουμε και βλέπουμε»
Σήμερα Δευτέρα το λιμάνι παρέμενε ανοικτό μέχρι το μεσημέρι, οπότε και θα πραγαμτοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Επιτροπής των τοπικών Αγροτών για να ληφθεί απόφαση για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.Ο κ. Παντελής Κίτσιος, παρουσιάστηκε αποφασισμένος, μεταφέροντας και τη βούληση των υπολοίπων αγροτών, να συνεχιστεί ο αγώνας, ενώ όπως μας είπε, αργά το απόγευμα υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη της Επιτροπής των αγροτών του Νομού για να αποφασιστεί αν το λιμάνι θα κλείσει επ' αόριστον, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των μπλόκων, που είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι αγρότες της χώρας, δηλώνοντας ανικανοποίητοι από όσα άκουσαν στη συνάντηση με την κ. Μπατζελή, η οποία τους μετέφερε ότι δεν μπορούν να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Ο κ. Κίτσιος έκανε επίσης λόγο για διαχρονικά προβλήματα, για τα οποία όπως τόνισε δεν φέρει ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση, αλλά είναι αποτέλεσμα χειρισμών όπλων των προηγούμενων.
Συνάντηση με Κατσούρα
Οι αγρότες του Νομού είχαν συνάντηση και με τον τοπικό βουλευτή Χρήστο Κατσούρα, στον οποίο παρέδωσαν τα αιτήματά τους, ενώ εκείνος αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει, το χαρακτήρισε διαχρονικό και μίλησε για ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τέλος να αναφέρουμε, ότι ο αποκλεισμός στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα θέματα συζήτησης στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των αθηναϊκών τηλεοπτικών καναλιών, αφού αυτό αποτελεί ως γνωστόν την κυριότερη πύλη εισόδου-εξόδου προς και από τη Δύση.
neoiagones.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου