Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Ανασκόπηση 2009: Τα πιο σημαντικά γεγονότα στην περιοχή μας

Ανασκόπηση 2009: Τα πιο σημαντικά γεγονότα στην περιοχή μας


anaskophsh_2009Στην αυγή του 2010 και κοιτάζοντας πίσω τα όσα σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, οι εθνικές εκλογές αλλά και η ολοκλήρωση της Εγνατίας, ήταν αναμφισβήτητα δύο γεγονότα που άλλαξαν το τοπίο της χώρας. Η νέα γρίπη, η οικονομική κρίση, αλλά και το παζάρι, η μεταφορά του ΚΤΕΛ, τα stage, η διοικητική μεταρρύθμιση, ο ΧΥΤΑ στο ελληνικό και πολλά άλλα, απασχόλησαν τον τύπο και την κοινωνία των Ιωαννίνων αφήνοντας το στίγμα τους στην περιοχή μας.

Ιανουάριος

Ο Ιανουάριος ξεκινά με μια σειρά από επισημάνσεις που αφορούν την έλλειψη συνοριοφυλάκων στην επαρχία την ώρα που με εντολή του αστυνομικού διευθυντή Ιωαννίνων διατέθηκαν δυνάμεις για να προστατεύουν το αστυνομικό μέγαρο αλλά και τον ιδιώτη κατασκευαστή του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.

Παράλληλα οι Παρακαλάμιοι δήμοι βρίσκονται σε νέα κόντρα με την ΔΕΥΑΙ για τον έλεγχο ποιότητας των αποβλήτων του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού. Οι μεν δήμαρχοι ζητάνε στοιχεία για το κατά πόσο το εργοστάσιο λειτουργεί σωστά η δε ΔΕΥΑΙ αρνείται κάθε έλεγχο.

Ταυτόχρονα για μια ακόμη φορά επανέρχεται στην επικαιρότητα η ανάγκη κατασκευής νέου βιολογικού καθαρισμού ο οποίος θα συγκεντρώνει τα απόβλητα των δήμων από την νοτιοανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου. Μια πρόταση που βρήκε πολλές αντιδράσεις και η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει.

Κατά τα άλλα μέσα στο Γενάρη παραδίδεται ένα ακόμη τμήμα της Εγνατίας Οδού, αυτό του Αράχθου μέχρι τη γέφυρα Περιστερίου

Στο μέτωπο των έργων εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου ακολουθείτε ο δρόμος από τον Άννα στο Καϊάφα. Η Περιφέρεια νίπτει τας χείρας της και το βάρος μεταφέρετε μέσο της ΥΠΑ στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Έργα τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει.

Και ενώ οι κατασχέσεις χασίς καλά κρατούν το εβραϊκό νεκροταφείο βεβηλώνεται από άγνωστους προκαλώντας οργή στην πόλη

Όσο για την Ιόνια Οδό από την μια μεριά ο νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης ανακοινώνει ότι ξεκινά σήμερα και από την άλλη το ΤΕΕ/ΤΗ με ανακοίνωσή του πιέζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες. Οι οποίες επίσης μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει στην Ήπειρο.

Το θέμα όμως που συζητήθηκε περισσότερο από όλα ήταν αυτό της διανομής πιστώσεων από την πρυτανεία στους Φοιτητικούς Συλλόγους. Πιστώσεις τις οποίες, σύμφωνα με την καταγγελία φοιτητικής οργάνωσης παρέλαβαν άτομα που δεν είχαν την νόμιμη εξουσιοδότηση.


Φεβρουάριος

Ο Φεβρουάριος άρχισε με την Εγνατία να δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα καθώς οι προχειρότητες και οι κακοτεχνίες που έγιναν προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες ανέδειξαν τα προβλήματα. Έτσι δημιουργήθηκε μια καθίζηση στο ύψος της Μπλαντούμας, γεγονός που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν πολλοί αλλά οι φωτογραφίες με τα εργοτάξια να δουλεύουν νύχτα προκειμένου να διορθώσουν τη ζημιά ήταν αποκαλυπτικές.

Σημαντική στιγμή ήταν και η επίσκεψη της επιτρόπου της Ε.Ε. Ντανούτα Χούπμνερ η οποία αντιμετώπισε θετικά το αίτημα των δήμων Κατσανοχωρίων και Παμβώτιδας να εξετάσει τις καταγγελίες για όσα συνέβησαν με την χωροθέτηση και κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε την τοπική κοινωνία ήταν και η μεταφορά του ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου. Την ώρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε διατάξει τη διακοπή των εργασιών στο νέο σταθμό, μέχρις ότου εκδικάσει επί της ουσίας την προσφυγή των κατοίκων της περιοχής που εναντιώνονται με την μεταφορά του, ο νομάρχης Ιωαννίνων, υπέγραψε την άδεια λειτουργίας του νέου σταθμού, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων που συνεχίζονται ακόμα.

Παράλληλα εντελώς αρνητική τροπή πήρε το θέμα της μεταφοράς του υποσταθμού της ΔΕΗ στην Ελεούσα με τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να τάσσεται υπέρ της ΔΕΗ και να δηλώνει υπέρμαχος της μη μετακίνησής του από την περιοχή.

Στο δήμο Ιωαννιτών τώρα σε αγωγή κατά των κ. Φίλιου και Μελανίδη προχώρησε η Δημοτική αρχή με αφορμή τα όσα ισχυρίστηκαν περί παρανομιών στο παρκινγκ της κεντρικής πλατείας.

Την ίδια στιγμή την εμφάνισή της έκανε και μια σπείρα που διαρρηγνύει Δημαρχεία η οποία μέσα δύο μέρες χτύπησε αυτό των Φιλιατών Θεσπρωτίας και του Καναλακίου Πρέβεζας.

Τέλος στην Ηγουμενίτσα το λιμάνι της πόλη έμεινε κλειστά για μερικές μέρες αφού περισσότερες από 400 νταλίκες δεν επέτρεψαν τον απόπλου διαμαρτυρόμενοι για την χαλαρότητα των ελέγχων για λαθρομετανάστες


Μάρτιος

Η υπόθεση της μεταφοράς των ΚΤΕΛ δεν τελείωσε τον Φεβρουάριο. Έτσι μέσα στον Μάρτιο είχαμε την παρέμβαση επιθεωρητών του υπουργείου Μεταφορών οι οποίοι ζητούσαν λεπτομερής, πλήρης και εμπεριστατωμένη δικαιολόγηση - άποψη επί της νομιμότητας των ενεργειών που αφορούν στην έκδοση απόφασης για την μεταφορά του σταθμού στην Παπανδρέου.

Ο πρώτο μήνας της άνοιξης όμως έφερε και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην πόλη μας. Μετά από αρκετό καιρό το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή έδειξε ότι... επιστρέφει, μετά τα... πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν τις ήττες του 2004 και 2007. Η έλευση του Γιώργου Παπανδρέου έβγαλε πολύ κόσμο από τα σπίτια του και στο κλειστό της Λιμνοπούλας δεν έπεφτε... καρφίτσα.

Στο μεταξύ οι δηλώσεις για δημιουργία εισόδων στην Εγνατία στις περιοχές του Δρίσκου και του Μεγάλου Περιστερίου συνεχίστηκαν με δημάρχους αλλά και άλλους φορείς να προσπαθούν να πιέσουν το ΥΠΕΧΩΔΕ για μια οριστική απάντηση.

Στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης τώρα ξέσπασε μια άτυπη κόντρα ανάμεσα σε Νομάρχη και Δήμαρχο με αφορμή τη μεταφορά νερού. Ο μεν πρώτος τάχθηκε υπέρ της λύσης του Αμαράντου, ο δε δεύτερος υπέρ αυτής που είχε προτείνει ο Ελ. Καλογιάννης.

Και σαν να μην έφτανε η κόντρα αυτή για τον κ. Γκόντα, μέσα στον Μάρτιο οι εργαζόμενοι στη ΔΕΤΑΙ προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους, αναδεικνύοντας έτσι για μια ακόμη φορά το γνωστό πλέον οικονομικό πρόβλημα του Δήμου


Απρίλιος

Με την Εγνατία να προχωρά με ρυθμούς ταχύς και την Κυβέρνηση Καραμανλή να έχει ρίξει όλο το βάρος της σε αυτή προκειμένου να επιδείξει κάποιο έργο στην περιοχή, η σύνδεση της Ηπείρου με τη Θεσσαλία μέσω Εγνατίας, αν και με μικρά κενά, ήταν πλέον γεγονός. Η Κατάρα που ταλαιπώρησε τόσους οδηγούς αποτελούσε παρελθόν.

Σε ένα ακόμα έργο του οδικού άξονα, αυτό της Ιόνιας οδού, η προσωρινή Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της περιοχής υποστήριξε στις αρχές του μήνα ότι δεν θα... τρυπηθεί η περίφημη... Παλιοβούνα μετά το Αντίρριο για να κατασκευαστούν δίδυμες σήραγγες στο πρώτο κομμάτι της Ιόνιας οδού. Την ίδια στιγμή που πίστωση 2 εκ. ευρώ εγκρίθηκε από το αρμόδιο υπουργείο για τη εκπόνηση της μελέτης του οδικού άξονα Καλπάκι-Κόνιτσα, ως συνέχεια της Ιόνιας οδού, ώστε να συνδεθεί και η ακριτική Κόνιτσα με τον αυτοκινητόδρομο.

Εντωμεταξύ δέκα μόλις μέρες πριν το Πάσχα οι κτηνοτρόφοι περίμεναν να πουλήσουν τα αμνοερίφια τους, χωρίς ωστόσο να έχει διαμορφωθεί η τιμή που θα πετύχουν σε μια δύσκολη για αυτούς περίοδο. Οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν 6 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια, αλλά οι διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους ήταν σκληρές.

Στα του δήμου τώρα οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης έβαλαν μπροστά τις μηχανές για να προχωρήσουν στην ενοποίησή τους, ενώ παρουσία του τότε υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου «κόπηκε η κορδέλα» στα εγκαίνια της οδού Γεννήματα

Τον Απρίλιο όμως επικράτησε έντονος προβληματισμός για κλοπές στις εκκλησίες. Ένα φαινόμενο που τότε μόλις είχε ξεκινήσει αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα ειδικά σε ορεινά χωριά της Ηπείρου.


Μάιος

Τελευταίο μήνας της άνοιξης με την υπόθεση της διανομής πιστώσεων από την πρυτανεία στους Φοιτητικούς Συλλόγους να επανέρχεται και μάλιστα να παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με αθηναϊκά μέσα να το αναπαράγουν ψάχνοντας να βρουν την άκρη. Η απάντηση του Πρύτανη κ. Ιωάννη Γεροθανάση δεν έπεισε κανένα και μάλλον δυσκόλεψε την ήδη δυσχερή θέση στην οποία βρισκόταν.

Με τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου να πλησιάζουν η επίσκεψη Καραμανλή στην Πρέβεζα ξεσήκωσε τους αιρετούς της περιοχής καθώς πολύ ήταν εκείνοι, ειδικά όσοι προέρχονταν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, που δεν κατάφεραν να του πουν ούτε καλως ήρθατε. Ο τίτλος της εφημερίδας την επόμενη μέρα αποτυπόνει με γλαφυρότητα τι συνέβη στην Πρέβεζα. «Επίσκεψη ωρών, ευθύνες ετών από το πέρασμα Καραμανλή στην Πρέβεζα».

Με την Ιόνια οδό να έχει ουσιαστικά κολλήσει στην περιοχή μας, η παράδοση του τμήματος της παράκαμψης του Αγρινίου ήρθε να δείξει ότι στις άλλες περιφέρεις η Ιόνια υπάρχει και μάλιστα επεκτείνεται. Τέλος το Αγρίνιο λοιπόν για τους Γιαννιώτες.

Ταυτόχρονα τα νοσοκομεία της πόλης είναι χρεωμένα μέχρι το λαιμό και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προμήθειες, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος προχειρότητας στέλνει σωρηδόν Αφγανούς στην Κόνιτσα προκαλώντας συμφόρηση.


Ιούνιος

Ο μήνας των Ευρωεκλογών. Η πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ μετά από το 2000 είναι γεγονός. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο νομό, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τη Ν.Δ. αρχίζοντας να ζητά πιο επίμονα πλέον και εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ στο νομό συγκέντρωσε 36.90 % ενώ η Ν.Δ. 35.44 %. Είχαν προηγηθεί ομιλίες και συγκεντρώσεις των κομμάτων με τους Οικολόγους να εκλέγουν για πρώτη φορά Ευρωβουλευτή. Η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και η κάθοδος για τη Ν.Δ. ξεκίνησε από την 9η Ιουνίου.

Εκτός από την κεντρική πολίτικη σκηνή όμως και η τοπική, αυτή του δήμου Ιωαννιτών, διεκδίκησε και πήρε μεγάλο κομμάτι δημοσιότητας αφού η επίσημη πρώτη της νέας ενιαίας, πλέον παράταξης ήταν γεγονός. Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο συνεδριακό κέντρου του Du Lac οι κ Μελανίδης και Φίλιος συνένωσαν τις παρατάξεις τους και δημιούργησαν μια νέα μεγάλη παράταξη με την οποία είναι πλέον έτοιμοι να διεκδικήσουν τα ηνία του δήμου.

Ο Πρώτος μήνας του καλοκαιριού μα επιφύλασσε και ένα περίεργο γεγονός. Την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-16 στο Μιχαλίτσι κοντά μάλιστα στα σπίτια των κατοίκων. Στην αρχή η πτώση αποδόθηκε σε είσοδο πτηνών στους κινητήρες του αεροσκάφους μετά όμως αποδείχτηκε πως αιτία της πτώσης ήταν το χαμηλό ύψος που πέταγε ο πιλότος και που τον οδήγησε πάνω στα σύρματα της ΔΕΗ. Ευτυχώς το ατύχημα αυτό δεν κόστισε τη ζωή σε κανέναν.

Ένα ακόμη δυσάρεστο γεγονός ήταν και η έκρηξη του αντισημιτικού μένους με τους βανδαλισμούς στο Εβραϊκό νεκροταφείο να συνεχίζονται και την τοπική κοινωνία πλέον να αντιδρά πιο έντονα.


Ιούλιος

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές, όχι μόνο του Ιουλίου, αλλά και ολόκληρου του 2009 ήταν η ολοκλήρωση της Εγνατίας με την παράδοση της περίφημης σήραγγας Σ2 πριν την Τύρια, η οποία μέχρι να ολοκληρωθεί πέρασε από χίλια κύματα. Με τη Σ2 έτοιμη λοιπόν, η Εγνατία από την Ηγουμενίτσα μέχρι και την Αλεξανδρούπολη, ένας δρόμος μήκους 670 χιλιομέτρων είναι ολοκληρωμένος, με μόνη εξαίρεση τη γέφυρα στο Μεγάλο Περιστέρι.

Οι βανδαλισμοί και οι επιθέσεις στο εβραϊκό νεκροταφείο καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά ιδιαίτερα οι τελευταίοι που έγιναν τον Ιούνιο, ώθησαν μια ομάδα πολιτών να δημιουργήσει μια Πρωτοβουλία για την προάσπισή του. Έτσι τον Ιούλιο η Πρωτοβουλία αυτή συστάθηκε και ανακοίνωσε τις δράσεις της.

Ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που τα Γιάννινα πρωτογνωρίστηκαν με τη νέα γρίπη. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, αν και είχαν ακουστεί διάφορα και για άλλα νωρίτερα, ήταν γεγονός, ενεργοποιώντας έτσι σχεδόν ολόκληρη την πόλη και προειδοποιώντας τη για το τι θα επακολουθήσει. Κάτι που δεν άργησε να γίνει με την έξαρση του ιού Η1Ν1 να χτυπάει την Ήπειρο στα τέλη του Φθινοπώρου


Αύγουστος

Ο Αύγουστος εκτυλίχτηκε σε μήνα βάσανο για τη Δημοτική Αρχή. Ξεκίνημα με τις συζητήσεις για το Παζάρι, με την διαδικασία που ακολουθήθηκε να αφήνει πολλά ερωτηματικά, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί. Πρωτοσέλιδο για μέρες οι κομπίνες και τα μαγειρέματα του Δήμου, καθώς και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών παζαριωτών. Κανενός το αυτί όμως δεν ίδρωσε και η εμποροπανήγυρης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο κανονικά με τον αριθμό των νόμιμων και των παράνομων παραγκών να παραμένει άγνωστος.

Σαν να μην έφτανε όμως όλη αυτή η φασαρία για το Παζάρι, ένα ακόμα πλήγμα για την παράταξη του κ. Γκόντα ήρθε να προστεθεί μέσα στον Αύγουστο. Η ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού Συμβούλου του Αχιλλέα Μπιστιόλη με υπονοούμενα για τον τρόπο λειτουργίας της παράταξης που, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν και η βασική αιτία για την ανεξαρτητοποίηση του. Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Μπιστιόλης, έδειχνε και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν συμφωνούσε πάντα με τις επιλογές και το «πολιτεύεσθαι» της δημοτικής αρχής και μάλιστα σε ορισμένα θέματα ψήφιζε διαφορετικά ή έθετε ζητήματα που η πλειοψηφία αγνοούσε, λειτουργώντας ως δημοτικός σύμβουλος της πόλης και όχι στα στενά όρια της παράταξης του.

Πέρα από τα ζητήματα του Δήμου, ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου ανακοίνωσε τα μέχρι εκείνη την περίοδο στοιχεία για τις ληστείες στον νομό μας. Από τις 2 το 2008 είχαμε φτάσει κιόλας στις 10. 400% αύξηση δηλαδή, κάτι που ήρθε να επιβεβαιωθεί και με τα στοιχεία που έδωσε στο φώς της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ

Τέλος μεγάλη συζήτηση προκάλεσε και η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης να δημιουργήσει αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, αφαιρώντας έτσι τα τμήματα που έδρευαν στην πόλη αλλά ανήκαν στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μάλιστα χωρίς νωρίτερα να ενημερώσει τον Πρύτανη.


Σεπτέμβριος

Τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου όπως ήταν λογικό μονοπώλησαν οι πρόωρες εκλογές που ανακοίνωσε ο Κ. Καραμανλής. Από την ημέρα εκείνη και μετά όλα κυλήσουν γύρω από τις εκλογές. Ποίοι θα ήταν οι υποψήφιοι, πότε και αν θα πραγματοποιούσαν ομιλίες στην Ήπειρο οι δύο υποψήφιοι Πρωθυπουργοί και γενικά επικρατούσε ένα κλίμα με έντονο πολιτικό παρασκήνιο. Στα Γιάννινα και τα δύο επιτελεία δήλωναν αισιόδοξα για το αποτέλεσμα περιμένοντας την εμφάνιση των αρχηγών τους στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων. Η δυστοκία στον καταρτισμό των ψηφοδελτίων της ΝΔ ήταν εμφανής αφού το κλίμα δεν ήταν καθόλου θετικό για την παράταξη. Έτσι ο επί χρόνια βουλευτής Ιωαννίνων Αντώνης Φούσας ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος. Ενδεικτικό της δυσκολίας στη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων ειδικά στην Ήπειρο είναι το γεγονός ότι στη Θεσπρωτία αρχικά ανακοινώθηκαν μόλις τρία ονόματα για να συμπληρωθεί το παζλ με ένα ακόμα, λίγες μέρες μετά.

Οι ομιλίες των δύο αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα Γιάννινα έγιναν με διαφορά μόλις μιας μέρας με τις συγκρίσεις να είναι αναπόφευκτες. Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε με τον αέρα του νικητή και ανάγκασε σχεδόν σύσσωμο τον τύπο να παραδεχτεί πως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ήπειρο ο κόσμος είχε ψηφίσει και το είχε κάνει υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη η παρουσία του Κ. Καραμανλή ήταν ουσιαστικά μια επανάληψη των προηγούμενων εμφανίσεων του στην περιοχή μας αφού πολλές από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις τόσο το 2004 όσο και το 2007 δεν είχαν υλοποιηθεί με αποτέλεσμα να τις επικαλεστεί για μία ακόμη φορά, χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει.


Οκτώβριος

Αν ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας προεκλογικός, ο Οκτώβριος ήταν και λόγο της 4ης Οκτωβρίου ημέρα διεξαγωγής ων εκλογών, ο μήνας που άλλαξε για τα καλά το πολιτικό σκηνικό στην χώρα. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10 μονάδες διαφορά, έντυσε στα Πράσινα και την Ήπειρο, κερδίζοντας ακόμα και περιοχές που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν παραδοσιακά κάστρα της Ν.Δ. Η νίκη αυτή σήμανε και το τέλος του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ. αφού η παραίτηση του το βράδυ των εκλογών άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για παράταξή του. Οι δελφίνοι βγήκαν στην επιφάνεια ακονίζοντας τα μαχαίρια τους και προλειαίνοντας το έδαφος για την αλλαγή στην προεδρεία του κόμματος.

Στον ίδιο μήνα οι πρώτες αντιδράσεις για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ήρθαν μετά την απόφαση για κατάργηση των Stage και των συμβάσεων έργου στο Δημόσιο, με τους εργαζόμενους στα προγράμματα αυτά να αρχίζουν να οργανώνονται για να δουν πως θα αντιδράσουν.

Ο Οκτώβριος όμως έφερε καλά μαντάτα για το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων αφού δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, γεγονός που αποτελεί βήμα για την Πολυτεχνική με την Πρυτανεία να κάνει λόγο για δικαίωση προσπαθειών.

Ο Οκτώβριος όμως ήταν και ο μήνας του ΧΥΤΑ, με τους κατοίκους και την επιτροπή αγώνα να τιμούν την «επέτειο» της παρουσίας των ΜΑΤ τον ίδιο μήνα του 2008 αυτή τη φορά ειρηνικά.

Τέλος φωτιά στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις έβαλε και η εξαγγελία του Γ. Ραγκούση που αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση. Αιρετός Περιφερειάρχης, λιγότεροι δήμοι ίσως και Περιφέρειες με ταυτόχρονη κατάργηση των Νομαρχιών προβλέπει το νομοσχέδιο, με τους νυν δημάρχους αλλά και του Νομάρχες να ψάχνονται για το τι μέλει γενέσθαι.


Νοέμβριος

Οι πρώτες συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν και με τις οποίες ήρθε αντιμέτωποι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που πραγματοποιήθηκαν από τους εργαζομένους στα Stage. Συζητήσεις επί συζητήσεων και άφθονο μελάνι για το αν τελικά η κατάργησή τους είναι ηθική και πως θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο οποίος σε ένα μεγάλο βαθμό τη στηρίζει στην ύπαρξη των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα.

Το θέμα που κυριάρχησε όμως ήταν πάλι πολιτικό. Είχε να κάνει με την εκλογή του νέου αρχηγού της Ν.Δ.. Με την Ντ. Μπακογιάννη να ξεκινά ως αδιαφιλονίκητο φαβορί, η απόσυρση της υποψηφιότητας Αβραμόπουλου, η σύμπραξή του με τον Αντώνη Σαμαρά και η ταυτόχρονη αλλαγή της διαδικασίας εκλογής, από τα στενά κομματικά όρια του συνεδρίου, στη βάση του κόμματος, άλλαξαν τα δεδομένα με τον Μεσσήνιο πολιτικό να κερδίζει έδαφος και στο τέλος να εκλέγεται.

Ο Νοέμβριος όμως ανέδειξε και πολλά προβλήματα για την Ήπειρο αλλά και για την πόλη ειδικότερα. Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στο ορεινό οδικό δίκτυο, ενώ και μέσα στην πόλη σπίτια μια φρεάτια πλημμύρησαν με κίνδυνο τα λήμματα να φτάσουν στη Λίμνη.

Την ίδια στιγμή η νέα γρίπη ήρθε και εγκαταστάθηκε για τα καλά στο Νομό αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο, με τα σχολεία να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο.


Δεκέμβριος

Η έλευση της νέα Περιφερειάρχη ήταν αναμφισβήτητα ένα σημαντικό γεγονός για την Ήπειρο. Μετά από σχεδόν δύο μήνες η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου ανέλαβε καθήκοντα, ερχόμενη αντιμέτωπη με πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Η οικονομική στασιμότητα δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την περιοχή μας έτσι μπορεί ο Δεκέμβριος να είναι μήνας γιορτών αλλά η αγορά των Ιωαννίνων δεν κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αντίθετα ο τουρισμός πήρε τα πάνω του με το τριήμερο των Χριστουγέννων να γίνεται πραγματικά χαμός στα ορεινά του Νομού αλλά και στην πόλη των Ιωαννίνων.

Παράλληλα διατυπώθηκαν και πολλές αντιδράσεις για την επιλογή των διοικήσεων των Φορέων Διαχείρισης από την υπουργό Περιβάλλοντος ενώ και οι τιμές που ανακοίνωσε η ΔΩΔΩΝΗ ανάγκασαν τους κτηνοτρόφους σε κινητοποιήσεις, οι οποίες όμως άφησαν ένα παράθυρο ελπίδας για καλύτερες τιμές.

Τέλος η Πρωτοβουλία Πολιτών για το εβραϊκό νεκροταφείο κορύφωσε τις εκδηλώσεις της σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά του ρατσισμού έξω ακριβώς από το μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου