Να αξιοποιηθούν σωστά οι υδάτινοι πόροι της Ηπείρου.
Oι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ενισχύουν τους υδάτινους πόρους στην Ήπειρο, που ήδη είναι επαρκείς.
Ωστόσο αυτό που προέχει είναι η διαχείρισή τους.
Η βιώσιμη ανάπτυξη και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεν είναι πλέον θέμα επιλογής, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον.
Η διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων μαζί με τις κλιματικές αλλαγές, την ενέργεια και τη βιοποικιλότητα αποτελούν κρίσιμα, αλληλένδετα ζητήματα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος, ειδικά για την Ήπειρο.
Όπως επισημαίνει σε μελέτη της η Μ.Α. Μιμίκου, Καθηγήτρια στον Τομέα Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλασσίων Έργων (Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων) του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου «η παρουσία πολλών ποταμών έδωσε την ευκαιρία για την κατασκευή στην Ήπειρο υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ.
Για παράδειγμα, έχουν κατασκευαστεί Υδροηλεκτρικοί σταθμοί στις Πηγές Αώου στο Μέτσοβο, στο ποταμό Λούρο στη Φιλιππιάδα και επίσης στο Πουρνάρι στην Άρτα.
Η αξιοποίηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί κυρίως σε θέσεις μεσαίας και μικρής υδροδυναμικής εκμετάλλευσης, αλλά και γενικότερα θα πρέπει να γίνουν έργα αξιοποίησης των άφθονων υδατικών πόρων της περιοχής, έτσι ώστε να βοηθηθεί η αναπτυξιακή της πορεία».
ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Σύμφωνα με την κ. Μιμίκου, η ορθή εκτίμηση και πρόβλεψη των υδατικών πόρων, ο κατάλληλος σχεδιασμός των υδραυλικών έργων αξιοποίησης και η ορθολογική διαχείριση του συνολικού τομέα του νερού, σε τοπικό επίπεδο υδρολογικής λεκάνης ή περιφέρειας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
«Η συνεχής επιδείνωση και υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και του υδατικού περιβάλλοντος ειδικότερα, έχουν επιφέρει δραματικές αλλαγές στην ποιότητα και διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη και δύσκολη υπό το πρίσμα των αλλαγών του κλίματος (φαινόμενο θερμοκηπίου) και χρήσεων γης (μείωση δασικών εκτάσεων, αύξηση αστικοποίησης κλπ). Με αυτά τα δεδομένα, η προστασία, ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων, αποτελούν κομβικά σημεία πολιτικής στρατηγικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο».
Και προσθέτει: «Σ' αυτό το πλαίσιο, η εκτίμηση του υδατικού δυναμικού στο Υδατικό Διαμέρισμα της Ηπείρου, του οποίου η γεωγραφική θέση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα κλιματικά και υδρολογικά του χαρακτηριστικά, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η παρουσία της οροσειράς της Πίνδου που διασχίζει τη χώρα από βορειοδυτικά προς νότια επηρεάζει δραστικά τις διαδικασίες βροχόπτωσης διαμορφώνοντας το σαφώς ιδιόμορφο υδρολογικό καθεστώς της Ελλάδας, στο οποίο τα δυτικά διαμερίσματα της χώρας δέχονται μεγαλύτερο ποσοστό βροχοπτώσεων σε σχέση με τα ανατολικά».
Στην εργασία της καθηγήτριας γίνεται μια σύντομη παρουσίαση του υδρολογικού καθεστώτος της Ηπείρου με εκτιμήσεις για τις υδρολογικές μεταβλητές και τους υδατικούς πόρους της περιοχής και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα.
ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Εξάλλου την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε συνεργασία με τις γειτονικές τους χώρες, ζητεί από τα κράτη-μέλη της Ένωσης, η Eπιτροπή Περιφερειακής Aνάπτυξης του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, υιοθετώντας ψήφισμα του ευρωβουλευτή της N.Δ. N. Bακάλη.
H παρέμβαση του Kοινοβουλίου έχει ιδιαίτερη σημασία για μια περιοχή όπως η Ήπειρος, που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της.
Το Kοινοβούλιο ζητεί από τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν στο σχεδιασμό μιας πιο ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων τους, από ποταμούς και λίμνες, υπό το πρίσμα τόσο του διασυνοριακού χαρακτήρα του προβλήματος όσο και των συνεχιζόμενων λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου κλιματικών αλλαγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου