Χωρίς ακτινοθεραπεία εδώ και μέρες στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων
Σημειωτέον, ότι πρόκειται για τον παλιό γραμμικό επιταχυντή του νοσοκομείου, κι όχι για τον καινούριο ο οποίος ακόμα δεν λειτουργεί αν και έχουν περάσει επτά μήνες από την εγκατάστασή του στη Τμήμα Ακτινοθεραπείας.
Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, οι ασθενείς όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν την ακτινοθεραπεία τους, αλλά στερούνται παράλληλα και ένα εργαλείο, καλύτερης τεχνολογίας, που ίσως επισπεύσει την ανάρρωσή τους.
Ο παλιός γραμμικός επιταχυντής, που θεωρείται απαξιωμένης τεχνολογίας καθώς μετρά 15 χρόνια ζωής, δεν λειτουργεί λόγω μιας χαλασμένης λυχνίας.
Η ζημιά έγινε την περασμένη εβδομάδα, τη Δευτέρα.
«Την Τρίτη ήρθε το συνεργείο από την Αθήνα, και αμέσως μετά δόθηκε παραγγελία σε εταιρία του εξωτερικού για το ανταλλακτικό» αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Γκουρογιάννης.
Αν όλα πήγαιναν καλά, το πρόβλημα θα είχε λυθεί σε μια εβδομάδα περίπου. Δυστυχώς, όμως, η νέα λυχνία που ήρθε από το εξωτερικό ήταν κι αυτή χαλασμένη!
Οπότε κι άλλη καθυστέρηση, κι άλλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, και άλλη αγωνία για τη ζωή αρκετών καρκινοπαθών.
Αν δεν έρθει εκ νέου κι άλλη χαλασμένη λυχνία, την ερχόμενη εβδομάδα το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί.
Όσο για τον καινούριο γραμμικό επιταχυντή, αυτός δεν πρόκειται να δουλέψει πριν από τις αρχές του νέου χρόνου, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Γκουρογιάννη.
«Πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε κάποιες μετρήσεις» τονίζει στην εφημερίδα.
Είναι γεγονός όμως ότι η λειτουργία έχει καθυστερήσει αρκετά.
Η σύμβαση με την εταιρία προμήθειας και εγκατάστασης του γραμμικού επιταχυντή φωτονίων-ηλεκτρονίων διπλής ενέργειας και του συνοδευόμενου εξοπλισμού του υπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στις αρχές του Μαΐου, οι υποχρεώσεις της εταιρίας έγιναν πραγματικότητα, και το έργο παραδόθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Ωστόσο οι ασθενείς δεν μπορούν ακόμα να τον χρησιμοποιήσουν για ακτινοθεραπεία (εξωτερική ακτινοβολία).
Η προμήθεια και η εγκατάσταση του νέου γραμμικού επιταχυντή χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ηπείρου του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ). Το κόστος ανήλθε στο 1,6 εκατομμύριο ευρώ.
Οι μαστογραφίες
Δεν είναι μόνο ο γραμμικός επιταχυντής που απασχολεί τους καρκινοπαθείς. Ένα μικρό πρόβλημα υπάρχει και με τον ψηφιακό μαστογράφο, στον οποίο η εικόνα της ύπαρξης ή μη ενός όγκου απεικονίζεται σε οθόνη.
Αρκετοί ασθενείς, όπως μας λέει ο κ. Γκουρογιάννης, ζητούν την απεικόνιση του μαστού σε φιλμ. «Κάποιοι γιατροί θέλουν φιλμ, χωρίς να ξέρω το γιατί –ίσως να μην έχουν καλή οθόνη. Οπότε εμείς πρέπει να βγάζουμε και σε φιλμ, όχι μόνο ψηφιακά, τη μαστογραφία.
Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε πολλά φιλμ» αναφέρει ο διοικητής.
Αυτή τη στιγμή, το Ακτινολογικό Τμήμα βγάζει φιλμ μαστογραφιών σε περιορισμένο αριθμό.
Ηπειρωτικός Αγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου