Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Οι "παραλλαγές" του Πάσχα στον κόσμο

Οι "παραλλαγές" του Πάσχα στον κόσμο

Χριστιανοί:
Το Πάσχα θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή της χρι
στιανικής θρησκείας. Ο όρος προέρχεται από το αραμαικό πασά και το εβραϊκό πέσαχ που μεταφορικά σημαίνει ξεφεύγω, απαλλάσσω. Κάποιοι ερευνητές πάντως το ανιχνεύουν σε παλιές χαναανιτικές γιορτές, αφιερωμένες στη συγκομιδή κριθαριού την άνοιξη.
Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου, εκτός εάν αυτή πέφτει
Κυριακή, οπότε ο εορτασμός αναβάλλεται κατά μία εβδομάδα και είναι αφιερωμένη στην ανάσταση του Ιησού Χριστού.
Η διαφορά ανάμεσα στο Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα καθορίζεται από το γεγονός ότι το δεύτερο ακολουθεί το Παλαιό Ημερολόγιο, το Ιουλιανό και όχι το Γρηγοριανό, συνεπώς οι δύο γιορτές μπορεί να συμπέσουν, όπως συμβαίνει φέτος, είναι όμως δυνατό να απέχουν μία ή και περισσότερες εβδομάδες.
Ο χριστιανικός εορτασμός ακολουθεί αυτές τις ημερομηνίες για να αποφευχθεί η ταύτιση με το Εβραϊκό Πάσχα.


Εβραίοι:
Το Πάσχα ήταν η μεγαλύτερη γιορτή για του Εβραίους. Αρχίζει στις 15 του μήνα Νισάν, την πρώτη νύχτα της πανσελήνου της άνοιξης. Διαρκεί επτά μέρες και ολόκληρη η εβδομάδα ονομάζεται "των Άζυμων". Γιορτάζεται ως ανάμνηση της Εξόδου και της απελευθέρωσης των Εβραίων από την Αίγυπτο. Όπως και οι χριστιανοί το γιορτάζουν με γεύμα που αποτελείται από ψητό αρνί ή κατσίκι, άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα.

Ισλάμ
Οι μουσουλμάνοι δεν γιορτάζουν φυσικά το Πάσχα, έχουν όμως το Ραμαζάνι που εμπεριέχει την έννοια της νηστείας.
Από την αυγή ως το σούρουπο οι μουσουλμάνοι απέχουν από τα πάντα. Το βράδυ τρώνε λιτά, ολοκληρώνεται με τη γιορτή του Eid al Fitr που κρατά τρεις ημέρες.


Ασιάτες
Μια από τις σημαντικότερες βουδιστικές γιορτές, όπως και το δικό μας Πάσχα, είναι η Vesakha. Είναι ετήσια, στις περισσότερες ασιατικές χώρες, όπως η Μαλαισία, το Νεπάλ, η Σιγκαπούρη, η Ταΐλάνδη, η Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ, μεταξύ άλλων, γιορτάζεται το Μάιο και περιλαμβάνει τη γέννηση, τη φώτιση (Νιρβάνα) και το θάνατο (Parinirvana) του Βούδα.

Ινδουιστές
Την ίδια περίπου περίοδο που οι χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα, οι Ινδουιστές γιορτάζουν την γέννηση του Ράμμα, γιου του βασιλιά Dasharatha και της βασίλισσας Kausalya, έβδομης ενσάρκωσις του θεού Βισνού. Η εορτή ονομάζεται Rama Navami.

Εχουν τα τσιγάρα... αίμα απο γουρούνια;

Εχουν τα τσιγάρα... αίμα απο γουρούνια;


ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΟ
Πρόσφατη έρευνα απο την Ολλανδία μελετά τη χρήση των γουρουνιών στη βιομηχανία και μια απο αυτή ειναι στην βιομηχανία των τσιγάρων.

Οπως αναφέρει λοιπόν σε φίλτρα τσιγάρων χρησιμοποιείται αιμογλοβινη απο γουρούνια.

Αυτό ειναι κάτι που οπως λέει ο καθηγητής Simon Chapman εγείρει ερωτήματα για τη χρήση των τσιγάρων απο συγκεκριμένες θρησκείες που απαγορεύουν την κατανάλωση χοιρινού



Οι μπριζόλες γορίλα κάνουν θραύση

Οι μπριζόλες γορίλα κάνουν θραύση

Οι «καλοφαγάδες» της Δανίας ανακαλύπτουν μια νέα λιχουδιά, προκαλώντας την οργή της WWF και άλλων οργανώσεων προστασίας ζώων.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», όλο και περισσότερα πολυτελή εστιατόρια προσφέρουν μπριζόλες από γορίλα, οι οποίες έχουν μεγάλη ζήτηση.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το κρέας εισάγεται από την Αφρική σε ποσότητα που αγγίζει καθημερινά τους δέκα τόνους.

Έντονες διαμαρτυρίες για το θέμα έχει εκφράσει η WWF, αφού οι γορίλες ανήκουν στα είδη ζώων που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης.

Όταν η Κίνα γίνει κυρίαρχος του κόσμου...

Όταν η Κίνα γίνει κυρίαρχος του κόσμου...


Η χώρα του Μάο δείχνει πως θέλει να ξαναγράψει τους κανόνες σε μια σειρά θεμάτων: τη νομισματική πολιτική, την τεχνολογία, το εμπόριο, το Διάστημα, το κλίμα. Και να πάρει την ηγετική θέση που πιστεύει ότι της αξίζει στη διεθνή κοινότητα. Ποιος θα τη σταματήσει;
Τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα της Ασίας δεν αποκρύπτονται πλέον, αλλά συζητιούνται σε συνόδους κορυφής. «Η Κίνα είναι σημαντική για τη μεταστροφή του ενδιαφέροντος από την περιοχή του Ειρηνικού, που συνήθως αφορούσε την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, προς την Ανατολική Ασία, όπου εκείνη είναι το κέντρο», λέει ο Μάρτιν Ζακ, συγγραφέας του βιβλίου «Όταν η Κίνα εξουσιάσει τον κόσμο», στο περιοδικό «Νewsweek».
Όλοι κατανοούν πως η Κίνα πρέπει να έχει άποψη για όσα συμβαίνουν στη γειτονιά της. Εκείνο που δεν κατανοούν όμως, υποστηρίζει το αμερικανικό περιοδικό, είναι ότι το Πεκίνο θέλει να γράψει- ή τουλάχιστον να συγγράψει- τους νέους κανόνες για όλο τον κόσμο.


ΝΟΜΙΣΜΑ
Οι προσπάθειες του Πεκίνου να αναδείξει το γιουάν ως αντίπαλο του δολαρίου σημειώνουν πλέον πρόοδο. Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα έχει υπογράψει συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων ύψους 100 δισ. δολαρίων με 6 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Ινδονησία και η Νότια Κορέα. Το γιουάν έχει γίνει το επίσημο νόμισμα για τις συναλλαγές στη Νοτιοανατολική Ασία. «Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθεί το γιουάν και στις εμπορικές συναλλαγές με την Ινδία, το Πακιστάν, τη Ρωσία και την Ιαπωνία», λέει ο Γκου Ξιαοσόνγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ασίας.


ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Εξίσου σιωπηλά το Πεκίνο ωθεί τον επανασχεδιασμό του Διαδικτύου. Οι Κινέζοι εργάζονται σκληρά για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς του Ίντερνετ- αυτό που ονομάζεται ΙΡv6 (Ιnternet Ρrotocol version 6). Η υπάρχουσα εκδοχή, το ΙΡv4 αναμένεται ότι δεν θα έχει πλέον διαθέσιμες διευθύνσεις ΙΡ έως τον επόμενο χρόνο- οι περισσότερες από αυτές, περίπου 1,4 δισ. τον Αύγουστο του 2007, αφορούν αμερικανικές επιχειρήσεις και πολίτες, σε σύγκριση με μόλις 125 εκατομμύρια για την Κίνα. Το ΙΡv6 θα έχει τρισεκατομμύρια νέες διευθύνσεις για τα πάντα: από ιστοσελίδες έως έξυπνες οικιακές συσκευές και στρατιωτικές εφαρμογέςκαι το Πεκίνο θέλει το μερίδιό του.


ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Τα διαστημικά σχέδια του Πεκίνου αποτελούν ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό, όμως τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή ενός αντι-δορυφορικού όπλου (2007), ενώ φέτος έγινε η εκτόξευση ενός εξω-ατμοσφαιρικού πυραύλου εδάφους- αέρος. Αυτό τον μήνα η Κίνα επιβεβαίωσε τα σχέδιά της για μια δεύτερη μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη τον Οκτώβριο και την εκτόξευση του 2011 μιας ανεξάρτητης διαστημικής μονάδας για την πρώτη άσκηση προσέγγισης ενόψει της επανδρωμένης αποστολής που σχεδιάζεται για το 2013- οι Κινέζοι αστροναύτες σκοπεύουν να πατήσουν στο Φεγγάρι. Γιατί αυτή η σπουδή; Οι Κινέζοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Διάστημα είναι το μέρος όπου θα βρεθούν νέες ενεργειακές πηγές όπως το ήλιο-3, καθώς και σπάνια ορυκτά- ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της Κίνας Γιε Ζιλί έχει δηλώσει ότι όταν οι Κινέζοι φθάσουν στη Σελήνη, «δεν θα πάρουν απλώς μια πέτρα». Οι κανόνες για την εκμετάλλευση πηγών εκτός Γης δεν έχουν γραφτεί ακόμα και όταν γίνει αυτό, η Κίνα θέλει να βρίσκεται σε θέση διαπραγμάτευσης.


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χάρη σε τεράστιες κρατικές επιχορηγήσεις ηγείται στον τομέα της χρήσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς και στην επόμενη γενιά «καθαρών» αυτοκινήτων. Οι μπαταρίες της κινεζικής φίρμας ΒΥD χρησιμοποιούνται ήδη από το 1/4 των κινητών σε όλο τον κόσμο. Τώρα η κατασκευάστρια εταιρεία κοντεύει να επιτύχει την προσαρμογή αυτών των μπαταριών σε αυτοκίνητα- το μεγαλύτερο πρόβλημα που απομένει για να φτιαχτεί μια βιώσιμη αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων.
Είναι προφανές ότι η Κίνα προσπαθεί ακόμα να καθορίσει τη νέα της ταυτότητα: είναι πλούσιο κράτος ή φτωχό; Είναι μια μεγάλη δύναμη που πρέπει να ηγείται των διεθνών ζητημάτων ή μια αναπτυσσόμενη που θα πρέπει απλώς να φροντίσει τον εαυτό της; Μήπως όσο γίνεται πιο πλούσια θα μοιάσει περισσότερο στις ΗΠΑ

Διαστημικό Pac-Man!

Διαστημικό Pac-Man!

Φωτογραφία που λήφθηκε από το διαστημικό σκάφος της Nasa “Cassini”, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Mima, αποκάλυψε την εκπληκτική ομοιότητα του με το Pac-Man!
Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδεχομένως συνδέονται με την ποικιλομορφία που εμφανίζει στην επιφάνειά του ο Mimas.
O Mimas έχει ένα σημάδι στην επιφάνειά του που ονομάζεται Herschel Crater, γεγονός που οδήγησε πολλούς να προβούν σε συγκρίσεις με το Death Star των ταινιών Star Wars.
Η ομάδα του “Cassini” σημείωσε πως η ίδια η δημιουργία του κρατήρα Herschel ενδέχεται να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των συνθηκών σε εκτεταμένες περιοχές της επιφάνειας του φεγγαριού.

Ολοκλήρωση τον Ιούλιο, επόμενο δύσκολο βήμα ο εξοπλισμός και το προσωπικό. Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας

Ολοκλήρωση τον Ιούλιο, επόμενο δύσκολο βήμα ο εξοπλισμός και το προσωπικό

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας

tep_giogiakas_katsourasΕπίσκεψη του νομάρχη Β. Γιόγιακα και του βουλευτή Χρ. Κατσούρα και στο έργο επέκτασης του νοσοκομείου Φιλιατών το οποίο θα είναι έτοιμο σε δυο χρόνια.

Τον Ιούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, αλλά για να τεθεί σε λειτουργία θα χρειαστεί να γίνει προμήθεια του εξοπλισμού και φυσικά οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.

Σε δυο χρόνια εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και το έργο επέκτασης του νοσοκομείου Φιλιατών.
Αυτό προκύπτει από σχετικό δελτίο τύπου του νομάρχη Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα με αφορμή επίσκεψη του την Μεγάλη Τρίτη, μαζί με τον βουλευτή του νομού Χρήστο Κατσούρα στα δυο έργα.

Η κατασκευή του ΤΕΠ στην Νέα Σελεύκεια του δήμου Ηγουμενίτσας είναι έργο που πέρασε από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις κα κινδύνεψε να μην ολοκληρωθεί ποτέ.
Τελικά ως έργο-«γέφυρα» από το Γ΄ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ (εντάχθηκε με 7,9 εκ. ευρώ) οδεύει πλέον προς το τέλος, για να αποκτήσει η Ηγουμενίτσα αυτό που τις λείπει, δηλαδή ένα «μικρό νοσοκομείο»,ως μονάδα του νοσοκομείου Φιλιατών.

Κατά την επίσκεψη ενημέρωσε τον βουλευτή Θεσπρωτίας για την πορεία του έργου ο ανάδοχος εργολάβος Ηρακλής Θεοδώρου. Πρόκειται, αναφέρει ο νομάρχης, για ένα έργο υψηλών προδιαγραφών και πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. «Μέλημα πλέον, προσθέτει, είναι ο ιατρικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός, καθώς επίσης και το οργανόγραμμα με τις υψηλές απαιτήσεις που χρειάζεται αυτό το κόσμημα για τον τόπο».

Στη συνέχεια οι δυο άνδρες επισκέφθηκαν το έργο επέκτασης του Νοσοκομείου Φιλιατών.
Σύμφωνα με το νομάρχη, η κατασκευή προχωρά με ταχείς ρυθμούς και μέσα σε δυο χρόνια θα ολοκληρωθεί. Είναι ένα εξίσου σημαντικό έργο 7.500 τμ, που θα δώσει στο νομό Θεσπρωτίας πλήρη ιατρική κάλυψη.

Ο νομάρχης Θεσπρωτίας εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία των δυο σημαντικών έργων και διατύπωσε την αγωνία του να γίνουν όσο το δυνατό πιο σύντομα το οργανόγραμμα του ΤΕΠ καθώς επίσης και της επέκτασης του νοσοκομείου Φιλιατών έτσι ώστε σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία να καλυφθούν οι θέσεις και να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να προσφέρουν στους συμπατριώτες μας αλλά και στους επισκέπτες.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Είχε πιστόλι και άγνωστη ναρκωτική ουσία


ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Είχε πιστόλι και άγνωστη ναρκωτική ουσία


Σήμερα τα ξημερώματα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, συνελήφθησαν από άνδρες του λιμενικού, 25χρονος οδηγός δίκυκλου και ο 28χρονος συνεπιβάτης του, διότι διαπιστώθηκε ότι ο πρώτος κατείχε παράνομα ένα πιστόλι με γεμιστήρα που είχε επτά (07) σφαίρες, καθώς και ποσότητα άγνωστης ναρκωτικής ουσίας (σε μορφή σοκολάτας), βάρους 11,5 γραμμαρίων.

Ανέκδοτο: Ελλάδα και πάλι Ελλάδα !!!

Ανέκδοτο: Ελλάδα και πάλι Ελλάδα !!!


Ένας Έλληνας πεθαίνει και φτάνει στη ρεσεψιόν της Κόλασης. Ο υπάλληλος του ανακοινώνει ότι επειδή είναι υπήκοος χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να διαλέξει μία από τις κολάσεις των χωρών-μελών.

Σκέφτεται λίγο και αποφασίζει να πάει στη Γερμανική:
- "Οργανωμένη χώρα", λέει, "τόσα χρόνια στην Ελλάδα, τι κατάλαβα απο οργάνωση και υπηρεσίες; Mου βγάλανε το λάδι.
Τουλάχιστον, ας
πάρω μυρωδιά του τι σημαίνει Ευρώπη, έστω και στην κόλαση".
Φτάνει λοιπόν μπροστά στην πύλη της γερμανικής κόλασης. Μαύρο μάρμαρο, καλογυαλισμένο, σιδερένια πύλη, και ψηλά γράφει με μεγάλα γράμματα ΚΟΛΑΣΗ στα γερμανικά. Χτυπάει. Του ανοίγει ένας άψογα ντυμένος υπάλληλος και τον ρωτά τι θέλει.

- "Να δω πώς είναι", του απαντά εκείνος.

- "Ούτε να το σκέφτεστε κύριε!", του απαντά ο υπάλληλος! "Όλη την ημέρα μας δέρνουνε με κάτι τεράστια μαστίγια και το βράδυ μας βάζουν σε κάτι τεράστια βαρέλια γεμάτα σκατά!! Φρίκη! Φρίκη! Εγώ σας λέω να μη μείνετε"
Όπου φύγει-φύγει ο Ελληνας. Στη συνέχεια δοκιμάζει τις υπόλοιπες κολάσεις, τα ίδια. Έτσι απογοητευμένος, καταφεύγει στην έσχατη λύση, την ελληνική κόλαση! Φτάνει λοιπόν έξω από την πύλη. Μία πύλη εγκαταλειμμένη, βρώμικη, όπου στο ψηλότερο σημείο της υπάρχει με μεγάλα φωσφορίζοντα γράμματα η λέξη ΚΟΛΑΣΗ.

Το Κ και το Λ μάλιστα, δεν ανάβουν γιατί έχουν καεί τα λαμπάκια.
Έτσι η επιγραφή γράφει ΟΑΣΗ.

- "Ελληνική ανοργανωσιά...", μουρμουρίζει.
Όσο πλησιάζει, ακούει κάτι περίεργους θορύβους... Μοιάζουν με μουσική. Πλησιάζει περισσότερο.
Η μουσική πλέον ακούγεται ολοκάθαρα. Μπουζούκια, μπαγλαμάδες κλπ. Χτυπάει...
Του ανοίγει ένας τύπος κρατώντας μία μπουκάλα στο χέρι, τύφλα στο μεθύσι, και τον ρωτά τι θέλει.

- "Ήρθα να δω πώς είναι", του λέει και βάζει το κεφάλι του μέσα.
Τραπέζια, πολύ κάπνα, κάτι γκόμενες χορεύουν πάνω στα τραπέζια τσιφτετέλια, νταούλια... Γενικώς, μπάχαλο.
Τρελαίνεται ο τύπος:
- "Καλά ρε φίλε, τι γίνεται εδώ;"
- "Aσε φίλε, χάλια!", του λέει ο μεθυσμένος. "Η κατάσταση είναι δραματική εδώ πέρα. Μας δέρνουν όλη μέρα με κάτι τεράστια μαστίγια και το βράδυ μας βάζουν σε κάτι τεράστια βαρέλια με σκατά.
- "Πλάκα μου κάνεις;;;", απαντάει ο πεθαμένος. "Εδώ πίνετε και γλεντάτε!"
- "Εεε, ξέρεις πώς είναι μωρέ εδώ στην Ελλάδα... Τη μία δεν έχουμε σκατά, την άλλη χαλάνε τα μαστίγια..."

"Οπλοκατοχή στην Ελλάδα? Μήπως είναι καιρός?"

"Οπλοκατοχή στην Ελλάδα?

Μήπως είναι καιρός?"

"Διαβάζοντας το άρθρο για τις δηλώσεις του Σόμπολου σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ληστές στο ίδιο μας το σπίτι να είναι «να τα έχετε έτοιμα και να αφήσετε τους παλικαρισμούς» δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ, μήπως είναι ώρα να έρθει η οπλοκατοχή στην Ελλάδα?

Οι ληστές γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν καμία αντίσταση, δεν υπάρχει κίνδυνος για αυτούς αφού και η αστυνομία μας έχει δείξει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις.

Ας προστατευθούμε μόνοι μας, αν ξέρει ο κλέφτης ότι στο σπίτι που μπαίνει να κλέψει μπορεί και να τον πυροβολήσουν θα το ξανασκεφτεί.

Οι ληστές έχουν ξεφύγει από κάθε προηγούμενο, σκοτώνουν χωρίς λόγο γέρους και ανήμπορους.

Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, ας μας πει κάποιος υπάρχει σκέψη από την πολιτική ηγεσία γιατί είμαι σίγουρος ότι πολύ μαγαζάτορες και κόσμος που δεν θέλει να πάει σαν το σκυλί στο αμπέλι το σκέπτονται ήδη."


"Η Πρώτη κομματική δίωξη στην ΕΡΤ είναι γεγονός"

"Η Πρώτη κομματική δίωξη στην ΕΡΤ είναι γεγονός"

"Η Πρώτη κομματική δίωξη στην ΕΡΤ είναι γεγονός. Από σήμερα αποτελεί παρελθόν ο Διευθυντής Σύνταξης και προιστάμενος του πολιτικού Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος. Αυτή την ώρα βρίσκεται κανονικά στην σύσκεψη της ΕΡΤ μετά από απαίτηση του Γενικού Διευθυντή Βασίλη Μπίτση.

Η καρατόμηση αυτή έρχεται σε πλήρηαντίθεση με τις εξαγγελίες του υπουργού και του προέδρου της ΕΡΤ "ότι όσοι εργάζονται δεν πρόκειται να φύγουν".

Ο Παπαηλιόπουλος δούλευε 14 ώρες την ημέρα και γλίτωσε από λάθη και γκάφες πολλούς αρχισυντάκτες αλλά ακόμα και τον Β. Μπίτση.
Ο πρώην πλέον Διευθυντής έστειλε επιστολή στην προεδρία της Δημοκρατίας καισε όλα τα κόμματα τους οποίους ευχαριστεί για την συνεργασία.

Η επιστολή ήδη διέρευσε στα δημοσιογραφικά γραφεία και την παραθέτουμε αυτούσια.... Σε λίγο και νέες αποκαλύψεις για την ΕΡΤ.


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Μετά από 2,5 χρόνια στο «τιμόνι» του πολιτικού ρεπορτάζ της ΝΕΤ,
το Δ.Σ. της ΕΡΤ με ψήφους 6-4 και ένα λευκό αποφάσισε ότι δεν μπορώ να συνεχίσω το δημοσιογραφικό μου έργο στην εταιρία.
Προφανώς οι υπηρεσίες μου, τις οποίες και ασκώ συνεχώς στην δημοσιογραφία από το 1984, δεν κρίθηκαν επαρκείς.
Για τυχόν λάθη ή παραλείψεις τονίζω, σε ότι με αφορά, πως δεν υπήρξε σκοπιμότητα.
Οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν. Σας ευχαριστώ θερμά για την συνεργασία.


Μετά τιμής
Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος
Δημοσιογράφος

Στα ανοιξιάτικα μπάνια σας? Σας έκαψε ο ήλιος; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!!!

Στα ανοιξιάτικα μπάνια σας?
Σας έκαψε ο ήλιος;
Δείτε τι πρέπει να κάνετε!!!


Στη χώρα που ζούμε, είναι χαρά ν' απολαμβάνουμε τον ήλιο, είτε στη θάλασσα, είτε στο βουνό.
Καμιά φορά όμως ο ήλιος μας καίει... και πονάμε..
Ετσι, αν σας συμβεί, κάνετε όποιο από τα παρακάτω σας βολεύει.... ή απαλύνει τον πόνο σας
- Πάρτε ζουμί από φρέσκο αγγούρι ...
και βάλτε το εκεί που έχετε καεί, ή..
- Φτιάξτε κομπρέσσες από νερό με ξύδι, ή....
- Βάλτε εκεί που έχετε καεί φλοιό από φρέσκια τομάτα. Οταν αρχίζει και ξαιρένεται ο φλοιός, βάζετε άλλο, καινούργιο

"Καταγραφή και Υπολογισμός Αποδείξεων 2010 από το ΕΛ.ΚΕ.ΤΕ.Π."

"Καταγραφή και Υπολογισμός Αποδείξεων 2010 από το ΕΛ.ΚΕ.ΤΕ.Π."

"Το Ελληνικό Κέντρο Τεχνολογικού Πολιτισμού (ΕΛ.ΚΕ.ΤΕ.Π), προσπαθώντας να βοηθήσει το μέσο πολίτη ν’ αντεπεξέλθει στη νέα ανάγκη του για καταγραφή και υπολογισμό των αποδείξεων αγοράς, δημιούργησε αυτό το.xls αρχείο, με γνώμονα την εργονομία, την αισθητική και την αποτελεσματικότητα.


Η νέα αυτή έκδοση του excel αρχείου, περιέχει τις αλλαγές στον υπολογισμό του απαιτούμενου ποσού σε αποδείξεις, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες των οικονομικών υπηρεσιών. Οι κάτοχοι της παλιάς, μπορούν να μεταφέρουν στην νέα τα δεδομένα που τυχόν ήδη έχουν καταγράψει, με απλό copy-paste.


Δεν είναι απαραίτητες ειδικές γνώσεις για τη χρήση του και οποιοσδήποτε μπορεί να το εντάξει στην καθημερινότητά του ως εργαλείο «οικιακής μηχανογράφησης»…


Κατεβάστε το κάνοντας "κλικ" στην παρακάτω διεύθυνση:"

http://www.box.net/shared/91ih06l4lk

www.elketep.gr

"Mας βρίζει το Facebook αλα... Ελληνικά"

"Mας βρίζει το Facebook αλα... Ελληνικά"

"Πήγα να φτιάξω μια σελίδα στο facebook όταν ξαφνικά έπεσα σε αυτό το μήνυμα!

Δεν είναι ψεύτικο. Μπορείτε να πάτε σε αυτόν τον σύνδεσμο:

http://www.facebook.com/advertising/?pages και ύστερα να διαλέξετε την καρτέλα "Βρες καινούργιους οπαδούς"."

Ένας στους δύο υποφέρει από αλλεργίες

Ένας στους δύο υποφέρει από αλλεργίες

Περίπου ένας στους δύο ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρει από κάποιο είδος αλλεργίας, ενώ το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η καταρροή, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Οι επιστήμονες, αφού υπέβαλαν εθελοντές σε ειδικά τεστ, διαπίστωσαν ότι περισσότερο επηρεάζονται οι γυναίκες, καθώς το 51% αυτών εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα. Οι άνδρες φαίνεται πως είναι πιο «τυχεροί», καθώς μόνο το 37% έχει προδιάθεση στην εμφάνιση αλλεργίας.

Επιπλέον, η έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε 1000 ανθρώπους αποκαλύπτει ότι τα άτομα κάτω των 35 ετών είναι περισσότερο επιρρεπή (48%), εν συγκρίσει με τα πιο ηλικιωμένα (37%). Όσον αφορά στο είδος της αλλεργίας που συναντάται πιο συχνά, είναι στη γύρη (26%), και ακολουθούν η αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης (11%) και στα ζώα (9%).

Παρά το γεγονός ότι οι εξεταζόμενοι ήταν στην πλειονότητά τους Βρετανοί, οι ερευνητές διατείνονται ότι τα αποτελέσματα αντανακλούν όλες τις περιπτώσεις αλλεργιών παγκοσμίως, μια και οι αλλεργιογόνες ουσίες για τις οποίες γίνεται αναφορά μπορούν να βρεθούν παντού.

Βρέθηκε το φάρμακο ενάντια στον καρκίνο του εντέρου;

Βρέθηκε το φάρμακο ενάντια στον καρκίνο του εντέρου;

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν βρει ένα «χημικό κοκτέιλ», το οποίο μπορεί να καταστρέψει τους πολύποδες στο έντερο, οι οποίοι αποτελούν προδρόμους του καρκίνου.
Οι πολύποδες δεν είναι κακοήθεις, ωστόσο οι ασθενείς ίσως χρειαστεί να τους αφαιρέσουν και στη συνέχεια να υποβληθούν σε τακτικές εξετάσεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» και βασίζεται σε μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα, υποστηρίζει ότι το φάρμακο μπορεί να αποκόψει την αύξηση των ογκιδίων αυτών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Texas επικέντρωσαν στον μηχανισμό που ελέγχει τη «θνησιμότητα» των κυττάρων του πολύποδα. Κι ενώ στα κανονικά κύτταρα η διαδικασία (που ονομάζεται «απόπτωση» -ο θάνατος των κυττάρων) γίνεται αυτόματα, δεν συμβαίνει το ίδιο στα κύτταρα του πολύποδα. Οι επιστήμονες διατείνονται ότι το φάρμακο που εφηύραν μπορεί να ενεργοποιήσει την ομαλή λειτουργία της «απόπτωσης» στο ογκίδιο.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Κρουαζιέρες στο Αιγαίο για δικαιούχους της Εργατικής Εστίας Από 12 Απριλίου οι εγγραφές

Κρουαζιέρες στο Αιγαίο για δικαιούχους της Εργατικής Εστίας

Από 12 Απριλίου οι εγγραφές


Κρουαζιέρες σε νησιά του Αιγαίου, για δικαιούχους παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας από όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα από 20 Μαΐου μέχρι 6 Ιουνίου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα οργανωμένο πρόγραμμα αναψυχής το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε 6.424 άτομα να περιηγηθούν σε νησιά του Αιγαίου, απολαμβάνοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Οι κρουαζιέρες θα πραγματοποιηθούν με το πλοίο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» της ANEK LINES και θα είναι 5ήμερες.

Στους επιβαίνοντες δικαιούχους προσφέρονται εντελώς δωρεάν:
α) τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις εντός του πλοίου,
β) πλήρη διατροφή καθώς επίσης έκπτωση 20% σε ποτά ,σκευάσματα.

Οι κρουαζιέρες θα πραγματοποιηθούν από το λιμάνι της Θεσ/νίκης στις 20 και 24 Μαΐου με κατεύθυνση τα νησιά Τήνο ή Σύρο - Μύκονο - Κω - Σάμο - Λέσβο και από το λιμάνι του Πειραιά στις 29 Μαΐου και 2 Ιουνίου με κατεύθυνση τα νησιά Ρόδο - Κω - Σάμο - Τήνο ή Σύρο - Μύκονο.


Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν
Η πανελλαδική εγγραφή των δικαιούχων θα αρχίσει τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Θα πραγματοποιηθεί από όλα τα γραφεία διανομής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και τα κατά τόπους Περιφερειακά γραφεία, της εργάσιμες ημέρες και ώρες και μέχρις ότου εξαντληθούν τα εισιτήρια.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν δικαιούχοι παροχών Ο.Ε.Ε. που πέρυσι έκαναν χρήση μικτού προγράμματος παροχών με την προϋπόθεση ότι φέτος δεν συμμετείχαν και δε θα συμμετάσχουν σε κάποιο εκδρομικό πρόγραμμα του Οργανισμού, καθώς επίσης δικαιούχοι που απεγράφησαν για να συμμετάσχουν στο φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και οι οποίοι υπερβαίνουν τα παρακάτω καθορισθέντα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού όρια εισοδήματος:

  • α)μεμονωμένα άτομα-δικαιούχοι, ανά αίτηση 17.000 ευρώ, (ατομικό-οικογενειακό εισόδημα)
  • β)δύο άτομα δικαιούχοι ανά αίτηση 25.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα)
  • γ)τρία άτομα δικαιούχοι ανά αίτηση 33.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα)
  • δ)τέσσερα άτομα δικαιούχοι ανά αίτηση, ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ, 41.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα)
  • ε)πολύτεκνοι 50.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα)

Λιγότεροι θάνατοι στην άσφαλτο το 2009 Σημαντική η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ήπειρο

Λιγότεροι θάνατοι στην άσφαλτο το 2009

Σημαντική η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ήπειρο

troxaioatyxhmaΗ ολοκλήρωση της Εγνατίας βοήθησε στην ελάττωση των ατυχημάτων Σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων για το 2009 σε σύγκριση με το 2008 δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για την περιφέρεια της Ηπείρου.

Ο αριθμός των τροχαίων μειώθηκε κατά 17,4%, ενώ και αυτός των θανάτων που προήλθαν από τέτοια ατυχήματα μειώθηκε κατά 21%.
Τα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα το προηγούμενο έτος, ενώ σε ότι αφορά την περιοχή μας η ολοκλήρωση της Εγνατίας φαίνεται πως έπαιξε κι αυτή το ρόλο της ώστε να λιγοστέψουν τα τροχαία αλλά και οι θάνατοι στην άσφαλτο.

Σημαντική μείωση
Το 2008 ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώθηκαν στην Ήπειρο έκλεισε με 178 τροχαία να έχουν καταγραφεί στους δρόμους της.
Απ' αυτά μάλιστα 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 68 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Επίσης 148 άτομα έφεραν ελαφρά τραύματα μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Πέρσι όμως τα σκηνικό μεταβλήθηκε προς το καλύτερο, αφού ο αριθμός των ατυχημάτων έπεσε στα 147, με τους ανθρώπους που δυστυχώς έχασαν τη ζωή σε ένα απ' αυτά να μειώνεται κι αυτός φτάνοντας τα 52 θύματα.
Οι σοβαρά τραυματίες για όλο το 2009 ήταν 56 ενώ οι ελαφρά έφτασαν τους 114.
Οι αριθμοί είναι κατατοπιστικοί και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, αφού σε όλες τις κατηγορίες ( αριθμός τροχαίων, θανάτων, σοβαρά και ελαφρά τραυματιών) σημειώνεται μείωση.

Βοήθησε και η Εγνατία
Ένας από τους λόγους της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων είναι φυσικά και η ολοκλήρωση, στο μεγαλύτερο μέρος, της Εγνατίας οδού.
Το παλιό εθνικό δίκτυο που έκρυβε πολλές παγίδες για τους οδηγούς αντικαταστήθηκε με ένα υπερσύγχρονο δρόμο και αυτό σίγουρα βοήθησε στην ελάττωση των τροχαίων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα ατυχήματα στην Εγνατία είναι συνήθως και θανατηφόρα, λόγω των μεγάλων ταχυτήτων που αναπτύσσονται, αλλά τουλάχιστον για πέρσι, κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε, αφού οι οδηγοί αποδείχτηκαν ιδιαίτερα προσεκτικοί, με τα τροχαία που σημειώθηκαν στον νέο αυτοκινητόδρομο να είναι από λίγα έως ελάχιστα.

Σε τέσσερις μήνες τα περισσότερα ατυχήματα
Από τα στοιχεία που έδωσε στο φώς της δημοσιότητας η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εύκολα συμπεράνουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των τροχαίων και άρα και των θανάτων που προέρχονται απ' αυτά σημειώνονται μέσα σε τέσσερις μήνες.
Από τον Ιούνιο δηλαδή μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Οι καλοκαιρινές εξορμήσεις και τα ταξίδια που γίνονται πιο συχνά την περίοδο αυτή βγάζουν στους δρόμους περισσότερα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών μηνών το 2009, σημειώθηκε το 44% των θανάτων που καταγράφηκαν όλο το χρόνο, ενώ και το 2008 το ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων, τους τέσσερις αυτούς μήνες, έφτασε στο 51%, αφού από τους 66 συνολικά ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο οι 34 σκοτώθηκαν στο διάστημα αυτό.

Η μεθοδολογία της έρευνας
Η έρευνα οδικών τροχαίων ατυχημάτων διενεργείται σε μηνιαία βάση και παρακολουθεί κατά Νομό, για κάθε μήνα χωριστά τον αριθμό των οδικών τροχαίων ατυχημάτων κατά βαρύτητα (θανατηφόρα και με τραυματισμούς) και τον αριθμό των παθόντων ατόμων κατά κατηγορία αυτών (οδηγοί, μεταφερόμενοι, πεζοί).
Σε ετήσια βάση, γίνεται ευρύτερη ανάλυση των ατυχημάτων.

Κυριότερες μεταβλητές είναι: Τόπος ατυχήματος, είδος οδού, παθόντες, συνθήκες οδοστρώματος και τύπος οδού.

«ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» H YΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΡΓΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

«ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» H YΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΡΓΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

«Κοινό μυστικό» αποτελεί τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον η σοβαρή προοπτική υποψηφιότητος του τέως Υφυπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ιωαννίνων Βαγγέλη Αργύρη στην αιρετή Περιφέρεια για λογαριασμό του Κινήματος.

Με δεδομένη την αναγνωρισιμότητα της οποίας απολαμβάνει ένεκα της μακράς του διαδρομής στα κοινά την εμπειρία του, αλλά και το ειδικό βάρος που δίδει το κίνημα στον νέο θεσμό ο κ. Αργύρης εμφανίζεται όχι άδικα ως ο καταλληλότερος για την υποψηφιότητα...

Μέχρι πρότινος όμως οι πιέσεις που του ασκούνταν δεν είχαν αποδώσει καρπούς καθώς ο ίδιος εμφανίζονταν διστακτικός και αμφίβολος όχι τόσο για την εκλογή του, αλλά για το εάν θα ήταν χρήσιμο για την πορεία του να εγκαταλείψει -οριστικώς;- τα βουλευτικά έδρανα, χάριν της νέας προοπτικής...

Αυτές ακριβώς οι αμφιβολίες φαίνεται πως κάμπτονται και ήδη οι στενοί του επιτελείς κινούνται αφανώς μεν, δραστήρια δε για την συγκρότηση του βασικού του δικτύου στους νομούς της Ηπείρου...

Η πιθανότατη υποψηφιότητά του μάλιστα ενισχύει εξ' ορισμού και τα σενάρια που θέλουν ως εκλεκτό της Ν.Δ. τον Σταύρο Καλογιάννη, σε μια μονομαχία με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον...

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΧΤΡΙΑ ΤΟΥ ΡΙΑΛΙΤΙ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΧΤΡΙΑ ΤΟΥ ΡΙΑΛΙΤΙ

Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο νέο πορνο βίντεο με Ελληνίδα πρώην παίχτρια ριάλιτι. Είναι πολύ γνωστή και δεν περίμενε να κυκλοφορήσει το βίντεο αφού είναι γυρισμένο στην Βουλγαρία.

NANTIA ZΑΓΚΛΗ.....

ΠΡΩΗΝ ΠΑΙΚΤΡΙΑ ΣΤΟ SURVIVOR......


Δείτε το στο show-timex

Έκοψε τα γεννητικά του όργανα και... τα πέταξε στο πηγάδι!!

Έκοψε τα γεννητικά του όργανα και... τα πέταξε στο πηγάδι!!

Ο έρωτας τρελαίνει σε σημείο που να μην μπορείς να διακρίνεις τι είναι πολυτιμότερο. Τα γεννητικά σου όργανα ή μια γυναίκα;

Ο νέος της ιστορίας μας αποφάνθηκε υπέρ της γυναίκας και απαλλάχθηκε απ' ό,τι πολυτιμότερο είχε, λόγω ερωτικής απογοήτευσης. Ο 19χρονος από το χωριό Bantasari της Ινδονησίας, δεν άντεξε όταν έμαθε ότι η κοπέλα που αγαπούσε, επρόκειτο να παντρευτεί έναν άλλον άνδρα. Έτσι ακρωτηρίασε τα γεννητικά του όργανα και μάλιστα τα πέταξε σε ένα... πηγάδι!

Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά μετά από πολύωρη μάχη οι γιατροί κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή. Αυτό που δεν κατάφεραν, ήταν να επανασυγκολλήσουν τα γεννητικά του όργανα, λόγω του ότι η αστυνομία δεν μπόρεσε να τα βρει...

"Ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και είχε χάσει πολύ αίμα. Το να κόψεις τα γεννητικά σου όργανα μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο" δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τις αρχές ο 19χρονος ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή του και πίστευε ότι αν έκοβε τα γεννητικά του όργανα, κανείς δεν θα μπορούσε να τον σώσει.

Αν και έξω από το νοσοκομείο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες δημοσιογράφοι, οι γιατροί είπαν πως ο 19χρονος δεν μπορεί να μιλήσει με κανέναν, καθώς είναι σοκαρισμένος και ντροπιασμένος.

Ένοπλη ληστεία σε ζαχαροπλαστείο στα Γιάννενα

Ένοπλη ληστεία σε ζαχαροπλαστείο στα Γιάννενα

Αντιμέτωπη με έναν αδίστακτο ληστή ήρθε η υπάλληλος ενός ζαχαροπλαστείου στην Ανατολή Ιωαννίνων, το μεσημέρι της Τρίτης.

Ήταν λίγο μετά της τέσσερις όταν ο δράστης έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό του με κουκούλα, μπήκε μέσα στο μαγαζί και απειλώντας την υπάλληλο πήρε από το ταμείο 100 ευρώ.

Στη συνέχεια έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση χωρίς να έχει γνωστό ακόμα αν έφυγε πεζός ή με κάποιο όχημα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Καλλιεργούσε δενδρύλια κάνναβης στην οικοδομή του αδερφού του στο Καστρί!

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Καλλιεργούσε δενδρύλια κάνναβης στην οικοδομή του αδερφού του στο Καστρί!

Χθες το απόγευμα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κστρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας συνελήφθη νεαρός κάτοικος της περιοχής,γιατί κατελήφθη να καλλιεργεί στον εξώστη νεοαναγειρόμενης οικοδομής, ιδιοκτησίας του αδελφού του, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό, πενήντα τρία (53) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 3 έως 5 εκατοστά, με σκοπό να τα μεταφυτέψει.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας ενώ τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Διωξής Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Δουλειά σε 119.000 ανέργους δίνουν τέσσερα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ Σε ισχύ μετά το Πάσχα

Δουλειά σε 119.000 ανέργους δίνουν τέσσερα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ
Σε ισχύ μετά το Πάσχα

Τα τέσσερα πρώτα προγράμματα για το 2010 ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.
Τα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 816εκ. € από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αποτελούν την πρώτη φάση ενεργητικών πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και αφορούν 119.000 ανέργους.


Αναλυτικά τα προγράμματα έχουν ως εξής:
1) Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 40.000 ανέργων.
Προϋπολογισμός: 500 εκατ. €.
Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.
Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ. :
α) για τους «κοινούς» άνεργους, (100%) για το πρώτο έτος, (75%) για το δεύτερο έτος, (50%) για το τρίτο και (25%) το τέταρτο έτος
β) για τους νέους έως 30 ετών, τους ανέργους που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, τους πολύτεκνους/νες και τρίτεκνους/νες καθώς και τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (100%) για το πρώτο και το δεύτερο έτος και (50%) για το τρίτο και το τέταρτο έτος

2) Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.
Προϋπολογισμός: 170 εκατ. €.
Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας.
α) για τους «κοινούς» άνεργους, (80%) για το πρώτο έτος και (60%) για το δεύτερο έτος.
β) για τους νέους έως 30 ετών και τις λοιπές ειδικές ομάδες (όπως παραπάνω), τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (80%) για το πρώτο έτος και (80%) για το δεύτερο έτος.

Και στα 2 προγράμματα:
Δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα, και στους τομείς της πράσινης οικονομίας.
Επιβάλλεται 1 πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης.
Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες.
Δεν υπάγονται ένας αριθμός από δραστηριότητες (νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης).

3) Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22-64 ετών.
Προϋπολογισμός: 96 εκατ. €.
Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.
Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000 €.
Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.

4) Ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Προϋπολογισμός: 50 εκατ. €.
Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.
Το ποσό επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλασίου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου, όπως ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ.
Η επιχορήγηση δίνεται για 2 μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου, εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.

Να σημειωθεί πως η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί με νεώτερο δελτίο τύπου του Οργανισμού.

Συνάντηση Aννας Διαμαντοπούλου με τη νέα ηγεσία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Για τις αλλαγές στο σχολείο


Συνάντηση Aννας Διαμαντοπούλου με τη νέα ηγεσία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Για τις αλλαγές στο σχολείο


Mε τη νέα ηγεσία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου συναντήθηκε η υπουργός Παιδείας, Aννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζονται και το νέο πρόγραμμα για το Νέο Σχολείο, στις οποίες, όπως είπε η υπουργός, «ο ρόλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της νέας διοίκησής του είναι καθοριστικός».

«Ταυτόχρονα, συζητήσαμε την αναδιάρθρωση του συνόλου των φορέων που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική πολιτική του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, ώστε να δημιουργήσουμε, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο, νέο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της εποχής» είπε η κα Διαμαντοπούλου.

Ο νέος πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθηγητής Κλήμης Ναυρίδης, τόνισε: «Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει μια μεγάλη μεταρρύθμιση και αρχίζει να την υλοποιεί. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με την καινούρια ηγεσία του θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει και να προωθήσει αυτή την αλλαγή, γιατί πλέον δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».

Προϋποθέσεις θέτει το ΣτΕ Μόνο με μεταφορά πόρων οι νέες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση

Προϋποθέσεις θέτει το ΣτΕ

Μόνο με μεταφορά πόρων οι νέες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση


Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομο Προεδρικό Διάταγμα οποίο προέβλεπε τη μεταφορά πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, κρίνοντας ότι πρώτα πρέπει να ερωτηθεί ο ενδιαφερόμενος ΟΤΑ και, παράλληλα, να μεταφερθούν οι σχετικοί πόροι.

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος και τις αρχές της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α' και β' βαθμού) 'για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και για την κατανομή των τοπικών υποθέσεων στους επί μέρους βαθμούς απαιτείται πριν το αρμόδιο όργανο ασκήσει την κανονιστική του αρμοδιότητα να απευθύνει σχετικό ερώτημα προς τον ΟΤΑ στον οποίο πρόκειται να μεταβιβασθούν οι αρμοδιότητες προκειμένου να ζητηθεί η γνώμη του για τη σχεδιαζόμενη μεταβίβαση'. Παράλληλα, όμως, με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων πρέπει να μεταφέρονται και οι αντίστοιχοι πόροι.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται, τέλος, ότι αν δεν τηρηθούν οι δύο αυτές προϋποθέσεις η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων προς τους ΟΤΑ είναι παράνομη.

Μετ' εμποδίων η οδική πρόσβαση στην Ήπειρο από την Νότια Ελλάδα

Μετ' εμποδίων η οδική πρόσβαση στην Ήπειρο από την Νότια Ελλάδα

Οι εργασίες στην Εθνικό Οδό από την Κόρινθο,μέχρι και την Πάτρα,δημιουργούν αρκετά προβλήματα σε όσους θα ταξιδέψουν φέτος για τις Πασχαλινές διακοπές προς την Ήπειρο.

Συγκεκριμένα σε επτά σημεία στην εθνική οδό η κυκλοφορία όλων των οχημάτων θα περνάει μόνο από μια λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ στον υπόλοιπο οδικό άξονα θα διεξάγεται κάτω από τις γνωστές προβληματικές συνθήκες.

Οι εργασίες για την ανακατασκευή της εθνικής οδού Κορίνθου - Πάτρας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και καθώς η νέα οδός ακολουθεί στα περισσότερα σημεία τη χάραξη της παλαιάς, πολλά από τα εργοτάξια έχουν στηθεί κυριολεκτικά μέσα στην Εθνική Οδό!!!

Εθνική Οδός στα...χαρτιά!
Στην υπόλοιπη εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών η κυκλοφορία διεξάγεται στις γνωστές κακές συνθήκες, με μια ή δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά ρεύμα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τροχαία, στο τμήμα Ακράτα - Καμάρες (155ο έως 185ο χλμ.) και στο τμήμα περί τον κόμβο Ξυλόκαστρου (120ο έως 129ο χλμ.) σημειώθηκαν πέρυσι τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία στη νότια Ελλάδα. Εργασίες όμως,πραγματοποιούνται και στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων,στο 45ο ώς το 46ο χλμ., ενώ οι παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας είναι ανοιχτές.

Τέλος να σημειωθεί πως οι εκδρομείς από την Βόρεια Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα,αν και εργασίες πραγματοποιούνται και στην Εγνατία Οδό, στο 10ο και στο 14ο - 15ο χιλιόμετρο.

Επιτέλους! Ξεκίνησε η κατασκευή της Ιόνιας Οδού στο Νομό Άρτας

Επιτέλους!
Ξεκίνησε η κατασκευή της Ιόνιας Οδού στο Νομό Άρτας

Ξεκίνησαν επιτέλους οι εργασίες για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού και στο δύσκολο κομμάτι στο βόρειο τμήμα στο Νομό της Άρτας από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Συγκεκριμένα ξεκίνησαν οι εργασίες στο τμήμα της Ιόνιας Οδού που βρίσκεται στο Τ.Δ. Αμμοτόπου του Δήμου Ξηροβουνίου στην περιοχή Λούτσα.

Αφορούν την κατασκευή ενός μεγάλου τεχνικού στο υπάρχον ρέμα, άνωθεν του οποίου θα διέλθει η Ιόνια Οδός
Αυτή την περίοδο κατασκευάζονται οι παράπλευροι βοηθητικοί δρόμοι, γίνονται γεωτρήσεις και άλλες εργασίες για την θεμελίωση του έργου.

Επιτέλους! «Κάλιο αργά παρά ποτέ» που λέει ο λαός μας, γι’ αυτό το έργο που αποτελεί την κορωνίδα των έργων υποδομής, πρωτίστως για τον νομό Άρτας, αλλά και για όλη την Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα.

«Πόλεμος» προσφορών στα ξενοδοχεία των Ιωαννίνων!

«Πόλεμος» προσφορών στα ξενοδοχεία των Ιωαννίνων!

Δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την κρίση ο τομέας του τουρισμού.
Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στα Γιάννενα, κυρίως σε καταλύματα εκτός πόλης και σε κλασικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς όπως το Ζαγόρι.

Σε δεύτερη φάση, όπου οι ξενοδόχοι δεν έκαναν τις τιμές τους πιο ελκυστικές περιμένουν την τελευταία ώρα να κρατηθούν όλα τους τα δωμάτια, τη στιγμή που άλλες χρονιές ειδικά για τα Γιάννενα, οι κρατήσεις, ατομικές ή μέσω ταξιδιωτικών γραφείων είχαν ολοκληρωθεί έως και ένα μήνα πριν το Πάσχα.

Αυτή όμως είναι και η μάχη που δίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή στα ξενοδοχεία, η διαδικασία των προσφορών δηλαδή:
Προσφέρονται από μειωμένες τιμές μέχρι και τρεις διανυκτερεύσεις στην τιμή των δύο για το τριήμερο του Πάσχα. Η προσφορά είναι υπαρκτή και μάλιστα σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, στο «Ήπειρος Παλάς», για ημερομηνίες μέσα στις γιορτές.
Ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου κ. Γιάννης Μαστοράκης λέει ότι η πορεία των κρατήσεων ήταν ανοδική την τελευταία βδομάδα (από προχθές υπάρχει πληρότητα 100%) και ότι η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι το ξενοδοχείο «έκλεισε» πιο νωρίς από ό,τι φέτος.

Αντίστοιχα, το Du Lac δεν είχε δωμάτια διαθέσιμα για τις γιορτές εδώ και αρκετό καιρό, με τον υπεύθυνο κ. Σωτήρη Μέλο να τονίζει πως «γεμάτοι ήμασταν πέρυσι, γεμάτοι και φέτος».
Συμπληρώνει πάντως ότι το βασικό πρόβλημα της κίνησης και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δεν είναι στις περιόδους των γιορτών αλλά… πριν και μετά.
Μέχρι χθες πάντως, υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια στην υποθετική περίοδο παραμονής από αύριο Μεγάλη Πέμπτη και για πέντε διανυκτερεύσεις.

Δωμάτια ήταν διαθέσιμα τόσο στην πόλη των Ιωαννίνων όσο και στην περιφέρειά της, με τα ξενοδοχεία να προσφέρουν τις τελευταίες ευκαιρίες στους υποψήφιους επισκέπτες.
Υπό την πίεση να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα, οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις τιμών και προσφορές που κατά περίπτωση, έφτασαν μέχρι και σε έκπτωση 40% των ονομαστικών τιμών των δωματίων.

Μέχρι χθες το απόγευμα, υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία των Ιωαννίνων με τιμές για δίκλινα που ξεκινούσαν από 355 ευρώ για πέντε βράδια, ενώ αντίστοιχες τιμές υπήρχαν και στο Μέτσοβο, με 360 και 450 ευρώ για τα δίκλινα, για πέντε μέρες.

Καλή διαθεσιμότητα μέχρι χθες υπήρχε και σε καταλύματα του Ζαγορίου.
Σχετικά σταθερές ήταν αντίστοιχα οι αναχωρήσεις από τα Γιάννενα, ειδικά για προορισμούς του εξωτερικού.
Φαίνεται ότι ο κόσμος που επιλέγει τις διακοπές στο εξωτερικό είναι… αποφασισμένος, παρότι τα πακέτα προσφορών έχουν μειωθεί γενικά, στο κλίμα της κρίσης που επικρατεί. Το καλό της κρίσης, είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμα αεροπορικά εισιτήρια και σε καλές τιμές για όσους τα προλάβουν.

Βοηθάει ο καιρός
Η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών που αναμένεται πάντως να «διαταραχθεί» ελαφρώς τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά να βελτιωθεί αμέσως μετά, βοηθάει στην αύξηση της κίνησης. Προκειμένου να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα στις μετακινήσεις, τα συνεργεία της Διεύθυνσης Ελέγχου και Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου επισκευάζουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί στους δρόμους.
Η περιφερειάρχης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ζήτησε από το διευθυντή της υπηρεσίας, όπου έχουν διαπιστωθεί προβλήματα να αντιμετωπισθούν άμεσα.

Πόσο κοστίζει το Πασχαλινό τραπέζι

Πόσο κοστίζει το Πασχαλινό τραπέζι

Μεγάλες αποκλίσεις, ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων που απαρτίζουν το πασχαλινό τραπέζι διαπιστώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών από τιμοληψία που πραγματοποίησε χθες Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου 2010.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την οργάνωση των καταναλωτών, είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 83,23%, από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές και το ΚΕΠΚΑ ζητάει από τους καταναλωτές ''προσεκτική έρευνα, πριν από κάθε αγορά''.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. υπολογίζει ότι το φετινό Πασχαλινό τραπέζι, για 8 - 10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 85,97 ευρώ έως 157,51 ευρώ.
Δηλαδή, από -0,33% έως +2,29, σε σχέση με πέρυσι.'

'Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, από τη διαμόρφωση των τιμών.

Παρ' όλες τις βαρύγδουπες δηλώσεις επαγγελματιών ότι θα απορροφήσουν την αύξηση του Φ.Π.Α., εμείς διαπιστώνουμε ότι κάποιοι, σιγά - σιγά, αυξάνουν τις τιμές τους, αδιαφορώντας ότι το φετινό Πάσχα είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της οικονομικής κρίσης'' σημειώνει το ΚΕΠΚΑ και σημειώνει ''η υψηλότερη τιμή δε σημαίνει, πάντοτε και καλύτερη ποιότητα. Έρευνα αγοράς, πριν επιλέξουμε τι θα αγοράσουμε''.

Μέτρα της Τροχαίας για την περίοδο των εορτών του Πάσχα

Μέτρα της Τροχαίας για την περίοδο των εορτών του Πάσχα

Μέτρα ανακοίνωσε η Τροχαία σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Αυξημένη θα είναι τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενώ ενισχυμένη θα ειναι η αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.Αυξημένα θα είναι τα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, καθώς και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.).

Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Επιπλέον σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας.
Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση και για τις οποίες θα εκδοθεί σχετικό δελτίο Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ στον ποταμό Άραχθο

Μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ στον ποταμό Άραχθο

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το περιστατικό που κινητοποίησε το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ στην περιοχή, για τη διάσωση του πληρώματος μιας φουσκωτής βάρκας που έκανε ράφτινγκ στον ποταμό Άραχθο και αναποδογύρισε.

Ύστερα από μια αγωνιώδη προσπάθεια πολλών ωρών και ενώ το πλήρωμα της βάρκας διανυκτέρευσε μέσα στο ποτάμι, οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ είχαν καταφέρει να τους απεγκλωβίσουν το πρωί της επόμενης ημέρας.Ο μεγάλος αριθμός πολιτών, που γνωρίζουν τις υπαίθριες δραστηριότητες και ασχολούνται ή θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το ράφτινγκ οδηγεί αναγκαστικά τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της διάσωσης σε έκτακτες περιπτώσεις να κάνουν τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τα χειρότερα δυνατά σενάρια.

Κάποια από αυτά αναλύθηκαν και εφαρμόστηκαν στην πράξη χθες κατά την άσκηση που έγινε στον Άραχθο από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό των Ιωαννίνων και την 5η ΕΜΑΚ με την συμμετοχή 15 ανδρών.

Το σενάριο της άσκησης που έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης προέβλεπε διαδοχικές διασώσεις ατόμων που είχαν πέσει από βάρκες, διασώσεις ατόμων που βρισκόταν κάτω από τις βάρκες, απεγκλωβισμός φουσκωτών και πληρώματος από εμπόδια στο ποτάμι, κολύμβηση σε αυτό και πολλές άλλες παράμετροι.Στην άσκηση έλαβε μέρος ενεργά ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Πύραρχος Χρήστος Σταυρόπουλος που τόνισε ότι οι πυροσβέστες οφείλουν να είναι έτοιμοι για κάθε περίπτωση.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού, Πύραρχος Μιχάλης Κλείτσας είχε λάβει μέρος στην διάσωση των ατόμων πριν από τέσσερα χρόνια στον Άραχθο ως διοικητής της 5ης ΕΜΑΚ.

«Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες ασκήσεις, που έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε με τον Άραχθο και τα άλλα ποτάμια της Ηπείρου να έχουν πολύ νερό. Είναι επίσης σημαντικό που στην περιοχή μας υπάρχουν εξειδικευμένες σχολές με άρτια εκπαιδευμένους οδηγούς που μπορούν και αυτοί να βοηθήσουν τις δυνάμεις μας», τόνισε ο κ. Κλείτσας.

Εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ο Αχ. Παπαευθυμίου σημείωσε πως όσο περισσότεροι γνωρίζουν τα μυστικά του ράφτινγκ, καθώς επίσης και τον τρόπο διάσωσης ατόμων που κινδυνεύουν στο ποτάμι τόσο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για κάποιο σοβαρό ατύχημα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το θερινό ωράριο στις πτήσεις της από και προς τα Γιάννινα έθεσε σε ισχύ η Aegean Airlines.

Το θερινό ωράριο στις πτήσεις της από και προς τα Γιάννινα έθεσε σε ισχύ η Aegean Airlines.

Έτσι, μέχρι τις 13 Απριλίου θα γίνονται καθημερινά δύο δρομολόγια από την Αθήνα προς τα Ιωάννινα (12:30 και 8:15 μ.μ.) και από τα Γιάννινα προς την Αθήνα (2 και 9:55 μ.μ.).

Κατ’ εξαίρεση, την Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα πραγματοποιηθεί μόνο μία πτήση, η μεσημεριανή.

Από τις 14 Απριλίου η Aegean θα πραγματοποιεί μόνο την βραδινή πτήση από και προς τα Γιάννενα.

Μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ στον ποταμό Άραχθο

Μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ στον ποταμό Άραχθο

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το περιστατικό που κινητοποίησε το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ στην περιοχή, για τη διάσωση του πληρώματος μιας φουσκωτής βάρκας που έκανε ράφτινγκ στον ποταμό Άραχθο και αναποδογύρισε.Ύστερα από μια αγωνιώδη προσπάθεια πολλών ωρών και ενώ το πλήρωμα της βάρκας διανυκτέρευσε μέσα στο ποτάμι, οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ είχαν καταφέρει να τους απεγκλωβίσουν το πρωί της επόμενης ημέρας.Ο μεγάλος αριθμός πολιτών, που γνωρίζουν τις υπαίθριες δραστηριότητες και ασχολούνται ή θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το ράφτινγκ οδηγεί αναγκαστικά τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της διάσωσης σε έκτακτες περιπτώσεις να κάνουν τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τα χειρότερα δυνατά σενάρια.Κάποια από αυτά αναλύθηκαν και εφαρμόστηκαν στην πράξη χθες κατά την άσκηση που έγινε στον Άραχθο από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό των Ιωαννίνων και την 5η ΕΜΑΚ με την συμμετοχή 15 ανδρών.Το σενάριο της άσκησης που έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης προέβλεπε διαδοχικές διασώσεις ατόμων που είχαν πέσει από βάρκες, διασώσεις ατόμων που βρισκόταν κάτω από τις βάρκες, απεγκλωβισμός φουσκωτών και πληρώματος από εμπόδια στο ποτάμι, κολύμβηση σε αυτό και πολλές άλλες παράμετροι.Στην άσκηση έλαβε μέρος ενεργά ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Πύραρχος Χρήστος Σταυρόπουλος που τόνισε ότι οι πυροσβέστες οφείλουν να είναι έτοιμοι για κάθε περίπτωση.Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού, Πύραρχος Μιχάλης Κλείτσας είχε λάβει μέρος στην διάσωση των ατόμων πριν από τέσσερα χρόνια στον Άραχθο ως διοικητής της 5ης ΕΜΑΚ.«Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες ασκήσεις, που έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε με τον Άραχθο και τα άλλα ποτάμια της Ηπείρου να έχουν πολύ νερό. Είναι επίσης σημαντικό που στην περιοχή μας υπάρχουν εξειδικευμένες σχολές με άρτια εκπαιδευμένους οδηγούς που μπορούν και αυτοί να βοηθήσουν τις δυνάμεις μας», τόνισε ο κ. Κλείτσας.Εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ο Αχ. Παπαευθυμίου σημείωσε πως όσο περισσότεροι γνωρίζουν τα μυστικά του ράφτινγκ, καθώς επίσης και τον τρόπο διάσωσης ατόμων που κινδυνεύουν στο ποτάμι τόσο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για κάποιο σοβαρό ατύχημα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ