Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Τον γύρο της Ελλάδας, οι κουμπάροι της «Δωδώνης»

Τον γύρο της Ελλάδας, οι κουμπάροι της «Δωδώνης»

dodoni simaΤον γύρο της Ελλάδας, μέσω δημοσιευμάτων σε αθηναικές εφημερίδες (Καθημερινή) αλλά και των blogs (troktiko) έκανε η είδηση για τους «κουμπάρους της Δωδώνης», συνοδευόμενη μάλιστα από ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια.

Όπως είχαμε γράψει στο Epiruspost ο Πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, πρώην βουλευτής Ζακύνθου, είναι κουμπάρος της οικογένειας του Πρωθυπουργού.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο προστέθηκε όμως και ένας δεύτερος κουμπάρος, ο οποίος έχει μακροχρόνια και προσωπική σχέση με τον Πρωθυπουργό αλλά και την μητέρα του Μαργαρίτα Παπανδρέου. Πρόκειται για τον γνωστό Γιαννιώτη Ελευθέριο Κόντο, στον οποίο πέρα από την θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο, του ανατέθηκαν και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, προφανώς επειδή θα γνωρίζει καλά τον γαλακτοκομικό κλάδο και τους κανόνες του σύγχρονου μάρκετινγκ.

Οι τοποθετήσεις αυτές, σχολιάζονται ευρέως και με καθόλου κολακευτικό τρόπο στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ έχουν προκαλέσει και πραγματικό «πονοκέφαλο» σε ένα κομμάτι του τοπικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε άλλες απαιτήσεις από την σημερινή κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν αρέσκεται στα δυσμενέστατα σχόλια περί κουμπάρων, που παραπέμπουν στις χειρότερες μέρες της Νέας Δημοκρατίας.


epiruspost.gr

Αρτινός επιχειρηματίας συνελήφθη με ναρκωτικά στην Πρέβεζα

Αρτινός επιχειρηματίας συνελήφθη με ναρκωτικά στην Πρέβεζα

ellinikh_astynomiaΕπιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Άρτα, συνελήφθη από αστυνομικούς της Πρέβεζας καθώς είχε στην κατοχή του μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Οι αστυνομικοί έκαναν μπλόκο στο 18ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας και κατά τον έλεγχο που έγινε στον Αρτινό επιχειρηματία βρέθηκε η μικροποσότητα χασίς.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το είχε για προσωπική του χρήση, η έρευνα ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συλήψεις και των μεταφορέων στην Ηγουμενίτσα Λαθρομετανάστες με το…εισιτήριο στο χέρι

Συλήψεις και των μεταφορέων στην Ηγουμενίτσα
Λαθρομετανάστες με το…εισιτήριο στο χέρι

limani_hgoumenitsa_2Μέχρι και εισιτήρια για να επιβιβαστούν σε πλοίο της γραμμής με προορισμό λιμάνι της Ιταλίας, είχαν βγάλει σε ομάδα Αφγανών λαθρομεταναστών, Βούλγαροι οδηγοί που τους μετέφεραν στην Ηγουμενίτσα.

Η περίπτωση αυτή, μία από τις πολλές των τελευταίων ημερών, μπορεί να είναι και η πιο σημαντική, καθώς ενδέχεται να προκύψουν σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο που λειτουργούν τα κυκλώματα λαθρομεταφορέων για τους πιθανούς συνεργάτες τους στην Θεσπρωτία.

Άνδρες της ειδικής ομάδας εντοπισμού και σύλληψης λαθρομεταναστών, εντόπισαν τρία αυτοκίνητα στην Εγνατία Οδό, στα όρια των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας να μεταφέρουν λαθρομετανάστες.
Τα παρακολούθησαν και στην Ηγουμενίτσα, λίγο πριν επιβιβαστούν σε καράβι, τους συνέλαβαν. Και στην περίπτωση αυτή οι οδηγοί ήταν Βούλγαροι. Ήταν αυτοί που είχαν απευθυνθεί στο τουριστικό γραφείο για την έκδοση των εισιτηρίων των 13 λαθρομεταναστών, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

Σε αυτό προστίθενται δύο ακόμη περιπτώσεις λαθρομεταφοράς, οι οποίες εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία.

Στο 3ο χλμ της Εγνατίας Οδού Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων από περιπολούντες αστυνομικούς του Β΄ Τ.Σ.Φ. Φιλιατών συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Βουλγαρίας γιατί μετέφεραν από κοινού προς το εσωτερικό της Χώρας με Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο με πινακίδες Βουλγαρίας, ιδιοκτησίας έτερου ομοεθνή τους, τρεις (3) λαθρομετανάστες Ασιατικής καταγωγής με τελικό προορισμό την Πάτρα Αχαΐας έναντι χρηματικής αμοιβής.

Στην είσοδο της Εγνατίας Οδού Ηγουμενίτσας από περιπολούντες αστυνομικούς του Β΄ Τ.Σ.Φ. Φιλιατών συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Βουλγαρίας γιατί μετέφεραν από κοινού με δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα με Βουλγαρικές πινακίδες, ιδιοκτησίας έτερων ομοεθνών τους, πέντε ενήλικες αλλοδαπούς Ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι συνόδευαν και τέσσερα ανήλικα τέκνα τους, με σκοπό να τους προωθήσουν μέσω του λιμένα Ηγουμενίτσας προς το Μπάρι Ιταλίας. Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πλαστά διαβατήρια Βουλγαρίας και πέντε πλαστά δελτία ταυτότητας Βουλγαρίας.


epiruspost.gr

Θλιβερές πρωτιές της Ηπείρου στις ληστείες και στην σεξουαλική εκμετάλλευση…

Θλιβερές πρωτιές της Ηπείρου στις ληστείες και στην σεξουαλική εκμετάλλευση…

elas_elegxoiΛηστείες και αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση στην Ήπειρο, φέρνοντας στην περιοχή μας δύο θλιβερές πρωτιές, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το 2009. Οι δείκτες εγκληματικότητας σε ορισμένους τομείς χτυπούν κυριολεκτικά κόκκινο, λόγω της κατακόρυφης αύξησης.

Στον αντίποδα, εκεί δηλαδή που καταγράφονται θετικά πρόσημα, είναι ο τομέας των ναρκωτικών, καθώς οι υποθέσεις εμπορίας και διακίνησης, που εξιχνιάστηκαν είναι αυξημένες και οι συλλήψεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά.

Στα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, κρύβονται σκληρές αλήθειες ειδικά για τον τομέα της μικροεγκληματικότητας, που από αυτόν πολλές φορές κρίνεται και η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας.
Οι κλοπές-διαρρήξεις έφτασαν το Δεκέμβριο τις 7100 πανελλαδικά, δηλαδή τις 236 κλοπές την ημέρα , κατά μέσο όρο.
Σπίτια, διαμερίσματα, περίπτερα, επιχειρήσεις, έχουν δεχθεί στην περιοχή μας την εισβολή αγνώστων, οι οποίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο προκειμένου να φύγουν με λίγα ή περισσότερα ευρώ.

Τα αδικήματα με την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το 2009 σε όλη τη χώρα , σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι τα εξής:
Ληστείες ( 42,97% ) , κλοπές οχημάτων ( 13,38% ) , κλοπές-διαρρήξεις ( 7,14 % ) , σεξουαλική εκμετάλλευση ( 67,18% ) , επαιτεία 52,25% .
Ειδικά στις ληστείες οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις εξής περιφέρειες:
Ήπειρο ( αύξηση 162,5 % ) , Κεντρική Μακεδονία ( 105,26% ) , Θεσσαλία ( 100%) , Δυτική Ελλάδα ( 87,72% ).

Τα ρεκόρ από άποψη ποσοστιαίας αύξησης το 2009 (πάντα σε σχέση με το 2008) , καταγράφονται:

στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αύξηση 600% στην επαιτεία, στην περιφέρεια Ηπείρου 400% αύξηση στο αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης , στη Στερεά Ελλάδα 400% στις εκβιάσεις και 200% στους βιασμούς και την αρχαιοκαπηλεία, στα νησιά του βορείου αιγαίου αύξηση 300 % στις απάτες, στη Δυτική Ελλάδα αύξηση 150% στις ανθρωποκτονίες και 266% στην επαιτεία, στη Θεσσαλία αύξηση 200% στις εκβιάσεις και στην Κρήτη αύξηση σχεδόν 100% στη ζωοκλοπή .

Όσον αφορά στα ναρκωτικά καταγράφηκε αύξηση των υποθέσεων κατά 3,5 % και του αριθμού των κατηγορηθέντων , που έφτασαν τα 16079 άτομα.

Όσο για τις κατασχέσεις η ινδική κάνναβη αγγίζει τους 7 τόνους με την μισή σχεδόν να έχει κατασχεθεί στην Ήπειρο, ηρωίνη κατασχέθηκαν 419 κιλά και κοκαίνη 78 κιλά .

Η συμμετοχή αλλοδαπών δραστών σε εξιχνιασθέντα εγκλήματα έχει ως εξής: στις ληστείες ποσοστό 50,44% ( έναντι 49,56% σημετοχής ημεδαπών) , στις κλοπές-διαρρήξεις 51,45%, στα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης 58,30 % .

Την αποκλειστικότητα έχουν οι αλλοδαποί στα αδικήματα που αφορούν στις πλαστογραφίες, στις παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και την επαιτεία.

Τέλος, αν το 2009 χαρακτηρίζεται για κάτι ακόμη στην περιοχή της Ηπείρου, αυτό είναι οι κλοπές των μοναστηριών και των εκκλησιών, που έχουν στερήσει σημαντικά θρησκευτικά και πολιτιστικά κειμήλια.


epiruspost.gr

Έως τις 22 Φεβρουαρίου Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων των υποψηφίων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Έως τις 22 Φεβρουαρίου
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων των υποψηφίων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ




Από σήμερα, Δευτέρα, και ώς τις 22 Φεβρουαρίου, καλούνται οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές του 2010 των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Β') για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να υποβάλλουν στο Λύκειό τους την αίτηση-δήλωση.

Υπόχρεοι για την υποβολή της ανάλογης Αίτησης - Δήλωσης είναι :

Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ)

Β) οι απόφοιτοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ

Γ) οι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2008 ή 2009 ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στα ΤΕΦΑΑ.

Δ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) - ομάδας B'.

Ε) οι απόφοιτοι - κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)

Η αίτηση-δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Ήδη αναρτήθηκαν τα πέντε κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης - Δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: www.ypepth.gr

Ο υποψήφιος είτε από το διαδίκτυο είτε από το Λύκειό του θα προμηθεύεται την Αίτηση - Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του, θα συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στην Αίτηση - Δήλωση και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, όπου θα την υποβάλει ηλεκτρονικά.

Γιατροί και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου

Γιατροί και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου



Σε δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 10 Φεβρουαρίου, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, και στις 8 Μαρτίου, προχωρούν οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις και ζητώντας να μην αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών. Κινητοποιήσεις για τις 10/2 εξήγγειλαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των τοπικών ενώσεων καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) υπερψήφισαν την πρόταση της ΟΛΜΕ για τις δύο 24ωρες απεργίες.

Οι καθηγητές προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τις 10 Μαρτίου, και μέχρι τέλος του σχολικού έτους, ενώ στην απεργία του Μαρτίου έχουν προσκαλέσει να συμμετάσχουν και τους δασκάλους.

Η υπουργός Παιδείας, πάντως, έχει ζητήσει τόσο από την ΟΛΜΕ όσο και από τη ΔΟΕ να καταθέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου προτάσεις για ορισμένες από τις επικείμενες αλλαγές, όπως το σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, η αρχική εκπαίδευση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Με κινητοποιήσεις έχουν προειδοποιήσει και οι καθηγητές των πανεπιστημίων, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε περικοπές των επιδομάτων τους, ενώ με αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου απειλούν και οι καθηγητές των ΤΕΙ, ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων για σειρά από ειδικότητες.

Κινητοποιήσεις γιατρών

Τη συμμετοχή της στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου, που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, έχει αποφασίσει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αντιδρώντας στη μείωση των κονδυλίων για τις εφημερίες.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας προειδοποιούν πως πρόκειται για την αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων.

«Τα κονδύλια εφημεριών που η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2010 είναι μειωμένα κατά 65 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα εγγεγραμμένα το 2009. Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών που περικόπτει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 10%, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα κονδύλια εφημεριών, σημαίνει περαιτέρω μείωση κατά 40 εκατομμύρια ευρώ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη Βουλή Βατοπαίδι, Siemens «Πιάνουν δουλειά» εντός της εβδομάδος οι δύο πρώτες Εξεταστικές Επιτροπές

Στη Βουλή Βατοπαίδι, Siemens

«Πιάνουν δουλειά» εντός της εβδομάδος οι δύο πρώτες Εξεταστικές Επιτροπές



Σε «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες που τέθηκαν για την παράδοση των πορισμάτων θα επιδοθούν από αυτήν την εβδομάδα οι 38 βουλευτές που συμμετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές για τις υποθέσεις του Βατοπαιδίου και της Siemens.

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι αρχίζουν στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας και για τη Siemens την ίδια ώρα το απόγευμα της Τετάρτης. Και στις δύο επιτροπές η πρώτη συνεδρίαση έχει αντικείμενο την εκλογή προεδρείου και συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων.

Αν και η κυβερνητική παράταξη επέλεξε να προταχθεί η «ολοκλήρωση της έρευνας» για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η οποία έγινε αντικείμενο εξέτασης και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη διερεύνηση της «καυτής» πολιτικά υπόθεσης με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Εμπειροι κοινοβουλευτικοί θεωρούν την υπόθεση αυτή ως... τη μητέρα όλων των Εξεταστικών και αμφιβάλλουν ότι θα επαρκέσει το διάστημα των έξι εβδομάδων που δόθηκε κατ΄ αρχήν για να μελετηθούν οι χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας και να εξεταστούν δεκάδες μάρτυρες, ανάμεσά τους και γνωστοί πολιτικοί, ώστε να παραδοθεί το πόρισμα στις 17 Μαρτίου.

«Από την κατάληξη που θα έχει η έρευνα της συγκεκριμένης Εξεταστικής, η οποία 'ακουμπά' και τα δύο κόμματα εξουσίας, θα κριθεί το όλο εγχείρημα της εμπέδωσης συνθηκών διαφάνειας στον δημόσιο βίο, όπως επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου και συμφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη του περασμένου Δεκεμβρίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τόνισε στο Βήμα παλαιός βουλευτής της κυβερνητικής παράταξης.

* «Από τη μία μεριά όλος ο πολιτικός κόσμος λέει να φωτισθούν όλες οι πτυχές των σκανδάλων, και από την άλλη σκάνδαλα δεκαετιών ζητούν να διερευνηθούν σε 40 μέρες που διαρκούν οι Εξεταστικές Επιτροπές. Είμαστε ασόβαροι και ο κόσμος το καταλαβαίνει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης.


Το ημερολόγιο Χριστοφοράκου

Στο μεταξύ, πολιτικές «δονήσεις» προκαλεί το προσωπικό ημερολόγιο του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάδος, Μιχάλη Χριστοφοράκου. Στις 100 σελίδες του, που καλύπτουν την περίοδο 2004-2007 γίνεται αναφορά σε αρκετά πρόσωπα πολιτικών.

Tο Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον κ. Χριστοφοράκο, έπειτα από δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ «εγγραφές» στο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου.

«Ουδέποτε είχα επαγγελματικές, φιλικές ή έστω κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο και τη Siemens και προφανώς με τη διερευνώμενη υπόθεση» δήλωσε ο κ. Παμπούκης, σημειώνοντας ότι «από τις εμφανιζόμενες στο δημοσίευμα εγγραφές της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου προκύπτει ότι συστηματικά επεδιώκετο επαφή μαζί μου η οποία όμως δεν έλαβε ποτέ χώρα».

Την Κυριακή, με αφορμή δημοσίευμα της Realnews για τα ονόματα πολιτικών που εμφανίζονται στο επίμαχο ημερολόγιο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας διέψευσε ότι είχε ποτέ συνάντηση με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

«Δεν ξέρω τι σημειωνόταν και τι δεν σημειωνόταν στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου. Εκείνο που ξέρω -και το τονίζω ρητά και κατηγορηματικά- είναι ότι ουδέποτε συμμετείχα και ουδέποτε προσκλήθηκα σε δείπνο που προγραμμάτιζε. Ουδέποτε συναντήθηκα μαζί του. Κάθε άλλη αναφορά είναι τόσο ανυπόστατη, ώστε να είναι ανάξια ακόμη και διάψευσης» τόνισε ο κ. Σιούφας.

Με πρωτοβουλία Σαμαρά Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση αρχηγών για τη διαφθορά τη Δευτέρα στη Βουλή

Με πρωτοβουλία Σαμαρά
Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση αρχηγών για τη διαφθορά τη Δευτέρα στη Βουλή



Το απόγευμα της Δευτέρας διεξάγεται στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς και την επιβολή συνθηκών διαφάνειας στη δημόσια ζωή, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει την πραγματοποίηση της συζήτησης για τη διαφθορά από τον πρωθυπουργό, κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός το είχε αποδεχθεί.

Κεντρική ιδέα του κ. Σαμαρά είναι να αποτελέσει η διαφάνεια το θέμα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια ειδική, ευρεία διακομματική Επιτροπή, για να διερευνήσει όλες τις πτυχές και να προτείνει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, ως τη λήξη της τρέχουσας Συνόδου, τον Ιούνιο, και στη συνέχεια αυτές να τεθούν προς ψήφιση στο Σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε τo Mega, στη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να υπάρξουν αναφορές στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η Οικονομία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να αναφέρει ότι θα μπορεί να υπάρξει συναίνεση εκ μέρους της ΝΔ για τα θέματα της οικονομίας υπό όρους, ενώ αναμένεται να ασκήσει έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η εκτόξευση των spread οφείλεται στην αναβλητικότητα της κυβέρνησης να λάβει μέτρα.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας




Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο την Τετάρτη αναμένεται να λάβει την έγκριση της Κομισιόν, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αποτίμηση της πορεία της οικονομίας και εκτιμήθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξαν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για κατ' ιδίαν συναντήσεις τις επόμενες ημέρες με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας, καθώς και για τηλεοπτικό «διάγγελμα» στον ελληνικό λαό.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, η σύσκεψη υπό τον Γ.Παπανδρέου την Κυριακή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αρμοδίων υπουργών, κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών και είχε ως αντικείμενο την οικονομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη σύσκεψη εξετάστηκε:

- η κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας, μετά και τη θετική αποτίμηση της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Νταβός

- η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, καθώς και η προώθηση των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών

Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ανέφεραν ότι πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις: Η πρώτη έγινε με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ η δεύτερη ήταν ευρεία και σε αυτήν συμμετείχαν -εκτός του οικονομικού επιτελείου- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης, ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος Χρ.Παπουτσής και Π.Ευθυμίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην πρώτη σύσκεψη οι τραπεζίτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το υψηλό επιτόκιο δανεισμού και έκαναν λόγο για πρόβλημα ρευστότητας.

Στη δεύτερη σύσκεψη, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, υπό το πρίσμα της αναμενόμενης έγκρισής του από την Κομισιόν, αλλά και των πρόσθετων μέτρων που σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται να ζητηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τον πρώτο μήνα υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας.

Εξ άλλου, η πληροφορία ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να ζητήσει από την Ελλάδα την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων μέχρι το Μάιο για τη μείωση του ελλείμματός της απασχολεί ιδιαιτέρως το βρετανικό Τύπο.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν κάποια από τα «επείγοντα μέτρα», όχι όμως και το εάν θα εγκριθεί -όπως αναμένεται- το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΦΟΡΗΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ - Apple iPad: Προδιαγραφές, περιφερειακά, τιμές, ημερομηνίες

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΦΟΡΗΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Apple iPad: Προδιαγραφές, περιφερειακά, τιμές, ημερομηνίες

Ήρθε και η στιγμή να κοιτάξουμε στα ενδότερα του iPad, κοινώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, που αρκετοί τα θεωρούν «λεπτομέρειες» ενώ κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο είναι: σημαντικές πληροφορίες για το πώς λειτουργεί μια συσκευή, εν προκειμένω το iPad και κυρίως γιατί καταφέρνει να κάνει ότι κάνει και με τον τρόπο που το κάνει.

Πριν από μήνες είχαμε αναφέρει ότι η Apple είχε προσλάβει τον αρχιτέκτονα / σχεδιαστή τσιπ κ. P.A. Semi (μαζί με το team του) αλλά ποτέ δεν διέρρευσε με τι ακριβώς είχε καταπιαστεί όταν ξεκίνησε να δουλεύει στην εταιρεία. Οι φήμες (και πολύ σωστά) έκαναν λόγο, πως ο πρόεδρος της Apple κ. Steve Jobs, τον προσέλαβε διότι δεν τον ικανοποιούσε κανένας μα κανένας από τους προσφερόμενους (Intel, AMD, VIA, SnapDragon και λοιποί) επεξεργαστές –τσιπ για το iPad. Ο Jobs ήθελε κάτι νέο, πρωτοποριακό, καινοτόμο. Και ο P.A. Semi του το έφτιαξε: ένα σύστημα-σε-τσιπ (SOC, System-On-Chip), δηλαδή τσιπ όλα σε ένα (κεντρικός επεξεργαστής, κάρτα γραφικών, ελεγκτής). Το όνομά του είναι «Α4» με συχνότητα λειτουργίας στο 1GHz και αυτή τη στιγμή είναι ο πιο δυνατός επεξεργαστής, σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνει.




Είναι ικανός να προβάλλει βίντεο ποιότητας HD Ready 720p στα 30 καρέ / δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα άλλα (φωτογραφίες, προγράμματα, σερφάρισμα στο Διαδίκτυο), απλά «πετάνε».

Βέβαια για να ευχαριστηθεί ο χρήστης τα παραπάνω, ο κυριότερος παράγοντος και ο πρώτος που φαίνεται όταν ανάβει το iPad είναι η οθόνη. Διαστάσεων 9.7 ιντσών με οπίσθιο φωτισμό LED όπως και οι σύγχρονες τηλεοράσεις για άψογη χρωματική απόδοση.




Όμως η Apple πήγε και ένα βήμα παραπέρα, σε σχέση με όλους τους άλλους κατασκευαστές: η οθόνη έχει πάνελ τύπου IPS, που συναντάται μόνο στις επαγγελματικές και πανάκριβες οθόνες για γραφίστες. Έτσι όχι μόνο τα χρώματα είναι πλούσια, αλλά η οθόνη αποκτά μεγάλες γωνίες θέασης, τρομερά βολικό για μια ταμπλέτα ώστε να μπορούν και οι διπλανοί παρευρισκόμενοι (που θα τους τρέχουν τα σάλια βλέποντας) να απολαμβάνουν τα τεκταινόμενα επί της οθόνης απροβλημάτιστα.





Η ανάλυση είναι στο υπερ-ικανοποιητικό νούμερο για 9,7 ίντσες των 1024x768 γραμμών με λεπτομέρεια στα 132 pixel ανά ίντσα (pixels per inch – ppi). Επίσης, η οθόνη διαθέτει πάνω από 1000 ειδικούς αισθητήρες ώστε να μην χαθεί κανένα άγγιγμα από τα δάχτυλά σας. Οι διαστάσεις του iPad είναι άκρως εντυπωσιακές: 24.2 εκατοστά ύψος, πλάτος 18,97 εκ. και πάχος μόλις 1,34 εκατοστά (δεν είναι τυπογραφικό λάθος!). Το βάρος είναι 680 γραμμάρια (στα 730 γραμμάρια η έκδοση με 3G).







Μιας και είπαμε 3G, ας πούμε για την συνδεσιμότητα: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR και προαιρετικά μοντέλο με επιπλέον δυνατότητα σύνδεσης μέσω 3G GSM δικτύου – προσοχή όμως γιατί χρησιμοποιεί κάρτες micro-SIM που δεν έχουμε στην χώρα μας (ίδωμεν επί τούτου). Πάντως προς απογοήτευση αρκετών, το iPad θα χρησιμοποιεί το 3G GSM δίκτυο μόνο για δεδομένα (data) και όχι για τηλεφωνικές κλήσεις (ίσως το επόμενο iPad;). Επιταχυνσιόμετρο (accelerometer), ψηφιακή πυξίδα, αισθητήρας περιβαλλοντικού φωτισμού, βύσμα 3.5mm για ακουστικά (χώρια τα ενσωματωμένα στερεοφωνικά ηχεία), μικρόφωνο.





Ο χώρος αποθήκευσης, είναι για άλλη μια φορά στα πρότυπα της Apple: αντί κλασσικού σκληρού δίσκου, έχουμε δίσκο χωρίς κινούμενα μέρη, ήτοι SSD (Solid State Drive), χωρητικότητας 16GB, 32GB ή 64GB. Και τώρα το καλύτερο, χάρη φυσικά τον «A4» επεξεργαστή του P.A. Semi: η μπαταρία διαρκεί για 10 ώρες συνεχούς λειτουργίας ή αλλιώς 1 μήνα σε standby!





Καμία άλλη συσκευή που να κάνει όλα αυτά, έχει τέτοια διάρκεια μπαταρίας. Στο πακέτο αγοράς περιλαμβάνεται το καλώδιο επικοινωνίας με υπολογιστή (USB), από το οποίο φορτίζει κιόλας (είτε από υπολογιστή, είτε απευθείας από την πρίζα ρεύματος, όπως ακριβώς ισχύει και για το iPhone).

Έχουμε όμως και δύο περιφερειακά για το iPad, που κυριολεκτικά το μεταμορφώνουν. Το πληκτρολόγιο μαζί με την βάση και το (δερμάτινο;) κάλυμμα.









Το πρώτο πακετάκι, δίνει στο iPad την δυνατότητα να σταθεί όρθιο όπως οι οθόνες των laptop, έτσι ώστε ο χρήστης (και με την αρωγή του πλήρους πλήκτρων πληκτρολογίου) να αισθάνεται ότι έχει ένα πραγματικό φορητό υπολογιστή (ενώ έχει ταμπλέτα). Το κάλυμμα από την άλλη, δίνει διαφορετικές «χροιές» στο iPad: πέραν της προστασίας προφανώς, μπορεί να «στήσει» το iPad ως μια ψηφιακή κορνίζα και να προβάλλονται φωτογραφίες, μπορεί επίσης όμως να καλύψει / καπακώσει το iPad σαν να είναι βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο και αντίστοιχα να δίνει την αίσθηση πραγματικού βιβλίου όταν ανοίγει και όταν ο χρήστης διαβάζει e-books.





Όπως πάντα στο τέλος είναι η «λυπητερή», κοινώς οι τιμές. Η Apple είπε την τελευταία της λέξη σε αυτό το ακριβώς σε αυτό το σημείο (που θα πρέπει να «πόνεσε» πάρα -μα πάρα- πολύ τους ανταγωνιστές): για το μοντέλο των 16GB αρκούν 499 δολάρια (356,5 ευρώ), για των 32GB η τιμή φτάνει στα 599 δολάρια (428 ευρώ) και για το μεγάλο μοντέλο των 64GB η τιμή είναι 699 δολάρια (499 ευρώ).



Αν θέλετε 3G δυνατότητα, προσθέστε 130 δολάρια (93 ευρώ) σε κάθε τιμή. Ο κ. Steve Jobs τοποθέτησε την ημερομηνία έλευσης παγκοσμίως στον ερχόμενο Ιούνιο με Ιούλιο. Άντε και καλό καλοκαίρι στην παραλία με το iPad σας!


Χώρισε η Μενεγάκη με τον Λάτσιο

Χώρισε η Μενεγάκη με τον Λάτσιο

Τίτλοι τέλους για τον γάμο της Μενεγάκη με τον Λάτσιο.

Έβγαλαν και επίσημα ανακοίνωση.

"Μετά από 9 χρόνια κοινής ζωής και την απόκτηση 3 ανήλικων ακόμα παιδιών, αποφασίσαμε από κοινού να προχωρήσουμε πλέον ο καθένας χωριστά ως πρόσωπα αλλά πάντα μαζί ως γονείς που μοιράζονται την αγάπη για τα παιδιά τους και την αγωνία για το μέλλον τους. Είμαστε σίγουροι ότι η απόφασή μας αυτή θα υποστηριχθεί και θα γίνει σεβαστή από όλους."

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ

Κανείς δεν περίμενε πως ο γάμος αυτός θα είχε μια τέτοια εξέλιξη.

Δεν είχαν δώσει δικαιώματα και όλα έδειχναν οτι πήγαιναν καλά.

Τουλάχιστον ο κόσμος αυτό έβλεπε, δεν μπορούσε να φανταστεί πως πίσω απο τη χαμογελαστή Ελένη υπήρχαν αυτά τα προβλήματα.


ΔΟΞΑ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ - ΑΡΗΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΟΞΑ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ - ΑΡΗΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ



Μεγάλη νίκη πρόκριση για την Δόξα Γαρδικίου με 4-3 επί του Θεσπρωτού Ηγουμενίτσας στον ημιτελικό του κυπέλλου της ΕΠΣ Θεσπρωτίας.

Ύστερα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που ευχαριστήθηκαν οι φίλαθλοι των δυο ομάδων που βρέθηκαν στο γήπεδο του Γαρδικίου η τοπική Δόξα πανηγυρίζει την πρόκριση στον τελικό που θα αντιμετωπίσει τον Άρη Φιλιατών που με την σειρά του απέκλεισε την ομάδα της Πλαταριάς με 4-2.


Ετήσιος χορός Βλάχων Θεσπρωτίας

Ετήσιος χορός Βλάχων Θεσπρωτίας

Κάντε κλικ για να δείτε την εικόνα σε πλήρες μέγεθος

O Σύλλογος Βλάχων Θεσπρωτίας, σας καλεί στον ετήσιο χορό που διοργανώνει στην Παραμυθιά στο κέντρο Μύθος, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

Στην εκδήλωση που αρχίζει στις 20:00, τραγουδούν οι Βαγγέλης Τόρης και ο Φώτης Τρασιάς ενώ στο κλαρίνο θα βρίσκεται ο Νίκος Φιλιπίδης.


Τηλέφωνο για reserve 6974900294.

Μότο Λέσχη ΜΟ.ΛΕ. Θεσπρωτίας: Κοπή Πίτας

Μότο Λέσχη ΜΟ.ΛΕ. Θεσπρωτίας: Κοπή Πίτας


Στις 31 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 12 η Μότο Λέσχη Θεσπρωτίας θα κόψει την καθιερωμένη πίτα της Λέσχης.

Η φιλοξενία θα γίνει στο cafe Retro.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι θα παρεβρεθούν οι Λέσχες της Κέρκυρας, Πρέβεζας , Λευκάδας, Άρτας και Ιωαννίνων


thesprotia-sports

Δελτίο της Αστυνομίας 29-01-2010

Δελτίο της Αστυνομίας 29-01-2010

1. Την 29-01-2010 και ώρα 06.40΄ στo Ράγιο Θεσπρωτίας αστυνομικοί του Τ.Δ.Ν. Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τ.Δ.Λ. Άρτας συνέλαβαν έναν αλλοδαπό γιατί κατελήφθη να οδηγεί Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του, και να μεταφέρει με αυτό προς το εσωτερικό της χώρας, με τελικό προορισμό την Αθήνα, πέντε (5) σάκους που περιείχαν εκατόν σαράντα επτά (147) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη σε φούντα (χασίς) συνολικού βάρους εκατόν σαράντα οκτώ (148) κιλών και οκτακοσίων οκτώ (808) γραμμαρίων. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας, ενώ η ακατέργαστη κάνναβη και το όχημα κατασχέθηκαν από το Τ.Δ.Ν. Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

2. Την 28-01-2010 και ώρα 22.00΄ στα Ιωάννινα αστυνομικοί του Τ.Δ.Ν. Ιωαννίνων μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών που περιήλθαν στην Υπηρεσίας τους, συνέλαβαν έναν αλλοδαπό γιατί κατελήφθη να κατέχει μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικου βάρους πενήντα πέντε κόμμα επτά (55,7) γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων, ενώ η ακατέργαστη κάνναβη κατασχέθηκε από το Τ.Δ.Ν. Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

3. Την 28-01-2010 και ώρα 23.00΄ στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας αστυνομικοί του Α.Τ. Παραμυθιάς, του Ά Τ.Σ.Φ. Φιλιατών και της Υ.Α. Ηγουμενίτσας συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς γιατί μετέφεραν από κοινού προς το εσωτερικό της Χώρας με Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του ενός δράστη, δύο (2) λαθρομετανάστες με τελικό προορισμό την Πρέβεζα έναντι χρηματικής αμοιβής.
Οι διακινητές και οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε από το Α.Τ. Παραμυθιάς που διενεργεί την προανάκριση.

4. Κατά το χρονικό διάστημα από 10.00΄ώρα της 26-01-2010 έως την 10.00΄ώρα της 28-01-2010 στην Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας άγνωστος-οι δράστες εισήλθαν στον υπαίθριο χώρο φύλαξης υλικών του Ο.Τ.Ε. Θεσπρωτίας, κόβοντας την αλυσίδα της πόρτας περίφραξης, και αφαίρεσαν τριακόσια μέτρα χάλκινων καλωδίων αξίας τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4.500) ευρώ.
Την 12.00΄ώρα της 28-01-2010 στη περιοχή “Αμπέλια” Ηγουμενίτσας αστυνομικοί της Υ.Α. Ηγουμενίτσας βρήκαν τα ανωτέρω καλώδια καμένα.
Προανάκριση για την κλοπή διενεργεί η Υ.Α. Ηγουμενίτσας.

5.
Πενήντα έξι (56) συνολικά λαθρομετανάστες, συνελήφθησαν την 28-01-2010, σε όλη την Ήπειρο και επαναπροωθήθηκαν στη Χώρα τους.

Ημερίδα με θέμα: "Γνωριμία με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο" Ηγουμενίτσας

Ημερίδα με θέμα: "Γνωριμία με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο" Ηγουμενίτσας




Εισηγητές θα είναι :
1. Ο κ. Ρήγινος Γεώργιος, Προϊστάμενος της ΛΒ΄Εφορείας Προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων,
με θέμα: «Τα νέα μουσεία της Ηπείρου».

2. Η κ.Τζένη Λαδιά, νηπιαγωγός, master στην ιστορία της τέχνης,
με θέμα: Προσεγγίζοντας το μουσείο: «Πρακτικός οδηγός για το σχεδιασμό μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης».

3. Οι αρχαιολόγοι κ.κ. Πάλλη Ουρανία, Γκάνια Χριστίνα, Λάζου Θεοδώρα και Θανάσης Τσιπρόφτης,
με θέμα: «Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας».


Θα ακολουθήσει ξενάγηση των εκπαιδευτικών στους χώρους του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και θα διανεμηθεί αρχαιολογικό εκπαιδευτικό υλικό.

Η Επιμορφωτική Ημερίδα θα διεξαχθεί στο συνεδριακό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Την ημερίδα θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας .

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΚΑΡΑΤΕ ΓΚΟΡΕΖΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΚΑΡΑΤΕ ΓΚΟΡΕΖΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Σε μια όμορφη τελετή στην κοπή πίτας της νομαρχίας Θεσπρωτίας
ο νομάρχης κ. Γιόγιακας βράβευσε τον αθλητή καράτε
Γκορέζη Δημήτρη για το παγκόσμιο μετάλλιο καράτε

Ο Μπέζας οφείλει πρώτα να πει πολλά στον ελληνικό λαό Ανακοίνωση της Νομ. ΠΑΣΟΚ του Ν. Θεσπρωτίας, με αφορμή δηλώσεις του για τη Γ' Φάση του λιμένα

Ο Μπέζας οφείλει πρώτα να πει πολλά στον ελληνικό λαό
Ανακοίνωση της Νομ. ΠΑΣΟΚ του Ν. Θεσπρωτίας, με αφορμή δηλώσεις του για τη Γ' Φάση του λιμένα

Σκληρή ανακοίνωση σε βάρος του πρώην Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και τοπικού βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Αντώνη Μπέζα εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου σχετικά με το έργο της Γ' Φάσης του λιμένα της Ηγουμενίτσας, ύστερα από την αντιπαράθεση στη βουλή μεταξύ του βουλευτή Ιωαννίνων κ. Καλογιάννη που κατέθεσε ερώτηση και την απάντηση του κ. Μαγκριώτη.

Μέσα από την ανακοίνωση η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ του Νομού Θεσπρωτία ζητά από τον κ. Μπέζα να απολογηθεί πρώτα στον ελληνικό λαό, ο οποίος ελληνικός λαός αποφάσισε να αλλάξει η πολιτική σελίδα της χώρας, ενώ ο λαός της Θεσπρωτίας «με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα καταδίκασαν την πολιτική της Ν.Δ και τους εκφραστές της», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται ότι κάποιοι από τους φυσικούς αποδέκτες στο Νομό δεν έλαβαν το μήνυμα της αλλαγής.

Συγκεκριμένα για τον πρώην βουλευτή κ. Μπέζα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «τα έργα και οι ημέρες ως βουλευτή αποδοκιμάστηκαν πλήρως από το λαό, ακόμη και τους οπαδούς της Ν.Δ με αποτέλεσμα να βρεθεί το κόμμα του 12,2 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Που η θητεία του ως Υφυπουργού συνοδεύτηκε από την κατάρρευση κάθε εισπρακτικού μηχανισμού της χώρας και το όνομά του έγινε συνώνυμο της « αποτυχίας» στην Ε.Ε».

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Υφυπουργού για το έργο της Γ΄ Φάσης του λιμανιού, η Νομαρχιακή τονίζει ότι προσπάθησε να παίξει ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του Νομού και παραθέτει χαρακτηριστικά αποσπάσματα των δηλώσεων του κ. Μπέζα, όπου μεταξύ άλλων, όπως λέει η ανακοίνωση, «αποκαλεί τον κ. Μαγκριώτη ελαιοχρωματιστή, συνδέει το συγκεκριμένο έργο με τις πρόσφατες εκλογές και εγκαλεί τα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών (διορισμένα από τη Ν.Δ) για «τεχνικές αστειότητες».

Για το γεγονός της μη αναφοράς από πλευράς κ. Μπέζα της πολιτικής ιδιότητας του κ. Μακγριώτη ως Υφυπουργού Υποδομών αλλά ως ελαιοχρωματιστή, φανερώνει, σύμφωνα με τη Νομαρχιακή, «προσωπική εμπάθεια», ενώ «είναι πολιτικά αφελές η Γ' Φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας να αποτελέσει άλλοθι στην συντριπτική προσωπική ήττα του κ. Μπέζα στις εκλογές».

Τέλος, η καταδίκη των Διευθυντικών Στελεχών του Υπουργείου Υποδομών, στην οποία όπως αναφέρει η ανακοίνωση προχώρησε ο πρώην Υφυπουργός «φανερώνει την προσφιλή τακτική του να «αποκαθηλώνει» όποιους δεν συμφωνούν με τις απόψεις του».

Κλείνοντας, αναφέρει πως «η Γ' Φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας «θα πραγματοποιηθεί με τον σωστό τρόπο», σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Μαγκριώτη, «γιατί το έργο είναι σημαντικό, αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης, του ιδίου του κ. Υφυπουργού και του βουλευτή του νομού κ. Κατσούρα, που από την πρώτη στιγμή πήρε πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό».

«Ο κ. Μπέζας «οφείλει» να πει πολλά στον Ελληνικό λαό και τους πολίτες της Θεσπρωτίας, ας μιλήσει πρώτα γι αυτά», καταλήγει.

www.neoiagones.gr

Ξυλοδαρμός, πυροβολισμοί και συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα!

Ξυλοδαρμός, πυροβολισμοί και συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα!


Μόλις πριν από 20 λεπτά περνόντας με το αυτοκίνητο μου στη διασταύρωση που μπαίνει για τον περιφερειακό της Εγνατίας έπαθα σοκ βλέποντας σκηνές από γουέστερν με δεκάδες αστυνομικούς να καταδιώκουν αλλόφρονες λαθρομετανάστες, να ακούγονται πυροβολισμοί από το διπλανό δασάκι, να υπάρχουν λαθρομετανάστες που κοίτονταν στη μέση του δρόμου αιμόφυρτοι και να βλέπεις και τους παλίκαράδες αστυνομικούς και λιμενικούς να τους βρίζουν και να τους χτυπούν παρά το γεγονός ότι ήταν ανήμποροι και με χειροπέδες.

Όλα αυτά στη συνέχεια των δράσεων της Ελληνικής αστυνομίας με το κάψιμο των ρούχων και των κουβερτών των λαθρομεταναστών την προηγούμενη εβδομάδα.

Και όλοι εμείς οι περιέργοι στα αυτοκίνητά μας να βλέπουμε απαθείς.

Καλή μας όρεξη!



Αναγνώστης του epirusgate.blogspot.com

Σημαντικές παρεμβάσεις του Μιχάλη Παντούλα στην βουλή για συνδέσεις οικισμών της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων, με την Εγνατία

Σημαντικές παρεμβάσεις του Μιχάλη Παντούλα στην βουλή για συνδέσεις οικισμών της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων, με την Εγνατία

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του δραστηριοτήτων κατέθεσε ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα σχετικά με την κατασκευή εισόδου - εξόδου της Εγνατίας Οδού προς Μεγάλο Περιστέρι τη χωροθέτηση του Σταθμού Διοδίων στο Δήμο Σελλών και την κατασκευή εισόδου - εξόδου στην Εγνατία Οδό για την πρόσβαση δεκάδων οικισμών του Δήμου Μολοσσών, Σελών, Παραμυθιάς και Φιλιατών στο συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο.

Ο κ. Παντούλας, τέλος, απηύθυνε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πατατοπαραγωγοί της Χρυσοβίτσας.



epirusgate.blogspot.com

Απολογισμός τριετίας του Νομάρχη Άρτας

Απολογισμός τριετίας του Νομάρχη Άρτας

Σε δημόσιο απολογισμό των έργων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας για την τριετία που πέρασε προχώρησε ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “ARTA PALACE”.

«Είμαστε τολμηροί – αξιόπιστοι – διεκδικητικοί» τόνισε ο Νομάρχης Άρτας, στην ολοκλήρωση της προβολής βίντεο με τον απολογισμό των έργων της Νομαρχίας.

«Τολμηροί, γιατί βγάλαμε στην επιφάνεια έργα που κανείς δεν τόλμησε να αγγίξει στο παρελθόν όπως το ζήτημα οικοπέδου για την ανέγερση Διοικητηρίου, το ΒΙΠΑ και το Γεωθερμικό Πεδίο Συκεών, που η προκήρυξή του εκκρεμεί στην Περιφέρεια Ηπείρου σήμερα. Αξιόπιστοι, γιατί υλοποιούμε το Κοινωνικό Συμβόλαιο που φέραμε στους πολίτες πριν τρία χρόνια και διεκδικητικοί διότι δεν είναι μικρό πράγμα να μπορέσεις να αξιοποιήσεις προγράμματα και να φέρεις 45 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια στο νομό» είπε ο κ. Παπαβασιλείου απευθυνόμενος στο ακροατήριο που αποτελούσαν πολιτικοί και διοικητικοί εκπρόσωποι του νομού.

Ο κ. Παπαβασιλείου υπογράμμισε πως θα δοθεί βαρύτητα σε έργα και παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει γιατί, όπως είπε, «αναδιπλωνόμαστε, όπως στην περίπτωση του ΒΙΠΑ, αλλά δεν παραιτούμαστε. Θα επανεξετάσουμε και σ’ αυτό το θέμα τις πιθανές λύσεις, γιατί εμείς μπαίνουμε μπροστά και το θέλουμε, άλλοι δεν θέλησαν. Και σ’ αυτό τον τομέα αλλά και σε άλλους έχουμε έργο μπροστά μας και έτσι θα συνεχίσουμε».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Νομάρχης στο κεφάλαιο του πολιτισμού, υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι «ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι υποδομές», αναφέροντας μεταξύ άλλων την εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, την συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που όπως είπε «έβγαλαν την Άρτα προς τα έξω και αύξησαν την επισκεψιμότητα της περιοχής».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαβασιλείου επανέλαβε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση χάραξε πολιτική ανοιχτών θυρών και έτσι θα συνεχίσει.
Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της τριετίας που πέρασε όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, τις υποδομές κλπ. ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε: «αναπτύξαμε σχέσεις αμφίδρομης επικοινωνίας και ενημέρωσης με όλους τους φορείς και τους πολίτες του νομού κάνοντας πράξη μία καινοτόμο πρωτοβουλία τακτικών επισκέψεων στα Δημοτικά Συμβούλια, στα Δημοτικά διαμερίσματα, στα συμβούλια των κοινωνικών εταίρων και των επιχειρήσεων. Καταστήσαμε σαφές ότι επιζητούμε τον κοινωνικό έλεγχο και θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τον δημοκρατικό προγραμματισμό. Ενεργοποιήσαμε και δώσαμε λόγο στον πολίτη μετατρέποντάς τον από απαθή θεατή σε ενεργό και ισότιμο συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή των αποφάσεών μας. Η πολιτική των «ανοιχτών θυρών» δεν ήταν τελικά σύνθημα αλλά η απτή καθημερινή πραγματικότητα που χαρακτήρισε τη πορεία μας τα χρόνια αυτά. Ανταποκριθήκαμε αποφασιστικά στην μεγάλη πρόκληση που λέγεται Δημόσια Διοίκηση. Στόχος μας ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα που κινείται, υπηρετεί και στηρίζει τον πολίτη με σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Τα Γιάννενα εισέρχονται πλέον στην ψηφιακή εποχή - Η Ηγουμενίτσα ξανά πολύ πολύ ΠΙΣΩ ! ! !η

Τα Γιάννενα εισέρχονται πλέον στην ψηφιακή εποχή
Η Ηγουμενίτσα ξανά πολύ πολύ ΠΙΣΩ ! ! !

Σε έναν από τους πρωτοπόρους Δήμους της χώρας μας όσον αφορά την δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών του στις νέες τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής, αναδεικνύεται και επίσημα πλέον ο Δήμος Ιωαννιτών, καθώς, αρχής γενομένης από σήμερα, τα Γιάννενα αποκτούν το δικό τους ασύρματο δίκτυο.

Μάλιστα, μέσω της δημοτικής συμβούλου
Άννας Ασημακοπούλου ο Δήμος έχει αναλάβει και την ευθύνη σύνδεσης της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας», στην οποία συμμετέχει, με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να επιτευχθούν επιδοτήσεις για διάφορες δράσεις που έχουν να κάνουν με την ψηφιακή τεχνολογία.

Ήδη, μέσω της εταιρείας, έχει εξασφαλιστεί η εφαρμογή προγραμμάτων ύψους 10 εκατ. ευρώ για τους 11 Δήμους που συγκροτούν την Εταιρεία.
Όλες αυτές οι δράσεις που αφορούν τις νέες τεχνολογίες, μαζί με εκείνες που προγραμματίζονται για το μέλλον, θα παρουσιαστούν σήμερα, στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, ενώ σε αντίστοιχη εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 6:30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο θα γίνει η παρουσίαση του νέου ασύρματου δικτύου της πόλης μας και των εφαρμογών του.

Στα πλαίσια της δεύτερης ημερίδας θα γίνει επίδειξη των δυνατοτήτων που παρέχει στον Δήμο και στους Γιαννιώτες πολίτες το δίκτυο, το οποίο, μετά την δοκιμαστική λειτουργία του τους τελευταίους μήνες στον χώρο της κεντρικής Πλατείας, επεκτείνεται πλέον εντυπωσιακά και θα καλύπτει στο εξής διάφορες περιοχές της πόλης.

Η κάλυψη αυτή θα καταστεί δυνατή χάρη σε ειδικές κεραίες οι οποίες θα λειτουργήσουν σε σημεία – «κλειδιά» των Ιωαννίνων, όπως το Δημαρχείο, τα «Λιθαρίτσια», η 28ης Οκτωβρίου, η Βηλαρά, η Πλατεία Μαβίλη, το Πάρκο Κατσάρη, η Αρχιεπ. Μακαρίου και η Δημοτική Πινακοθήκη.

Το ασύρματο δίκτυο πρέπει να τονιστεί πως έχει χρηματοδοτηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας.Στόχος της προσπάθειας είναι τα Γιάννινα να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων που αποτελεί σήμερα πρωτοπόρο πανευρωπαϊκά Δήμο στην παροχή προς τους πολίτες του υψηλής ποιότητας ψηφιακών υπηρεσιών.

Οι Γιαννιώτες θα έχουν πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο μέσω κωδικών που θα διατίθενται από το Δήμο και θα μπορούν, μεταξύ άλλων να στείλουν ηλεκτρονικά μηνύματα, να συνομιλήσουν διαδικτυακά, να «σερφάρουν» στο Ίντερνετ και να ανταλλάξουν αρχεία.

Παράλληλα, μέσω του Διαδικτύου θα παρέχονται πληροφορίες τουριστικής φύσεως στους ενδιαφερόμενους, θα υποδεικνύονται διαδρομές και θα γίνεται ξενάγηση σε βασικά αξιοθέατα και χώρους της πόλης.

Το ίδιο δίκτυο θα χρησιμοποιούν και οι υπάλληλοι του Δήμου με τη βοήθεια ειδικών συσκευών χειρός, των PDA, που έχουν ήδη φτάσει στα Γιάννινα.
Μέσω αυτών των συσκευών θα μπορεί να εντοπιστεί η θέση τους και να αποσταλούν από αυτούς πληροφορίες για έργα που είναι υπό εξέλιξη στην πόλη και για προβλήματα που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της.

Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και πλατφόρμα με τίτλο «e-dialogos», μέσω της οποία οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο καταθέτοντας προς αυτόν προτάσεις για την πόλη και διατυπώνοντας τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ανώνυμη Εταιρεία των «Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδος» συμμετέχουν εκτός από το Δήμο Τρικκαίων και το Δήμο Ιωαννιτών, οι Δήμοι Λάρισας, Βόλου, Βέροιας, Γρεβενών, Λαμίας, Κατερίνης, Κοζάνης, Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και Καρδίτσας.


proinoslogos

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Μετέφερε 149 κιλά χασίς με το φορτηγό του!

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:
Μετέφερε 149 κιλά χασίς με το φορτηγό του!


Στις 06.40΄ σήμερα το πρωί,στo Ράγιο Θεσπρωτίας αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομεταναστών Άρτας συνέλαβαν έναν αλλοδαπό γιατί κατελήφθη να οδηγεί με φορτηγό Ι.Χ. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του, και να μεταφέρει με αυτό προς το εσωτερικό της χώρας, με τελικό προορισμό την Αθήνα, πέντε (5) σάκους που περιείχαν εκατόν σαράντα επτά (147) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη σε φούντα (χασίς) συνολικού βάρους εκατόν σαράντα οκτώ (148) κιλών και οκτακοσίων οκτώ (808) γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σε λίγη ώρα στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας, ενώ η ακατέργαστη κάνναβη και το όχημα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Αποκαλύφθηκε ένας μνημειακός πίνακας στον αρχαιολογικό χώρο της Οπάγιας στα Γιάννενα

Αποκαλύφθηκε ένας μνημειακός πίνακας στον αρχαιολογικό χώρο της Οπάγιας στα Γιάννενα

Ενας μνημειακός πίνακας με θαλάσσιο θέμα και ημίγυμνες μορφές, εξαιρετικά σπάνιος για τα ελληνικά δεδομένα, που απεικονίζεται σε ένα καλά διατηρημένο ψηφιδωτό, αποκαλύφθηκε στο νότιο κλίτος της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής που ανασκάπτεται στον αρχαιολογικό χώρο της Οπάγιας στα Γιάννενα, λίγα μόλις μέτρα από τη νότια κοίτη του ποταμού Καλαμά.

Στη σύνθεση που βρέθηκε στο κλίτος, κυριαρχούν δύο ημίγυμνες ανακεκλιμένες μορφές, προσωποποιήσεις της θάλασσας και ενός ποταμού.

Η θάλασσα στηρίζεται σε κουλουριασμένο θαλάσσιο τέρας, κρατά ένα δοιάκι στο αριστερό χέρι και ένα κοχύλι στο δεξί, ενώ στο κεφάλι της φυτρώνουν μικρές δαγκάνες, γνωστά σύμβολα της μορφής ήδη από την αρχαιότητα.

Ο ποταμός στο πάνω μέρος της παράστασης κρατά ένα καλάμι στο δεξί χέρι και είναι στεφανωμένος με καλάμια. Ακουμπά σε ανεστραμμένο αμφορέα, από τον οποίο πηγάζουν τα φαιογάλαζα νερά που καλύπτουν όλο το κατώτερο τμήμα της παράστασης.

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο μορφές διακρίνεται βάρκα με σκυμμένο ψαρά που κρατά τρίαινα, ενώ ψηλότερα σώζεται το κεφάλι και το χέρι ενός δεύτερου ψαρά, ο οποίος κρατά καλάμι.

Γύρω από τις μορφές και μέσα στα νερά κολυμπούν διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί.

Μπροστά από την κεντρική θύρα εισόδου του ναού υπήρχε ψηφιδωτή επιγραφή, η οποία προφανώς έδινε πληροφορίες για την ανέγερση και την ψηφοθέτηση του μνημείου, αλλά είναι κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό.

Αντίστοιχη επιγραφή, και αυτή κατεστραμμένη, υπήρχε στο ανατολικό τμήμα του νότιου κλίτους και πιθανόν αφορούσε στην ψηφοθέτηση των δαπέδων των δύο πλάγιων κλιτών, τα οποία ξεχωρίζουν για τις μεγάλης κλίμακας αφηγηματικές παραστάσεις.

Τέτοιου είδους παραστάσεις είναι αρκετά σπάνιες στην παλαιοχριστιανική τέχνη του ελλαδικού χώρου.

Σύμφωνα με την κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε καλή κατάσταση διατηρήθηκαν τα ψηφιδωτά του νάρθηκα και του δυτικού τμήματος του κυρίως ναού, ενώ έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς τα δάπεδα του ιερού.

Οι ψηφιδωτές παραστάσεις αυτής της βασιλικής είναι μοναδικές και σε αυτές κυριαρχούν πτηνά, ψάρια, καραβίδες, καλάθια και διάφοροι καρποί, όπως ρόδια, σύκα, σταφύλια, μανιτάρια, σπαράγγια κ.ά. Ενδιαφέροντες είναι σε πολλά σημεία και οι μαίανδροι, ανάμεσα στους οποίους εικονίζονται αγγεία και ζώα, ενώ τα περισσότερα από τα ψηφιδωτά έχουν μεταφερθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, προκειμένου να συντηρηθούν.


Τμήματα οχύρωσης και πύργος

Στον αρχαιολογικό χώρο της Οπάγιας έχουν βρεθεί επίσης τα ερείπια μίας μικρότερης βασιλικής, της οποίας σώζεται η αψίδα, καθώς και τμήματα των ψηφιδωτών, ενώ διακρίνονται ακόμη τμήματα της θεμελίωσης του πύργου, καθώς και τμήματα οχύρωσης στα νότια του χώρου.

Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για έναν οικισμό, μια πόλη, που τροφοδοτούνταν από την εύφορη κοιλάδα του Καλαμά και συγχρόνως έλεγχε τα μέχρι και σήμερα ζωτικά περάσματα προς τα Γιάννενα, προς την Κόνιτσα κι από εκεί προς τη Μακεδονία.


Σώζονται 200 τ.μ.

Ολα τα δάπεδα του ναού, συνολικής έκτασης περίπου 330 τ.μ., είχαν αρχικά ψηφιδωτή διακόσμηση, από την οποία σήμερα σώζονται γύρω στα 200 τ.μ.

Ημερίδα για τους υγροτόπους απ’ τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας

Ημερίδα για τους υγροτόπους απ’ τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας


Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Υγροτόπων, η Ν.Α. Άρτας διοργανώνει ημερίδα, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, με θέμα:

«Η σημασία και ο ρόλος των υγροτόπων στη σύγχρονη πραγματικότητα».


Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 10.30π.μ. στην αίθουσα «Σκουφάς» και εισηγητές θα είναι: Ο
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, ο Κων/νος Γκρίτζαλης, Ειδικός Επιστήμονας στο ΕΛΚΕΘΕ με θέμα ομιλίας «Η σημασία του Αμβρακικού κόλπου ως δυναμικό οικοσύστημα», ο Δημήτρης Μπαρέλος, Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού με θέμα «Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού και το έργο του Φορέα σήμερα», η Μαρία Κατσικάτσου, Βιολόγος στο Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού που θα μιλήσει για την «Παγκόσμια Ημέρα υγροτόπων και τη σημασία τους» και η Ανθή Σταμάτη, Τεχνική Διευθύντρια της ΕΤΑΝΑΜ, η οποία θα παρουσιάσει το έργο: «Αμβρακικός – διαχείριση, αποκατάσταση και αναβάθμιση του διεθνούς σημασίας υδροβιοτόπου του Αμβρακικού κόλπου».


epirusgate.blogspot.com

Ποινή χωρίς φιλάθλους και με πρόστιμο για τον ΠΑΣ

Ποινή χωρίς φιλάθλους και με πρόστιμο για τον ΠΑΣ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Άρης είχαν κάνει έφεση για την ποινή που τους είχε επιβάλει η ΕΠΟ.

Η έφεση αυτή απορρίφτηκε και οι δύο ομάδες θα πρέπει να αγωνιστούν χωρίς φιλάθλους στον επόμενο αγώνα και επίσης να πληρώσουν και πρόστιμο 70.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως ο αγώνας του Σαββάτου (30/1) μεταξύ ΠΑΣ Γιάννινα και Λάρισας θα διεξαχθεί χωρίς κόσμο.



Πιο αναλυτικά οι αποφάσεις:


"Κατά την τελευταία της συνεδρίαση, η Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1. Απέρριψε την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα κατά της υπ’ αριθμ. 40/2010 απόφασης της ΠΕ/Super League (η ΠΑΕ έχει τιμωρηθεί με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 70.000 ευρώ για τον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα-Άρηςτης 17/1).

2. Απέρριψε την έφεση της ΠΑΕ Άρης κατά της υπ’ αριθμ. 39/2010 απόφασης της ΠΕ/Super League (η ΠΑΕ έχει τιμωρηθεί με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 70.000 ευρώ για τον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα-Άρηςτης 17/1).

3. Έκανε δεκτή την έφεση του ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ Καλλιθέα J. Tchana κατά της υπ’ αριθμ. 34/2010 απόφασης της ΠΕ/ΈνωσηςΒ΄-Γ΄ Εθνικής (αγώνας Καλλιθέα-Αίας Σ. της 17/1/2010). Μειώνει την ποινή του σε μία αγωνιστική (από τρεις)".


epirusgate.blogspot.com

Εισαγγελέας για τα 5,5 δισ. της «Ακρόπολις»! Ερευνάτε και ο αρμόδιος πρώην Υφυπουργός κ. Μπέζας;

Εισαγγελέας για τα 5,5 δισ. της «Ακρόπολις»!
Ερευνάτε και ο αρμόδιος πρώην Υφυπουργός κ. Μπέζας;

Στα δικαστήρια θα κριθεί η «τύχη» του προστίμου των 5,5 δισ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.».


Η κυβέρνηση αποφάσισε να ελέγξει τη νομιμότητα των χειρισμών του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου ενώ ταυτόχρονα έδωσε εντολή να διερευνήσει το θέμα και ο αρμόδιος Οικονομικός Επιθεωρητής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα ο οποίος έκανε λόγο για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Έντονη αντίδραση από τον Μπέζα
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας, μιλώντας στον Real FM, ήταν κατηγορηματικός για το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας ότι «δεν υπήρξε καμία διαγραφή χρέους από την κυβέρνηση της Ν.Δ.», ενώ ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια διαγραφή δεν μπορεί να γίνει ούτε από προϊστάμενο υπηρεσίας ούτε από υπουργό, παρά μόνο διά νόμου «και τέτοιος νόμος δεν έχει ψηφιστεί».

Ο πρώην υφυπουργός έδωσε μάλιστα όλο το ιστορικό της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έλεγξε την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή και καταλόγισε πρόστιμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ λόγω εικονικών συναλλαγών.
Στη συνέχεια η ΦΑΕ συνέταξε τις αποφάσεις επιβολής προστίμου και τις κοινοποίησε στην εταιρεία η οποία, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του φορολογικού δικαίου, μπορεί να καταφύγει στα δικαστήρια.

Αυτό λοιπόν, κατά τον κ. Μπέζα, έπραξε και η εν λόγω εταιρεία, όμως η ΦΑΕ Αθηνών θεώρησε ότι η προσφυγή ήταν εκπρόθεσμη, δηλαδή δεν έγινε μέσα στο διάστημα δύο μηνών που προβλέπει ο νόμος και βεβαίωσε το σύνολο του ποσού, με αποτέλεσμα η εταιρεία να προσφύγει στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι είναι εμπρόθεσμη η προσφυγή.

Το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων, αφού διέταξε έλεγχο από την Οικονομική Επιθεώρηση και αφού ζήτησε τη γνώμη του Ειδικού Συμβούλου Φορολογίας του υπουργείου, απεφάνθη ότι επειδή τον Αύγουστο - η κοινοποίηση του προστίμου είχε γίνει τον Ιούλιο - κλείνουν τα δικαστήρια, δεν προσμετράται στο χρόνο που έχει κάποιος για να ασκήσει προσφυγή, επομένως η προσφυγή θεωρείται εμπρόθεσμη.

Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη γνωμάτευση, επεσήμανε ο κ. Μπέζας, ο Έφορος προχώρησε σε άρση της βεβαίωσης του προστίμου και βεβαίωσε το 10%, ενώ το υπόλοιπο παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να γίνει η εκδίκαση.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι το σύνολο του ποσού εξακολουθεί και είναι απαιτητό από το Δημόσιο, αφού δεν έχει γίνει ακύρωση της πράξης επιβολής του προστίμου, καθώς εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης, υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Είμαι ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. Δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί χρέος από κανέναν. Δεν μπορεί ούτε υπουργός, ούτε υπηρεσία να διαγράψει χρέος και να απεμπολήσει το δημόσιο δικαιώματα.Τώρα, το αν εισπράττονται αυτά τα ποσά ή όχι, αυτό είναι ένα γενικότερο θέμα, όμως το Δημόσιο, εξακολουθεί να απαιτεί από την εταιρεία τα 5,5 δισ. που έχουν καταλογισθεί».

Ο κ. Μπέζας χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς όσον αφορά στους χειρισμούς του κ. Σαχινίδη αναφέροντας ότι «είτε ο υφυπουργός δεν γνωρίζει ακριβώς την υπόθεση και τις διαδικασίες που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, ή προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες» και πρόσθεσε ότι «ψάχνοντας ένα άλλοθι για τους δικούς τους χειρισμούς στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, προσπαθούν να δημιουργήσουν ενόχους».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Αλλοδαπός οδηγός μετέφερε λαθρομετανάστες

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Αλλοδαπός οδηγός μετέφερε λαθρομετανάστες

Συνελήφθησαν την Τετάρτη στις 21.45 το βράδυ, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, 31χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος και οι τρεις αλλοδαποί που μετέφερε, οι οποίοι δεν κατείχαν νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το όχημα.